Celulita: tipuri, simptome si tratament

Ce este celulita

Celulita este o afectiune foarte frecventa a pielii, care provoaca noduli si gropite pe coapse, solduri, fese si abdomen. Ea apare atunci cand pielea care acopera anumite zone de grasime este trasa in jos catre tesuturile mai profunde, de benzile de tesut conjunctiv. Acest lucru creeaza o suprafata neuniforma. Celulita afecteaza mai mult femeile decat barbatii, din cauza distributiei diferite a grasimii, muschilor si a tesutului conjunctiv. Se estimeaza ca 80 pana la 90% dintre femei sunt afectate de celulita, in diferite proportii.  Desi in general suntem familiarizati cu celulita “estetica”, cea mai raspandita, exista o forma foarte rara de celulita infectioasa, determinate de infectia bacteriana a pielii, provocata de stafilococ sau streptococ.

Semne si simptome

Celulita arata ca o piele cu gropite sau denivelari. Uneori este descrisa ca avand o textura de coaja de portocala. Poti observa usor celulita, doar daca iti strangi pielea intr-o zona cu depuneri, cum ar fi coapsele. In formele mai severe, afectiunea face ca pielea sa para zbarcita si denivelata.

Celulita nu necesita un tratament medicamentos, dar daca esti ingrijorata de aspectul pielii tale, discuta cu medicul curant, cu un dermatolog sau cu un chirurg plastician, despre optiunile de tratament.

De obicei, celulita debuteaza ca o zona de piele umflata, roz sau rosie, care poate creste in dimensiune si severitate, pe masura ce inflamatia se raspandeste.

In zona afectata, pot aparea simtome precum:

  • decolorare si umflare;
  • caldura;
  • sensibilitate si durere.

Unii oameni dezvolta vezicule, gropite in piele sau pete. De asemenea, unele persoane pot prezenta si alte simptome ale unei infectii, cum ar fi:

  • oboseala;
  • frisoane si transpiratii reci;
  • tremur;
  • febra;

In plus, glandele limfatice se pot umfla si deveni sensibile. Celulita la nivelul picioarelor, de exemplu, poate afecta foarte rar glandele limfatice din zona inghinala.

Alte afectiuni care se aseamana cu celulita

Exista cateva alte afectiuni care au simptome similare cu celulita. Printre ele se numara:

  • Erizipelul: similar cu celulita, afectiunea este o infectie bacteriana a pielii caracterizata prin roseata si durere. Cu toate acestea, erizipelul afecteaza de obicei straturile exterioare ale pielii, in timp ce celulita afecteaza straturile mai profunde.
  • Dermatita de staza: aceasta afectiune apare din cauza fluxului sanguin insuficient si afecteaza de obicei picioarele. Poate provoca hipercolorarea maronie a pielii ( din cauza depozitelor de hemosiderina), ulcere si umflaturi si poate fi tratata cu modificari aduse stilului de viata si proceduri medicale sau chirurgicale.
  • Dermatita: similar cu celulita, dermatita poate provoca modificari de colorare a pielii, umflare si vezicule. Cu toate acestea, de obicei, este rezultatul iritatiei pielii si poate fi tratata cu medicamente topice si antihistaminice.
  • Tromboza venoasa profunda: afecteaza de obicei picioarele si este rezultatul unui cheag de sange intr-o vena profunda. Desi provoaca, de asemenea, durere, umflare si roseata asemanatoare celulitei, tratamentul sau implica administrarea unui diluant de sange, cum ar fi warfarina.

Gradele celulitei

In functie de gravitate, celulita poate fi clasificata in:

Gradul 0: fara gropite, atunci cand se exercita presiune asupra pielii;

Gradul 1:  cu gropite, atunci cand se exercita presiune asupra pielii;

Gradul 2: gropite vizibile atunci cand stai in picioare, dar nu si cand stai intins;

Gradul 3: gropite vizibile cand stai in picioare si intins.

