Utile

Dictionar de analize

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Toate

Timp de tromboplastina partial activat – APTT

Pret
25 lei
Scopul testului

Timpul de tromboplastina partial (PTT), cunoscut si sub denumirea de timp de tromboplastina partial activat (APTT), este un test de screening care ajuta la evaluarea capacitatii unei persoane de a forma cheaguri de sange. Acest test masoara cate secunde sunt necesare ca un cheag sa se formeze intr-o proba de sange dupa ce sunt adaugati reactivii specifici. APTT-ul evalueaza cantitatea si functia anumitor proteine din sange numite factori de coagulare, acestea fiind o parte importanta a formarii cheagurilor de sange.

Cand tesuturile corpului sau vasele de sange sunt lezate, sangerarea are loc si incepe un proces numit hemostaza. Micile fragmente de celule numite plachete sau trombocite se lipesc si adera la locul leziunii. In acelasi timp, un proces numit cascada coagularii incepe si factorii coagularii sunt activati printr-un proces pas cu pas. Printre reactiile in cascada, se formeaza fire numite fibrina care se leaga intr-o plasa ce se agata la locul leziunii si o stabilizeaza. Aceasta formeaza un cheag de sange stabil care sigileaza leziunea vasului prevenind pierderea suplimentara de sange si oferind timp zonelor afectate sa se vindece.

Fiecare parte a procesului hemostatic trebuie sa functioneze corespunzator si sa fie prezenta in cantitate suficienta pentru a se forma un cheag de sange normal.
Daca concentratia unuia sau mai multor factori este prea scazuta, sau daca factorii nu isi pot indeplini rolul, atunci nu se poate forma un cheag stabil si sangerarea continua.
Cu valoarea obtinuta la APTT, rezultatul tau este comparat cu un interval de referinta normal pentru timpul de coagulare.

Cand timpul de tromboplastina partial dureaza mai mult sa se coaguleze decat in mod normal, atunci APTT-ul este considerat prelungit.

Cand APTT-ul este folosit pentru a investiga o sangerare sau episoade de coagulare sau pentru a exclude o boala de sangerare sau coagulare (de exemplu, evaluarea preoperatorie), atunci acesta este adesea comandat impreuna cu timpul de protrombina (PT sau timpul quick). Un medic va evalua rezultatele ambelor determinari pentru a exclude sau determina cauza sangerarii sau a tulburarii de coagulare.

Este inteles faptul ca acum testele de coagulare, cum ar fi PT sau APTT, sunt bazate pe ce se intampla in mod artificial (in vitro) si ca nu reflecta neaparat ce se intampla in organism (in vivo). Cu toate acestea, ele pot fi utilizate pentru a evalua anumite componente ale sistemului de hemostaza. Testele APTT si PT evalueaza, fiecare in parte, factorii de coagulare care fac parte din diferite cai de reactie chimica din cascada de coagulare, numite cai intrinseci, extrinseci si comune.

  • APTT-ul este folosit pentru a evalua factorii de coagulare XII, XI, IX, VIII, X, V, II (protrombina) si I (fibrinogenul), precum si prekalikreina si kininogenul.
  • Testul PT evalueaza factorii de coagulare VII, X, V, II si I (fibrinogenul).
Ce masoara

APTT-ul este utilizat in principal pentru a explica sangerarea sau coagularea inexplicabila. Poate fi comandat impreuna cu timpul de protrombina (PT/INR) pentru a evalua procesul pe care organismul il foloseste pentru a forma cheagul de sange ce va stopa sangerarea. Aceste teste sunt, de obicei, punctele de plecare pentru investigarea sangerarii excesive sau a tulburarilor de coagulare.
Prin evaluarea rezultatelor celor doua teste, un medic poate obtine indicii asupra tipului de tulburare de sangerare sau coagulare existent. PTT-ul si PT-ul nu sunt teste de diagnostic, dar de obicei furnizeaza informatii cu privire la ce alte teste pot fi necesare.

Cateva exemple de utilizare a unui APTT includ:

