Unele afectiuni cronice sunt frecvent depistate incepand cu varsta de 50 de ani, factorii genetici, stilul de viata si genul persoanei jucand un rol important. Cei trei factori fac aproape imposibil ca adultii aflati in aceasta categorie de varsta sa nu fie inclusi in statisticile bolilor cronice. In acest context, s-ar putea sa te intrebi daca poti sa faci ceva pentru a preveni sau amana aparitia problemelor de sanatate. Raspunsul este da. Vorbim pe larg in acest articol despre bolile comune in randul populatiei de peste 50 ani , dar si care sunt modalitatile de prevenire.

Astfel, daca afectiunea este depistata din timp, ea poate fi gestionata astfel incat sa fie evitate posibilele complicatii.

Hipertensiunea arteriala

O afectiune comuna pe care medicii o intalnesc in randul persoanelor trecute de 50 de ani este hipertensiunea arteriala. Aceasta este un factor de risc major pentru boli de inima si accident vascular cerebral.

Unul dintre motivele pentru care hipertensiunea arteriala este atat de raspandita in aceasta grupa de varsta este ca sistemul vascular se modifica pe masura ce imbatranim. Arterele devin mai putin elastice, iar presiunea din interiorul lor creste. De asemenea, cresterea in greutate si stresul care insotesc aceasta varsta contribuie la manifestarea afectiunii in randul celor de peste 50 de ani.

Vestea buna este ca hipertensiunea arteriala poate fi tinuta sub control, cu ajutorul medicamentelor si a unor modificari aduse stilului de viata, inclusiv alimentatia si exercitiile fizice.

Odata ce ai ajuns la 50 de ani, este necesar sa iti monitorizezi regulat tensiunea arteriala. O valoare aflata la sau sub 120/80 este considerata normala. Orice trece de 140 este mult si necesita un consult medical.

Mentinerea sub control a tensiunii arteriale este importanta si pentru creier. Studiile au descoperit ca hipertensiunea arteriala crescuta manifestata in aceasta etapa a vietii poate spori riscul de a dezvolta dementa mai tarziu. Diabetul a fost, de asemenea, asociat cu probabilitatea crescuta de a dezvolta dementa si ambele cresc riscul de accident vascular cerebral.

Pentru a-ti mentine creierul sanatos pe masura ce imbatranesti este recomandat sa:

  • ramai activ fizic;
  • mananci sanatos;
  • renunti sau sa eviti fumatul;
  • iti testezi si tratezi simptomelor de apnee in somn, daca ele exista;
  • gestionezi stresul.

Colesterolul crescut

Dupa varsta de 50 de ani colesterolul necesita o atentie speciala. Colesterolul ridicat este un alt factor ce contribuie la aparitia bolilor de inima. Si asta pentru ca se poate acumula in interiorul vaselor de sange in timp si poate sa incetineasca sau sa blocheze fluxul sanguin. Depunerile se pot desprinde si pot provoca un cheag de sange sau chiar atac de cord sau accident vascular cerebral.

Pentru a preveni si gestiona nivelul colesterolului,  sunt o serie de factori ai stilului de viata pe care ii poti controla. Acestia sunt:

  • evitarea sau renuntarea la fumat si consumul excesiv de alcool;
  • consumul de legume si zarzavaturi crude, precum si de cereale, bogate in fibre;
  • activitatea fizica;
  • mentinerea unei greutati corporale optime;
  • minimizarea grasimilor saturate (de origine animala) si a grasimilor trans (ex. din margarina) din dieta.

Boala cardiaca ischemica sau boala coronariana

Boala cardiaca ischemica sau boala coronariana este o afectiune cauzata de acumularea unor placi de-a lungul peretilor arterelor coronare care iriga muschiul cardiac, ceea ce ingusteaza arterele ce vascularizeaza inima. Arterele inguste sau chiar blocate scad cantitatea de sange bogat in oxigen livrat catre inima. Acest lucru poate provoca alte complicatii, cum ar fi cheaguri de sange, angina pectorala sau un atac de cord.

Pentru cei care sufera de aceasta boala, medicii recomanda:

  • evitarea grasimilor saturate si trans, a aportului ridicat de zahar si sare;
  • consumul de legume si zarzavaturi crude bogate in fibre
  • un somn cuprins intre sapte si opt ore pe noapte;
  • gestionarea stresului;
  • precticarea regulata a exercitiilor fizice;
  • renuntarea la fumat.

Diabetul

Diabetul este o boala cronica ce se instaleaza la varste tot mai tinere. Cifrele arata ca 1 din 10 romani are diabet zaharat, iar 3 din 10 romani au prediabet. Acest lucru face ca boala sa fie una comuna in randul celor de peste 50 de ani. Lasat netratat, consecintele asupra sanatatii sunt printre cele mai grave.

