Categories
Articol medical

Ce este insulina – rol si efecte

15 ianuarie 2022

Autor: Echipa Editoriala Poliana

Insulina este un hormon secretat in mod normal de catre organism, mai precis, la nivelul pancreasului, si care detine rolul principal de a facilita patrunderea glucozei in celule, pentru utilizarea ei ca sursa primara de energie in desfasurarea proceselor metabolice. In cazul unei productii insuficiente sau al unei absente a productiei, insulina poate fi inlocuita cu un analog sintetic, cu scopul mentinerii unei glicemii normale si preventiei consecintelor nefavorabile ale unei hiperglicemii cronice.

Afla, in cele ce urmeaza, ce este, mai exact, insulina, ce rol major detine ea la nivelul organismului, cum se administreaza insulina sintetica, de cate tipuri poate fi insulina si ce alte informatii pot fi utile.

  • Cine secreta insulina si ce este insulina
  • Rolul insulinei in organism
  • Diabetul zaharat si cand se administreaza insulina
  • Tipuri de insulina injectabila
  • Cum se realizeaza administrarea insulinei
  • Cum se ajusteaza doza de insulina in functie de glicemie
  • Insulinemie. Rezistenta la insulina

Cine secreta insulina si ce este insulina

Insulina este un hormon secretat in mod fiziologic de catre organism. Pancreasul este glanda endocrina responsabila pentru productia acestui hormon la nivelul celulelor specializate de tip beta. Ulterior, dupa ce hormonul a fost sintetizat, acesta este eliberat in circulatia sangvina.

In urma consumului de carbohidrati, nivelul de glucoza din sange creste. Astfel, insulina este secretata si eliberata in circulatie, avand rolul de a favoriza patrunderea glucozei sangvine in interiorul celulelor. In acest mod, glicemia scade, iar celulele se pot folosi de glucoza captata, pentru a produce energia necesara proceselor metabolice din organism.

Cu cat nivelul de glucoza din sange este mai mare, cu atat mai multa insulina se va secreta si cu atat mai multa glucoza va fi captata de catre celule.

Rolul insulinei in organism

Insulina detine un rol extrem de important la nivelul organismului, respectiv de a facilita patrunderea glucozei ingerate si circulante la nivel sangvin in interiorul celulelor. Indirect, se produc mai multe efecte benefice, astfel ca se poate considera ca insulina are mai multe roluri.

Printre efectele insulinei, se regasesc:

  • Scaderea glicemiei (nivelul de glucoza din sange) – atunci cand creste glicemia, creste si secretia de insulina, cu scopul de a reduce cantitatea de glucoza circulanta;
  • Facilitarea patrunderii glucozei in celule;
  • Depozitarea glucozei in exces – la nivel hepatic, sub forma depozitelor de glicogen; aceste depozite pot fi degradate la nevoie, utilizand glucoza in perioadele dintre mese.

Diabetul zaharat si cand se administreaza insulina

Diabetul este o boala cronica ce se caracterizeaza prin absenta sintezei si secretiei de insulina, productia ei in cantitati insuficiente sau depasirea maximului de productie necesar scaderii glicemiei.

Diabetul se imparte in trei categorii principale:

  • Diabet tip I (insulinodependent) – boala autoimuna, in care celulele pancreatice nu mai produc insulina sau produc o cantitate insuficienta; astfel, administrarea de insulina exogena este obligatorie;
  • Diabet tip II – boala dobandita, in care sunt produse cantitati insuficiente de insulina in raport cu glicemia; acest tip de diabet se afla in stransa legatura cu stilul de viata;
  • Diabet gestational – apare la 5-10% din numarul total de femei insarcinate si, de cele mai multe ori, dispare dupa nastere.

Atat diabetul de tip I, cat si cel de tip II si, in cazuri izolate, cel gestational pot beneficia de insulina administrata medicamentos (injectabil). Aceasta insulina exogena are rolul de a o substitui pe cea care nu mai este produsa de catre pancreas sau de a completa o cantitate insuficienta a acesteia.

Decizia de administrare a insulinei exogene se realizeaza numai impreuna cu medicul curant si in functie de tipul de diabet elucidat in urma diagnosticului.

Tipuri de insulina injectabila

In functie de necesitatile fiecarui pacient in parte, insulina se poate regasi sub mai multe forme de administrare, precum si in diferite doze. In general, clasificarea se face in functie de aspecte precum timpul de actiune si forma de administrare (injectabila sau neinjectabila).

In functie de timpul de actiune

Tinand cont de timpul de actiune, insulina se imparte in 5 mari categorii:

  • Insulina cu actiune rapida – efectul se instaleaza intr-un interval de 2-20 de minute, atinge un varf la 3 ore si apoi incepe sa se diminueze, la 5 ore;
  • Insulina cu actiune scurta – efectul apare la interval de 30 de minute de la administrare, are efect maxim in fereastra 2-5 ore si se diminueaza dupa 6-8 ore;
  • Insulina cu actiune intermediara – actioneaza la 60-90 de minute de la administrare, are efectul maxim in intervalul 4-10 ore si se diminueaza dupa 16-24 de ore;
  • Insulina cu actiune indelungata – efectul se mentine la aproximativ acelasi nivel pe o durata de 24 de ore de la administrare;
  • Insulina mixta – reprezinta o combinatie dintre o insulina cu actiune rapida sau scurta cu una cu actiune intermediara.

