Pacientilor care au efectuat testul pentru determinarea concentratiei testosteronului le este recomandat a consulta medicul pentru obtinerea mai multor informatii. Dupa interpretarea rezultatelor, acesta va oferi detalii despre diagnosticul stabilit si care sunt metodele terapeutice existente. De asemenea, pacientul poate adresa medicului urmatoarele intrebari:
- Care este cauza modificarii concentratiei testosteronului?
- Ce factori de risc sunt asociati acestei modificari?
- Care sunt efectele cresterii concentratiei de testosteron?
- Care este tratamentul optim?
Rolul testosteronului
Testosteronul este principalul hormon sexual la barbati si joaca o serie de roluri importante, cum ar fi:
- dezvoltarea penisului si a testiculelor;
- ingrosarea vocii in timpul pubertatii;
- aparitia parului facial si pubian incepand cu perioada pubertatii;
- dimensiunea si forta musculara;
- cresterea si forta osoasa;
- apetitul sexual (libidoul);
- productia de sperma;
Adolescentii cu prea putin testosteron pot sa nu experimenteze masculinizarea normala. De exemplu, organele genitale s-ar putea sa nu se mareasca, parul facial si corporal poate fi redus si vocea s-ar putea sa nu se ingroase in mod normal.
Testosteronul poate ajuta, de asemenea, la mentinerea unei dispozitii normale.
Semnalele trimise de la creier la glanda pituitara de la baza creierului controleaza productia de testosteron la barbati. Glanda pituitara transmite apoi semnale testiculelor pentru a produce testosteron. O „bucla de feedback†regleaza indeaproape cantitatea acestui hormon din sange. Cand nivelul de testosteron creste prea mult, creierul trimite semnale catre hipofiza pentru a reduce productia.
Testosteronul, produs si in ovare
De precizat este faptul ca testosteronul este produs si in ovare si glanda suprarenala, fiind unul dintre hormonii sexuali masculini prezenti in organismul femeilor. Hormonii masculini au efecte importante asupra:
- Â functiei ovariene;
- masei osoase;
- comportamentului sexual, inclusiv libido normal.
Echilibrul adecvat intre testosteron (impreuna cu alti hormoni androgeni) si estrogen este important pentru ca ovarele sa functioneze normal. Desi detaliile sunt incerte, este posibil ca androgenii sa joace si un rol important in functionarea normala a creierului, inclusiv starea de spirit, apetitul sexual si functia cognitiva.
In organism, testosteronul este sintetizat din colesterol. Dar daca ai colesterolul mare nu inseamna ca testosteronul tau va fi ridicat.
Nivelurile de testosteron sunt controlate de glanda pituitara din creier, jucand un rol important incepand cu dezvoltarea fatului in viata intrauterina si pana la pubertate si viata adulta.
Testosteronul si dezvoltarea fatului
Testosteronul joaca un rol important si in dezvoltarea fatului. In jurul saptamanii a saptea de sarcina, gena legata de sex de pe cromozomul Y initiaza dezvoltarea testiculelor la fetii de sex masculin. Testiculele produc testosteron. Testosteronul declanseaza dezvoltarea organelor reproducatoare interne si externe masculine in timpul dezvoltarii fetale.
Testosteronul la pubertate
Testosteronul este responsabil pentru multe dintre modificarile observate la copiii de sex masculin si in timpul pubertatii, inclusiv:
- cresterea inaltimii;
- cresterea corpului si a parului pubian;
- marirea penisului, testiculelor si glandei prostate;
- cresterea libidoului;
Testosteronul la maturitate
In viata de adult a unui barbat, testosteronul este esential pentru producerea spermatozoizilor. De asemenea, testosteronul are rolul de a:
- Â semnala organismului sa produca noi globule rosii;
- asigura sanatatea oaselor si a muschilor;
- imbunatateste libidoul si confera un sentiment de bine.
In cazul femeilor, majoritatea testosteronului produs in ovare este transformat in hormonul sexual feminin primar, estradiol, cu un rol important in reproducere.
Cum se verifica nivelul de testosteron
Organismul controleaza nivelul de testosteron din sange. Nivelurile sunt, de obicei, cele mai ridicate dimineata si scad in timpul zilei.
Hipotalamusul si glanda pituitara controleaza cantitatea de testosteron pe care gonadele (testiculele sau ovarele) o produc si elibereaza.
Hipotalamusul elibereaza hormonul de eliberare a gonadotropinei (GnRH), care determina glanda pituitara sa elibereze hormonul luteinizant (LH). LH se deplaseaza apoi catre gonade si stimuleaza productia si eliberarea de testosteron. LH stimuleaza mai des productia de estrogen si progesteron in ovare.
Pe masura ce testosteronul din sange creste, acesta suprima productia de hormon de eliberare a gonadotropinei, care ajuta la mentinerea nivelurilor normale de testosteron.
Daca oricare dintre aceste organe – hipotalamusul, glanda pituitara sau gonadele – nu functioneaza in mod normal, pot aparea niveluri anormale de testosteron.
Astfel, nivelul testosteronului poate fi verificat cu ajutorul urmatoarelor analize de sange pentru:
Nivelurile normale de testosteron
Valorile de referinta pentru nivelul de testosteron variaza in functie de varsta si sex. Nivelul este masurat in nanograme pe decilitru (ng/dL).
De asemenea, este important de retinut ca intervalele normale pentru nivelurile de testosteron pot varia in functie de tipul de test de sange efectuat si de laboratorul in care se face.