  • Pentru a identifica o deficienta a unor factori de coagulare; daca APTT este prelungit, pot fi efectuate apoi teste suplimentare pentru a identifica care sunt factorii de coagulare deficienti sau nefunctionali sau pentru a determina daca exista anticorpi (cunoscut ca un inhibitor specific factorului) in sange impotriva factorilor de coagulare.
  • Pentru a determina autoanticorpii nespecifici (anticorpii antifosfolipidici), cum ar fi anticoagulantul lupic; acestia sunt asociati cu episoade de coagulare si cu avorturi spontane recurente. Pentru acest motiv, testarea APTT poate fi folosita ca parte a unui panel de tulburari de coagulare pentru a ajuta la investigarea avorturilor spontane recurente sau pentru a investiga sindromul antifosfolipidic. O varianta a APTT numita APTT sensibil la anticoagulantul lupic este folosita in acest scop.
  • Pentru a monitoriza terapia anticoagulanta cu heparina standard (nefractionata); oricum unele laboratoare folosesc acum testul anti factor Xa (anti-Fxa) pentru a monitoriza terapia cu heparina. Heparina este un medicament anticoagulant care se administreaza intravenos sau prin injectie pentru prevenirea si tratarea cheagurilor de sange (embolie si tromboembolism). Prelungeste APTT. Cand heparina este administrata pentru un scop terapeutic, trebuie monitorizata cu atentie. Daca este dat prea mult, persoana tratata poate sangera excesiv, iar daca este dat prea putin persoana tratata poate continua sa formeze cheaguri.
  • Pe baza istoricului unui pacient, PT si APTT sunt uneori efectuate selectiv inainte de o interventie chirurgicala programata sau alte proceduri invazive pentru a detecta eventualele tendinte de sangerare.
Cand se face

APTT poate fi cerut impreuna cu alte teste, cum ar fi PT, cand ai:

  • Sangerari inexplicabile sau vanatai usoare;
  • Un cheag de sange intr-o vena sau artera;
  • boala acuta cum ar fi coagularea intravasculara diseminata (CID), care poate cauza atat sangerarea cat si coagularea deoarece factorii de coagulare sunt epuizati rapid;
  • boala cronica cum ar fi o boala a ficatului care poate afecta coagularea.

APTT-ul poate fi cerut:

  • Ca parte a unei evaluari pentru anticoagulantul lupic, anticorpii anticardiolipinici si sindromul antifosfolipidic, cand ai un cheag de sange sau cand o femeie are avorturi spontane recurente.
  • Cand treceti de la terapia cu heparina la terapia pe termen lung cu warfarina, atat PT cat si APTT sunt testate pana cand te stabilizezi.
  • Cand aveti o interventie chirurgicala; este posibil ti se ceara un APTT inaintea operatiei atunci cand interventia implica un risc crescut de sangerare sau cand ai un istoric clinic de sangerare, cum ar fi sangerari nazale frecvente sau excesive sau vanatai usoare care pot indica prezenta unei tulburari de sangerare.
Indicatii recoltare

O probă de sânge.

Interpretare rezultate

Rezultatele APTT-ului sunt raportate in secunde.

Rezultatul unui APTT care se incadreaza in intervalul de referinta al unui laborator indica de obicei o functie de coagulare normala. Cu toate acestea, chiar si cu un rezultat normal al APTT pot exista deficiente usoare pana la moderate ale unui singur factor de coagulare. Este posibil ca APTT-ul sa nu fie prelungit pana cand nivelul factorilor nu scade la 30% – 40% din normal. Pe de alta parte, anticoagulantul lupic poate fi prezent fara prelungirea APTT. Daca se suspecteaza prezenta anticoagulantului lupic, atunci se utilizeaza un alt test mai sensibil si anume APTT sensibil la anticoagulantul lupic sau testul cu venin de vipera Russel diluat.

Un APTT prelungit inseamna ca procesul de coagulare are nevoie de un timp mai lung pentru a se initia decat in mod normal, acest lucru avand la baza mai multe cauze.

Un APTT prelungit poate fi cauzat de:

Conditii de baza care pot cauza nivele scazute de factori de coagulare, cum ar fi:

  • Bolile de ficat – majoritatea factorilor de coagulare sunt produsi de catre ficat, astfel ca boala hepatica poate provoca prelungirea PT si APTT, cu toate ca PT este mai probabil sa fie prelungit decat APTT.
  • Deficientele de vitamina K – vitamina K este esentiala pentru producerea factorilor de coagulare. Deficientele de vitamina K sunt rare, dar pot fi cauzate de o dieta extrem de saraca, tulburari de malabsorbtie sau tratament prelungit cu unele antibiotice, de exemplu. Si in aceste situatii PT este mai adesea prelungit decat APTT.

Deficiente mostenite mai putin comune ale factorilor de coagulare

  • Boala von Willebrand este cea mai frecventa tulburare de sangerare mostenita, aceasta afectand functia trombocitelor din cauza scaderii factorului von Willebrand. APTT este normal in majoritatea cazurilor de boala von Willebrand, dar poate fi prelungit in boala severa.
  • Hemofilia A si hemofilia B sunt alte doua tulburari de sangerare mostenite rezultate dintr-o micsorare a factorilor VIII si IX.
  • Deficientele altor factori de coagulare, cum ar fi factorii XII si XI. Deficienta factorului XI poate cauza sangerare anormala, dar deficienta factorului XII nu este asociat cu riscul de sangerare in organism.