In functie de modul de administrare

Tipuri-de-insulinaDe cele mai multe ori, insulina este autoadministrata sub forma injectabila, prin intermediul unei seringi sau sub forma unui stilou (cu un ac mai mic). In cazul in care pacientul nu tolereaza acele, exista si alte modalitati posibile de administrare a insulinei, ceea ce implica folosirea unor ace mai mici sau care nu sunt la vedere:

  • Pompa de insulina – se plaseaza subcutanat si furnizeaza un aport continuu de insulina;
  • Injectie tip „jet” – dispozitivul se pozitioneaza in contact direct cu pielea, iar cantitatea necesara de insulina este „impinsa” prin piele, eliminand aspectul vizual neplacut al acelor.

Cum se realizeaza administrarea insulinei

Intrucat aproape toate modalitatile de administrare a insulinei presupun injectarea acesteia, este important de stiut cum se realizeaza administrarea.

Astfel, odata aleasa modalitatea de administrare a insulinei, medicul curant va instrui pacientul despre pasii care trebuie urmati, pentru ca acesta sa isi poata autoadministra doza necesara. Locurile de electie in care se realizeaza injectarea includ:

  • Zona fesiera;
  • La nivelul bratului (umarului);
  • La nivelul unei coapse;
  • Zona abdominala.

Intrucat administrarea se va realiza cu o frecventa mare (zilnica sau chiar de mai multe ori intr-o zi), este important ca pacientul sa inteleaga modalitatea corecta de injectare, astfel incat sa asigure o administrare corecta si cat mai putin neplacuta.

Cum se ajusteaza doza de insulina in functie de glicemie

Persoanele cu diabet tip I au nevoie de administrare a insulinei exogene in fiecare zi, intrucat, in mod normal, insulina este secretata de pancreas, iar celulele pancreatice tip beta nu mai pot sintetiza cantitatea necesara. Persoanele cu diabet tip 2 sau gestational pot primi tratament cu insulina in functie de necesitate, decizie stabilita doar de catre medicul curant.

Glicemia este un parametru ce fluctueaza in special in functie de dieta adoptata intr-o perioada sau chiar de stilul de viata per total. Astfel, un aport mare de carbohidrati va creste nivelul glicemiei si, implicit, necesarul de insulina.

In general, indiferent de tipul de diabet ce necesita insulina, se incepe cu o doza care, ulterior, se va ajusta in functie de nevoile fiecarei persoane in parte. In timp, pacientul incepe sa invete cum sa isi ajusteze dieta, respectiv necesarul de insulina, in functie de produsele consumate intr-o zi sau pe o durata mai lunga de timp.

Insulinemie. Rezistenta la insulina

Prin insulinemie se intelege cantitatea de insulina din sange. In cazul in care productia de insulina este una foarte mare (hipersecretia de insulina), se foloseste termenul de hiperinsulinemie. Aceasta apare adeseori in diabetul de tip II, atunci cand celulele pancreatice incearca sa amelioreze hiperglicemia prin secretia unei cantitati suplimentare de insulina.

Fenomen central ce declanseaza diabetul de tip II, rezistenta la insulina include mentinerea hiperglicemiei si lipsa raspunsului la insulina, chiar si in prezenta unei secretii crescute a acesteia.

In concluzie, insulina este un hormon sintetizat si secretat in mod normal de catre celulele pancreatice specializate. In lipsa secretiei ei sau a unui raspuns la prezenta acesteia in circulatie, poate interveni diabetul, o boala cronica ce prezinta un tablou clinic cu manifestari nedorite si care, in lipsa tratamentului, se poate complica. Din fericire, in lipsa unei productii de insulina, aceasta poate fi substituita medicamentos, oferind pacientilor o calitate a vietii buna si o ameliorare a simptomatologiei diabetului.

