Boala celiaca – ce este, ce simptome prezinta si cum se trateaza

Boala celiaca reprezinta o stare patologica a organismului, care apare ca urmare a unui raspuns nefavorabil al acestuia, in urma consumului de gluten. Procesul din spatele acestei afectiuni este de tip autoimun, iar simptomatologia poate fi rasunatoare, in unele cazuri. Din cauza frecventei cu care se intalneste glutenul in alimentele pe care le consumam, boala celiaca necesita o atentie suplimentara si poate determina o schimbare semnificativa in obiceiurile alimentare.

Afla, in cele ce urmeaza, ce este glutenul, ce este boala celiaca, in ce mod se deosebeste boala celiaca de simpla intoleranta la gluten, ce simptomatologie poate da si cum se poate depista si trata.

  • Ce este glutenul si ce semnifica intoleranta la gluten
  • Ce este boala celiaca si de ce apare
  • Simptome in boala celiaca
  • Complicatii in boala celiaca
  • Diagnosticul si tratamentul in boala celiaca

Ce este glutenul si ce semnifica intoleranta la gluten

Glutenul este numele oferit principalei proteine care se regaseste in grau, secara si orz, deci, implicit, si in produsele alimentare care contin aceste tipuri de grane:

  • Grau – painea, pastele, cerealele, produsele de patiserie, diferitele sosuri;
  • Orz – maltul, drojdia, berea;
  • Secara – painea, cerealele.

Intoleranta la gluten, intalnita si sub denumirea de sensibilitatea la gluten de cauza non-celiaca, reprezinta lipsa capacitatii organismului de a digera, procesa si absorbi glutenul intr-un mod fiziologic, determinand un raspuns patologic, identificabil prin simptomatologia specifica.

Desi tabloul clinic poate fi asemanator atat in cazul bolii celiace, cat si al simplei intolerante la gluten, diferenta majora dintre ele este reprezentata de gradul de afectare al structurii peretelui intestinal. Astfel, in timp ce intoleranta la gluten nu produce modificari structurale la nivelul intestinului si simptomatologia se remite la incetarea consumului de alimente ce contin proteina in cauza, boala celiaca este identificabila prin leziunile pentru care este responsabila.

Ce este boala celiaca si de ce apare

Boala celiaca este o afectiune de tip autoimun, care consta intr-o reactie exagerata a organismului, drept consecinta a ingestiei glutenului, proteina regasita intr-o mare gama de produse alimentare. Acest proces autoimun se soldeaza cu o afectare structurala a peretelui intestinal, fapt care sta in spatele simptomatologiei specifice si care poate interfera cu procesele de digestie si absorbtie.

In general, boala celiaca este o afectiune ereditara, fiind transmisa din generatie in generatie. Unele persoane pot experimenta o simptomatologie vasta, in timp ce altele pot fi asimptomatice. Totusi, exista anumite cauze care pot determina o boala celiaca simptomatica:

  • Stresul – atat psihic, cat si fizic (ex: ca urmare a unui accident, stres chirurgical);
  • Procesele infectioase;
  • Sarcina;
  • Nasterea.

Factori de risc

Boala celiaca se manifesta mai frecvent la persoanele care au:

  • Un membru al familiei cu boala celiaca sau dermatita herpetiforma;
  • Diabet zaharat de tip I;
  • Sindromul Down sau sindromul Turner;
  • Boala tiroidiana autoimuna;
  • Colita microscopica;
  • Boala Addison.

Simptome in boala celiaca

Tabloul clinic in boala celiaca poate fi diferit de la o persoana la alta si, data fiind distructia de la nivelul peretelui intestinal, simptomatologia este, in general, mai pronuntata decat cea din cazul intolerantei simple la gluten.

Printre semnele si simptomele specifice care se pot regasi in tabloul de boala celiaca se afla:

  • Tulburarile sistemului digestiv – balonare (cu flatulenta), durere abdominala pronuntata, diaree sau constipatie, scaun decolorat si cu un miros neplacut;
  • Modificarile la nivelul pielii – tegumente palide si/sau eruptie severa cu vezicule cu lichid, care se pot sparge (dermatita herpetiforma) si ulcere la nivelul gurii;
  • Pierderea marcata in greutate;
  • Anemia – asociata cu o stare de oboseala cronica;
  • Durerile resimtite in alte zone ale organismului – la nivel muscular, articular, dentar (afectarea smaltului);
  • Manifestarile care apar ca urmare a unei absorbtii ineficiente (ex: tulburari de crestere la copii, osteoporoza, osteomalacie);
  • Tulburarile sistemului nervos – evidentiate prin pierderi de echilibru, senzatie de amorteala la nivelul mainilor si picioarelor, tulburari cognitive, depresie, ADHD;
  • Hiposplenism – reducerea activitatii normale a splinei.

Complicatii in boala celiaca

Simptomatologia din boala celiaca poate reprezenta nu numai un disconfort de moment sau o asociere de mai multe manifestari clinice pe o perioada mai indelungata, ci poate fi sursa unor viitoare modificari pe termen lung. Astfel, printre complicatiile care pot surveni drept consecinte in boala celiaca se numara:

  • Malnutritia – ca urmare a unei absorbtii ineficiente, determina anemie si scadere ponderala, tulburari de crestere si dezvoltare la copii;
  • Cresterea riscului pentru dezvoltarea osteoporozei – este, de asemenea, o urmare a absorbtiei ineficiente (in special a calciului si vitaminei D);
  • Asocierea cu alte boli autoimune – tiroidita autoimuna, lupusul, poliartrita reumatoida, diabetul de tip I, sindromul Sjogren, hepatita autoimuna;
  • Tulburarile de fertilitate sau chiar infertilitatea, avortul spontan;
  • Cancerul – in cazul in care nu este respectata dieta fara gluten si este prezenta o agresiune cronica a peretelui intestinal, creste riscul pentru limfom si cancer de intestin subtire;
  • Producerea unei intolerante suplimentare, reversibile dupa restaurarea peretelui intestinal (ex: intoleranta la lactoza, care apare din cauza compromiterii vilozitatilor intestinale);
  • Probleme ale sistemului nervos – unele persoane cu boala celiaca pot dezvolta probleme precum convulsii sau neuropatie periferica.