Tipuri de celulita

Pe langa depunerile de pe coapse, solduri, fese si abdomen, exista diferite tipuri de celulita, in functie de locul unde apare infectia. Printre ele se numara:

  • celulita periorbitala sau preseptata, care se dezvolta in jurul ochilor;
  • celulita faciala, care se dezvolta in jurul ochilor, nasului si obrajilor;
  • celulita mamara;
  • celulita perianala, care se dezvolta in jurul orificiului anal.

Celulita poate aparea oriunde pe corp, inclusiv pe maini si picioare. Adultii tind sa dezvolte celulita la nivelul picioarelor, in timp ce copiii tind sa o dezvolte pe fata sau pe gat.

Cauze

In timp ce aspectul celulitei tinde sa se inrautateasca pe masura ce te ingrasi, ea ii poate afecta si pe cei care sunt slabi. Si asta pentru ca nu grasimea in sine este cauza principala. Factorii de baza care contribuie la celulita sunt lucruri pe care nu le poti controla, inclusiv structura pielii, hormonii, genetica si varsta.

Structura pielii

Compartimentele formate de acele fibre dure sub piele fac parte din tesutul conjunctiv. Aceste fibre sunt cauza reala a celulitei. Modul in care este dispus tesutul conjunctiv variaza, in principal in functie de sex.

La majoritatea barbatilor, fibrele sunt aranjate sub piele intr-o maniera hasurata in cruce sau in diagonala, intr-un model neted si continuu.

La femei, acestea sunt dispuse vertical si perpendicular pe piele. Din acest motiv, ele leaga pielea de tesut, in anumite puncte. Acest lucru creeaza camere de celule adipoase care imping in sus pe piele, in timp ce fibrele o trag in jos.

De asemenea, barbatii au in general un strat de piele mai gros decat femeile, ceea ce reduce aspectul celulitei.

Hormonii

Hormonii sunt o alta cauza a celulitei, care variaza in functie de sex. Estrogenul, principalul hormon feminin, joaca un rol in reglarea grasimii. El face ca grasimea sa se acumuleze in mod natural in sani, coapse si fese – unde celulita este cea mai frecventa -, in special in anii de reproducere. Aceasta grasime are rol de sursa de energie pentru nastere. Ai riscuri mai mari sa dezvolti celulita atunci cand estrogenul este la niveluri ridicate.

Genetica

Se crede ca celulita are o componenta genetica si se dezvolta ereditar. Cateva studii au identificat gene care par sa joace un rol in aparitia celulitei. Cel putin unele dintre ele se ocupa de substante care favorizeaza inflamatia, regleaza fluxul sanguin, receptorii de estrogen si biologia celulelor adipoase, despre care toate sunt cunoscute ca joaca un rol in dezvoltarea celulitei. Riscul crescut de celulita prezentat de una dintre gene pare sa fie crescut la fumatori.

Varsta

Cand esti tanar, tesutul tau conjunctiv este suplu si elastic, se intinde si lasa loc pielii, astfel incat totul ramane neted. Apoi apare pubertatea, iar hormonii fac ravagii in tesutul conjunctiv, care devine mai rigid si mai putin elastic, facand ca cordoanele fibroase sa iti traga si mai mult pielea in jos. In acelasi timp, celulele tale de grasime tind sa se extinda in anumite zone – mai ales daca esti femeie-, impingandu-se spre piele.

Pe parcursul varstei adulte, stratul exterior al pielii slabeste, se subtiaza, isi pierde elasticitatea, iar pielea incepe sa se lase. Fibrele continua sa devina mai stranse si mai rigide. Vasele de sange din pielea ta devin mai fragile. Toate acestea fac celulita din ce in ce mai vizibila.

Celulita este cauzata de relatia dintre pielea ta, tesuturile conjunctive si celulele adipoase normale pe care le are toata lumea. In plus, hormonii, varsta, genetica si stilul de viata afecteaza aceste structuri.