 

Bibliografie:

Insulina https://www.healthline.com/nutrition/insulin-and-insulin-resistance

Generalitati https://www.healthline.com/health/type-2-diabetes/insulin-facts-to-know#cost

Diabet https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/diabetes-and-insulin#insulin-for-diabetes

Tipuri de insulina https://www.endocrineweb.com/conditions/type-1-diabetes/what-insulin

Roluri insulina https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/in-depth/diabetes-treatment/art-20044084

Tipuri de diabet https://www.medicalnewstoday.com/articles/types-of-diabetes#type-2

Administrare insulina https://www.diabetes.org/healthy-living/medication-treatments/insulin-other-injectables/insulin-basics

Articole similare

Transmitere-Sexuala-preview
Bolile cu transmitere sexuală
19 septembrie 2022
Testul de bilirubina
12 iulie 2020
Testul Babes – Papanicolau
23 iunie 2020
Deficienta DAO sau boala cu o suta de masti
6 decembrie 2021
Sumarul de urina
20 iulie 2020

Cele mai citite articole

6 simptome grave specifice bolilor sexuale feminine
17 iunie 2020
distrofia musculara-preview
Complicatii ale distrofiei musculare
5 mai 2023
stroke_preview
Accidentul vascular cerebral (AVC): cauze, simptome, tratament, preventie
29 noiembrie 2022
10 Mituri despre sanatate: cat e adevar, cat nu e
9 februarie 2023
Voucher Materna Poliana
Acum poți efectua gratuit toate analizele necesare monitorizării sarcinii, cu voucherele Materna
29 octombrie 2021

Oferte

Cele mai cautate oferte

Slider Pachet screening tumoral femei 768x410 px Preview
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
153 lei
107 lei
Slider Pachet screening tumoral barbati 768x410 px Prevew
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
145 lei
103 lei
Slider Pachet Analize Minerale 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand te simti dezechilibrat
Testează-ți nivelul mineralelor din corp
108 lei
86 lei
Slider Pachet Analize prostată 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand incepi sa ai probleme cu prostata
3 analize importante pentru prostata
120 lei
84 lei
Slider Pachet Analize Imunitate 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru verificarea imunitatii
6 analize importante
185 lei
140 lei
Slider Pachet Analize Digestie Sanatoasa Preview
pret avantajos
Analizele care stiu totul despre digestia ta
5 analize pentru digestie
244 lei
171 lei
Slider Pachet Infertilitate preview
pret avantajos
Analizele pentru cei hotarati sa reuseasca
Afla care este pasul urmator
472 lei
378 lei
Slider Pachet BTS
pret avantajos
Analize pentru situatii discrete
9 analize pentru boli cu transmitere sexuala
374 lei
281 lei
SLIDER Pachet Viitoare Mame-preview
pret avantajos
Analizele pentru cea mai frumoasa perioada
9 analize indicate pentru planificarea bebelusului
399 lei
319 lei
pret avantajos
Analizele care iti spun ce efecte are stresul
7 analize indicate pentru identificarea efectelor stresului
218 lei
174 lei
pret avantajos
Analizele pentru când este prea devreme să ai bufeuri de caldura
5 analize indicate pentru premenopauza
369 lei
277 lei
pret avantajos
Analizele pentru perioadele firesti din viata unei femei
5 analize indicate pentru postmenopauza
243 lei
182 lei

Oferte recomandate

reducere aniversara
S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
0 lei
0 lei
profil analize copii
reducere voinica
Analizele care au grijă de sănătatea copilului tău.
12 analize esențiale pentru copii
249 lei
199 lei
pachet avantajos
Analizele pentru cand te lasa ficatul
9 analize utile pentru monitorizarea sanatatii ficatului
142 lei
109 lei
-70 lei
Recoltăm analize ginecologice
3 analize esentiale pentru sanatatea femeii
230 lei
160 lei

Centre

Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Alexandria
Str. Mihaita Filipescu Nr.1, Alexandria, Judetul Teleorman
Contact:
Tel: 0319108 / 0736623140
Email: receptie.alexandria@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Călărași, str. Sloboziei
Str. Sloboziei nr. 31 (fosta Stalingrad nr. 33)
Contact:
Tel: 0319108 / 0723610530
Email: receptie.cl-sloboziei@poliana.ro
Program de recoltare
07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare Hunedoara, B-dul Dacia
B-dul Dacia nr.6 bis (Complex Gambrinus, lângă supermarket Profi)
Contact:
Program de recoltare
Program recoltare: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize București, Str. Pajurei
Str. Pajurei, Nr.2B, Sector 1
Contact:
Tel: 0319108 / 0726230246
Email: receptie.pajura@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30
Analize

Cele mai cautate analize

Colesterol Total
PRET
14 lei Cere programare
Hemoglobina glicozilata Hb A1C
PRET
45 lei Cere programare
Creatinkinaza (CK)
PRET
22 lei Cere programare
Electroforeza Proteinelor Serice Cu Imunofixare/Imunotipare
PRET
117 lei Cere programare
Urocultura
PRET
56 lei Cere programare
Hemoleucograma completa cu formula leucocitara,Hb,Ht si indici eritrocitari si reticulocite
PRET
49 lei Cere programare
Calciu
PRET
15 lei Cere programare
Feritina
PRET
49 lei Cere programare
Fosfataza alcalina
PRET
20 lei Cere programare
Fosfor urinar
PRET
24 lei Cere programare
LDL colesterol
PRET
20 lei Cere programare
Creatinina Serica
PRET
15 lei Cere programare
Fibrinogen
PRET
29 lei Cere programare
Suna acum Cere programare