Dictionar de analize

Inapoi la index

Timp de coagulare

Pret: 20 lei

Scopul testului

Timpul de coagulare este o analiza medicala care permite evaluarea coaguabilitatii sangelui. Acest test este utilizat majoritar pentru:

  • monitorizarea terapiei cu heparina;
  • determinarea deficitului de factori de coagulare;
  • sustinerea diferitelor diagnostice ale tulburarilor de coagulare ale sangelui.

Cel mai frecvent, scopul acestui test este de a evalua terapia cu heparina, un anticoagulant. Rezultatele acestuia sunt utile in special pacientilor care urmeaza a urma unele interventii chirurgicale.

Aceasta analiza nu poate fi folosita singura pentru a determina diagnosticul corect. De aceea, in functie de particularitatile medicale ale fiecarui pacient, medicul va indica si alte investigatii suplimentare.

Ce masoara

Analiza care monitorizeaza timpul de coagulare se bazeaza pe tehnica Bazarov Milian. Aceasta utilizeaza sange de la nivelul capilarelor. Astfel, analiza poate fi utilizata si in cazul nou-nascutilor.

Prin intermediul acestui test este determinat timpul necesar pentru realizarea coagularii. O scurtare sau o alungire a acestuia indica prezenta unor tulburari de coagulare, care necesita corectarea cat mai rapida.

Coagularea sangelui se poate realiza prin intermediul a doua cai:

  • calea intrinseca – este generata de compusi din interiorul vasului de sange;
  • calea extrinseca – este initiata de trombocite, elemente sanguine cu rol important in procesul de coagulare.

Timpul de coagulare permite monitorizarea functionarii caii intrinseci. Un alt test ce poate fi utilizat pentru evaluarea acestei cai de coagulare este testul Quick sau timpul de protrombina. Insa, acesta utilizeaza sange venos.

Cand se face

In cadrul anumitor proceduri chirurgicale, precum cele din sfera afectiunilor renale sau a bolilor cardiovasculare (cateterism cardiac, by-pass, inlocuiri de valve), riscul de formare a trombilor este destul de ridicat. Ca urmare, medicul recomanda administrarea heparinei, un anticoagulant care previne formarea trombilor. Daca trombii apar, acestia pot fi transportati in torentul sanguin, ajungand chiar si la nivelul unor artere de calibru mic, conducand la restrictionarea fluxului sanguin si la ischemie.

Insa, pe parcursul acestor proceduri este important si a monitoriza efectele tratamentului cu heparina. In acest scop se realizeaza testul pentru determinarea testului de coagulare.

O alta situatie in care aceasta analiza este indicata este reprezentata de monitorizarea postoperatorie. Astfel, dupa efectuarea interventiei chirurgicale se administreaza un antidot care va elimina treptat efectul anticoagulant generat de heparina.

Indicatii recoltare

Realizarea acestui test necesita sange capilar. Prin urmare, locul de electie pentru prelevarea probei este diferit fata de recoltarea sangelui venos. In cazul adultului, sangele capilar se obtine prin punctie de la nivelul:

  • pulpei degetului;
  • lobului urechii.

La copil, cele mai utilizate regiuni pentru prelevarea sangelui capilar sunt:

  • calcaiul;
  • fata plantara a halucelui.

Inainte de recoltarea probei de sange se realizeaza asepsia zone de electie. Ulterior, cu ajutorul unui ac se punctioneaza straturile de piele. Pacientul va resimti un usor disconfort la realizarea punctiei, dar acesta va disparea in cateva secunde. Prima picatura de sange este indepartata usor cu un tampon uscat. Urmatoarea picatura este colectata la nivelul unei lame de sticla. La sfarsitul procedurii, se aplica un tampon la nivelul punctiei si se mentine o presiune blanda la acest nivel.

Interpretare rezultate

O valoare considerata a fi normala a timpului de coagulare se incadreaza in intervalul 70-120 secunde. Aceasta este asociata lipsei heparinei in sange. Astfel, daca se obtine un rezultat normal dupa o interventie chirurgicala se considera ca intreaga heparina din circulatia a fost inactivata.

Valori crescute

O valoare crescuta a timpului de coagulare se obtine in cazul administrarii heparinei. In aceasta situatie, timpul de coagulare este situat in intervalul 180-240 secunde.

Un timp marit de coagulare semnifica o stare de hipocoagulabilitate si poate aparea si in urmatoarele situatii:

  • deficitul unor factori de coagulare;

O valoare foarte ridicata reprezinta un risc major de sangerare si necesita interventie terapeutica rapida.

Valori scazute

Obtinerea unui timp de coagulare diminuat poate fi data de administrarea unor substante, precum:

  • adrenalina;

Ce sa intrebi medicul

Investigatiile referitoare la coagularea sangelui pot fi dificil de inteles de catre pacient. De aceea, este important ca medicul sa informeze pacientul cu privire la scopul pentru care sunt indicate aceste analize, precum si importanta acestora in procesul terapeutic. Comunicarea dintre medic si pacient este util a fi deschisa, astfel incat pacientul sa poata sa se exprime liber si sa adreseze intrebari pentru a-si clarifica nelamuririle. Printre posibilele intrebari ce pot fi adresate medicului se afla:

  • Ce inseamna rezultatul obtinut?
  • Cum influenteaza timpul de coagulare procesul terapeutic?
  • Este indicat a urma un tratament pentru normalizarea valorii timpului de coagulare?
  • Rezultatele testului pot fi influentate de alte medicamente sau de obiceiuri alimentare?
  • Ce modificari ale stilului de viata sunt importante pentru a preveni aparitia trombilor?

    Pentru programare completează formularul:

    Solicita programare

    Selecteaza locatia

    Email

    Nume complet

    Telefon

    Mesaj

    Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / IDS Laboratories in legatura cu serviciile medicale solicitate.


    Suna acum Cere programare