Un inhibitor nespecific, cum ar fi anticoagulantul lupic – acesta este un autoanticorp (anticorp antifosfolipidic) care interfera cu APTT deoarece tinteste substantele numite fosfolipide, care sunt folosie in APTT. Desi pot prelungi rezultatul APTT, in organism sunt asociati cu coagularea excesiva. O persoana care produce acesti anticorpi poate prezenta un risc crescut de a forma un cheag de sange.

  • Un inhibitor specific – desi relativ rar, acestia sunt anticorpi care tintesc specific anumiti factori de coagulare (cunoscuti ca inhibitori specifici de factori), afectand functionarea lor. Un exemplu este un anticorp care tinteste factorul VIII. Inhibitorii specifici ai factorilor pot cauza sangerare severa.Heparina este un anticoagulant care va prelungi APTT–ul fie prin contaminarea probei fie ca parte a terapiei anticoagulante. Pentru terapia anticoagulanta, tinta pentru APTT este adesea cu 1.5 – 2.5 ori mai mare decat nivelul anterior tratamentului. APTT-ul este inca folosit pentru a monitoriza terapia standard cu heparina.

Terapia anticoagulanta cu Warfarina – APTT-ul nu este folosit pentru a monitoriza terapia cu warfarina, dar APTT-ul poate fi prelungit prin utilizarea warfarinei in doza mare. In mod uzual timpul de protrombina PT sau INR este folosit pentru a monitoriza terapia cu warfarina.

Alti anticoagulanti – terapia anticoagulanta cu inhibitori directi ai trombinei (de exemplu argatroban, dabigatran) sau inhibitori ai factorului X (de exemplu rivaroxaban, apixaban).

Niveluri crescute ale APTT pot fi de asemenea vazute in unele tipuri de leucemii, sangerarea excesiva la femeile insarcinate inainte sau dupa nastere sau in avorturile recurente.

Rezultatul APTT este adesea interpretat cu rezultatul PT pentru a determina afectiunea prezenta.

Afectiunea prezenta – Boala de ficat, deficienta de vitamina K, factor VII scazut

  • Rezultat PT – Prelungit
  • Rezultat PTT – Normal

Afectiunea prezenta – Hemofilia A sau B sau deficient ale factorului XI, boala von Willebrand (forma severa), deficienta a factorului XII sau prezenta anticoagulantului lupicsau anormal, coagulare intravasculara diseminata (CID) cronica, warfarina sau alti antagonisti de vitamina K

  • Rezultat PT – Normal
  • Rezultat PTT – Prelungit

Afectiunea prezenta – Niveluri scazute sau anormale pentru factorul I (fibrinogen), factorului II (protrombina), V sau X, boala severa de ficat, coagulare intravasculara diseminata acuta

  • Rezultat PT – Prelungit
  • Rezultat PTT – Prelungit

Afectiunea prezenta – Poate indica o hemostaza normala; oricum, PT si PTT pot fi normale in situatii precum deficientele usoare alte altor factori si forme usoare de boala von Willebrand. Mai departe pot fi necesare teste suplimentare pentru a diagnostica aceste afectiuni.

  • Rezultat PT – Normal
  • Rezultat PTT – Normal sau putin prelungit

O scurtare a APTT poate fi cauzata de:

  • Coagularea intravasculara diseminata – in stadiile timpurii ale CID, exista factori procoagulanti circulanti care scurteaza APTT.
  • Cancerele avansate (ovariene, pancreatice, de colon), exceptie cand este implicat ficatul.
  • O reactie de faza acuta: aceasta este o conditie care cauzeaza o inflamatie excesiva a tesuturilor sau traume care cresc semnificativ nivelul factorului VIII. Este, de obicei, o modificare temporara care nu este monitorizata cu testul APTT. Cand afectiunea care provoaca reactia de faza acuta este rezolvata, APTT-ul revine la normal.
Ce sa intrebi medicul
  • Aditional APTT, ce alte teste se pot face?
  • Este APTT-ul intodeauna folosit pentru a monitoriza terapia cu heparina?
  • Cum imi pot modifica APTT?

Pentru programare completează formularul de mai jos:

    Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / Poliana in legatura cu serviciile medicale solicitate.

    Analize si oferte medicale

    Oferte medicale

    Slider Pachet Infertilitate preview
    pret avantajos
    Analizele pentru cei hotarati sa reuseasca
    Afla care este pasul urmator
    472 lei
    378 lei
    Slider Pachet BTS
    pret avantajos
    Analize pentru situatii discrete
    9 analize pentru boli cu transmitere sexuala
    374 lei
    281 lei
    SLIDER Pachet Viitoare Mame-preview
    pret avantajos
    Analizele pentru cea mai frumoasa perioada
    9 analize indicate pentru planificarea bebelusului
    218 lei
    174 lei
    Suna acum Cere programare