Categories
Articol medical

Ateroscleroza si accidentul vascular cerebral

Ateroscleroza este o boală complexă a arterelor, ce constituie baza principalelor două cauze de mortalitate pe plan mondial: boala coronariană (cardiopatie ischemică, angină pectorală, infarct miocardic, moarte subită cardiacă) şi boala cerebro-vasculară (accident vascular cerebral).

Aproximativ jumătate din accidentele vasculare cerebrale sunt cauzate de ateroscleroză. Ateroscleroza este inițial un proces silențios, asimptomatic. Prevenirea și tratamentul aterosclerozei se consideră a fi obiectivul major al politicilor de sănătate publică, dată fiind amploarea fenomenului și implicațiile sale.

Reducerea factorilor de risc pentru ateroscleroza scade riscul de accident vascular cerebral. Câteva schimbări în stilul dumneavoastră de viață vă pot proteja creierul de accident vascular cerebral.

Accidentele vasculare cerebrare se clasifică în două mari categorii:

 • Accidente vasculare ischemice: se produc atunci când vasul de sânge se blochează de obicei de un cheag dezvoltat la nivelul unei artere ce irigă creierul, sau de un cheag care poate să migreze din orice parte a corpului. Accidentele vasculare ischemice sunt cele mai des întâlnite (în aproximativ 87% din cazuri) și de cele mai multe ori cauzate de ateroscleroză.
 • Accidente vasculare hemoragice: se produc la ruperea unui vas de sânge la nivelul creierului. Cel mai adesea, cauzele ce determină apariția unui accident vascular hemoragic sunt hipertensiunea arterială, anevrismul cerebral și malformatiile vasculare deoarece există oricând riscul ca un vas dilatat să se rupă. Sângerările care rezută întrerup fluxul de sânge sănătos către țesutul cerebral. Acest tip de accident cerebral este întâlnit mai rar, reprezentând aproximativ 13% din totalul accidentelor vasculare.

Indiferent dacă un accident vascular cerebral este cauzat de ateroscleroză sau sângerări, simptomele sunt aceleași:

 • slăbiciune bruscă resimțită pe o parte a corpului (față, braț sau picior)
 • tulburări de vorbire sau memorie
 • tulburări bruște de vedere

În căteva ore de la debutul unui accident vascular cerebral, țesutul cerebral moare din cauza lipsei de oxigen și lipsei de substanțe nutritive, lăsând sechele permanente.

Important! Dacă sunt prezente unele din simptomele unui AVC este foarte important să apelați de urgență la ajutor medical de specialitate pentru ca timpul este esențial pentru recuperare.

Ateroscleroza

Ateroscleroza este principala cauză a stenozării și obstrucției vaselor cerebrale. Ateroscleroza se poate instala în orice regiune a corpului, iar în funcție de localizarea ei se declanșează și o anumită afecțiune. Ateroscleroza poate avea loc așadar și în arterele creierului. Ea este responsabilă de provocarea a jumătate din accidentele vasculare cerebrale.

Studiile au evidențiat numeroși factori care contribuie la apariția și progresia aterosclerozei. Ateroscleroza se declanșează când hipertensiunea arterială, fumatul sau nivelul mare de colesterol din corp afectează structura endoteliului. În acest punct, începe formarea plăcilor de aterom, un cumul de lipide (colesterol), celule și alte reziduri, care se îngroașă odată cu trecerea timpului și fac tot mai imposibilă trecerea libera a sângelui.

Stratul fibros ce acoperă placa aterosclerotică se poate rupe sau fisura, permițând contactul sangelui circulant cu lipidele din placă. Pot aparea astfel hemoragii sau se pot forma trombi (cheaguri de sânge) care limitează suplimentar fluxul de sânge până la ocluzia completă a vasului, generând accidentele vasculare cerebrale care pot duce fie la leziuni grave ale creierului sau chiar deces.

Factori de risc

Ateroscleroza poate cauza așadar accident vascular cerebral, infarct miocardic sau alte boli. Principalii săi factori de risc sunt:

 • Hipertensiunea arterială (este un factor de risc major pentru bolile cardio-vasculare)
 • Fumatul
 • Diabetul zaharat
 • Nivelul crescut al colesterolului seric, în special fracțiunea LDL
 • Dieta bogată în grăsimi cu un consum redus de legume și fructe
 • Sedentarismul
 • Obezitatea

Cel mai bun mod de a preveni un accident vascular cerebral este de a controla acești factori de risc. Dacă ați avut deja un accident vascular cerebral sau alte forme de ateroscleroză, reducerea riscului este esențială.

Cele mai multe accidente vasculare cerebrale sunt cauzate așadar de un cheag de sânge – cauzat la rândul lui de ateroscleroză. Administrarea medicamentației specifice și schimbarile sănătoase în regimul de viață pot opri evoluția creșterii plăcilor de aterom sau chiar micșorarea lor până la un anumit nivel.

Pacientul cu factori de risc pentru ateroscleroză trebuie investigat și tratat din timp. Prin implementarea unor măsuri de prevenție corecte, cât și prin administrarea unei terapii corespunzatoare, putem preveni complicațiile secundare ale aterosclerozei.

Sursa text: WebMB
Foto: designed by Creativeart – Freepik.com

Noutati

Citeste alte articole

menopauza-preview
19 septembrie 2022
Menopauza: tot ce trebuie sa stii despre ea
boli-ale-pielii-preview
19 septembrie 2022
Boli de piele
Transmitere-Sexuala-preview
19 septembrie 2022
Bolile cu transmitere sexuală
Suna acum Cere programare