Categories
Articol medical

Apendicita acuta – simptome, diagnostic, tratament

30 august 2021

Autor: Echipa Editoriala Poliana

Apendicita acuta reprezinta inflamatia apendicelui. Acesta este o formatiune situata la jonctiunea intre intestinul subtire si intestinul gros, cu o forma asemanatoare unui deget de manusa, cu o dimensiune medie de 7-8 cm si situat, de regula, in zona abdominala infero-laterala dreapta (fosa iliaca dreapta). Inflamatia lui se traduce printr-o durere de intensitate mare, care incepe in locul in care acesta se situeaza, iar apoi se poate extinde la nivelul intregului abdomen si pot aparea diferite complicatii. Afla, in cele ce urmeaza, de ce apare apendicita acuta, cum se manifesta, care sunt etapele de diagnostic si cum se poate trata.  

  • Cauzele aparitiei apendicitei acute
  • Factori de risc
  • Simptomatologia apendicitei acute
  • Complicatii
  • Etape de diagnostic
  • Tratamentul apendicitei acute
  • Prognostic

Cauzele aparitiei apendicitei acute

Cu toate ca o cauza exacta pentru care se produce inflamatia apendicelui nu a putut fi decelata pana la momentul actual, exista anumite cauze posibile care pot influenta procesul inflamator.

Se considera ca cea mai importanta cauza este obstructia lumenului apendicelui (spatiul liber din interiorul sau cu aspect de cavitate). Aceasta poate aparea in urma invadarii lumenului cu materii fecale, hiperplaziei limfoide (marirea ganglionilor de proximitate) in urma infectiilor bacteriene si parazitare, si a neoplasmelor. In timp, obstructia creste presiunea din interiorul apendicelui si, eventual, conduce la comprimarea vaselor de sange din peretii apendicelui. Ischemia tesutului si aparitia inflamatiei pot conduce la dezvoltarea, in cazul lipsei tratamentului, a unei necroze de perete, cu urmari precum perforatie si peritonita.

O alta cauza de obstructie, mai putin intalnita, dar posibila, o reprezinta traumatismul abdominal.

Factori de risc

Dat fiind ca apendicita este o afectiune foarte des intalnita, care poate aparea la orice varsta, aproape oricine o poate dezvolta intr-un anumit moment al vietii. Totusi, se considera ca incidenta maxima se afla in intervalul de varsta 10-20 de ani. Prin urmare, varsta tanara poate fi clasificata ca fiind un factor de risc.

Simptomatologia apendicitei acute

Manifestarile clinice din apendicita acuta sunt destul de rasunatoare, mai ales din cauza intensitatii durerii (primul si principalul simptom). Aceasta durere, numita uneori si colica apendiculara, debuteaza, in general, in fosa iliaca dreapta (abdomenul lateral, inferior) si se poate extinde, cuprinzand intregul abdomen. Uneori, durerea poate incepe central si sa iradieze in zona apendicelui.

Apendicita acuta plan de ingrijire

Un apendice inflamat poate determina, pe langa durerea din fosa iliaca dreapta, o gama variata de simptome. Printre ele se afla:

  • Starea de rau generalizata;
  • Greata;
  • Febra;
  • Accentuarea intensitatii durerii in timpul tusei sau mersului;
  • Constipatia, diareea sau alternanta lor;
  • Flatulenta;
  • Balonarea;
  • Lipsa apetitului.

In functie de varsta la care survine apendicita acuta si de statusul fiziologic de la momentul respectiv, simptomele pot varia. Astfel, durerea poate avea o intensitate diferita de la o persoana la alta, precum si o localizare distincta. Aceste aspecte sunt evidente, in general, in apendicita prezenta la copii si in cea din timpul sarcinii.

Complicatii

In cazul in care apendicita este lasata netratata, aceasta poate evolua cu ruperea apendicelui (apendicita cu perforatie) si, ca o consecinta, cu raspandirea infectiei locale catre alte zone ale cavitatii abdominale. Exista mai multe consecinte care apar ca urmare a propagarii infectiei:

  • Peritonita – este o complicatie severa, amenintatoare de viata, care necesita tratament chirurgical imediat, cu scopul extirparii apendicelui (apendicectomie) si evacuarii infectiei din cavitatea peritoneala (cavitatea virtuala a abdomenului);
  • Abcesul apendicular – reprezinta o colectie de puroi, bine delimitata, care necesita evacuare rapida, pentru a evita ruperea peretelui abcesului si raspandirea infectiei in cavitatea peritoneala;
  • Sepsisul – in unele cazuri, infectia bacteriana de la nivel apendicular poate patrunde in circulatia sangvina si poate determina aparitia septicemiei (infectie generalizata).

