Dictionar de analize

Inapoi la index

Testare HIV 1+2 Screening

Pret: 53 lei

Scopul testului

Scopul testelor HIV este de a determina prezenta unei infectii cu HIV folosind probe de sange, lichid oral sau urina.

Testele HIV pot fi folosite ca test de screening de rutina, ca test de diagnostic dupa o posibila expunere la HIV sau la pacientii cu simptome ale unei infectii cu HIV.

Ce masoara

Testele HIV detecteaza prezenta virusului HIV, a antigenelor HIV si/ sau a anticorpilor HIV. Daca aceste substante sunt detectate, testul da un rezultat pozitiv pentru HIV.

Exista trei tipuri de teste HIV disponibile:

 • Test de anticorpi: Anticorpii sunt produsi de organism dupa o infectie cu HIV. Poate dura saptamani pana cand organismul produce anticorpi, astfel incat testele de anticorpi HIV pot detecta virusul la un interval cuprins intre 3 si 12 saptamani dupa infectare.
 • Test antigen/anticorpi: Antigenii sunt substante straine care activeaza un raspuns imun. Antigenii apar inainte ca organismul sa produca anticorpi, astfel incat testele de antigen/ anticorpi HIV pot detecta o infectie HIV mai devreme decat testele de anticorpi, in decurs de 2 pana la 4 saptamani de la infectare.
 • Testul de incarcare virala HIV: Un test de incarcare virala HIV determina cantitatea de virus HIV din sange. Pe langa detectarea unei infectii cu HIV, testarea incarcaturii virale poate detecta si cat de mult virus este in sange. Desi acest tip de testare poate detecta o infectie HIV mai devreme decat alte teste HIV, este foarte costisitor si este de obicei folosit numai atunci cand cineva are simptome sau o posibila expunere la HIV.

Indicatii recoltare

Testarea HIV implica un test initial si, daca rezultatul preliminar este pozitiv, se face o testare suplimentara pentru a confirma aceste rezultate. Testele de laborator folosesc probe de sange pentru a cauta dovezi ale infectiei cu virusul HIV. Testele rapide ofera rezultate imediate din lichidul oral, din sange printr-o intepatura in deget sau din urina si pot fi administrate la fata locului in diferite unitati medicale.

Interpretare rezultate

Rezultatele testelor HIV sunt raportate ca pozitive, negative sau neconcludente. Rezultatele testelor HIV trebuie interpretate cu prudenta, deoarece testarea ulterioara este adesea necesara si pacientii trebuie sa tina cont de perioada de fereastra imunologica.

O perioada de fereastra este perioada dintre momentul in care o persoana se infecteaza cu HIV si momentul in care un test poate detecta infectia. Niciu¬n test nu poate detecta HIV imediat dupa infectare si toate testele HIV au o perioada de fereastra. Durata perioadei de fereastra variaza de la test la test, variind de la aproximativ 2 pana la 12 saptamani. Testele la domiciliu au o perioada de fereastra de aproximativ 3 luni.

Un rezultat negativ al testului HIV inseamna ca anticorpii sau antigenii HIV nu au fost detectati in proba de testare. Daca o persoana nu a avut o posibila expunere la HIV in perioada ferestrei testului, este considerata negativa pentru infectia cu HIV. Daca o persoana a avut o posibila expunere in perioada de fereastra a testului, testarea HIV trebuie repetata dupa ce a trecut de perioada de fereastra.

Rezultatele pozitive la un test HIV trebuie confirmate prin teste ulterioare. Se efectueaza al doilea test de laborator din aceeasi proba de sange ca si primul test. Daca o persoana primeste un rezultat pozitiv la un test rapid, medicul va programa un al doilea test de confirmare. Rezultatele pozitive la un test HIV la domiciliu trebuie confirmate intr-un laborator sau intr-un cadru medical specilizat. Daca rezultatul urmator al testului HIV este de asemenea pozitiv, persoana este considerata HIV-pozitiva.

Rezultate neconcludente la un test HIV apar atunci cand un test de screening initial este pozitiv, apoi un test de confirmare este negativ. In aceasta situatie, medicii pot recomanda testul de incarcare virala HIV mai detaliat pentru confirmare suplimentara.

  Pentru programare completează formularul:

  Solicita programare

  Selecteaza locatia

  Email

  Nume complet

  Telefon

  Mesaj

  Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / IDS Laboratories in legatura cu serviciile medicale solicitate.


  Suna acum Cere programare