Dictionar de analize

Toate A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Uree serica

Pret: 17 lei

Scopul testului

Ureea este produsul final de descompunere al aminoacizilor găsiți în proteine. Azotul sub formă de amoniac este produs în ficat atunci când proteina este descompusă. Azotul se combină cu alte substanțe chimice din ficat pentru a forma ureea produsului rezidual. Ureea este eliberată în sânge și transportată la rinichi, unde este filtrată din sânge și excretată în urină. Rinichii sănătoși elimină mai mult de 90% din ureea pe care organismul o produce, astfel încât nivelurile sanguine pot arăta cât de bine funcționează rinichii.

Majoritatea bolilor care afectează rinichii sau ficatul pot afecta cantitatea de uree prezentă în sânge. Dacă cantități crescute de uree sunt produse de ficat sau cantități scăzute sunt îndepărtate de rinichi, atunci concentrațiile de uree din sânge vor crește. Dacă afectarea hepatică semnificativă sau boala reduce producția de uree, concentrațiile de uree pot scădea. Ureea nitrogen BUN (sau portiunea azotata a ureei) poate furniza informatii despre cat de bine functioneaza rinichii. Testul poate fi folosit in scop diagnostic, pentru screening si/ sau monitorizare. Pentru aceste utilizari valoarea testului iti poate oferi mai multe informatii daca este interpretata alaturi de alte masuratori legate de functia rinichiului decat daca ar fi interpretata izolat.

Un test BUN, ca parte a unui panel metabolic de baza sau a unui panel metabolic comprehensiv, poate fi prescris in timpul controlului medical de rutina in vederea realizarii unui screening pentru potentiale boli ale rinichilor. Screening-ul poate fi prescris pentru persoane care au un risc mai mare de a dezvolta boli de rinichi din cauza diabetului, celor cu probleme cardiovasculare sau cu un istoric familial de boli de rinichi.

Monitorizarea este modalitatea prin care un medic poate stabili felul in care starea pacientului se poate schimba. Masurarea ureei nitrogen poate fi parte din procesul de observare a functiei rinichilor in timp. Acest test iti poate furniza informatii relevante pentru evaluarea raspunsului la tratament in afectiunile rinichilor.
Testarea functiei rinichilor, inclusiv ureea nitrogen, poate fi folosita pentru a monitoriza efectele secundare atunci cand incepi administrarea unui nou medicament care poate afecta rinichii.

Ce masoara

Asa cum indica numele testului, testul BUN masoara portiunea azotata a ureei din sange. Adesea denumita ureea nitrogen, aceasta este un produs rezidual rezultat in urma descompunerii proteinelor din organism.

Rinichii lucreaza pentru a filtra ureea din sange astfel incat sa poata fi eliminata din organism prin urina. Pe masura ce acest proces se desfasoara, este normal ca o anumita concentratie de uree sa fie prezenta in sange. Dar atunci cand nivelul de uree nitrogen este prea ridicat, acesta poate fi un indiciu ca rinichii nu functioneaza corespunzator.

Desi ureea nitrogen poate fi testata individual, este mai utila testarea ei impreuna cu alte substante din sange care pot reflecta functia rinichilor.

Cand se face

Ureea serica/ureea nitrogen este cel mai frecvent masurata ca parte a unui panel metabolic de baza sau a unui panel metabolic mai amplu. Aceste teste implica 8 sau 14 masuratori, care furnizeaza informatii asupra mai multor organe, inclusiv functia rinichilor. Medicul iti poate recomanda teste screening, inclusiv ureea nitrogen, daca prezinti factori de risc pentru boli de rinichi, precum: istoric familial, diabet, probleme cardiovasculare cum ar fi tensiunea arteriala.

Indicatii recoltare

Acest test masoara ureea nitrogen din sange, prin urmare este necesara recoltarea unei probe de sange din brat. Proba este recoltata dintr-o vena a bratului tau cu un ac.

Interpretare rezultate

Rezultatul analizei trebuie sa includa valoarea obtinuta in proba analizata, cat si intervalul de referinta normal. Ureea nitrogen este masurata in miligrame per decilitru de sange (mg/dl).

Cooperarea cu medicul tau este cel mai bun mod de a intelege semnificatia rezultatului. Daca ai un panel de teste, ar trebui sa vezi rezultatele testelor separat pentru orice alte masuratori efectuate impreuna cu ureea nitrogen. Fiecare parametru testat va avea un interval de referinta pentru testul efectuat.
Intervalul de referinta utilizat pentru interpretarea analizelor in Laboratoarele Poliana este:

Vârstă, Interval de referință 0 – 1 Ani Normal – [9 – 41]

1 – 18 Ani Normal – [11 – 39]
18 – 60 Ani Normal – [13 – 43]
60 – 140 Ani Normal – [17 – 49]

Impreuna cu medicul dumneavoastra puteti discuta rezultatul obtinut si cum se reflecta acest rezultat asupra simptomelor avute si asupra starii de sanatate generala. Acest lucru este important deoarece nivelul ureei nitrogen, testat izolat, nu este un indicator pentru functia rinichilor. Valori ridicate ale ureei nitrogen pot fi intalnite in probleme ale rinichilor, dar se pot intalni de asemenea si atunci cand se consuma o cantitate mare de proteine, cand sunt luate anumite medicamente sau in alte conditii cum ar fi deshidratarea sau arsurile. Nivelul ureei nitrogen creste odata cu varsta.

Izolat, ureea nitrogen nu reflecta functia rinichilor. Pentru acest motiv este adesea interpretat impreuna cu alti parametri cum ar fi creatinina, un produs de degradare a muschilor care este filtrat de rinichi. In anumite cazuri medicul poate analiza raportul dintre ureea nitrogen si creatinina, pentru a ajuta la determinarea cauzei care a dus la deteriorarea functiei rinichilor.

Un nivel anormal de scazut de uree nitrogen poate fi un semn de malnutritie, al lipsei proteinelor din dieta sau al unor boli de ficat. Prin urmare, alte teste incluse in panelul metabolic pot furniza informatii utile pentru a intelege semnificatia nivelului scazut de uree nitrogen.

Ce sa intrebi medicul

Cateva dintre intrebarile care pot fi folositoare atunci cand discutati rezultatele testului cu medicul:

  •  Rezultatul meu este normal sau anormal?
  • Au fost efectuate si alte masuratori impreuna cu testul acesta?
  • Ce inseamna rezultatul pentru functia rinichilor mei?
  • Daca testul a iesit anormal, care este cea mai probabila explicatie pentru rezultat?
  • Ar trebui sa repet analiza in orice moment sau trebuie sa fac si alte investigatii?

    Pentru programare completează formularul:

    Solicita programare

    Selecteaza locatia

    Email

    Nume complet

    Telefon

    Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / IDS Laboratories in legatura cu serviciile medicale solicitate.


    Suna acum Cere programare