ACF Image

In jurul varstei de 50 de ani, unii barbati intra in depresie, se confrunta cu schimbari de dispozitie si irascibilitate, le scade apetitul sexual si au disfunctie erectila. O parte dintre aceste simptome ar putea fi pusa pe seama scaderii nivelului de testosteron, care incepe sa se reduca dupa 30 de ani, in medie, cu un procent pe an.

Cu toate acestea, medicii nu cred ca scaderea normala, legata de varsta, a testosteronului se afla in centrul simptomelor „menopauzei masculine” sau andropauzei.

Nivelurile de testosteron ale unui bărbat scad gradual, în medie, cu aproximativ 1% pe an după vârsta de 40 de ani. Dar majoritatea bărbaților mai în vârstă au încă niveluri de testosteron în intervalul normal, doar aproximativ 10% până la 25% dintre ei având niveluri considerate a fi scăzute.

Menopauza masculina” sau andropauza este o afectiune complexa, de cauze multiple, care poate produce simptome diferite, de la un barbat la altul. Astfel, barbatii pot experimenta:

  • schimbari de dispozitie si irascibilitate
  • pierdere din masa musculara si capacitate redusa la efort
  • redistribuirea grasimilor, cum ar fi cresterea burtii sau a sanilor
  • lipsa generala de entuziasm sau energie
  • insomnii sau oboseala crescuta
  • scaderea libido-ului
  • concentrare scazuta si pierderi de memorie pe termen scurt.

Aceste simptome pot afecta viata de zi cu zi si psihicul unui barbat, asa ca este important sa gasesti cauza de baza si sa vezi ce este de facut pentru a o rezolva.

Totodata, astfel de simptome enumerate mai sus apar adesea la barbatii in varsta, cu niveluri in scadere de testosteron, dar ele tind sa se manifeste si la barbatii mai tineri care sufera de boli de inima, obezitate, hipertensiune arteriala si diabet de tip 2.

In acest context, exista specialisti care sustin ca „menopauza masculina”, numita si andropauza, este un termen folosit impropriu.. Si asta deoarece denumireaeste inselatoare, ea sugerand ca simptomele sunt rezultatul unei scaderi bruste a testosteronului la varsta mijlocie, similar cu ceea ce se intampla la menopauza feminina, ceea ce nu este adevarat. Este prea putin probabil ca scaderea testosteronului sa provoace aceste simptome.

Pe de alta parte, o deficienta de testosteron care se dezvolta mai tarziu in viata, cunoscuta si sub numele de hipogonadism cu debut tardiv, poate fi uneori responsabila pentru aceste simptome, dar in multe cazuri, simptomele nu au nicio legatura cu nivelul de hormoni. Factorii stilului de viata sau problemele psihologice pot fi, de asemenea, responsabili pentru multe dintre simptomele puse pe seama menopauzei masculine.

De exemplu, disfunctia erectila, apetitul sexual scazut si schimbarile de dispozitie pot fi rezultatul:

  • stresului
  • depresiei
  • anxietatii

Exista, de asemenea, cauze fizice ale disfunctiei erectile, cum ar fi fumatul sau problemele cardiace, care pot aparea alaturi de orice cauza psihologica.

Problemele psihologice sunt cauzate de obicei de probleme legate munca sau de relatia de cuplu, probleme financiare sau preocuparea legata de copii sau parintii in varsta.

De asemenea, o criza a varstei de mijloc poate fi cauza manifestarilor atribuite andropauzei. Acest lucru se poate intampla atunci cand barbatii cred ca au ajuns la jumatatea vietii si urmeaza sa se inscrie pe o panta descendenta a vietii.

Alte cauze posibile ale menopauzei masculine includ:

  • lipsa de somn
  • dieta neadecvata
  • lipsa de miscare
  • consumul de prea mult alcool
  • fumatul
  • stima de sine scazuta

In unele situatii, in care stilul de viata sau problemele psihologice nu par sa fie cauza, simptomele menopauzei masculine pot fi rezultatul hipogonadismului, in care testiculele produc putini hormoni sau deloc.

Hipogonadismul este uneori prezent de la nastere, ceea ce poate provoca simptome precum pubertate intarziata si testicule mici.
Hipogonadismul se poate dezvolta si ocazional, mai tarziu in viata, in special la barbatii care sunt obezi sau au diabet de tip 2. Aceasta stare este cunoscuta sub numele de hipogonadism cu debut tardiv si poate provoca simptomele menopauzei masculine. Este insa o afectiune medicala neobisnuita si specifica, care nu face parte din procesul normal de imbatranire.

