Cere o programare
Timpul de tromboplastina partial (PTT), cunoscut si sub denumirea de timp de tromboplastina partial activat (APTT), este un test de screening care ajuta la evaluarea capacitatii unei persoane de a forma cheaguri de sange. Acest test masoara cate secunde sunt necesare ca un cheag sa se formeze intr-o proba de sange dupa ce sunt adaugati reactivii specifici. APTT-ul evalueaza cantitatea si functia anumitor proteine din sange numite factori de coagulare, acestea fiind o parte importanta a formarii cheagurilor de sange.
Cand tesuturile corpului sau vasele de sange sunt lezate, sangerarea are loc si incepe un proces numit hemostaza. Micile fragmente de celule numite plachete sau trombocite se lipesc si adera la locul leziunii. In acelasi timp, un proces numit cascada coagularii incepe si factorii coagularii sunt activati printr-un proces pas cu pas. Printre reactiile in cascada, se formeaza fire numite fibrina care se leaga intr-o plasa ce se agata la locul leziunii si o stabilizeaza. Aceasta formeaza un cheag de sange stabil care sigileaza leziunea vasului prevenind pierderea suplimentara de sange si oferind timp zonelor afectate sa se vindece.
Fiecare parte a procesului hemostatic trebuie sa functioneze corespunzator si sa fie prezenta in cantitate suficienta pentru a se forma un cheag de sange normal.
Daca concentratia unuia sau mai multor factori este prea scazuta, sau daca factorii nu isi pot indeplini rolul, atunci nu se poate forma un cheag stabil si sangerarea continua.
Cu valoarea obtinuta la APTT, rezultatul tau este comparat cu un interval de referinta normal pentru timpul de coagulare.
Cand timpul de tromboplastina partial dureaza mai mult sa se coaguleze decat in mod normal, atunci APTT-ul este considerat prelungit.
Cand APTT-ul este folosit pentru a investiga o sangerare sau episoade de coagulare sau pentru a exclude o boala de sangerare sau coagulare (de exemplu, evaluarea preoperatorie), atunci acesta este adesea comandat impreuna cu timpul de protrombina (PT sau timpul quick). Un medic va evalua rezultatele ambelor determinari pentru a exclude sau determina cauza sangerarii sau a tulburarii de coagulare.
Este inteles faptul ca acum testele de coagulare, cum ar fi PT sau APTT, sunt bazate pe ce se intampla in mod artificial (in vitro) si ca nu reflecta neaparat ce se intampla in organism (in vivo). Cu toate acestea, ele pot fi utilizate pentru a evalua anumite componente ale sistemului de hemostaza. Testele APTT si PT evalueaza, fiecare in parte, factorii de coagulare care fac parte din diferite cai de reactie chimica din cascada de coagulare, numite cai intrinseci, extrinseci si comune.
- APTT-ul este folosit pentru a evalua factorii de coagulare XII, XI, IX, VIII, X, V, II (protrombina) si I (fibrinogenul), precum si prekalikreina si kininogenul.
- Testul PT evalueaza factorii de coagulare VII, X, V, II si I (fibrinogenul).