Diagnosticul si tratamentul in boala celiaca

Diagnosticul in boala celiaca poate fi unul destul de dificil, la inceput, dat fiind ca simptomatologia poate fi asociata altor patologii mai des intalnite. Sunt necesare preluarea istoricului medical complet de la pacientii celiaci, precum si efectuarea examenului fizic complet, cu focus pe zona abdominala.

Deoarece un istoric medical complet si un examen fizic nu pot fi suficiente pentru stabilirea certitudinii diagnostice, exista investigatii suplimentare, care ajuta acest proces. Acestea includ teste de laborator (serologice si genetice), precum si metode exploratorii (ex: endoscopia).

Testele serologice

Aceste teste de laborator sunt folosite in special pentru identificarea raspunsului exagerat al sistemului imun, ca urmare a ingestiei glutenului. Metoda prin care se realizeaza este stabilirea titrului de anticorpi prezenti, astfel ca, in cazul pacientilor cu boala celiaca, intalnim un numar extrem de crescut fata de cel normal.

Anticorpii cu specificitate si sensibilitate de peste 90% pentru boala celiaca includ:

  • anticorpi anti-transglutaminaza tisulara (tTG);
  • anticorpi anti-endomiziali (EMA – un anticorp impotriva unei proteine ​​de tesut conjunctiv intestinal);
  • anticorpi antigliadina (gliadina este fractiunea din gluten ce provoaca reactia imunitara).

Daca oricare dintre teste este pozitiv, pacientul ar trebui sa aiba o biopsie de diagnostic a intestinului subtire. Daca testele de anticorpi sunt negative, boala celiaca este extrem de putin probabila. Se estimeaza ca 75% dintre pacientii cu celiachie sau intoleranta la gluten sunt inca nediagnosticati.

Testele genetice

Tinand cont de faptul ca boala celiaca este o afectiune cu transmitere ereditara, componenta genetica joaca un rol extrem de important, astfel ca testarea ei este esentiala. Un examen extrem de util este cel al dozarii HLA-DQ2 si HLA-DQ8, doua antigene leucocitare de histocompatibilitate, care, desi nu pot oferi o certitudine in cazul unui rezultat pozitiv, pot exclude complet diagnosticul de boala celiaca, in cazul unuia negativ.

Alte metode exploratorii

Pe langa testele serologice si genetice, exista si metode mai invazive decat simpla recoltare de sange, dar care pot oferi informatii importante despre structura intestinului. Astfel, se pot folosi tehnici precum endoscopia digestiva, capsula video sau biopsia de tesut, cu scopul identificarii unei afectari a peretelui intestinal.

Odata stabilit diagnosticul, tratamentul pentru boala celiaca este adaptat in functie de gravitatea simptomatologiei. Astfel, in cazurile necomplicate si cu simptomatologie usoara, primul pas este adaptarea dietei prin excluderea completa a glutenului din alimentatie (evitarea alimentelor care contin grau, secara sau orz).

Glutenul este utilizat pe scara larga (ex: in supe comerciale, fainoase, patiserie, sosuri, inghetate, hot dog), astfel ca un pacient are nevoie de o lista detaliata de alimente pe care sa le evite. Pacientii sunt incurajati sa consulte un dietetician si sa se alature unui grup de sprijin celiac. Raspunsul la o dieta fara gluten este, de obicei, rapid, iar simptomele se rezolva in 1-2 saptamani. Ingerarea, insa, chiar si a unor cantitati mici de alimente care contin gluten poate compromite remisiunea bolii sau induce recidiva.

Ulterior, in functie de gradul de inflamatie prezent si de disconfortul resimtit, se pot administra diferite antiinflamatoare si analgezice. Corticosteroizii pot, de asemenea, controla simptomele bolii refractare. Nu in ultimul rand, suplimentarea dietei cu adjuvante (ex: vitamine, minerale) este esentiala pentru combaterea malabsorbtiei.

Astfel, boala celiaca reprezinta o afectiune destul de neplacuta atat din punctul de vedere al disconfortului fizic, cat si al celui psihic. Depistata timpuriu, boala celiaca poate fi monitorizata si tratata, cu scopul de a reduce pe cat posibil alterarea structurala de la nivelul intestinului. Cu ajutorul unei monitorizari eficiente si al unei diete corespunzatoare, pacientii cu boala celiaca pot duce o viata normala, fara a fi afectat cursul activitatilor de zi cu zi.

Bibliografie: 

  1. Generalitati https://www.nhs.uk/conditions/coeliac-disease/
  2. Ce este glutenul https://celiac.org/gluten-free-living/what-is-gluten/
  3. Boala celiaca https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14240-celiac-disease
  4. Boala celiaca https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/celiac-disease
  5. Simptome si complicatii https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/celiac-disease/symptoms-causes/syc-20352220
  6. Diagnostic si tratament https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/celiac-disease/diagnosis-treatment/drc-20352225