Daca te confrunti cu astfel de simptome, adreseaza-te medicului. Pe baza investigatiilor, el va stabili cauza simptomelor sau te va indruma catre un alt specialist. Nu intotdeauna cauza o reprezinta modificarile hormonale, care sunt parte naturala a procesului de imbatranire. Spre deosebire de scaderea accentuata a hormonilor reproductivi care are loc la femei in timpul menopauzei, modificarile hormonilor sexuali la barbati apar treptat. De asemenea, modificarile hormonale legate de imbatranire la femei si barbati sunt diferite.

La femei, ovulatia se termina si productia de hormoni scade intr-o perioada relativ scurta de timp, fenomen cunoscut sub numele de menopauza. La barbati, productia de hormoni masculini scade pe o perioada de multi ani, iar consecintele nu sunt neaparat clare.

Nivelurile scazute de testosteron la barbatii in varsta trec adesea neobservate. Nivelurile de testosteron pot fi verificate printr-un test de sange, dar testele nu se fac in mod obisnuit. Si multi barbati care au un nivel scazut de testosteron nu prezinta simptome. In plus, semnele asociate cu testosteronul scazut nu sunt, de fapt, specifice testosteronului scazut. De asemenea, pot fi cauzate de varsta unei persoane, utilizarea medicamentelor sau alte afectiuni, cum ar fi un indice de masa corporala mare.

Se recomanda testarea barbatilor in varsta pentru testosteronul scazut doar daca au semne sau simptome. Daca un test initial arata un nivel scazut de testosteron, testul trebuie repetat pentru a confirma rezultatele. Daca se confirma un nivel scazut de testosteron, se recomanda un examen urologic (andrologic) si o evaluare endocrina a glandei pituitare pentru a determina cauza si a exclude alte deficiente hormonale. Glanda pituitara este o glanda de marimea unui bob de fasole, situata la baza creierului. Ea face parte din sistemul endocrin al corpului tau, ce este compus din toate glandele care produc si regleaza hormonii.

Tratamentul menopauzei la barbati

Barbatii care experimenteaza modificari fizice vor primi tratament in functie de simptomele lor.
O persoana cu obezitate va primi sprijin pentru gestionarea greutatii si un regim de exercitii fizice. De asemenea, ar putea fi nevoiti sa-si ajusteze aportul alimentar si sa se angajeze intr-o dieta bine echilibrata si hranitoare.

In cazul unui nivel deficitar de testosteron, schimbările stilului de viață, cum ar fi cresterea nivelului exercitiilor fizice ( sprint, inot, haltere), reducerea stresului și o alimentatie buna, pot ajuta, la cresterea concentratiei de testosteron in sange.

In ceea ce priveste terapia cu testosteron pentru barbatii cu un nivel scazut al acestui hormon, recomandarile variaza. De exemplu, Colegiul American al Medicilor recomanda ca tratamentul cu testosteron sa fie administrat barbatilor cu disfunctie erectila care doresc sa-si imbunatateasca functia sexuala, dupa ce le-au fost explicate riscurile si beneficiile. Pe de alta parte, reprezentantii unor societati endocrine recomanda terapia cu testosteron pentru barbatii cu un nivel scazut, legat de varsta, care au semne si simptome asociate cu aceasta afectiune.

Pentru unii barbati, terapia cu testosteron amelioreaza semnele si simptomele deranjante ale deficientei de testosteron. Pentru altii, beneficiile nu sunt clare si exista posibile riscuri. Desi necesita cercetari suplimentare, terapia cu testosteron ar putea favoriza aparitia cancerului de prostata metastatic si de san. Terapia cu testosteron poate creste, de asemenea, riscul de atac de cord si accident vascular cerebral si poate contribui la formarea cheagurilor de sange in vene

Medicul va nu iti va recomanda aceasta terapie daca intentionezi sa faci copii in perioada urmatoare sau daca esti expus riscului de cancer de san sau de prostata, ori suferi de apnee obstructiva severa in somn, netratata, insuficienta cardiaca necontrolata sau trombofilie, sau daca ai avut recent un atac de cord sau accident vascular cerebral.

Daca prezinti simptome ale unui nivel scazut de testosteron, cel mai bine ar fi sa discuti cu medicul tau care iti va recomanda analizele necesare, precum si optiunile de tratament.

Surse:

  • www.medicalnewstoday.com
  • www.nhs.uk
  • www.mayoclinic.org