Factori de risc

O serie de factori iti pot creste riscul de a dezvolta si agrava celulita. Cu toate acestea, spre deosebire de cauze, este posibil sa poti controla unii dintre factorii de risc. Lucrurile care pot accentua aspectul celulitei includ:

  • modificari de greutate;
  • alimentatie necorespunzatoare;
  • deshidratare;
  • lipsa tonusului muscular;
  • fumat;
  • sanatatea precara a pielii;
  • sarcina;
  • folosirea pilulelor contraceptive pe termen lung.

Estrogen scazut: simptome, cauze

Nu numai ca estrogenul influenteaza depozitele de grasime, dar te ajuta si sa mentii un nivel constant de grasime. Cand estrogenul scade la menopauza, incepi sa iei mult mai usor in greutate, ceea ce agraveaza celulita.

In plus, estrogenul mai scazut poate duce la afectarea circulatiei sanguine si la scaderea activitatii in peretii unor vase de sange. De asemenea, face ca pielea sa isi piarda elasticitatea. Se crede ca toti acesti factori contribuie la aparitia celulitei.

Testosteron scazut: simptome, cauze

Testosteronul, principalul hormon masculin, are efectul opus estrogenului. El arde grasimile. Majoritatea barbatilor care au celulita au niveluri anormal de scazute de testosteron sau niveluri ridicate de estrogen din cauza afectiunilor medicale, inclusiv:

  • Sterilizarea, prin indepartarea testiculelor;
  • Hipogonadism (secretie hormonala inadecvata);
  • Sindromul Klinefelter (doi sau mai multi cromozomi X la barbati);
  • Terapia cu estrogeni pentru cancerul de prostata;

Tratament

Tratamentele topice pot ajuta la reducerea vizibilitatii celulitei, dar este posibil ca efectele sa nu fie de lunga durata. Va trebui sa aplici zilnic crema impotriva celulitei, pentru a mentine rezultatele. Se spune ca cremele intaresc pielea, ceea ce face ca pielea sa para mai neteda si mai ferma. De asemenea, adauga umiditate, ceea ce poate reduce aspectul celulitei.

Cu toate acestea, cremele nu elimina celulita. In schimb, reduc temporar aspectul acesteia. Celulele adipoase inca exista sub piele.

Un ingredient comun in cremele topice pentru celulita este cofeina. Cofeina creste fluxul de sange in zona si functioneaza ca un diuretic. Acest lucru poate modifica continutul de apa al grasimii, ceea ce poate reduce aspectul celulitei.

Produsele care contin 0,3% retinol pot reduce aspectul celulitei prin ingrosarea stratului exterior al pielii. Va trebui sa utilizezi crema zilnic, timp de sase luni sau mai mult, pentru a vedea rezultate. Atentie insa ca retinolul poate provoca sensibilitati ale pielii, cum ar fi uscaciunea, roseata si descuamarea. De asemenea, te poate face sensibil la soare.

Cercetarile realizate asupra cremelor pentru celulita au dat rezultate mixte. Un studiu din 2011 a descoperit ca o crema pentru celulita a prezentat imbunatatiri semnificative atunci cand este combinata cu recomandari dietetice personale. Se crede ca crema sporeste beneficiile controlului alimentar in reducerea vizibilitatii celulitei.

Exista o varietate de creme vandute fara prescriptie medicala, dar si pe baza de reteta. Se recomanda ca inainte de folosirea oricareia dintre ele, sa faci mai intai un test, aplicand crema pe o zona mica. Astepta 24 de ore pentru a vedea daca ai reactii alergice.

