Categories
Articol medical

Ce este dischinezia biliara sau bila lenesa

17 noiembrie 2022

Autor: Echipa Editoriala Poliana

Dischinezia biliara sau bila lenesa este o afectiune a vezicii biliare.

Vezica biliara sau colecistul are rolul de a stoca bila produsa de ficat si de a o elibera in timpul meselor, sub influenta alimentelor grase, pentru a ajunge in intestinul subtire unde va contribui la descompunerea grasimilor ingerate.

In acest ciclu, vezica biliara este relaxata intre mese si se contracta sub influenta grasimilor sau altor substante, de exemplu ciocolata, in timpul meselor pentru a-si elimina continutul in canalul biliar comun, de unde bila este transportata spre duoden, prima portiune a intestinului.

Prefixul „dis” inseamna anormal sau care nu functioneaza corect, iar „chinezia” se refera la miscare. Prin urmare, termenul de “dischinezie” biliara inseamna miscarea anormala a vezicii biliare, este, asadar, o tulburare de functionare a colecistului care afecteaza tonusul si motilitatea sa. Potrivit specialistilor, afectiunea este intalnita, de obicei, la copiii mai mari si la adulti.

Simptome ale dischineziei biliare

Dischinezia biliara este considerata o tulburare functionala. Acest lucru inseamna ca functionarea normala a organismului – in acest caz, digestia normala – este perturbata. In urma examenului medical, nu pare sa existe nicio anomalie. Prin urmare, simptomele sunt in mare masura subiective sau se bazeaza pe rapoartele pacientului.

Pacientii care sufera de dischinezie biliara sau bila lenesa au adesea dureri inexplicabile in partea superioara drepta a abdomenului. Printre simptomele comune ale dischineziei biliare se numara:

  • perioade episodice de durere abdominala in partea dreapta sus;
  • dureri abdominale care apar dupa masa;
  • intoleranta la alimente grase;
  • durere suficient de intensa pentru a limita activitatile zilnice ale unei persoane;
  • greata, insotita de durere;
  • varsaturi;

Uneori, dischinezia biliara se manifesta cu simptome care imita colica biliara sau durerea cauzata de calculii vezicii biliare. Acestea includ:

  • durere ascutita in partea drepta sus a abdomenului, care poate radia catre umarul drept;
  • durere care poate fi brusca sau care poate veni si dispare pe o perioada lunga de timp;
  • greata si varsaturi;
  • lipsa poftei de mancare, in special frecventa la copii.

Cauze ale dischineziei biliare

Cauza exacta a dischineziei biliare este necunoscuta. De obicei, specialistii spun ca o posibila cauza ar putea fi o tulburare metabolica subiacenta, care afecteaza obtinerea energiei din alimente, dintr-o deficienta de hormoni sau enzime. Acest lucru ar putea afecta miscarea tractului gastrointestinal. Uneori,  dischinezia biliara este asociata cu o afectiune numita colecistita. Aceasta este o afectiune pe termen lung care implica inflamatia vezicii biliare.

Diagnosticul dischineziei biliare

Pentru a pune diagnosticul de dischinezie biliara sunt uneori necesare o serie de investigatii medicale. Si asta dupa ce pacientul reclama dureri in partea superioara a abdomenului asemanatoare colicii biliare, in urma carora i se va face un examen ecografic al vezicii biliare. De obicei examenul ecografic nu releva modificari patologice morfologice ale vezicii biliare si diagnosticul se poate pune de medic doar pe baza anamnezei, examenului clinic si ecografiei.

Pentru pacientii care sunt suspectati a avea dischinezie biliara, trebuie luate in considerare criteriile de diagnostic Roma III pentru tulburarile functionale ale vezicii biliare. Acest sistem de criterii a fost conceput pentru a clasifica tulburarile functionale gastrointestinale, pe baza simptomelor clinice. Aceasta deoarece dovezile privind tulburarile functionale gastrointestinale nu pot fi depistate prin teste standard de diagnostic. Astfel, criteriile Roma III sunt concepute pentru a ajuta medicii sa faca diagnosticarea. Ele sunt dezvoltate printr-o colaborare intre cercetatori, medici si alti specialisti din intreaga lume.

