Tot ce trebuie sa stii despre glicemie (glucoza serica): cand este indicata, valori normale, interpretare

Metabolismul glucidic este procesul prin care organismul nostru transforma carbohidratii in glucoza, urmand ca aceasta sa fie folosita ca sursa de energie. Acest proces are loc in ficat si in muschi si implica mai multe etape, cum ar fi digestia carbohidratilor, absorbtia glucozei in sange si utilizarea glucozei de catre celule, pentru a produce energie. Glicemia (nivelul de glucoza in sange) joaca un rol important in procesele metabolice, iar atunci cand valorile acesteia prezinta modificari, organismul poate avea de suferit. Afla, in cele ce urmeaza, cand se masoara glicemia, cum se interpreteaza rezultatele, dar si care sunt manifestarile, atunci cand glicemia nu se afla in limite normale.

  • Ce este glicemia (glucoza serica)
  • Cand este indicata analiza pentru glicemie
  • Cum se desfasoara testarea glicemiei
  • Cum te pregatesti
  • Valori glicemie – care sunt intervalele normale
  • Glicemie mare – cand creste nivelul glucozei serice
  • Cand scade nivelul glicemiei
  • Reglarea glicemiei – cum se readuce glicemia la valorile normale

Ce este glicemia (glucoza serica)

Glicemia este un test care masoara nivelul glucozei (un tip de zahar) din sange, aceasta fiind principala sursa de energie a corpului. Carbohidratii din alimente sunt descompusi, rezultand mai multe tipuri de zaharuri, printre care si glucoza, care este absorbita la nivelul intestinului subtire si transportata catre celule, unde este nevoie de ea pentru a se produce energie. Insulina, un hormon produs de pancreas, ajuta la fixarea glucozei din sange la nivelul celulelor.

Nivelul prea mare al glucozei (hiperglicemia) poate fi semn de diabet zaharat, o boala ce are numeroase complicatii la nivelul inimii, al rinichilor, dar si al ochilor. Un nivel prea mic al glicemiei (hipoglicemia) poate duce, de asemenea, la aparitia unor probleme de sanatate (spre exemplu, afectarea cerebrala), in lipsa tratamentului.

Cand este indicata analiza pentru glicemie

Testarea glicemiei este indicata pentru a afla daca nivelul glucozei din sange este unul normal. Testul este indicat, de asemenea, pentru diagnosticarea si monitorizarea diabetului zaharat. Medicul poate recomanda efectuarea analizei, daca apar simptome ale hiperglicemiei (senzatie intensa de sete, urinare frecventa, vedere neclara, oboseala accentuata, rani care se vindeca mai greu) sau ale hipoglicemiei (anxietate, transpiratii, tremur, pofta de mancare crescuta, confuzie).

Testarea periodica a glicemiei este recomandata si in cazul persoanelor care au factori de risc pentru diabet: exces de greutate, sedentarism, istoric familial de diabet, hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare.

Cum se desfasoara testarea glicemiei

Testarea glicemiei in cadrul laboratorului de analize medicale se face prin recoltarea unei probe de sange obtinute de la nivelul unei vene a mainii. Pentru aceasta procedura, medicul sau asistentul medical va realiza o intepatura de mici dimensiuni in vena, de obicei, de la nivelul cotului sau de la incheietura mainii. Sangele va fi colectat intr-o eprubeta speciala, care va fi, apoi, trimisa la laborator, pentru analiza. In functie de laborator, rezultatul glicemiei este disponibil in cateva zile lucratoare.

Fie ca suferi de diabet, fie te afli intr-una din categoriile de risc, este necesara monitorizarea periodica a valorilor glicemiei, fiind, astfel, prevenite complicatiile specifice valorilor anormale ale glicemiei. In cazul in care ai primit deja diagnosticul de diabet zaharat, cel mai probabil, ti se va recomanda sa iti monitorizezi acasa nivelul glicemiei, acest test fiind efectuat cu ajutorul unui glucometru. Acest tip de testare foloseste sange recoltat de la nivelul unui deget, cu ajutorul unui dispozitiv special conceput.