Proceduri medicale pentru reducerea celulitei estetice

Urmatoarele proceduri medicale pot fi efectuate de un medic sau dermatolog. Discuta cu medicul tau si stabiliti impreuna ce tratament este cel mai bun pentru tine. Ai la dispozitie:

Criolipoliza

Criolipoliza sau CoolSculpting-ul este o procedura neinvaziva care indeparteaza celulita prin inghetarea celulelor adipoase de sub piele. Acest lucru face ca celulele adipoase sa se sparga, iar continutul lor sa fie absorbit de organism. Sunt necesare mai multe sedinte pentru a dizolva un centimetru de grasime. Poate dura trei pana la patru luni pentru a observa o reducere vizibila a celulitei.

Ecografie

Ecografia este o procedura neinvaziva care utilizeaza unde sonore pentru a viza si elimina grasimea din abdomen si coapse. Rezultatele dureaza doua sau trei luni. Este recomandat sa combinati ultrasunetele cu un alt tratament pentru celulita. De asemenea, poti apela la ultrasunete pentru a masura eficacitatea tratamentelor impotriva celulitei.

Cellfina

Cellfina este o procedura nechirurgicala. In timpul procedurii, se foloseste un ac pentru a sparge benzile dure de sub piele, pentru a scapa de celulita de pe coapse si fese. Rezultatele pot fi vazute in doar trei zile si pot dura pana la trei ani.

Terapia cu unde acustice

Acest tratament a fost dezvoltat pentru a reduce celulita. Functioneaza prin vibrarea tesutului conjunctiv in zonele corpului predispuse la celulita. Acest lucru ajuta la stimularea si cresterea productiei de colagen, imbunatatind aspectul, textura si elasticitatea pielii. Sunt necesare mai multe sedinte pentru a vedea rezultate.

Tratamente cu laser si radiofrecventa

Aceste terapii medicale folosesc masajul tisular, cu combinatii de tehnologie de radiofrecventa, lumina infrarosie si energie laser cu diode pentru a trata celulita. De asemenea, pot fi utilizate caldura si aspiratia.

Cellulaze este un tip de tratament cu laser care sparge benzile dure de sub piele care fac celulita vizibila. De asemenea, iti poate ingrosa pielea. Imbunatatirile sunt observate dupa o serie de tratamente si pot dura sase luni sau mai mult.

Eliberare precisa a tesuturilor asistata de vid

Aceasta procedura sparge benzile dure de sub piele cu un dispozitiv care contine lame mici. Benzile sunt taiate, ceea ce permite tesutului sa se miste in sus pentru a umple pielea cu gropite. Rezultatele pot dura pana la trei ani.

Carboxiterapie

In timpul acestei proceduri, un tehnician introduce dioxid de carbon chiar sub piele. Se crede ca aceasta creste fluxul de sange in zona, ceea ce poate ajuta la reducerea aspectului celulitei. Este posibil sa resimti disconfort si vanatai temporare.

Microdermabraziune

Acest tratament foloseste oxid de aluminiu sau cristale de sare pentru a exfolia pielea. Aceste particule minuscule exfoliaza delicat pielea imbatranita si stimuleaza celulele noi ale pielii. Veti avea nevoie de mai multe tratamente.

Endermologia

Endermologia este un tratament spa in care primesti un masaj profund, in timp ce pielea este ridicata cu un instrument asemanator cu vacuum. Vei avea nevoie de mai multe sesiuni pentru a vedea rezultate, care pot dura pana la 12 luni. Pot aparea unele vanatai.

Remedii pentru acasa

Exista mai multe remedii pe care le poti aplica acasa pentru a trata celulita. Pentru multe dintre ele lipsesc dovezile stiintifice. Aceste remedii casnice pot fi folosite ca parte a unei rutine de auto-ingrijire, impreuna cu imbunatatirea stilului de viata si a exercitiilor fizice.

Exercitiile fizice

Exercitiile fizice te pot ajuta sa reduci grasimea corporala, ceea ce face ca celulita sa fie mai putin vizibila. Alegeti un program de miscare, care combina exercitiile aerobice si antrenamentul de forta. Acest lucru te va ajuta sa arzi grasimea corporala si sa iti tonifici muschii. Un corp care este mai musculos va arata si se va simti mai neted si mai ferm. Creeaza o rutina de exercitii care se concentreaza pe zonele corpului care sunt predispuse la celulita.