Niveluri normale de testosteron pentru persoanele de sex masculin la nastere:
- sub 1 an: mai putin de 12 ng/dL
- 1 pana la 5 ani: mai putin de 12 ng/dL
- 6 pana la 10 ani: mai putin de 25 ng/dL
- 11 pana la 15 ani: mai putin de 830 ng/dL
- 16 pana la 17 ani. 102 pana la 1010 ng/dL
- 18 pana la 99 de ani: 193 pana la 824 ng/dL
Niveluri normale de testosteron pentru persoanele de sex feminin:
- sub 1 an: mai putin de 12 ng/dL
- 1 pana la 5 ani. mai putin de 12 ng/dL
- 6 pana la 10 ani: mai putin de 25 ng/dL
- 11 pana la 17 ani: mai putin de 79 ng/dL
- 18 pana la 99 de ani: mai putin de 40 ng/dL
Cauze ale unui nivel ridicat de testosteron
Exista o serie de cauze pentru care organismul poate sa produca prea mult testosteron. Printre acestea se numara:
- Sindromul ovarului polichistic (PCOS) care este un dezechilibru hormonal ce poate afecta femeile. Sindromul apare atunci cand ovarele creeaza androgeni in exces (testosteron). Acest dezechilibru al hormonilor reproductivi provoaca simptome fizice cum ar fi excesul de par pe corp si cresterea in greutate.
- Hiperplazia suprarenala congenitala in cadrul careia mutatiile genetice provoaca deficit de enzime in glanda suprarenala. Aceste enzime ajuta in mod normal organismul sa produca cortizol, un hormon de care organismul are nevoie pentru a raspunde la stres. Cand enzimele nu functioneaza normal, glandele suprarenale produc un exces de testosteron si alti hormoni in loc de cortizol.
- Tumorile ovariene sau testiculare producatoare de androgeni si pot elibera excesul de testosteron.
- Tumori suprarenale producatoare de hormoni sexuali sunt tumori rare care produc prea mult androgeni (testosteron), estrogen sau ambele.
Excesul de testosteron va afecteaza organismul in mod diferit, in functie de sex si varsta.
Excesul de testosteron la copii poate duce la pubertate precoce, care incepe inainte de varsta de noua ani la baieti si inainte de opt ani, la fete.
Cauze ale unui nivel prea scazut de testosteron
Nivelurile de testosteron mai scazute decat cele normale cauzeaza de obicei simptome doar la cei de sex masculin. Aceasta afectiune se numeste hipogonadism masculin.
Exista doua tipuri principale de hipogonadism masculin, respectiv:
- clasic (congenital sau dobandit);
- cu debut tardiv.
Hipogonadismul clasic masculin este atunci cand nivelurile scazute de testosteron se datoreaza unei afectiuni medicale subiacente sau leziunilor testiculelor, glandei pituitare sau hipotalamusului. De exemplu, o persoana se poate naste cu o afectiune (congenitala) care duce la un nivel scazut de testosteron, cum ar fi sindromul Klinefelter sau sindromul Kallmann, sau poate sa o dezvolte mai tarziu (dobandita), cum ar fi din ceva care ii schimba functionarea normal a testiculelor, a hipotalamusului sau a glandei pituitare.
Hipogonadismul masculin cu debut tardiv apare atunci cand scaderea nivelului de testosteron este legata de imbatranire si/sau afectiunile legate de varsta, in special obezitatea si diabetul de tip 2. Hipogonadismul cu debut tardiv afecteaza aproximativ 2% dintre barbatii cu varsta peste 40 de ani.
Simptomele testosteronului scazut variaza in functie de varsta, astfel ca deficienta de testosteron in timpul dezvoltarii fetale nu permite ca principalele caracteristici masculine sa se dezvolte normal. Acesta se numeste sindrom de insensibilitate la androgeni care este o tulburare a diferentierii sexuale. Afecteaza fetusii de sex masculin pe masura ce ei cresc in uter, precum si dezvoltarea sexuala a adolescentilor in timpul pubertatii. Sindromul impiedica organele genitale masculine sa se dezvolte asa cum ar trebui si aproape intotdeauna duce la infertilitate (este dificil sau imposibil sa ai copii) la varsta adulta.
Testosteron scazut la pubertate
Pentru baietii aflati la pubertate, deficienta de testosteron in timpul acestei perioade poate duce la:
- crestere incetinita in inaltime, dar bratele si picioarele lor pot continua sa creasca disproportionat cu restul corpului;
- reducerea cresterii parului pubian;
- cresterea redusa a penisului si a testiculelor;
- slaba modificare a vocii;
- forta si rezistenta mai scazute decat in mod normal;
- testosteron scazut la adulti;
Nivelurile de testosteron la adultii barbati scad in mod natural pe masura ce imbatranesc. Cu toate acestea, niveluri si mai scazute de testosteron pot duce la urmatoarele:
- reducerea inexplicabila a masei musculare si cresterea grasimii corporale;
- pierderea parului de pe corp;
- stare depresiva;
- disfunctie erectila;
- dorinta sexuala scazuta;
- osteoporoza;
- dificultate de concentrare si memorie.
Daca prezinti simptome de testosteron scazut sau exces de testosteron, discuta cu medicul tau curant. El iti poate recomanda efectuarea de analize sau te poate trimite la un specialist.
In cazul in care nivelurile de testosteron sunt in mod constant ridicate sau scazute, este posibil sa ai simptome neplacute care sa iti afecteze calitatea vietii. Cu un tratament corespunzator, aceasta problema poate fi rezolvata.