Poliana iti propune Pachetul Analize Diabet care contine cinci analize medicale pentru monitorizarea nivelului de glucoza si pentru depistarea diabetului zaharat in stadiul incipient. Programeaza-te aici.

Cum te pregatesti

Pentru a obtine rezultate precise, atunci cand urmeaza sa efectuezi o testare a glicemiei, este important sa respecti cativa pasi ce tin de pregatirea optima, inainte de aceasta analiza medicala:

  • urmeaza instructiunile medicului privind dieta, inainte de analiza – in unele cazuri, poate fi necesar sa respecti un repaus alimentar de 8 ore, inaintea analizei pentru glicemie. Pe de alta parte, atunci cand se urmareste monitorizarea glicemiei postprandiale (glicemia masurata dupa masa), va fi necesar sa consumi alimente cu un continut ridicat de carbohidrati, inainte de analiza;
  • hidrateaza-te corespunzator – bea suficienta apa, inainte de analiza, pentru a te asigura ca vasele sanguine sunt hidratate si usor accesibile pentru efectuarea testului;
  • nu consuma alcool sau cafea, inainte de testarea glicemiei – aceste bauturi pot afecta rezultatele analizei. De asemenea, se recomanda evitarea fumatului vreme de cateva ore, inainte de efectuarea testului pentru masurarea glicemiei;
  • evita exercitiile fizice intense, inainte de analiza pentru glicemie, intrucat acestea pot afecta rezultatele testului.

Este important sa discuti cu medicul specialist, daca ai orice fel de intrebari sau ingrijorari legate de pregatirea pentru testarea nivelului de glucoza serica.

glicemieValori glicemie – care sunt intervalele normale

In Romania, valoarea glicemiei este exprimata in miligrame pe decilitru (mg/dl). Cu toate acestea, in unele tari, inclusiv din Europa, glucoza serica este masurata in milimoli pe decilitru (mmol/dl).

  • In general, valorile glicemiei se considera normale, atunci cand se situeaza intre 60 si 99 mg/dl, la persoanele sanatoase. Aceasta este valoarea glicemiei a jeun, adica dupa o perioada de post de cel putin 8 ore;
  • La valori cuprinse intre 100 si 125 mg/dl, apare notiunea de glicemie bazala modificata sau prediabet, ceea ce inseamna ca sunt necesare monitorizarea atenta a glicemiei, precum si alte teste de laborator. Incepand cu valoarea de 126 mg/dl, se ia in considerare diagnosticul de diabet zaharat;
  • In cazul persoanelor care sufera de diabet zaharat, valorile glicemiei pot varia in mod semnificativ, in functie de tipul de diabet, de tratamentul administrat, dar si de starea de sanatate generala. De regula, pentru persoanele cu diabet zaharat tip 1, glicemia a jeun trebuie mentinuta intre 70 si 130 mg/dl. Pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2, este necesar ca valorile glicemiei a jeun sa fie mentinute sub 140 mg/dl.

Este important de mentionat ca valorile glicemiei pot varia in timpul zilei, in functie de alimentatie, activitate fizica si stres. De aceea, este important sa se faca mai multe masuratori, pentru a avea o imagine mai clara a valorilor glicemiei. De asemenea, este important sa discuti cu medicul tau despre valorile normale specifice pentru tine si despre cum sa le mentii in limitele normale.

Valorile normale ale glicemiei in functie de varsta

Intervalele normale ale glicemiei pot varia in functie de mai multi factori, cum ar fi varsta, sexul, greutatea corporala si starea de sanatate generala. De exemplu, la copii si adolescenti, valorile glicemiei pot fi mai scazute decat la adulti, in timp ce, la persoanele varstnice, valorile glicemiei pot fi usor mai mari decat la adultii tineri.

