Flora intestinala: ce indica despre sanatatea noastra

Mult timp bacteriile au fost considerate ca organisme de evitat. In prezent stim ca miliarde de bacterii ne populeaza corpurile, ajuta la digestie si joaca un rol important pentru sanatatea noastra.

Cercetarile arata ca bacteriile intestinale influenteaza sansele de a avea diabet, obezitate, depresie si cancer de colon.

Ce sunt bacteriile intestinale?

In interiorul intestinului traiesc intre 300 si 500 de tipuri de bacterii, care au aproape 2 milioane de gene. Impreuna cu alte microorganisme ca virusi si fungi, formeaza flora intestinala.

Fiecare persoana are o flora intestinala unica, ca o amprenta: combinatia bacteriilor din corpul nostru este diferita de cea a oricarei altei persoane.  Aceasta este influentata partial de flora mamei – mediul la care am fost expusi la nastere – si partial de dieta si stilul nostru de viata.

Bacteriile se gasesc in tot corpul nostru, dar cele existente la nivelul tractului digestiv au cel mai mare impact asupra sanatatii. Cele mai multe sunt in intestin si colon si au un rol important in digestie, metabolism si in sistemul imunitar. 

flora intestinala, bacterii, obezitate, diabet, Chron, anxietate, poliartrita

Bacteriile intestinale si bolile

Cercetarile arata ca bacteriile intestinale ale persoanelor sanatoase sunt diferite de cele ale persoanelor cu anumite boli. Oamenii bolnavi pot avea prea multe sau prea putine bacterii de un anumit tip, sau le pot lipsi o varietate mai mare din acestea. Se presupune ca unele tipuri de bacterii protejeaza impotriva imbolnavirii, in timp ce altele cresc riscul.

Oamenii de stiinta au aratat ca exista legaturi intre urmatoarele boli si bacteriile intestinale:

  • Obezitate, diabet tip 2 si boli cardiovasculare: bacteriile intestinale afecteaza metabolismul organismului. Ele determina lucruri cum ar fi cate calorii obtinem din mancare si ce fel de nutrienti extragem din ea. Prea multe bacterii intestinale pot schimba fibrele din alimentatie in acizi grasi, ceea ce pot duce la depozite adipoase in ficat si la ceea ce se numeste “sindrom metabolic“ – deseori un precursor al diabetului de tip 2, bolilor cardiovasculare si obezitatii.
  • Boli inflamatorii intestinale, inclusiv boala Chron si colita ulcerativa: se crede ca persoanele care sufera de aceste afectiuni au un nivel mai scazut de anumite bacterii intestinale antiinflamatorii. Detaliile acestei legaturi nu sunt inca bine cunoscute, dar se presupune ca unele bacterii pot face ca organismul sa atace intestinele si sa pregateasca terenul pentru aceste boli.
  • Cancerul de colon: studiile au aratat ca persoanele care sufera de cancer de colon au flora microbiana diferita fata de persoanele sanatoase.
  • Anxietate, depresie si autism: intestinul are foarte multe terminatii nervoase care comunica cu creierul. Unii medici numesc aceasta conexiune „axa creier-intestin”. Studiile sugereaza ca exista o legatura intre bacteriile intestinale si boli ale sistemului nervos central, cum ar fi anxietatea, depresia si autismul.
  • Poliartrita: se crede ca oamenii cu poliartrita reumatoida au un nivel crescut de bacterii care provoaca inflamatie fata de cei care nu sufera de aceasta boala.
flora intestinala, bacterii, obezitate, diabet, Chron, anxietate, poliartrita

Cateva sfaturi pentru o flora intestinala sanatoasa

Incepeti printr-o dieta hranitoare, bogata in fibre, cum ar fi fructele, legumele si cerealele integrale. O dieta cu multe grasimi si zahar, dar cu un continut scazut de fibre, poate distruge anumite tipuri de bacterii intestinale, reducand diversitatea florei intestinale.

Exercitiile fizice pot de asemenea sa incurajeze diversitatea florei intestinale. O diversitate mai mare poate insemna o viata mai sanatoasa cu risc scazut de imbolnavire.

Nu este suficient sa luati probiotice pentru a preveni diabetul sau pentru a trata poliartrita. Expertii subliniaza faptul ca este nevoie de mai multe investigatii pentru a stabili exact ce tipuri de bacterii cresc riscul anumitor boli.

In curand este posibil sa apara optiunea de a lua un medicament sau un supliment cu o anumita tulpina bacteriana pentru a reduce sau chiar pentru a vindeca anumite boli.

Sursa:

http://www.webmd.com/digestive-disorders/what-your-gut-bacteria-say-your-health