Utile

Dictionar de analize

Toate A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Proteina C reactiva (CRP)

Pret
26 lei
Scopul testului

Testul pentru proteina C reactivă (CRP) masoara cantitatea de CRP din sangele dumneavoastra. CRP este un tip de proteina care indica prezenta inflamatiei in organism.

Medicii solicita determinarea CRP deoarece acesta este un marker al inflamatiei, care participa la apararea organismului impotriva bolilor sau ranilor. Medicul dumneavoastra ar putea recomanda un test CRP pentru:

 • A verifica existenta unei infectii, daca aveti simptome de inflamatie, cum ar fi: febra, frisoane, roseata sau inrosire, greata, varsaturi, respiratie rapida s i/sau ritm cardiac rapid
 • A ghida tratamentul sepsisului, o complicatie care pune viata in pericol, in care raspunsul organismului la o infectie bacteriana declanseaza inflamatia in intregul corp
 • A monitoriza aparitia unei boli autoimune inflamatorii cronice, cum ar fi lupusul sau artrita reumatoida
 • Evaluarea tratamentul unei afectiuni inflamatorii cronice
Ce masoara

Un test de proteina C reactiva masoara cantitatea de CRP din sange. Nivelurile CRP pot reflecta prezenta si severitatea inflamatiei din corpul tau.

CRP este o proteina produsa de ficat. Cand bacteriile sau alti invadatori celulari ameninta organismul, ficatul elibereaza CRP in fluxul sanguin pentru a ajuta la organizarea apararii organismului. Acest raspuns precoce se numeste raspuns de faza acuta. Este denumit si inflamatie sau raspuns inflamator. Raspunsul de faza acuta poate aparea si in afectiuni cronice, inclusiv in unele boli autoimune.

Ca raspuns timpuriu, CRP este cunoscut din punct de vedere tehnic ca reactant pozitiv in faza acuta. Nivelul acestuia, masurat dintr-o proba de sange, ofera medicului tau informatii despre prezenta inflamatiei si cat de grava este aceasta. Cu toate acestea, nivelurile CRP nu ii spun medicului unde in corpul tau se afla inflamatia sau ce o cauzeaza.

Testarea CRP de inalta sensibilitate (hs-CRP) este o forma diferita de testare care identifica concentratii foarte scazute de CRP. Desi ambele teste masoara CRP, hs-CRP este considerat un test separat, cu utilizari distincte.

Cand se face

Testarea CRP se face in primul rand pentru a detecta sau monitoriza starile patologice care sunt asociate cu inflamatia. De exemplu, un test CRP poate fi recomandat daca aveti semne si simptome de:

 • Infectie bacteriana sau virala
 •  Boala autoimuna, inclusiv artrita reumatoida si lupusul
 • Inflamatie minora asociata cu o serie de probleme precum: fumatul, diabetul si traume fizice

Nu exista recomandari stricte pentru momentul in care trebuie prescrisa testarea CRP, asa ca este important sa va consultati cu medicul pentru a stabili daca un test CRP este adecvat in situatia ta.

Indicatii recoltare

Proteina C reactiva este masurata dintr-o proba de sange care se recolteaza dintr-o vena a bratului. Prelevarea de sange are loc de obicei intr-un spital sau intr-un laborator clinic, dar poate fi facuta si in cabinetul unui medic. Recoltarea sangelui dureaza doar câteva minute.

Interpretare rezultate

Rezultatul testului indica nivelul CRP din sange. In functie de standardele laboratorului, rezultatul este exprimat in miligrame pe decilitru (mg/dL) sau miligrame pe litru (mg/L). Buletinul de analiza poate indica faptul ca nivelul este ridicat, scazut sau normal.

Deși nivelurile „normale” CRP variaza de la un laborator la altul, este in general acceptat ca normala o valoare de 0,8-1,0 mg/dL (sau 8-10 mg/L) sau mai mica. Majoritatea adultilor sanatosi au niveluri CRP mai mici de 0,3 mg/dL.

O crestere minora a nivelului CRP – in general 0,3 pana la 1,0 mg/dL – nu inseamna neaparat ca aveti o boala care necesita tratament. Nivelurile CRP pot fi mai ridicate la femei, la pacientii cu terapie de substitutie hormonala si la un indice de masa corporala ridicat. Valori CRP usor crescute pot aparea in caz de insomnie si depresie. Medicul va lua in considerare acesti factori atunci cand interpreteaza rezultatul testului CRP.

Un nivel CRP mai mare de 1,0 mg/dL sugereaza existenta unui proces inflamator in corpul tau, dar nu identifica cauza sau locul acelei inflamatii. Niveluri foarte ridicate de CRP pot fi asociate cu diferite tipuri de infectii, boli autoimune, unele tipuri de cancer si afectiuni la nivelul plamanilor sau pancreasului. Daca nivelul CRP este in acest interval, medicul dumneavoastra poate recomanda teste suplimentare pentru a obtine mai multe informatii inainte de a pune un diagnostic.

Din cauza diferentelor in ceea ce priveste metodele de laborator si intervalele de referinta, cel mai bine este sa va consultati cu medicul pentru explicatii cu privire la tale.

Ce sa intrebi medicul

O conversatie cu medicul dumneavoastra, dupa ce primiti rezultatele, va poate ajuta sa intelegeti ce inseamna acestea si sa aflati despre urmatorii pasi pentru ingrijirea ta.

 • Care sunt nivelurile mele de Proteina C Reactica?
 • Considerati ca nivelul meu este prea mare?
 • Care ar trebui sa fie nivelul meu Proteina C Reactiva
 • Cum imi pot scadea nivelul?

Pentru programare completează formularul de mai jos:

  Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / Poliana in legatura cu serviciile medicale solicitate.

  Analize si oferte medicale

  Oferte medicale

  Slider Pachet screening tumoral femei 768x410 px Preview
  pret avantajos
  Linistea ca esti bine
  3 analize pentru screening tumoral
  153 lei
  107 lei
  Slider Pachet screening tumoral barbati 768x410 px Prevew
  pret avantajos
  Linistea ca esti bine
  3 analize pentru screening tumoral
  145 lei
  103 lei
  Slider Pachet Analize Minerale 768x410 px Preview
  pret avantajos
  Analizele pentru cand te simti dezechilibrat
  Testează-ți nivelul mineralelor din corp
  108 lei
  86 lei
  Suna acum Cere programare