Glicemie mare – cand creste nivelul glucozei serice

Valorile glicemiei pot creste din cauza unor factori precum:

  • alimentatia bogata in glucide – nivelul glucozei serice poate creste, in mod temporar, dupa mesele bogate in carbohidrati sau dupa consumul de alcool;
  • lipsa activitatii fizice;
  • stresul;
  • administrarea prelungita a anumitor medicamente (corticosteroizi, beta-blocante, estrogeni sau progestogeni);
  • anumite afectiuni medicale (diabet zaharat, sindromul ovarelor polichistice, afectiuni renale, hipertiroidism, pancreatita, cancer pancreatic);
  • producerea unui stres acut la nivel metabolic (raspuns la o trauma, atac de cord sau accident vascular cerebral).

Simptomele glicemiei crescute

Simptomele glicemiei crescute (hiperglicemia) pot include:

  • sete excesiva (polidipsie);
  • nevoia frecventa de a urina, precum si urinarea in cantitati mari (poliurie);
  • senzatie de foame exagerata, in mod constant (polifagie);
  • oboseala pronuntata;
  • piele uscata si prurit;
  • vedere incetosata;
  • infectii repetate, dificil de tratat;
  • rani care intarzie sa se vindece;
  • slabiciune si ameteli.

Daca observi oricare dintre aceste simptome, este important sa consulti medicul specialist, pentru a stabili cauza si pentru a incepe un tratament adecvat, daca este cazul.

Cand scade nivelul glicemiei

Nivelul glicemiei poate scadea in mai multe situatii, precum consumul excesiv de insulina sau alte medicamente cu rol hipoglicemiant, activitatea fizica in exces, dieta saraca in carbohidrati, consumul excesiv de alcool sau instalarea unei infectii grave. De asemenea, atunci cand glicemia are valori mai mici decat valorile normale, poate fi un semn al hipotiroidismului sau al unor afectiuni hepatice.

Simptomele hipoglicemiei (glicemia scazuta) pot include:

  • tremuraturi;
  • transpiratii reci;
  • palpitatii sau tahicardie (batai rapide ale inimii);
  • dificultati de concentrare;
  • ameteli sau senzatie de lesin;
  • piele rece si umedă;
  • senzatie brusca de oboseala;
  • stare de slabiciune.

Daca ai un nivel anormal al glicemiei (glicemie scazuta sau, dimpotriva, hiperglicemie), nu inseamna neaparat ca ai o afectiune care necesita tratament. Vorbeste cu medicul despre valorile anormale ale glicemiei si despre ce poti face, pentru a mentine glicemia in limite normale.

Reglarea glicemiei – cum se readuce glicemia la valorile normale

Pentru a reveni la valorile normale ale glicemiei, este important sa urmezi sfaturile medicului specialist si sa respecti un regim alimentar echilibrat. Astfel, abordarea acestui aspect poate include:

  • consumul de alimente bogate in fibre, cum ar fi fructele, legumele si cerealele integrale;
  • evitarea consumului excesiv de alimente si bauturi dulci;
  • consumarea unei cantitati adecvate de proteine ​​la fiecare masa;
  • stabilirea unui program de masa regulat, fara a sari peste mese. De asemenea, este de preferat sa eviti consumul de alimente intre mese, pentru a-i permite organismului sa-si creeze o rutina, in ceea ce priveste echilibrarea nivelului de glucoza in sange;
  • adoptarea unei rutine de exercitii fizice;
  • administrarea medicamentelor prescrise de catre medicul specialist, daca acesta considera ca este necesar.

Este important sa retii ca nivelurile crescute ale glucozei din sange pot fi semnul unei afectiuni medicale grave, cum ar fi diabetul zaharat, deci trebuie luate in serios. Este esential ca nivelul glucozei serice sa fie mentinut in limite normale, prin adoptarea unei alimentatii sanatoase si a unei rutine regulate de activitate fizica, dar si prin administrarea corecta a medicamentelor prescrise de catre medic, daca este necesar.