Interpretarea rezultatelor obtinute in urma dozarii potasiului seric se face prin comparatie cu valorile de referinta. Acestea sunt valorile considerate a fi normale, dar pot diferi in functie de laborator si de metoda prin care sunt obtinute rezultatele. Intervalul valorilor normale pentru potasiul seric este intre 3,6 – 5,2 mmol/L (milimoli/litru). Aceste valori pot diferi in functie de:
- sex;
- varsta;
- patologii asociate;
- unele medicamente.
De asemenea, interpretarea valorilor potasiului seric se face impreuna cu cele ale altor electroliti si a pH-ul sanguin. In acest mod, se asigura o acuratete ridicata a stabilirii diagnosticului.
Valori crescute
Valorile crescute ale potasiului seric sunt cunoscute ca hiperpotasemie sau hiperkaliemie. Acestea sunt prezente in unele cazuri, precum:
- aport crescut de potasiu;
- infectii;
- diabetul zaharat de tip I;
- insuficienta renala;
- hipoaldosteronism;
- boala Addison;
- acidoza metabolica;
- deshidratare;
- transfuzie de sange;
- rabdomioliza (degradarea fibrelor musculare);
- unele medicamente (antiinflamatoare nesteroidiene, unele diuretice, inhibitorii enzimei de conversie).
Este important de mentionat ca o valoare a potasiului seric mai mare de 7 mmol/L este amenintatoare de viata. Insa, si o usoara crestere a potasiului determina complicatii care pot pune viata in pericol, precum aritmiile cardiace.
Respectarea etapelor de recoltare si transport sunt de asemenea esentiale pentru a obtine valori cat mai corecte ale potasiului seric. Astfel, se poate obtine o falsa crestere a potasiului seric prin:
- incordarea muschilor in timpul prelevarii probei;
- intarzierea transportului probei catre laboratorul de analize medicale
Valori scazute
Situatia in care valorile potasiului seric sunt scazute este cunoscuta sub numele de hipopotasemie sau hipokaliemie. O scadere a concentratiei potasiului din sange poate aparea in urmatoarele situatii:
- aport insuficient de potasiu;
- deficitul de acid folic;
- afectiuni renale;
- sindromul Cushing;
- hiperaldosteronism;
- diaforeza (transpiratii abundente);
- administrarea anumitor medicamente (unele diuretice, antibiotice, antifungice, corticosteroizi);
- utilizarea in exces a laxativelor;
- intoxicatia cu paracetamol.