Ce iti arata testele de anticorpi COVID 19

Anticorpii reprezinta un tip de proteine sub forma de imunoglobuline, produse de catre sistemul imun, ce detin rolul de a se lega de antigenele (patogenii) patrunse in organism, cu scopul de a facilita eliminarea lor din organism si de a crea un raspuns protector pe viitor. Determinarea lor atat calitativa, cat si cantitativa este o  masura eficienta pentru evidentierea prezentei si nivelului lor la momentul recoltarii. In cazul COVID 19, testarea anticorpilor este extrem de utila in depistarea unei infectii simptomatice sau asimptomatice, precum si a nivelului de protectie oferit de catre vaccinare sau boala.

Afla, in cele ce urmeaza, cum se produc anticorpii specifici COVID 19, de cate tipuri sunt, care este metoda prin care se recolteaza acestia si ce utilitate prezinta aflarea titrului de anticorpi.

  • Cum apar anticorpii specifici COVID 19
  • De cate tipuri pot fi testele de anticorpi
  • Cum se recolteaza probele
  • Ce semnificatie au rezultatele analizelor

Cum apar anticorpii specifici COVID 19

Anticorpii anti virus Sars-Cov 2, virusul specific bolii COVID 19, reprezinta niste proteine (imunoglobuline) in forma de Y, produse de catre organism (mai precis, de catre limfocitele B ale sistemului imun), cu scopul de a identifica virusul si de a se lega de acesta.

Atat anticorpii, cat si antigenele (virusurile) detin niste structuri specifice care manifesta o afinitate moleculara reciproca, cu ajutorul carora se poate crea o legatura de compatibilitate. Anticorpii corespunzatori unui virus identifica structura antigenica a acestuia si, printr-un mecanism de tipul „lacat si cheie”, se leaga de patogen.

Dat fiind faptul ca anticorpul in sine nu este capabil sa neutralizeze virusul, ci doar sa il identifice si sa il evidentieze, acesta il prezinta, mai departe, unor celule specializate in eliminarea patogenilor (ex: limfocitele T). Prin intermediul celulelor sistemului imun specializate in eliminarea virusului, acesta este eliminat, iar anticorpii mai raman in circulatie o anumita perioada de timp.

Teste-antigenAtat in urma trecerii prin boala, cat si ca rezultat al vaccinarii, se formeaza o anumita cantitate de anticorpi ce detin, pe parcursul unui timp limitat, rolul protectiei impotriva unei viitoare posibile infectari.

De cate tipuri pot fi testele de anticorpi

Din punct de vedere structural si in functie de locul in care acestia actioneaza, de statutul acut sau cronic al patologiei si de gradul de vindecare al infectiei, anticorpii identificati in circulatie pot fi de mai multe feluri. In cazul COVID 19, acestia pot fi de trei tipuri:

  • Anticorpi IgM (de faza acuta) – se gasesc in circulatia sangvina si sunt reprezentativi pentru o infectie recenta; odata ce simptomatologia se remite, acestia isi scad titrul treptat, pana dispar complet;
  • Anticorpi IgG (cu persistenta in timp) – ca si IgM, se regasesc in sange si reprezinta anticorpii cu memorie, care indica o infectie trecuta, vindecata; in tip ce IgM dispar intr-un interval relativ scurt, IgG se regasesc in circulatie pentru o durata mai lunga de timp;
  • Anticorpi IgA – se situeaza la nivelul mucoaselor si determina imunitatea locala; se pot depista in saliva si in sange; au utilitate practica mai mica decat in cazul IgG si IgM.

igm-si-iggTestele de anticorpi anti Sars-Cov 2 pot fi cantitative sau calitative. Ele deceleaza diferitii anticorpi anti Sars- Cov2, in functie de etapa acuta sau de postinfectie, respectiv postvaccinare a bolii COVID si pot fi de trei feluri:

  • Anticorpi IgG si IgM anti-nucleocapsida – reprezinta un tip de test calitativ, astfel ca poate doar confirma prezenta sau absenta infectiei cu Sars-Cov 2; nucleocapsida este o proteina imunogena, aflata in interiorul coronavirusului; acesti anticorpi dureaza maxim 6 luni postinfectie;
  • Anticorpi IgG anti proteina Spike – este un tip de test cantitativ, ce indica numarul total de anticorpi obtinuti fie prin boala, fie ca rezultat al vaccinarii sau ambele;
  • Anticorpi IgG neutralizanti anti-Spike – este acel tip de test cantitativ ce indica numarul de anticorpi cu rol de protectie, rezultati prin intermediul vaccinarii sau ca urmare a bolii.

