Utile

Dictionar de analize

Toate A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Rezistenta la proteina C activata

Pret
105 lei
Scopul testului

Analiza pentru determinarea rezistentei la proteina C este o investigatie activata ce determina tendinta unei persoane de formare a trombilor (cheagurilor de sange).

Prin intermediul acestei analize poate fi identificata tulburarea de coagulare cunoscuta ca rezistenta la proteina C activata. Aceasta reprezinta un factor de risc important pentru aparitia embolismului pulmonar si a trombozei pulmonare profunde.

Investigatia care permite identificarea rezistei la proteina C activata este utiliza cu scopul de a:

  • diagnostica aceasta tulburare de coagulare;
  • evalua riscul de tromboza;
  • stabili cel mai optim tratament.
Ce masoara

Proteina C este una dintre proteinele anticoagulante din sange. Rolul acesteia este de a preveni formarea in exces a trombilor. Aceasta este sintetizata de ficat, iar prezenta sa in sange este dependenta de vitamina K.

Impreuna cu proteina S, proteina C are rol in inhibarea factorilor de coagulare Va si VIIIa (factori de coagulare activati). Mentinerea unui nivel optim al acestor proteine este esential pentru mentinerea unui echilibru al sistemului de coagulare.

Rezistenta la proteina C activata reprezinta o tulburare de coagulare care se caracterizeaza printr-o mutatie punctiforma a genei care codifica factorul de coagulare V (factorul V Leiden). La persoanele care prezinta aceasta mutatie, factorul V este mai rezistent la actiunea proteinei C activata. Astfel, acesta este mai greu inactivat si determina aparitia unei stari de hipercoagulabilitate.

Cand se face

Analiza pentru determinarea rezistentei la proteina C activata este recomandat persoanelor care prezinta urmatoarele:

  • episoade trombotice recurente;
  • tromboembolism venos;
  • embolism pulmonar la persoane fara factori de risc;
  • avort spontan recurent, in lipsa cauzelor genetice;
  • infarct miocardic acut;
  • istoric familial de tromboembolism venos.

Medicul poate indica analiza si cand o femeie insarcina sau care urmeaza tratament cu anticonceptionale orale prezinta episoade recurente de tromboza sau complicatii ale sarcinii. In astfel de situatii, analiza permite diagnosticarea tulburarii de coagulare, iar medicul poate oferi cele mai optime sfaturi, precum si tratamentul corespunzator.

Pregatirea pentru analiza

Realizarea acestei analize se realizeaza prin prelucrarea unei probe de sange venos. Aceasta se obtine de cele mai multe ori prin punctie venoasa realizata la nivelul bratului. Pentru a usura procesul de recoltare, este recomandat a purta haine comode. Astfel, expunerea bratului poate fi usor de realizat.

Alte pregatiri speciale nu sunt necesare inainte de prelevarea probei. Procesul de prelevare poate fi realizat in orice moment al zilei.

Indicatii recoltare

In ziua prelevarii probei, pacientul se prezinta la centrul pentru recoltarea analizelor. Este invitat in cabinei si rugat sa se aseze confortabil pe scaun. Ulterior, personalul medical specializat va efectua prelevarea probei de sange.

Interpretare rezultate

Rezultatele sunt furnizate de laboratorul de analize medicale in aproximativ 2-3 zile. Dupa primirea rezultatelor, este indicat a consulta medicul pentru interpretarea valorii obtinute. Acesta va oferi cele mai bune sfaturi medicale si recomandari care sa contribuie la reducerea riscului de aparitie a evenimentelor trombotice.

Valori crescute

Valorile mai mari de 2,2 nu prezinta o semnificatie clinica particulara. Dar, medicul va oferi interpretarea rezultatelor obtinute in functie de starea medicala a pacientului.

Valori scazute

Obtinerea unor valori sub 2,2 indica un rezultat pozitiv, care indica prezenta rezistentei la proteina C activata. Persoanele cu un rezultat pozitiv au un risc mult mai crescut de a dezvolta evenimente trombotice.

Ce sa intrebi medicul

Este recomandat ca dupa primirea rezultatelor sa se realizeze un consult medical pentru interpretarea rezultatelor. Pentru intelegerea exacta a conditiei medicale, dar si a factorilor care contribuie la agravarea acesteia, este important a adresa medicului intrebari, precum:

  • Ce semnificatie au rezultatele obtinute?
  • Care pot fi posibilele complicatii?
  • Cum pot fi prevenite complicatiile?
  • Care sunt optiunile de tratament?
  • Care sunt metodele optime pentru monitorizarea evolutiei bolii?
Sursa

Mohammed S., Favaloro E. J., Laboratory Testing for Activated Protein C Resistance (APCR), Methods Mol. Biol., 2017, 1646:137-143, doi: 10.1007/978-1-4939-7196-1_10, PMID: 28804824;

io, https://healthmatters.io/understand-blood-test-results/activated-protein-c-resistance, accesat la data 31.10.2023;

mayocliniclabs.com, https://www.mayocliniclabs.com/test-catalog/overview/60547#Clinical-and-Interpretive, accesat la data 31.10.2023.

    Programare Online

    Te rugam sa completezi acest formular

    Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / Poliana in legatura cu serviciile medicale solicitate.


    Analize si oferte medicale

    Oferte medicale

    cel mai mic pret
    Analize care-ti spun an de an cum te simti
    10 analize uzuale pentru detectarea timpurie a unor afectiuni
    186 lei
    79 lei
    cel mai mic preț
    Cum stai cu Vitamina D?
    Util pentru monitorizarea afectiunilor osoase
    110 lei
    80 lei
    reducere aniversara
    S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
    Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
    0 lei
    0 lei
    Suna acum Cere programare