Analize utile pentru evaluarea riscurilor de boli cardiovasculare

Analize utile pentru evaluarea riscurilor de boli cardiovasculare

Medicul tau curant iti poate recomanda efectuarea periodica a unor analize de sange, atat daca ai colesterolul sau trigliceridele marite, suferi de boli de inima, ai un istoric in familie, sau esti sanatos, pentru prevenirea aparitiei diferitelor afectiuni. Ulterior, medicul va  folosi aceste informatii pentru a afla cat de ridicat este riscul tau de a suferi un atac de cord, un accident vascular cerebral sau alte probleme cardiovasculare.

Pentru verificarea starii inimii, analiza pentru colesterol este recomandata tuturor, dar medicul cardiolog iti poate prescrie unele analize specifice, daca prezinti mai multi factori de risc pentru boli cardiovasculare.

Sangele poate oferi multe indicii despre sanatatea inimii tale. De exemplu, nivelurile ridicate de colesterol „rau” din sange pot fi un semn ca prezinti un risc crescut de a avea un atac de cord. Si alte substante din sange il pot ajuta pe medic sa vada daca suferi de insuficienta cardiaca sau daca esti expus riscului de a dezvolta depozite de grasime (placi) in artere (ateroscleroza). De retinut este ca un singur test de sange nu poate indica riscul de boli de inima. Cei mai importanti factori de risc pentru bolile de inima sunt fumatul, hipertensiunea arteriala, colesterolul crescut si diabetul.

Vezi aici oferta pentru pachet analize inima ce include 9 analize la un pret special. Programeaza-te pentru recoltare!

Iata cate sunt analizele de sange utilizate pentru a diagnostica si gestiona bolile de inima.

Colesterolul

Un test de colesterol, numit si panou (panel) lipidic sau profil lipidic, masoara grasimile din sange. Masuratorile pot ajuta la determinarea riscului de a avea un atac de cord sau alte boli de inima. Testul include de obicei masuratori ale:

  • Colesterolui total

Reprezinta cantitatea de colesterol din sange. Un nivel ridicat poate creste riscul de boli de inima. In mod ideal, nivelul de colesterol total ar trebui sa fie sub 200 miligrame pe decilitru (mg/dL) sau 5,2 milimoli pe litru (mmol/L).

  • Colesterol de lipoproteine cu densitate joasa (LDL)

Acesta este uneori numit colesterol „rau”. Prea mult colesterol LDL in sange determina acumularea placii in artere, ceea ce reduce fluxul sanguin. Aceste depozite de placa se rup uneori si duc la probleme majore ale inimii si vaselor de sange. Nivelul colesterolului LDL trebuie sa fie mai mic de 130 mg/dL (3,4 mmol/L). Nivelurile de dorit sunt sub 100 mg/dL (2,6 mmol/L), mai ales daca ai diabet sau antecedente de atac de cord, un stent cardiac, o interventie chirurgicala de bypass cardiac sau alta afectiune cardiaca sau vasculara. La persoanele cu cel mai mare risc de atac de cord, nivelul recomandat de LDL este sub 70 mg/dL (1,8 mmol/L).

  • Colesterol cu lipoproteine de inalta densitate (HDL)

Acesta este uneori numit colesterol „bun”, deoarece ajuta la eliminarea colesterolului LDL („rau”), mentinand arterele deschise si sangele sa curga liber.

Barbatii ar trebui sa urmareasca un nivel de colesterol HDL peste 40 mg/dL (1,0 mmol/L). Femeile ar trebui sa urmareasca un HDL de peste 50 mg/dL (1,3 mmol/L).

  • Trigliceride

Trigliceridele sunt un alt tip de grasime din sange. Nivelurile ridicate ale trigliceridelor inseamna ca mananci in mod regulat mai multe calorii decat arzi. Nivelurile ridicate pot creste riscul de boli de inima. Nivelul recomandat de trigliceride este mai mic de 150 mg/dL (1,7 mmol/L).

  • Colesterol non-HDL

Colesterolul non-high density lipoprotein (non-HDL-C) este diferenta dintre colesterolul total si colesterolul HDL. Non-HDL-C include colesterolul in particulele de lipoproteine care sunt implicate in intarirea arterelor. Fractia non-HDL-C poate fi un marker de risc mai bun decat colesterolul total sau colesterolul LDL.

Analize menționate mai sus fac parte din profilul lipidic. La Poliana profilul lipidic este format din 5 analize si il gasesti la pret promotional.

Proteina C reactiva de inalta sensibilitate

Proteina C reactiva (CRP) este o proteina produsa de ficat, ca parte a raspunsului organismului la leziuni sau infectii, care provoaca inflamatie in interiorul corpului.