Diagnosticarea cu ajutorul HIDA

In anumite conditii,  pentru diagnosticarea dischineziei biliare, se poate apela si la investigatii mai complexe, cum ar fi o scanare cu acid iminodiacetic hepatobiliar (HIDA). Scanarea HIDA sau scintigrafia hepatobiliara reprezinta un examen imagistic prin care pot fi evaluate urmatoarele structuri:

  • Ficatul;
  • Vezica biliara;
  • Caile biliare;
  • Intestinul subtire.

O scanare HIDA implica un trasor (marker) radioactiv. Substanta este injectata intr-o vena a bratului. Trasorul calatoreste catre ficat, unde celulele producatoare de bila ale ficatului preiau trasorul. Apoi, trasorul ajunge in vezica biliara prin canalele biliare. Imaginile computerizate sunt luate in timp ce un scaner de medicina nucleara urmareste fluxul trasorului. O scanare HIDA este utilizata pentru a evalua anomaliile vezicii biliare, dar si pentru a exclude patologii ale ficatului si cailor biliare.

Diagnosticarea cu ajutorul endoscopiei superioare

De obicei,  endoscopia superioara se efectueaza in ambulatoriu. Procedura de investigatie medicala implica utilizarea unui tub flexibil cu o camera, introdusa prin gura, pentru a vizualiza sistemul digestiv superior.

Aceasta procedura de diagnosticare poate fi utilizata inainte de indepartarea vezicii biliare pentru a confirma ca simptomele pacientului nu sunt cauzate de o alta tulburare a tractului gastrointestinal superior. Tulburarile pot include ulcere de stomac sau intestin subtire, tumori, alte tulburari structurale ale tractului digestiv superior sau boala de reflux gastroesofagian.

Colecistectomia sau operatia de colecist, tratament dischinezie biliara

Pentru pacientii care prezinta episoade de durere in partea dreapta superioara a abdomenului, de tip biliar, dar fara anomalii structurale la ecografie si scanare HIDA, solutia ar putea fi colecistectomia. Specialistii recomanda operatia de colecist pentru pacientii care se confrunta cu tot complexul de simptome, pe o durata de cel putin trei luni. Cand testul HIDA este realizat conform instructiunilor, o fractie de ejectie anormala a bilei este considerata a fi mai mica de 38%, situatie care ar impune colecistectomia.

Pe de alta parte, pentru pacientii cu simptome atipice care au o scanare HIDA anormala, nu se recomanda neaparat colecistectomia. Si asta pentru ca este probabil sa sufere de alte afectiuni gastrointestinale. Majoritatea specialistilor recomanda efectuarea unei endoscopii superioare inainte de colecistectomie pentru dischinezia biliara, pentru a exclude alte tulburari structurale ale tractului gastro-intestinal superior. Totodata, efectuarea unei scanari HIDA in timp ce pacientul este grav bolnav sau umeaza un tratament medicamentos, inhiba functia vezicii biliare

Pentru a exclude alte afectiuni ale ficatului si pancreasului, toti pacientii trebuie sa aiba analize de laborator normale inainte de a li se pune un diagnostic de dischinezie biliara. Acestea includ teste pentru:

  • enzime hepatice;
  • bilirubina conjugata – un produs rezidual eliminat de corp;
  • amilaza, o enzima pentru digestie;
  • lipaza, o enzima care descompune grasimile.

Astfel, analizele acestor indicatori ar trebui sa fie toate normale inainte ca interventia chirurgicala sa fie considerata o optiune pentru tratamentul dischineziei biliare.

