Utile

Dictionar de analize

Toate A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Rata filtrarii glomerulare (eGFR)

Pret
19 lei
Scopul testului

Un test al ratei de filtrare glomerulară (eGFR) evaluează funcția renală. Rinichiul este format din filtre minuscule, numiți glomeruli, care îndepărtează deșeurile din sânge. Testul eGFR este o evaluare a cât de bine funcționează acest proces de filtrare.

Există mai multe metode de testare a GFR. Cel mai adesea rata de filtrare glomerulară este estimată prin măsurarea unei alte substanțe. Multe teste estimate ale ratei de filtrare glomerulară (eGFR) utilizează o formulă bazată pe nivelurile creatininei, un produs rezidual produs de mușchii organismului și care ajunge în sânge.

Testele de eGFR sunt frecvent utilizate pentru a detecta insuficiență renală sau alte probleme renale și pot fi utilizate, de asemenea, înainte de a începe proceduri medicale sau tratamente care pot afecta rinichii.

Ce masoara

Testul oferă un calcul al ratei de filtrare glomerulară, ce reflectă cât de bine filtrează rinichii sângele și este reprezentat în mililitri pe minut (ml/min). Rezultatul este adesea listat ca mililitri pe minut pe 1,73 metri pătrați de suprafață a corpului (mL / min / 1 / 73m2).

Într-un test eGFR, această rată nu este măsurată direct. În schimb, se estimează prin măsurarea unei alte substanțe din sânge. Cel mai adesea, creatinina este măsurată și apoi, prin formule speciale, este calculată eGFR pe baza nivelului creatininei din sânge.

Creatinina este produsă în mod natural ca urmare a procesului organismului de furnizare a energiei pentru mușchi. Rinichii filtrează și elimină creatinina din sânge. De obicei, cantitatea de creatinină generată este relativ constantă, astfel încât modificările nivelului creatininei din sânge pot fi un indicator al funcției renale anormale.

Totuși, nu toată lumea produce aceeași cantitate de creatinină. Din acest motiv, formulele de calcul eGFR includ factori precum vârsta, sexul, înălțimea și etnia alături de nivelurile de creatină, pentru a estima rata de filtrare glomerulară.

Deși este frecvent utilizată, creatinina nu este singura substanță care poate fi utilizată pentru a estima eGFR. De exemplu, unele teste eGFR măsoară cistatina C, care este o proteină produsă de multe tipuri de celule din organism. Efectele factorilor individuali, cum ar fi masa musculară și dieta, sunt diferite atunci când se calculează eGFR folosind cistatina C, astfel încât această metodă de testare eGFR poate fi mai precisă în anumite circumstanțe.

Măsurarea subdiacentă și formula utilizată pentru estimarea eGFR pot fi detaliate într-un raport de testare eGFR. Medicul dumneavoastră vă poate oferi, de asemenea, aceste informații despre testul dumneavoastră.

Cand se face

Există o serie de circumstanțe în care un test eGFR poate fi adecvat și util pentru îngrijirea dumneavoastră medicală.

Un test eGFR poate ajuta la identificarea insuficienței renale și a altor boli renale grave. Ca răspuns la o gamă largă de simptome, un test eGFR vă poate ajuta să aflați dacă rinichii funcționează corect.

Uneori, boala renală nu provoacă simptome imediate. În aceste cazuri, testarea cu eGFR poate permite un diagnostic mai devreme și o capacitate îmbunătățită de a încetini progresia bolii. În general, acest tip de screening cu un test eGFR se face numai la persoanele care au un risc crescut de probleme renale.

Când ați fost diagnosticat anterior cu boală renală sau ați avut teste eGFR anormale, efectuarea unuia sau mai multor teste, repetate, vă poate ajuta în diagnosticarea și în monitorizarea stării dumneavoastră.

În unele cazuri, se efectuează un test eGFR înainte de donarea de rinichi sau de începerea unor tratamente sau unor proceduri medicale. Cu toate acestea, în unele dintre aceste circumstanțe, poate fi necesar un test mai precis pentru a măsura direct, mai degrabă decât pentru a estima RFG.

Medicul dumneavoastră este în cea mai bună poziție pentru a aborda dacă un test eGFR sau orice alt test al funcției renale este potrivit pentru dumneavoastră, având în vedere istoricul general de sănătate.

