Cere o programare
Transferina este principala proteina din sange care se leaga de fieR si il transporta prin tot organismul. Un test de transferina masoara in mod direct nivelul din sange al proteinei. Alternativ, transferina poate fi masurata indirect (sau transformata prin calcul) astfel incat nivelul sau sa fie exprimat ca si cantitatea de fier pe care este capabila sa o lege. Aceasta masurare indirecta poarta denumirea de capacitatea totala de legare a fierului (CTLF)
Fierul este un nutrient esential care, pe langa alte functiii este necesar pentru productia de globule rosii sanatoase din sange (eritrocite, RBC). O parte importanta a hemoglobinei este proteina din eritrocite ce leaga oxigenul in plamani si elibereaza oxigen in circulatia sangelui, catre alte parti ale corpului. Corpul nu poate produce fier si din acest motiv acesta trebuie absorbit din alimentele ingerate sau prin suplimente alimentare.
In mod normal fierul este transportat prin tot organismul cu ajutorul transferinei, poteina care este produsa de ficat. La persoanele sanatoase, cantitate cea mai mare de fier este incorporata in hemoglobina cu ajutorul eritrocitelor. Cantitatea ramasa este stocata in tesuturi sub forma de feritina sau hemosiderina, cu o cantitate mica utilizata cu alte scopuri (de exemplu pentru producerea de alte proteine cum ar fi mioglobina sau alte enzime).
Testul transferinei, CTLF, capacitatea nesaturata de legarea a fierului si saturatia transferinei, alaturi de alte teste asociate fierului, ajuta la evaluarea cantitatii de fier din sange, prin masurarea diferitelor ubstante din sange.
Aceste teste sunt de obicei recomandate in acelasi timp, iar rezultatele interpretate impreuna ajuta la diagnoticarea si monitorizarea deficientei sau excesului d fier din organism.
- Testul fierul seric- masoara cantitatea totala de fier din serul pacientului, aproape in totalitate legat de transferina
- Testul transferinei- masoara in mod direct nivelul de transferina din sange. Nivelul depinde atat de functiile ficatului cat si de statusul nutritiv al persoanei. Transfeina este o proteina ce poate sa scada in timpul unui proces inflamator si este considerata a fi un reactant negativ in faza acuta.
- CTLF (capacitatea totala de legare a fierului) masoara cantitatea totala de fier care poate fi legata de proteinele din sange. Avand in vedere ca transferina este proteina principala de legare a fierului, CTLF-ul masoara in mod indirect cantitatea de transferina necesara pentru legarea fierului.( Nota: atata tip cat CTLF-ul reprezinta cantitatea de transferina disponibila; CTLF-ul si tansferina nu sun similare).
- Capacitatea nesaturata de legare a fierului- acest test determina capacitatea de depozitarea a transferinei, de exemplu, parte din transferina care nu este saturata cu fier.
- Saturatia transferinei – divizarea concentratiei de fier de catre CTLF produce o estimare a cator situri de legare ale transferinei sunt ocupate. In conditii normale transferina este o treime saturat cu fier. Acest lucru inseamna ca celelalte doua treimi din capacitatea ei sunt pastrate in rezerva.( Mai putin obisnuit, concentratia fierului poate fi divizata de concentratia transferinei si nu de catre CTLF. Aceasta estimare similara se numeste de obicei indice de saturatie al transferinei).
- Feritina – masurarile nivelului feritinei, o proteina produsa aprope de toate celulele ca raspuns la cresterea fierului. Nivelul de feritina reflecta nivelul total de fier din corp. Aceasta va fi scazuta cand exista deficit de fier si crescuta cand exista un exces de fier in organism.
Cand nivelul de fier este insuficient pentru a satisface nevoile organismului, nivelul de fier din sange scade si depozitele de fier scad. Acest lucru apara deoarece:
- Exista o nevoie crescuta de fier, de exemplu in timpul sarcinii si al copilariei, sau in cazurile de pierderi de sange din organism(ex: ulcer peptic; cancer de colon).
- Absorbtia insuficienta a fierului( alimente cu continut de fier si suplimente).
- Organismul este incapabil sa absoarba fier din alimente in cazul bolii celiace.
Nivelul insuficient circulant sau stocat de fier poate eventual duce la o deficienta de fier precum anemia ( scaderea hemoglobinei si a hematocritului, hematii mici si palide ). In faza incipienta a deficientei de fier de obicei nu se obseva nici un efect fizic, iar cantitatea de fier stocata poate fi epuizata semnificativ inainte ca semnele si simptomele deficitului de fier sa apara. Daca o persoana este de obicei sanatoasa si anemia se dezvolta pe o perioada lunga de timp simptomele nu apar inante ca nivelul de hemoglobina sa scada sub limita inferioara a normalului.Cu toate acestea, pe masura ce deficitul de fier progreseaza, simptomele incep sa apara. Cele mai comune simptome ale anemiei includ: oboseala, slabiciune, ameteli, dureri de cap, si paloare fetei.
In schimb o cantitate prea mare de fier poate fi toxica pentru organism. Depozitarea fierului si nivelul feritinei cresc atunci cand este absorbit mai mult fier decat are nevoie organismul. Absorbtia crescuta a fierului poate duce in timp la acumalarea progresiva a compusilor cu fier in organe si poate cauza eventual disfunctii ale organelor. Un exemlu este hemocromatoza, o boala genetica rara in care corpul absoarbe si si acumuleaz prea mult fier, chiar si cu o dieta normala. In plus, supraincaracarea cu fier poate aparea cand o persoana face transfuzii de sange repetate.