Cifrele arata ca aproximativ 94 pana la 98% dintre pacientii cu dischinezie biliara experimenteaza ameliorarea simptomelor dupa indepartarea vezicii biliare.

Dieta pacientilor cu dischinezie biliara

Majoritatea oamenilor acorda putina atentie vezicii biliare, cu exceptia cazului in care aceasta functioneaza defectuos. Ca parte a sistemului digestiv, vezica biliara joaca un rol crucial in eliberarea lichidului de digerare a grasimilor – bila-, ca raspuns la consumul de grasimi din alimentatie. Asa cum spuneam, cand vezica biliara nu reuseste sa ejecteze in mod corespunzator bila, apare dischinezia vezicii biliare. Deoarece problemele vezicii biliare ingreuneaza digerarea grasimilor, medicii prescriu de obicei o dieta cu continut limitat de grasimi pana cand problema este tratata sau controlata.

Alimente recomandate in dischinezia biliara

O dieta cu continut limitat de grasimi include lapte, branza si produse lactate fara grasimi sau facute din lapte degresat, precum si carne slaba, peste si carne de pasare. Pacientii pot consuma si legumele si fructele proaspete, congelate sau conservate. Alte alimente permise in dieta pacientilor cu dischinezie biliara sunt si painea integrala, orezul, pastele sau cerealele integrale. Acestea sunt cateva dintre alimentele care pot fi incluse intr-o dieta a persoanei care sufera de dischinezie biliara, utilizata pentru a reduce complicatiile tulburarilor vezicii biliare.

Alimente de evitat in dischinezia biliara

Pe de alta parte, exista o serie de alimente care trebuie evitate de catre pacientii cu dischinezie biliara. Acestea sunt nucile de cocos, avocado si maslinele, toate fiind bogate in grasimi. De asemenea, vor trebui evitate alimentele prajite sau grase in general, inclusiv cartofii prajiti si chiar pestele astfel preparat. De evitat sunt si produsele de patiserie bogate in grasimi, inclusiv gogosile si vafele. De asemenea, trebuie evitate si legumele preparate cu smantana, branza, unt sau alte sosuri bogate in grasimi. Dieta pacientului cu dischinezia biliara trebuie sa excluda bauturile din lactate bogate in grasimi si dulciurile bogate in grasimi.

Medicii recomanda ca pacientii cu dischinezie biliara sa foloseasca metode de gatit cu continut scazut de grasimi, cum ar fi coacerea sau gatirea la abur si sa indeparteze orice grasime vizibila din carne inainte de a o gati. De asemenea, pe unii pacienti i-ar putea ajuta sa consume mese in cantitati mici, dar frecvent, fata de trei mese pe zi.

 

Surse de informatie:

verywellhealth.com

surgery.wisc.edu

https://healthfully.com/

Articole Similare

ta-preview
Toxiinfectia alimentara simptome, tratament si riscuri
26 septembrie 2023
ce este insuficienta renala
Insuficienta renala: simptome, cauze, diagnoza si tratament
26 februarie 2022
Durerea de stomac sau durerea abdominala: cauze si tratament
25 octombrie 2022
celulita-preview
Celulita: tipuri, simptome si tratament
26 septembrie 2023
dermatita_preview
Dermatita atopica (eczema): cauze, simptome, complicatii, analize medicale
21 iunie 2023

Cele mai citite articole

6 simptome grave specifice bolilor sexuale feminine
17 iunie 2020
distrofia musculara-preview
Complicatii ale distrofiei musculare
5 mai 2023
stroke_preview
Accidentul vascular cerebral (AVC): cauze, simptome, tratament, preventie
29 noiembrie 2022
10 Mituri despre sanatate: cat e adevar, cat nu e
9 februarie 2023
Voucher Materna Poliana
Acum poți efectua gratuit toate analizele necesare monitorizării sarcinii, cu voucherele Materna
29 octombrie 2021