Analiza pentru anticorpi anti-nucleocapsida se recolteaza in a doua saptamana de la debutul simptomatologiei (nu mai devreme de 7 zile si, de preferat, nu mai tarziu de 14). Analizele cantitative pentru anticorpi anti-Spike se recolteaza dupa doua saptamani de la debutul simptomatologiei (in cazul trecerii prin boala) sau dupa o saptamana de la rapel (in cazul vaccinarii).

Cum se recolteaza probele

Analiza anticorpilor specifici COVID 19 nu difera de analizele normale de sange. Astfel, este necesara o proba de sange, ce va fi ulterior transportata catre laborator si prelucrata in incinta acestuia.

Nu este nevoie de o pregatire speciala din partea pacientului, in perioada anterioara recoltarii. Trebuie, totusi, tinut cont de numarul minim de zile necesar inaintea efectuarii tipului de test recomandat (ex: 15 zile inainte de recoltarea anticorpilor anti-Spike).

analize-anticorpiMetoda de electie prin care se recolteaza proba de sange este prin punctie venoasa la nivelul plicii cotului. Riscurile procedurii sunt minime, asociate strict efectelor locale cauzate de strapungerea tesuturilor prin punctie, si constau in senzatie de durere minima, sangerare si echimoze (vanatai).

Ce semnificatie au rezultatele analizelor

In functie de tipul de test pentru care s-a optat, rezultatele pot fi de tipul pozitiv sau negativ (in cazul testelor calitative) si de tip numeric (in cazul celor cantitative).

Pentru testul calitativ de identificare a anticorpilor anti-nucleocapsida:

  • Rezultatul pozitiv – semnifica posibilitatea unei treceri prin boala, chiar si in lipsa unei simptomatologii, fiind, astfel, capabil sa evidentieze chiar si un caz asimptomatic; trebuie tinut cont de faptul ca, in unele cazuri, testul poate fi unul fals-pozitiv;
  • Rezultatul negativ – indica absenta anticorpilor anti Sars-Cov 2; uneori, rezultatul negativ poate fi doar temporar, in special daca recoltarea a fost realizata prea devreme si anticorpii nu au apucat sa se formeze.

Pentru testele cantitative, rezultatele se regasesc sub forma numerica, incadrate intr-un interval de referinta. Acest interval trebuie intotdeauna consultat, intrucat poate fi diferit de la un laborator la altul.

Pana la momentul actual, nu a fost identificat un numar ideal de anticorpi neutralizanti cu rol protector. Astfel, se ia in considerare doar limita de referinta oferita de laborator.

In concluzie, tinand cont de evolutia pandemiei de COVID 19 si de importanta asigurarii starii optime de sanatate pe tot parcursul acesteia, realizarea testelor de anticorpi constituie un pas extrem de important in aceasta directie. Indiferent ca este vorba de o suspiciune sau o certitudine a unei infectari sau doar o dorinta de evaluare a raspunsului imun postvaccinare, testele cantitative si calitative reprezinta un instrument cheie in evaluarea starii de sanatate si competentei sistemului imun.

 

 

Bibliografie:

Anticorpi pos COVID 19 https://www.nhs.uk/conditions/coronavirus-covid-19/testing/antibody-testing-to-check-if-youve-had-coronavirus/

Teste anticorpi postinfectie https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/testing/serology-overview.html

Despre anticorpi https://www.britannica.com/science/antibody

Teste https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronavirus/expert-answers/covid-antibody-tests/faq-20484429

Teste anticorpi https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/lab/resources/antibody-tests-guidelines.html

Anticorpi specifici COVID 19 https://www.medicalnewstoday.com/articles/covid-19-antibodies#antibody-development

Rezultate teste https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/covid-19-antibody-testing/about/pac-20489696