Etape de diagnostic

Diagnosticul consta in efectuarea anamnezei pacientului, care include istoricul evolutiei simptomatologiei acestuia , precum si in efectuarea unui examen fizic local si general. In cadrul acestuia din urma, se va aprecia daca exista rigiditate abdominala (semn de peritonita), se va aplica presiune asupra mai multor zone ale abdomenului (cu focus pe fosa iliaca dreapta) si se va stabili in ce punct si in ce circumstante apare durerea.

Uneori, manifestarile clinice prezente in apendicita acuta pot fi specifice, chiar evidente. In acest caz, diagnosticul este unul facil si complicatiile se pot evita sau trata rapid. Alteori, simptomele pot fi nespecifice, astfel ca este necesar sa se parcurga mai multe etape de diagnostic, pentru a se putea stabili cu certitudine daca patologia este o apendicita acuta.

Astfel, investigatiile suplimentare pot include:

  1. Teste de sange – se stabileste prezenta infectiei prin evaluarea numarului de leucocite (globule albe) din sange;
  2. Teste de urina – se folosesc in cadrul diagnosticului diferential, pentru a elimina o posibila infectie urinara;
  3. Test de sarcina – in cazul femeilor, fiind util tot pentru diagnosticul diferential;
  4. Ecografie abdominala – apreciaza starea organelor cavitatii abdominale;
  5. CT si RMN – teste imagistice de inalta precizie, folosite pentru a obtine imagini detaliate, cu scopul decelarii unor modificari de structura. 
Apendicita acuta simptome

Tratamentul apendicitei acute

In general, tratamentul de electie al apendicitei acute este cel chirurgical. Acest fapt se datoreaza riscului complicatiilor care pot aparea, ca urmare a perforatiei apendicelui si raspandirii infectiei la nivelul cavitatii peritoneale.

Procedura poarta numele de apendicectomie si presupune extirparea completa a apendicelui. Metoda preferata este cea laparoscopica, datorita eficientei procedurii, minimizarii suprafetei de tesut lezat chirurgical, precum si recuperarii rapide. Totusi, in cazul in care apendicele a fost deja perforat si infectia s-a extins, se opteaza pentru interventia chirurgicala clasica, cu deschiderea cavitatii abdominale, care are scopul evacuarii oricaror urme de infectie propagata.

Prognostic

Durata si usurinta recuperarii dupa o operatie de apendicita acuta se afla in stransa legatura cu tipul de procedura chirurgicala aplicata (laparoscopie versus abdomen deschis), precum si cu prezenta sau nu a perforatiei si disiparii infectiei. Astfel, in cazul laparoscopiei, reluarea activitatilor se poate face dupa un interval de 24 de ore. Dupa operatia clasica, prin incizie abdominala si deschidere, recuperarea poate dura pana la trei saptamani. In cazul in care s-a produs peritonita, este nevoie de tratament antibiotic prelungit, deci recuperarea completa va surveni dupa aproximativ sase saptamani.

Astfel, apendicita acuta reprezinta o patologie care nu trebuie tratata cu superficialitate, dat fiind ca poate prezenta complicatii severe. Totusi, cu ajutorul unui diagnostic bine realizat si al unei interventii chirurgicale rapide, recuperarea este una completa si activitatile de zi cu zi se vor putea relua intr-un interval de timp scurt.

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  1. Apendicita https://www.nhs.uk/conditions/appendicitis/
  2. Apendicita https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/appendicitis/symptoms-causes/syc-20369543
  3. Apendicita https://emedicine.medscape.com/article/773895-overview
  4. Generalitati https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8095-appendicitis
  5. Simptome https://www.nhs.uk/conditions/appendicitis/symptoms/
  6. Diagnostic https://www.nhs.uk/conditions/appendicitis/diagnosis/
  7. Diagnostic si tratament https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/appendicitis/diagnosis-treatment/drc-20369549
  8. Tratament https://www.nhs.uk/conditions/appendicitis/treatment/
  9. Complicatii https://www.nhs.uk/conditions/appendicitis/complications/

Articole similare

tuberculoza-preview
Tuberculoza: simptome, diagnostic, tratament
15 octombrie 2020
distrofia musculara-preview
Complicatii ale distrofiei musculare
5 mai 2023
Psoriazis: cauze, simptome, tratament
28 martie 2023
adenomul de prostata
Adenom de prostata : Cauze, simptome si tratament
16 martie 2021
Noul coronavirus: recomandari pentru calatorii si folosirea mijloacelor de transport in comun
27 aprilie 2020