Indicatii recoltare

Un test estimat al ratei de filtrare glomerulară este un tip de test de sânge. Proba de sânge pentru test este luată dintr-o venă de la nivelul brațului.

Interpretare rezultate

Când rezultatele sunt disponibile, ar trebui să primiți un raport de testare care listează rata de filtrare glomerulară estimată. Rezultatul eGFR trebuie afișat în mililitri pe minut pe suprafața corpului. O suprafață de 1,73 metri pătrați este utilizată în multe calcule, dar poate fi ajustată pentru pacienții individuali.

În plus față de eGFR, raportul de testare enumeră de obicei un test suplimentar, cel mai adesea creatinină, care a fost utilizat pentru a calcula eGFR.

Un interval de referință pentru ceea ce laboratorul consideră a fi niveluri normale de eGFR este, de obicei, inclus în rezultatul testului.

În laboratoarele Poliana intervalul de referință pentru eGFR sunt considerate a fi următoarele:

GFR normal sau crescut: >= 90 ml/min/1.73 m^2

Scădere ușoară: 60-89 ml/min/1.73 m^2

Scădere ușoară până la moderată: 45-59 ml/min/1.73 m^2

Scădere moderată până la severă: 30-44 ml/min/1.73 m^2

Scădere severă: 15-29 ml/min/1.73 m^2

Insuficiență renală: <15 ml/min/1.73 m^2

 

Calcul la adult este realizat cu ajutorul formulei CKD-EPI 2012;

Interpretarea unui test eGFR se concentrează pe determinarea dacă este posibil să aveți o funcție renală redusă sau o boală renală. Când eGFR este foarte scăzut, în general sub 15 mL/min/1.73m2, poate fi un semn de insuficiență renală sau de altă boală gravă. Un nivel de eGFR care este sub 60 ml/min/1,73m2 timp de 3 luni este considerat a fi o indicație a bolii renale cronice.

Deși un test eGFR poate identifica probleme renale, leziunile la rinichi nu se reflectă perfect într-un eGFR mai mic. Acest lucru este cauzat de faptul că unele celule renale pot crește filtrarea pentru a compensa leziunile renale.

În plus, un nivel eGFR sănătos sau normal poate varia în funcție de factori individuali. De exemplu, un eGFR normal este de obicei mai mic la adulții mai în vârstă, femei și persoanele cu o dimensiune mai mică a corpului.

Medicamentele și dieta pot afecta, de asemenea, creatinina și calculele eGFR.

Medicul dumneavoastră va lua în considerare acești factori, precum și starea generală de sănătate și alte rezultate ale testelor atunci când va interpreta rezultatul testului eGFR. Medicul dumneavoastră vă poate explica cel mai bine rezultatul testului, inclusiv dacă eGFR-ul este normal sau anormal și ce înseamnă acest rezultat pentru sănătatea dumneavoastră.

Ce sa intrebi medicul

Medicul dumneavoastră vă poate ajuta să înțelegeți semnificația unui test eGFR pentru sănătatea dumneavoastră generală. Unele întrebări care vă pot ajuta să discutați rezultatele cu medicul dumneavoastră includ:

 • Care a fost rezultatul testului meu eGFR? Este considerat normal sau anormal?
 • Ce indică acest rezultat al testului despre funcția mea renală?
 • Cum a fost estimat eGFR-ul meu? Este această metodă de estimare exactă în situația mea?
 • Orice alt test este justificat pentru a calcula din nou eGFR sau pentru a măsura direct GFR?
 • Sugerați teste de urmărire?

  Programare Online

  Te rugam sa completezi acest formular

  Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / Poliana in legatura cu serviciile medicale solicitate.


  Analize si oferte medicale

  Oferte medicale

  cel mai mic pret
  Analize care-ti spun an de an cum te simti
  10 analize uzuale pentru detectarea timpurie a unor afectiuni
  186 lei
  79 lei
  cel mai mic preț
  Cum stai cu Vitamina D?
  Util pentru monitorizarea afectiunilor osoase
  110 lei
  80 lei
  reducere aniversara
  S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
  Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
  0 lei
  0 lei
  Suna acum Cere programare