Inflamatia joaca un rol major in procesul de ateroscleroza. Testele CRP de inalta sensibilitate (hs-CRP) ajuta la determinarea riscului de boli de inima inainte de aparitia simptomelor. Nivelurile mai mari de hs-CRP sunt asociate cu un risc mai mare de atac de cord, accident vascular cerebral si boli cardiovasculare.

Deoarece nivelurile CRP pot fi crescute temporar de multe situatii, cum ar fi o raceala, testul trebuie facut de doua ori, respectiv repetat la doua saptamani. Un nivel hs-CRP peste 2,0 miligrame pe litru (mg/L) indica un risc mai mare de boli de inima.

Combinarea testului hs-CRP si a altor rezultate ale analizelor de sange cu factorii de risc pentru bolile de inima ofera medicului o imagine a sanatatii generale a inimii. El va decide daca masurarea CRP-ului il va ajuta pentru a estima mai bine riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral.

Medicamentele cu statine care scad colesterolul pot reduce nivelul CRP si pot reduce riscul de boli de inima.

Lipoproteine (a)

Lipoproteina (a) sau Lp(a) este un tip de colesterol LDL. Nivelul de Lp(a) este determinat de genele tale si, in general, nu este afectat de stilul de viata.

Nivelurile ridicate de Lp(a) pot fi un semn al riscului crescut de boli de inima, desi nu este clar in ce masura. Medicul tau curant iti poate recomanda un test Lp(a) daca ai deja ateroscleroza sau boli de inima, dar pare sa ai un nivel de colesterol altfel sanatos, sau daca ai antecedente in familie de boli de inima cu debut precoce, moarte subita sau accident vascular cerebral.

In prezent, sunt in curs de dezvoltare medicamente pentru a scadea Lp(a), dar nu este inca clar ce efect va avea scaderea Lp(a) asupra riscului de boli de inima.

Ceramide plasmatice

Acest test de sange masoara nivelurile de ceramide din sange. Ceramidele sunt produse de toate celulele si joaca un rol semnificativ in cresterea, functionarea, si, in cele din urma, moartea multor tipuri de tesut. Ceramidele sunt transportate prin sange de lipoproteine si sunt asociate cu ateroscleroza. Trei ceramide specifice au fost legate de acumularea placii in artere si rezistenta la insulina, ceea ce poate duce la diabet de tip 2. Nivelurile ridicate ale acestor ceramide in sange sunt un semn al unui risc mai mare de boli cardiovasculare in decurs de unu pana la cinci ani.

Peptide natriuretice

Peptida natriuretica a creierului, numita si peptida natriuretica de tip B (BNP), este o proteina pe care o produc inima si vasele de sange. BNP ajuta organismul sa elimine fluidele, relaxeaza vasele de sange si favorizeaza excretia sodiului in urina.

Cand inima este deteriorata, organismul secreta niveluri ridicate de BNP in fluxul sanguin pentru a incerca sa usureze tensiunea asupra inimii. Una dintre cele mai importante utilizari ale BNP este incercarea de a determina daca respiratia scurta, dificila (dispneea) se datoreaza insuficientei cardiace.

Nivelurile BNP variaza in functie de varsta, sex si greutate. Pentru persoanele care au insuficienta cardiaca, stabilirea unui BNP de baza poate fi utila, iar testele viitoare pot fi utilizate pentru a ajuta la masurarea modului de functionare a tratamentului.

O variatie a BNP numita BNP N-terminal este, de asemenea, utila pentru diagnosticarea insuficientei cardiace si pentru evaluarea riscului de atac de cord si alte probleme la cei cu boli de inima existente.

Un nivel ridicat de BNP singur nu este suficient pentru a diagnostica o problema cardiaca. Medicul va lua in considerare, de asemenea, factorii tai de risc si alte rezultate ale analizelor de sange.

Troponina T

Troponina T este o proteina gasita in muschiul inimii. Masurarea troponinei T folosind un test de inalta sensibilitate ajuta medicii sa diagnosticheze un atac de cord si sa determine riscul de boli de inima. Un nivel crescut de troponina T a fost asociat cu un risc mai mare de boli de inima la persoanele care nu au simptome.

Glucoza serica

O analiza a glucozei serice sau glicemiei masoara nivelul de zahar din sange. Scaderea nivelului de zahar din sange ar putea reduce riscul de boala coronariana atat la diabetici, cat si la cei fara diabet. De asemenea, studiile au aratat ca hemoglobina A1c (HbA1c) – un indicator al nivelului de glucoza din sange pe termen lung – prezice riscul de boli de inima atat la diabetici, cat si la cei non-diabetici.

Un nivel crescut de glucoza din sange este caracteristica definitorie a diabetului, dar poate contribui independent la cresterea riscului de boli de inima.

 

 

Surse de informare:

https://publichealth.jhu.edu/

https://www.webmd.com/

https://www.mayoclinic.org/