Diabetul poate fi gestionat prin modificari aduse stilului de viata, inclusiv o dieta sanatoasa si activitate fizica. Pentru a ajuta la controlul nivelului de zahar din sange este necesar insa si tratament medicamentos.

Ca si in cazul hipertensiunii arteriale si colesterolului, semnele si simptomele diabetului nu sunt intotdeauna sesizabile. Pentru depistarea lui, este necesar sa va testati periodic glicemia. Atentie! Daca este lasat netratat, diabetul poate duce la o serie de afectiuni de sanatate, inclusiv boli de rinichi, pierderea vederii si boli de inima.

Pentru a impiedica aparitia diabetului sau pentru a-l gestiona, sunt necesare:

  • respectarea unei diete sanatoase, inclusiv monitorizarea aportului de carbohidrati si calorii;
  • exercitii fizice timp de 30 de minute de cinci ori pe saptamana pentru a mentine sub control nivelul glucozei din sange si pentru a controla cresterea in greutate. Inclusiv mersul pe jos in ritm alert are efecte spectaculoase asupra sanatatii.

Artrita

O afectiune care apare in jurul varstei de 50 de ani, dar care este adesea trecuta cu vederea este artroza, in special osteoartroza. Afectiunea consta in deteriorarea cartilajului articular dintre oase. Durerea generata de artroza se poate manifesta tot mai intens.

Daca resimti dureri articulare sau rigiditate in urma activitatii zilnice, anunta medicul pentru a te asigura daca este vorba sau nu de artrita reumatoida – boala autoimuna si inflamatorie.

Analgezicele ajuta la combaterea durerii, iar cresterea activitatii fizice, fizioterapia sau kinetoterapia pot contribui la prevenirea durerii si a dizabilitatilor suplimentare.

Osteoporoza

Osteoporoza afecteaza in special femeile. Ele trebuie sa acorde o atentie sporita sanatatii osoase odata ce ajung la varsta de 50 de ani. De atunci, osteoporoza sau rarefierea oaselor devine cel mai frecventa. Acest lucru este cauzat in special de unul dintre factorii de risc pentru osteoporoza, respectiv menopauza. Incetarea producerii de estrogen scade densitatea osoasa.

Activitatea si exercitiile fizice pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta osteoporoza. Tot pentru prevenirea afectiunii, trebuie acordata atentie aportului de calciu si nivelurilor de vitamina D, ambele fiind importante pentru sanatatea oaselor.

Anxietate/depresie

Fie ca esti parinte, ai un job solicitant sau trebuie sa faci fata activitatilor de zi cu zi, daca ai peste 50 de ani este foarte probabil sa te simti stresat. Manifestat pe perioade lungi, stresul iti poate afecta sanatatea mintala, care la randul ei iti afecteaza sanatatea fizica.

Statisticile arata ca aproximativ 20% dintre persoanele cu varsta de 50 de ani sau mai mult se confrunta cu un anumit tip de afectiune ce tine de sanatatea mintala, iar anxietatea si depresia sunt printre cele mai frecvente. La fel ca tratamentul aplicat in cazul oricarei alte afectiuni si creierul are nevoie sa fie ajutat in caz de astfel de manifestari.

Probleme de vedere

Pe masura ce inaintezi in varsta, este normal sa observi schimbari legate de vederea ta. Sunt cateva modificari comune ce apar in randul adultilor de peste 50 de ani. Acestea includ:

  • pierderea capacitatii de a vedea de aproape, in special la citit;
  • dificultati in a distinge culorile, cum ar fi albastrul de negru;
  • nevoia de mai mult timp pentru adaptarea la nivelurile schimbatoare de lumina;

Vestea buna este ca astfel de probleme sunt adesea usor de corectat. Ochelarii, lentilele de contact si o lumina imbunatatita te pot ajuta si iti pot permite sa iti mentii stilul de viata.

Pe de alta parte, dupa 50 de ani, creste riscul de a dezvolta unele boli si afectiuni mai grave ale ochilor.  Pastreaza-ti ochii cat mai sanatosi posibil, facandu-ti examene oftalmologice regulate, astfel incat orice problema sa poata fi depistata din timp. Gasirea si tratarea timpurie a oricarei probleme te poate ajuta sa iti protejezi vederea si sa previi pierderea ei.

Multi oameni nu observa niciun semn sau simptom in stadiile incipiente ale bolilor oculare. Recomandarea medicilor este ca majoritatea persoanelor cu diabet zaharat sau hipertensiune arteriala sa faca un control amanuntit la oftalmolog, cel putin o data pe an.

 

Surse de informatie:

webmd.com

https://www.ncoa.org/

www.aarp.org

Forumul roman de diabet