Dictionar de analize

Inapoi la index

Rezerva alcalina (Eco2)

Pret: 45 lei

Scopul testului

Rezerva alcalina este o analiza ce este utilizata pentru determinarea nivelului ionului bicarbonat din sangele pacientului. Ionul bicarbonat contine cea mai mare cantitate de  din sange si participa la diferite reactii, ce au rolul de a mentine constant pH-ul sangelui.

Prin intermediul acestei analize poate fi determinata:

  • alcaloza;

Alcaloza este o situatie in care pH-ul sanguin este crescut si se asociaza frecvent cu o crestere a concentratiei ionului bicarbonat. Spre deosebire de aceasta, acidoza reprezinta scaderea pH-ului sub valoarea normala si poate aparea impreuna cu scaderea ionului bicarbonat.

Ce masoara

Prin intermediul testului este masurat nivelul de  din sange.  provine adesea in urma reactiilor metabolice care au loc in organism. Cea mai mare parte, aproximativ 90-95%, se afla in componenta ionului bicarbonat. Insa, in doze mici,  poate fi regasit si in  si

Ionul bicarbonat are o sarcina electrica negativa si este considerat un anion. Se estimeaza ca este al doilea cel mai intalnit anion in sange, ca urmare a cantitatii crescute pe care o are. De asemenea, este unul dintre principalii compusi implicati in reactiile echilibrului acido-bazic.

Cand se face

Aceasta analiza poate fi recomandata alaturi de alte investigatii ce necesita a fi efectuate periodic. Medicul indica efectuarea analizei si cand suspecteaza existenta unui dezechilibru acido-bazic. Acesta poate aparea in urmatoarele situatii:

  • varsaturi persistente;
  • diaree de lunga durata;
  • tulburari respiratorii;
  • decompensari ale bolilor cronice (acutizarea si agravarea simptomelor specifice).

Investigatiile care evalueaza echilibrul acido-bazic, precum si rezerva alcalina sunt recomandate si persoanelor care urmeaza diferite tratamente, precum diureticele. Acestea pot influenta procesul de secretie si absorbtie a electrolitilor la nivel renal si astfel, pot determina tulburari ale echilibrului hidro-electrolitic.

Pregatirea pentru analiza

Inainte de recoltarea probei de sange pentru efectuarea acestei analize, pacientul nu necesita a se pregati intr-un anumit mod. Prelevarea probei se poate face in orice moment al zilei. Insa, pentru ca experienta recoltarii sa fie cat mai confortabila este indicat a purta haine comode in ziua respectiva. Astfel, zona bratului, zona preferata pentru obtinerea probei de sange poate fi usor expusa.

Indicatii recoltare

De cele mai multe, proba de sange este prelevata de la nivelul plicii cotului. Pentru aceasta tegumentul este expus si tamponat cu un pansament cu alcool sanitar, pentru a preveni infectiile. Ulterior, se realizeaza punctia venoasa si un volum mic de sange este stocat intr-un recipient special (vacutainer).

La finalul procedurii, la nivelul zonei de recoltare se aplica un pansament. Pacientul este rugat sa mentina o usoara presiune asupra acestuia, pentru a preveni formarea echimozelor.

Interpretare rezultate

Prelucrarea probei de sange si emiterea rezultatelor finale se face in cateva zile. Dupa primirea acestora este indicat a consulta medicul pentru o interpretare corecta a acestora.

O valoare considerata normala a bicarbonatului seric este cuprinsa intre 23-29 mEq/L (miliechivalenti pe litru).

Valori crescute

Obtinerea unei valori crescute a bicarbonatului seric sugereaza un dezechilibru acido-bazic. Aceasta poate aparea in urmatoarele situatii:

  • alcaloza metabolica;
  • afectiuni pulmonare;
  • sindromul Conn;
  • sindromul Cushing;
  • diuretice;
  • varsaturi sau diaree persistente.

Valori scazute

O concentratie scazuta a bicarbonatului in plasma poate sugera prezenta urmatoarelor:

  • cetoacidoza diabetica;
  • hiperventilatie;
  • afectiuni renale;
  • boala Addison;
  • intoxicatie cu metanol, salicilati (aspirina).

Intervalele de referinta reprezinta limitele intre care concentratia Rezervei alcaline este considerata normala. Acestea pot varia in functie de laboratorul de analize unde se realizeaza masurarea si aparatura folosita.

Ce sa intrebi medicul

Mentinerea echilibrului acido-bazic este un proces complex, dar care in mod normal, este realizat de catre un organism fara un ajutor din mediul exterior. Insa, in cadrul anumitor patologii, apar unele tulburari care conduc la alterarea echlibrului acido-bazic si la corectarea acestuia conform recomandarilor medicului. Acest proces poate fi dificil de inteles, de aceea pacientii sunt incurajati sa adreseze medicului intrebarile pe care le au, precum:

  • Nivelul bicarbonatului se afla in limite normale?
  • Care sunt optiunile terapeutice?
  • Sunt necesare investigatii suplimentare?
  • Ce modificari ale stilului de viata sunt utile?

    Pentru programare completează formularul:

    Solicita programare

    Selecteaza locatia

    Email

    Nume complet

    Telefon

    Mesaj

    Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / IDS Laboratories in legatura cu serviciile medicale solicitate.


    Suna acum Cere programare