Testarea HIV este un proces de diagnosticare care detecteaza prezenta virusului imunodeficientei umane (HIV). Acest virus determina in stadii avansate SIDA sau sindromul imunodeficientei dobandite.Â
HIV afecteaza in mod direct sistemul imunitar, tintind celulele CD4, un tip de celule T care joaca un rol crucial in coordonarea raspunsului imunitar al organismului. In plus, virusul foloseste celulele CD4 pentru a se multiplica si a se raspandi in organism. Dupa ce ciclul de multiplicare se incheie, virusul distruge celulele, infecteaza noi celule si ciclul se reia.
In timp, HIV slabeste sistemul imunitar, ceea ce creste riscul de infectii sau anumite tipuri de cancere. Daca nu este tratata, infectia cu HIV poate progresa catre boala SIDA, stadiul avansat al infectiei, cand sistemul imunitar este grav compromis.
Este important de cunoscut faptul ca in primele saptamani dupa infectarea cu HIV, virusul se multiplica rapid. Perioada de incubatie a acestui virus dureaza intre 2-4 saptamani, astfel ca dupa acest interval de timp apar modificari ale starii generale. Cu toate acestea, nu sunt prezente simptome specifice. Simptomatologia HIV cuprinde doar manifestari asemanatoare unei viroze (febra, ganglioni inflamati, eruptii). In aceasta perioada, persoana infectata este contagioasa.
Dupa faza acuta, virusul intra intr-un stadiu de latenta, in care activitatea sa este redusa. Chiar si asa, multiplicarea virala inca este prezenta, iar numarul celulelor CD4 scade treptat.
Persoana infectata poate sa nu aiba simptome evidente pentru o perioada lunga de timp, de la cativa ani, pana la decenii. In lipsa tratamentului antiretroviral, acest stadiu poate dura aproximativ 8-10 ani. In acest timp, desi persoana se poate simti sanatoasa, sistemul imunitar este slabit treptat.
SIDA este etapa finala a infectiei cu HIV, in care sistemul imunitar este puternic afectat si nu mai poate lupta eficient impotriva infectiilor si a bolilor. In aceasta etapa, numarul de celule CD4 scade sub un nivel critic (sub 200 celule/mm³ – celule pe milimetru cub de sange), iar persoana este vulnerabila la infectii oportuniste si cancere care nu ar afecta un sistem imunitar sanatos. Printre simptomele SIDA se afla:
- pierdere semnificativa in greutate;
- febra persistenta;
- ganglioni limfatici mariti;
- dificultatea respiratiei;
- ulceratii la nivelul pielii sau al mucoaselor;
- tulburari de coordonare.Â
De asemenea, este important de mentionat ca apar unele infectii si tipuri de cancer, precum:
- infectia cu citomegalovirus;
- toxoplasmoza;
- criptococoza;
- candidoza;
- tuberculoza;
- sarcomul Kaposi;
- limfomul non-Hodgkin.
Principalul scop al testarii este diagnosticarea timpurie a infectiei cu HIV. Astfel, persoanele infectate pot primi inca din stadiile incipiente tratamentul potrivit, iar riscul de complicatii se reduce semnificativ. In plus, prin depistarea precoce, rata de transmitere virala este mai redusa.Â
Testul de HIV ajuta si la evaluarea eficientei tratamentului antiretroviral. Un tratament eficient scade considerabil incarcatura virala si reduce complicatiile.