Periaj uscat

Se spune ca aceasta tehnica stimuleaza fluxul sanguin si limfatic, indeparteaza celulele moarte ale pielii si stimuleaza cresterea celulelor noi. Poate sustine detoxifierea si iti poate stimula sistemul nervos.

Utilizeaza o lufa naturala sau o perie de corp pentru a netezi usor pielea uscata, timp de pana la cinci minute. Poti incepe de la picioare, continuand cu partile de sus. Utilizeaza miscari fluide lungi sau miscari circulare. Cel mai bine este sa faci acest lucru inainte de baie sau dus.

Zat de cafea

Utilizarea zatului de cafea ca exfoliant este o modalitate populara de a elimina celulele moarte, de a stimula cresterea celulelor noi si de a face pielea mai ferma. Poti folosi zat de cafea simplu sau amestecat cu ulei de cocos, ulei de masline sau zahar. Freaca usor suprafata zonei afectate de celulita, timp de cateva minute. De asemenea, poti incerca sa lasi amestecul pe piele timp de 10 minute inainte de a-l clati.

Zatul de cafea poate reduce denivelarile, poate stimula circulatia sangelui si poate promova fluxul limfatic. Cu toate acestea, nu exista nicio cercetare stiintifica care sa sustina eficacitatea zatului de cafea.

Otet de mere

Consumul de otet de mere poate ajuta la pierderea in greutate. Bea cate o lingura de otet de mere diluat, de trei ori pe zi sau foloseste o solutie facuta din parti egale de otet de mere si apa, si aplic-o pe piele.

Tratamentul celulitei infectioase

Celulita infectioasa se trateaza de urgenta, la dermatolog si implica utilizarea de antibiotic timp de 10-21 de zile. Membrul afectat trebuie sa stea ridicat. Medicul va monitoriza evolutia bolii, in cazuri agravate fiind necesara internarea si terapie antibiotica per os.

Prevenirea aparitiei celulitei

Deoarece ai un control limitat asupra factorilor care favorizeaza celulita, este de la sine inteles ca contrariile acelor factori pot reduce aspectul celulitei. Multe dintre cauzele si factorii care accentueaza celulita au de-a face cu:

  • depozitele de grasime;
  • circulatia;

Modificarile stilului de viata nu numai ca te pot ajuta sa iti imbunatatesti lucruri enumerate mai sus, ci unele modificari vizeaza cateva dintre ele simultan.

Pierderea in greutate, cresterea in greutate

Nici slabitul, nici ingrasarea nu este o modalitate de a reduce celulita.

Pentru multi oameni, cresterea in greutate face ca celulita sa iasa mai mult in evidenta. Celule adipoase cresc si este posibil ca acestea sa inceapa sa se umfle.

Cu toate acestea, pentru unii oameni, pierderea in greutate genereaza piele lasata. Acest lucru este valabil mai ales pentru pierderea in greutate rapida sau extrema. Acea piele lasata poate face celulita sa iasa in evidenta si mai mult, la fel cum se intampla cu pielea lasata din cauza imbatranirii.

Celulita nu este daunatoare, cu exceptia cazului in care provoaca suferinta emotionala din cauza modului in care arata, asa ca nu ar trebui sa fie factorul decisiv daca ar trebui sa slabesti sau sa te ingrasi. Exista insa cateva studii care arata o posibila corelatie intre nivelurile ridicate de celulita si riscul pentru unele boli cronice.

Alimentatie adecvata

O dieta sanatoasa nu are efect doar asupra greutatii, ci, de asemenea, iti poate mentine pielea si tesuturile conjunctive mai puternice si mai suple.

O dieta sanatoasa se concentreaza pe:

  • legume;
  • fructe;
  • cereale integrale;
  • grasimi sanatoase;
  • proteina slaba.