Cele mai citite articole

6 simptome grave specifice bolilor sexuale feminine
17 iunie 2020
distrofia musculara-preview
Complicatii ale distrofiei musculare
5 mai 2023
stroke_preview
Accidentul vascular cerebral (AVC): cauze, simptome, tratament, preventie
29 noiembrie 2022
10 Mituri despre sanatate: cat e adevar, cat nu e
9 februarie 2023
Voucher Materna Poliana
Acum poți efectua gratuit toate analizele necesare monitorizării sarcinii, cu voucherele Materna
29 octombrie 2021

Oferte

Cele mai cautate oferte

Slider Pachet screening tumoral femei 768x410 px Preview
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
153 lei
107 lei
Slider Pachet screening tumoral barbati 768x410 px Prevew
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
145 lei
103 lei
Slider Pachet Analize Minerale 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand te simti dezechilibrat
Testează-ți nivelul mineralelor din corp
108 lei
86 lei
Slider Pachet Analize prostată 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand incepi sa ai probleme cu prostata
3 analize importante pentru prostata
120 lei
84 lei
Slider Pachet Analize Imunitate 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru verificarea imunitatii
6 analize importante
185 lei
140 lei
Slider Pachet Analize Digestie Sanatoasa Preview
pret avantajos
Analizele care stiu totul despre digestia ta
5 analize pentru digestie
244 lei
171 lei
Slider Pachet Infertilitate preview
pret avantajos
Analizele pentru cei hotarati sa reuseasca
Afla care este pasul urmator
472 lei
378 lei
Slider Pachet BTS
pret avantajos
Analize pentru situatii discrete
9 analize pentru boli cu transmitere sexuala
374 lei
281 lei
SLIDER Pachet Viitoare Mame-preview
pret avantajos
Analizele pentru cea mai frumoasa perioada
9 analize indicate pentru planificarea bebelusului
399 lei
319 lei
pret avantajos
Analizele care iti spun ce efecte are stresul
7 analize indicate pentru identificarea efectelor stresului
218 lei
174 lei
pret avantajos
Analizele pentru când este prea devreme să ai bufeuri de caldura
5 analize indicate pentru premenopauza
369 lei
277 lei
pret avantajos
Analizele pentru perioadele firesti din viata unei femei
5 analize indicate pentru postmenopauza
243 lei
182 lei

Oferte recomandate

reducere aniversara
S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
0 lei
0 lei
profil analize copii
reducere voinica
Analizele care au grijă de sănătatea copilului tău.
12 analize esențiale pentru copii
249 lei
199 lei
pachet avantajos
Analizele pentru cand te lasa ficatul
9 analize utile pentru monitorizarea sanatatii ficatului
142 lei
109 lei
-70 lei
Recoltăm analize ginecologice
3 analize esentiale pentru sanatatea femeii
230 lei
160 lei

Centre

Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Alexandria
Str. Mihaita Filipescu Nr.1, Alexandria, Judetul Teleorman
Contact:
Tel: 0319108 / 0736623140
Email: receptie.alexandria@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Călărași, str. Sloboziei
Str. Sloboziei nr. 31 (fosta Stalingrad nr. 33)
Contact:
Tel: 0319108 / 0723610530
Email: receptie.cl-sloboziei@poliana.ro
Program de recoltare
07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare Hunedoara, B-dul Dacia
B-dul Dacia nr.6 bis (Complex Gambrinus, lângă supermarket Profi)
Contact:
Program de recoltare
Program recoltare: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize București, Str. Pajurei
Str. Pajurei, Nr.2B, Sector 1
Contact:
Tel: 0319108 / 0726230246
Email: receptie.pajura@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30
Analize

Cele mai cautate analize

Colesterol Total
PRET
14 lei Cere programare
Hemoglobina glicozilata Hb A1C
PRET
45 lei Cere programare
Creatinkinaza (CK)
PRET
22 lei Cere programare
Electroforeza Proteinelor Serice Cu Imunofixare/Imunotipare
PRET
117 lei Cere programare
Urocultura
PRET
56 lei Cere programare
Hemoleucograma completa cu formula leucocitara,Hb,Ht si indici eritrocitari si reticulocite
PRET
49 lei Cere programare
Calciu
PRET
15 lei Cere programare
Feritina
PRET
49 lei Cere programare
Fosfataza alcalina
PRET
20 lei Cere programare
Fosfor urinar
PRET
24 lei Cere programare
LDL colesterol
PRET
20 lei Cere programare
Creatinina Serica
PRET
15 lei Cere programare
Fibrinogen
PRET
29 lei Cere programare
Suna acum Cere programare