Oferte

Cele mai cautate oferte

cel mai mic pret
Analize care-ti spun an de an cum te simti
10 analize uzuale pentru detectarea timpurie a unor afectiuni
186 lei
79 lei
cel mai mic preț
Cum stai cu Vitamina D?
Util pentru monitorizarea afectiunilor osoase
110 lei
80 lei
reducere aniversara
S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
0 lei
0 lei
Slider Pachet screening tumoral femei 768x410 px Preview
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
157 lei
109 lei
Slider Pachet analize infecti urinare preview
pret avantajos
Analizele pentru cand te ustura pana-n suflet
Testează-te și tratează la timp infectiile urinare.
85 lei
60 lei
Slider Pachet screening tumoral barbati 768x410 px Prevew
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
149 lei
109 lei
Slider Pachet Analize Minerale 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand te simti dezechilibrat
Testează-ți nivelul mineralelor din corp
108 lei
86 lei
Slider Pachet Analize prostată 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand incepi sa ai probleme cu prostata
3 analize importante pentru prostata
120 lei
84 lei
Slider Pachet Analize Imunitate 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru verificarea imunitatii
6 analize importante
185 lei
140 lei
pret avantajos
Analizele care stiu totul despre digestia ta
5 analize pentru digestie
244 lei
171 lei
Slider Pachet Infertilitate preview
pret avantajos
Analizele pentru cei hotarati sa reuseasca
Afla care este pasul urmator
472 lei
378 lei
pret avantajos
Analize pentru situatii discrete
9 analize pentru boli cu transmitere sexuala
374 lei
281 lei

Oferte recomandate

reducere aniversara
S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
0 lei
0 lei
profil analize copii
reducere voinica
Analizele care au grijă de sănătatea copilului tău.
12 analize esențiale pentru copii
249 lei
199 lei
pachet avantajos
Analizele pentru cand te lasa ficatul
9 analize utile pentru monitorizarea sanatatii ficatului
161 lei
119 lei
-70 lei
Recoltăm analize ginecologice
3 analize esentiale pentru sanatatea femeii
230 lei
160 lei

Suntem diferiti. De aceea avem nevoie de servicii medicale diverse.

SERVICII SI SPECIALITATI MEDICALE

Centre

Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Alexandria
Str. Mihaita Filipescu Nr.1, Alexandria, Judetul Teleorman
Contact:
Tel: 0319108 / 0736623140
Email: receptie.alexandria@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Călărași, str. Sloboziei
Str. Sloboziei nr. 31 (fosta Stalingrad nr. 33)
Contact:
Tel: 0319108 / 0723610530
Email: receptie.cl-sloboziei@poliana.ro
Program de recoltare
Luni - Vineri 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni - Vineri 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare Hunedoara, B-dul Dacia
B-dul Dacia nr.6 bis (Complex Gambrinus, lângă supermarket Profi)
Contact:
Program de recoltare
Program recoltare: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize București, Str. Pajurei
Str. Pajurei, Nr.2B, Sector 1
Contact:
Tel: 0319108 / 0726230246
Email: receptie.pajura@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30

Analize

Cele mai cautate analize

Urocultura
PRET
56 lei Cere programare
Hemoleucograma completa cu formula leucocitara,Hb,Ht si indici eritrocitari si reticulocite
PRET
49 lei Cere programare
Creatinkinaza (CK)
PRET
22 lei Cere programare
Hemoglobina glicozilata Hb A1C
PRET
45 lei Cere programare
Colesterol Total
PRET
15 lei Cere programare
Feritina
PRET
49 lei Cere programare
Electroforeza proteinelor serice cu imunofixare
PRET
96 lei Cere programare
Calciu
PRET
15 lei Cere programare
Fosfor seric
PRET
17 lei Cere programare
Proteina C reactiva (CRP)
PRET
26 lei Cere programare
Suna acum Cere programare