O alimentatie adecvata poate sa scada inflamatia si sa previna retentia de apa, ceea ce ar putea diminua si aspectul celulitei. De asemenea, mentinerea hidratata a pielii poate ajuta la atenuarea retentiei de apa.

Unele studii arata ca exercitiile aerobice si antrenamentele de rezistenta, cum ar fi ciclismul, pot reduce aspectul celulitei. Exercitiile fizice ajuta la celulita intr-o multitudine de moduri. Pentru unii oameni, poate ajuta la mentinerea scazuta a nivelului de grasime corporala.

De asemenea, sportul imbunatateste circulatia, ceea ce mentine pielea si tesuturile conjunctive mai sanatoase. Totodata, imbunatateste tonusul muscular in zonele predispuse la celulita, netezind aspectul.

Fumatul

Fumatul este daunator tesutului conjunctiv, colagenului si fibrelor pielii, determinand ca procesul normal de imbatranire, de rigidizare si contractare sa fie accelerat. De asemenea, fumatul iti imbatraneste prematur pielea.

Rolul colagenului

O parte esentiala a tesuturilor sanatoase este colagenul. Este una dintre cele doua proteine care alcatuiesc tesuturile conjunctive si reprezinta 75% din greutatea pielii. Cercetarile sugereaza ca suplimentele de colagen pot imbunatati aspectul pielii si al celulitei.

Efectele colagenului redus includ:

  • tesuturi conjunctive mai rigide;
  • piele ridata;
  • muschi mai mici, mai slabi;
  • dureri articulare de la pierderea cartilajului.

Pentru a produce colagen, corpul tau foloseste aminoacizi din proteine. De asemenea, are nevoie de vitamina C, zinc si cupru.  Cu toate acestea, pe masura ce inaintezi in varsta sau daca nu primesti suficienti nutrienti, poti apela la consumul alimentelor sau suplimentelor care stimuleaza colagenul.

 Diagnostic

Un medic iti va examina pielea si va evalua simptomele acestuia. Medicul te poate intreba despre medicamente pe care le iei, despre simptomele acestora si despre istoricul tau medical.

Testele de laborator sau prelevarea unor probe biologice pot ajuta la excluderea altor cauze posibile, in anumite cazuri intricate, deoarece alte afectiuni pot arata asemanator cu celulita dar si la precizarea cauzei in prezenta unei cellulite de tip infectios.

Identificarea cauzei si tipului de bacterie in cazul celulitei infectioase, ii permite unui medic sa prescrie cel mai potrivit tratament. Cu toate acestea, acest lucru poate fi o provocare, deoarece prezenta diferitelor tipuri de bacterii pe piele poate duce la rezultate inexacte.

Complicatii

In cazuri rare, pot aparea complicatii grave. Acestea includ:

Umflare permanenta: fara tratament, persoana afectata poate dezvolta umflare permanenta in zona afectata.

Infectie a sangelui si sepsis: aceasta afectiune care pune viata in pericol este rezultatul patrunderii bacteriilor in fluxul sanguin si necesita un tratament rapid. Apare doar in cazul celulitei infectioase, nu in prezenta celulitei “estetice”. Simptomele sepsisului includ febra, batai rapide ale inimii, respiratie rapida, tensiune arteriala scazuta, ameteli la ridicare, scaderea fluxului de urina si piele transpirata, palida si rece.

Infectie in alte regiuni: in cazuri foarte rare, bacteriile care au cauzat celulita infectioasa se pot raspandi si infecta alte parti ale corpului, inclusiv muschii, oasele sau valvele cardiace. Daca se intampla acest lucru, persoana are nevoie de tratament imediat. In cele mai multe cazuri, un tratament eficient poate ajuta la prevenirea complicatiilor.

 

 

Surse:

www.healthline.com

www.verywellhealth.com

www.medicalnewstoday.com

www.mayoclinic.org