Utile

Dictionar de analize

Toate A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Scor ROMA

Pret
170 lei
Scopul testului

Proteina epididimală umană 4 (HE4) este produsă de majoritatea, dar nu de toate celulele canceroase ale epiteliului ovarian. Acest lucru face ca testul să fie util ca marker tumoral în circumstanțe specifice. Testul HE4 măsoară, în sânge, cantitatea de proteină 4 din epididimul uman.

Ce masoara

Proteina epididimală umană 4 ( HE4) este utilizată împreună cu CA-125 pentru monitorizarea femeilor care au fost tratate pentru cancerul ovarian epitelial. Pentru ca HE4 să fie utilă ca marker tumoral, acesta trebuie depistată înainte de începerea tratamentului.
CA-125 a fost primul marker tumoral utilizat în monitorizarea cancerelor ovariene, deși valoarea lui nu este crescută în toate tipurile de cancer: de exemplu, poate să nu aibă o creștere semnificativă în cancerul precoce, în schimb, poate avea o valoare crescută în condiții non-canceroase. Din aceste motive, continuă cercetările pentru descoperirea unor markeri tumorali cu o sensibilitate și cu o specificitate înaltă.

Efectuarea HE4 și CA-125 împreună oferă informații complementare și creează un sistem de monitorizare mai bun pentru a afla dacă tratamentul a fost eficient, iar cancerul ovarian a recidivat. Aceste teste sunt efectuate cu prioritate pentru a stabili tratamentul de bază și planul de monitorizare de după tratament. Testarea în serie a HE4 și a CA-125, care arată o creștere sau o scădere a concentrației este, de obicei, mai utilă decât un singur set de teste. Testarea în serie a HE4 ar trebui corelată cu celelalte semne clinice pentru monitorizarea cancerului ovarian. Rezultatele testelor HE4 efectuate prin diferite instrumente/metode nu pot fi comparate între ele.

HE4 nu este recomandat ca test de screening pentru femeile asimptomatice, deoarece nu este specific. Cantități mici de HE4 pot fi produse de țesuturile normale din tot corpul și pot fi observate creșteri ușoare la persoanele cu o varietate de afecțiuni
non-canceroase. Testul HE4 nu este destinat a fi utilizat pentru a monitoriza cancerele ovariene epiteliale mucinoase sau tumorile cu celule germinale, deoarece este rareori crescut în aceste tipuri de  cancer.

O utilizare suplimentară a HE4 face parte din  algoritmul de estimare a riscului de malignitate ovariană (ROMA). Acest calcul combină rezultatele HE4, CA-125 și statusul pre- sau postmenopauză al unei femei
într-un scor numeric. Scorul ROMA poate fi recomandat de medic înaintea intervenției chirurgicale, pentru a identifica dacă nodulul  din pelvis (masa pelviană) este malign sau nu.

Cand se face

Testul HE4 poate fi recomandat împreună cu CA-125 și cu alte evaluări clinice, în cazul unui diagnostic de cancer ovarian epitelial, pentru a vedea dacă aceste proteine sunt produse de tumoră și pentru a stabili o linie de referință pentru compararea cu următoarele valori. Atunci când concentrațiile sunt crescute înainte de tratament, HE4 și CA-125 se pot efectua periodic după tratament, pentru a determina modificările rezultatelor și pentru a monitoriza reapariția cancerului sau stadiul bolii. Ocazional, un specialist poate recomanda HE4 și CA-125 (Scor ROMA) în cazurile detectării unei formațiuni pelviană și pentru a determina dacă acestea sunt maligne.

Indicatii recoltare

Se recoltează o probă de sânge dintr-o venă a brațului.

Interpretare rezultate

Dacă o femeie care a fost diagnosticată cu cancer ovarian epitelial are HE4 în limite normale, ulterior acest test nu este util pentru monitorizarea cancerului ovarian.

Dacă nivelurile pentru HE4 și CA-125 sunt crescute inițial și scad după tratament, în general acest lucru reprezintă un răspuns bun la tratament pentru cancerul ovarian.

Dacă nivelurile cresc sau rămân la aceleași valori, atunci cancerul nu răspunde la tratament. Valorile crescute ale HE4 și ale CA-125 descoperite în timpul monitorizării perioadei de după tratament sau intervenție chirurgicală pot indica reapariția cancerului.

În cazul femeilor cu un chist pelvian care va fi extirpat chirurgical, un scor ROMA crescut poate indica că această formațiune pelviană poate fi cel mai probabil malignă.

În cadrul Laboratoarelor Poliana intervalul de referință pentru rezultatele scorului ROMA sunt considerate a fi:
Femei premenopauza:

valoare scor ROMA >= 11.4% – risc crescut de a avea cancer de ovar

valoare scor ROMA < 11.4% – risc scazut de a avea cancer de ovar

 

Femei postmenopauza:

valoare scor ROMA >= 29.9% – risc crescut de a avea cancer de ovar

valoare scor ROMA < 29.9% – risc scazut de a avea cancer de ovar

Ce sa intrebi medicul
  • Care a fost rezultatul meu? A fost normal sau anormal?
  • Cum interpretați rezultatul testului meu? Care credeți că este cea mai probabilă explicație pentru rezultatul testului?
  • Ar trebui să repet acest test? Dacă da, cât de des?
Sursa

www.testing.com/tests/human-epididymis-protein-4-he4/

    Programare Online

    Te rugam sa completezi acest formular

    Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / Poliana in legatura cu serviciile medicale solicitate.


    Analize si oferte medicale

    Oferte medicale

    cel mai mic pret
    Analize care-ti spun an de an cum te simti
    10 analize uzuale pentru detectarea timpurie a unor afectiuni
    186 lei
    79 lei
    cel mai mic preț
    Cum stai cu Vitamina D?
    Util pentru monitorizarea afectiunilor osoase
    110 lei
    80 lei
    reducere aniversara
    S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
    Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
    0 lei
    0 lei
    Suna acum Cere programare