Dictionar de analize

Inapoi la index

TPHA

Pret: 40 lei

Scopul testului

Sifilisul este o afectiune contagioasa si infectioasa, produsa de infectia cu Treponema pallidum. Aceasta este spirocheta, ce are ca particularitati mobilitate si flexibilitate crescute. Pentru diagnosticarea infectiei cu Treponema pallidum si stabilirea diagnosticului, medicul recomanda efectuarea testului TPHA (testul de hemaglutinare pasiva pentru Treponema pallidum).

Acesta investigatie foloseste tehnica hemaglutinarii pasive pentru detectarea in sange a anticorpilor specifici totali de tip IgG SI IgM. Acestia sunt sintetizati si secretati de sistemul imun ca urmare a prezentei antigenelor specifice Treponemei pallidum la nivel sanguin. Scopul principal al acestui test este de a confirma diagnosticul de sifilis.

Ce masoara

Testul TPHA este folosit pentru a masura cantitatea de anticorpi specifici treponemelor, prezenti la nivel sanguin. Principiul de realizare al testului este aglutinarea pasiva. Aceasta reprezinta o metoda prin care o cantitate mica din plasma pacientului este pusa in contact cu antigeni specifici.

Pentru a se produce reactia, proba care contine anticorpii este plasata pe un disc ce are pe suprafata sa antigeni Treponema pallidum. Discul este supus unor miscari circulare pentru cateva minute, cu scopul de a distribui uniform anticorpii pacientului pe suprafata cu antigeni. Durata procedurii este de cateva minute. Daca in plasma pacientului exista anticorpi specifici Treponemei pallidum, acestia vor forma complexe antigen-anticorp si testul va fi pozitiv. Aceasta reactie este vizibila cu ochiul liber, sub forma unor aglutinari. In caz contrar, solutia formata va avea aspect omogen.

Cand se face

Testul TPHA este indicat pacientilor care prezinta un tablou clinic specific infectiei cu Treponema pallidum. Astfel, printre simptomele cele mai frecvente se regasesc:

  • adenopatii (marirea in volum a ganglionilor limfatici);
  • leziuni de tip ulcerativ la nivel genital sau oral;
  • prurit (mancarime);
  • cefalee (durere de cap);
  • febra;
  • fatigabilitate (oboseala);
  • mialgii (durere musculara).

Pot efectua acest test persoanele care au intretinut contacte sexuale neprotejate. De asemenea, daca partenerul sexual a fost diagnosticat cu sifilis, este indicata realizarea analizei TPHA.

Sifilisul este o afectiune care se manifesta in 4 stadii evolutive. Fiecare dintre acestea are o simptomatologie specifica. Diagnosticarea precoce a sifilisului si aplicarea tratamentului corespunzator contribuie la ameliorarea simptomatologiei si evitarea aparitiei complicatiilor.

Indicatii recoltare

Recoltarea probei pentru testul TPHA se realizeaza fara a fi necesara o pregatire speciala. Astfel, pacientul se poate programa pentru prelevarea mostrei sanguine pe toata durata zilei.

Pentru realizarea recoltarii, personalul medical va parcurge urmatoarele etape:

  • asepsia zonei de interes pentru a reduce riscul de aparitie al infectiilor;
  • amplasarea unui garou la nivelul membrului superior cu scopul evidentierii planului venos;
  • prelevarea unei mostre de sange, prin abord venos, cu ajutorul unui ac;
  • stocarea probei intr-un recipient special denumit vacutainer;
  • trimiterea recipientului la laboratorul de analize.

In timpul procedurii, pacientul poate simti un usor disconfort. Acesta se diminueaza si dispare in cateva minute. La sfarsitul procedurii, personalul medical aplica un pansament zonei de punctie. Pacientului ii este recomandata aplicarea unei usoare presiuni cu ajutorul degetelor pentru a evita aparitia echimozei locale.

Durata procedurii este de aproximativ 5 minute. Rezultatele vor fi furnizate pacientului de catre laboratorul de analize intr-o perioada de timp de aproximativ 2 zile lucratoare.

Interpretare rezultate

In mod normal, la nivel sanguin nu sunt prezenti anticorpi specifici infectiei cu Treponema pallidum. Astfel, testul va avea un rezultat negativ. Insa, daca pacientul a prezentat o infectie in antecedente sau in prezent, vor fi detectati anticorpii anti Treponema pallidum. In acest caz, testul este considerat pozitiv.

Daca se suspecteaza ca rezultatul acestei investigatii este fals pozitiv sau fals negativ, medicul poate recomanda repetarea testului. O alta analiza ce poate fi realizata pentru stabilirea diagnosticului de sifilis este PCR (Polymerase Chain Reaction – Reactia de polimerizare in lant). Aceasta permite detectarea materialului genetic al bacteriei, confirmand prezenta infectiei.

Ce sa intrebi medicul

Pentru ca pacientul sa inteleaga scopului testului si evolutia patologiei sa faca o vizita la medic dupa obtinerea rezultatelor testul TPHA. Acesta poate oferi informatiile necesare despre:

  • rezultatul testului;
  • aparitia sifilisului;
  • stadiul de diagnostic;
  • tratamentul potrivit;
  • complicatiile ce pot aparea.

Printre intrebarile pe care pacientul le adreseaza medicului se regasesc:

  • Ce semnificatie are un rezultat pozitiv al testului TPHA?
  • Care sunt factorii care contribuie la aparitia sifilisului?
  • Care este sensibilitatea testului pentru diagnosticarea sifilisului?
  • Care este tratamentul optim al afectiunii?
  • Cum poate fi prevenita transmiterea infectiei?

    Pentru programare completează formularul:

    Solicita programare

    Selecteaza locatia

    Email

    Nume complet

    Telefon

    Mesaj

    Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / IDS Laboratories in legatura cu serviciile medicale solicitate.


    Suna acum Cere programare