Categories
Articol medical

Cistitele si modul in care acestea iti afecteaza sanatatea

13 august 2023

Autor: Echipa Editoriala Poliana

Una dintre numeroasele afectiuni ale vezicii urinare, cistita este o afectiune frecvent intalnita, mai ales in randul femeilor, cand poate fi confundata cu usurinta cu anexita (boala inflamatorie pelvina). Citeste mai departe si afla care sunt cauzele care conduc la aparitia cistitei, cum se manifesta aceasta afectiune, dar si care sunt metodele terapeutice disponibile.

  • Ce este cistita
  • Tipuri de cistita
  • Simptomele cistitei
  • Metode de tratament pentru cistita
  • Preventie

Ce este cistita

Cistita este o inflamatie a vezicii urinare, mai exact, o infectie a tractului urinar (ITU) care afecteaza vezica urinara, fiind cea mai frecventa forma de ITU. Cistita este, de regula, cauzata de bacterii care patrund in vezica prin uretra (tubul care transporta urina din vezica in afara corpului). Bacteriile pot ajunge in uretra din vagin, rect sau de pe tegumentul din jurul uretrei.

Cistita este mai frecventa la femei decat la barbati, afectand aproximativ 10-20% dintre femei si 1-3% dintre barbati, in fiecare an. Acest lucru se datoreaza faptului ca femeile au o uretra mai scurta decat barbatii si, de asemenea, faptului ca aceasta este situata mai aproape de anus si vagin, unde exista bacterii care pot provoca cistita.

Tipuri de cistita

Cistita poate lua mai multe forme, care se deosebesc atat din punctul de vedere al factorilor declansatori, cat si prin prisma duratei manifestarilor acestei afectiuni. Astfel, in functie de cat de persistente sunt simptomele, cistita poate fi acuta sau cronica. Pe de alta parte, in raport cu potentialele cauze ale cistitei, se disting alte trei forme: cistita bacteriana, cistita de iradiere (cistita radica), respectiv cistita hemoragica (cistita neinfectioasa).

Cistita acuta

Cistita acuta debuteaza brusc, dureaza, de obicei, cateva zile si este cea mai frecventa infectie a tractului urinar. Aceasta forma de cistita provoaca edem si hiperemie (crestere a fluxului sanguin) la nivelul mucoasei vezicii urinare si se manifesta, cel mai frecvent, prin durere locala (mai accentuata in timpul urinarii), urinare frecventa si febra.

Cistita cronica

Cistita cronica este o infectie a vezicii urinare care dureaza mai mult de 3 luni. Este o afectiune mai putin frecventa decat cistita acuta si poate fi cauzata de o serie de factori, precum:

  • infectiile recurente ale tractului urinar;
  • diabetul zaharat;
  • sistemul imunitar slabit;
  • leziunile produse la nivelul vezicii urinare;
  • interventiile chirurgicale efectuate asupra vezicii urinare.

Pe langa simptomele obisnuite, manifestarile cistitei cronice pot include stari de oboseala accentuata si chiar anxietate sau depresie, pe fondul neplacerilor persistente provocate de catre aceasta afectiune.

Cistita cronica poate fi dificil de tratat, mai ales atunci cand nu s-a recurs la tratamentul formelor acute sau acesta a fost unul necorespunzator. Abordarea terapeutica a cistitei cronice poate include administrarea de antibiotice si medicamente antiinflamatoare, dar si de medicamente destinate stimularii sistemului imunitar.

Cistita bacteriana

Cistita bacteriana este cea mai frecventa forma de cistita. Ea este cauzata, de obicei, de Escherichia coli (E. coli), o bacterie care se gaseste, in mod normal, in intestine. E. coli poate ajunge in vezica prin uretra si poate provoca o serie de manifestari neplacute, cele mai frecvente fiind nevoia imperioasa de a urina, durerea (usturimile) la urinare, aspectul tulbure al urinei si febra.

Cistita radica (cistita de iradiere)

Aceasta forma de cistita apare, in anumite cazuri, ca urmare a tratamentului cu radiatii. Este una dintre cele mai frecvente complicatii ale radioterapiei pentru cancerul de prostata, cancerul rectal si alte tipuri de cancer din zona pelvina. Radiatiile pot deteriora mucoasa vezicii urinare, facand-o mai sensibila si mai susceptibila la infectii. De asemenea, radioterapia poate afecta nervii care controleaza vezica urinara, ceea ce poate duce la o capacitate redusa de a urina.

Cistita de iradiere este, de obicei, o afectiune temporara. Simptomele se amelioreaza, de obicei, dupa cateva luni sau chiar cativa ani de la finalizarea tratamentului cu radiatii. Cu toate acestea, in unele cazuri, cistita de iradiere poate deveni o afectiune cronica si poate necesita tratament pe termen lung.

Cistita neinfectioasa (cistita hemoragica)

Cistita hemoragica este o forma severa si neobisnuita de cistita, caracterizata prin prezenta sangelui in urina. Aceasta poate fi cauzata de mai multi factori si poate provoca simptome suplimentare si mai intense decat cistita acuta obisnuita.

Cauzele comune ale cistitei hemoragice includ:

  • infectiile severe ale vezicii urinare care au ramas netratate;
  • radioterapia pelvina sau chimioterapia – tratamentele pentru cancer care implica expunerea pelvina la radiatii sau chimioterapia pot afecta vezica urinara si pot cauza cistita hemoragica;
  • tratamentul cu unele medicamente, precum ciclofosfamida (utilizata in tratamentul cancerului).

Simptomele cistitei

Simptomele cistitei pot varia in intensitate si pot include urmatoarele:

  • nevoia imperioasa de a merge la toaleta pentru a urina, chiar si atunci cand cantitatea de urina eliminata este mica;
  • urinari frecvente (polakiurie);
  • disconfort sau durere la urinare (disurie) – in timpul urinarii, pacientul poate resimti o senzatie de arsura, durere sau disconfort in zona uretrei;
  • urina tulbure sau cu miros neplacut – urina pacientilor care sufera de cistita poate prezenta un aspect tulbure si poate avea un miros neplacut, din cauza prezentei bacteriilor;
  • senzatie de golire incompleta a vezicii urinare;
  • durere suprapubiana sau abdominala – cistita poate provoca disconfort sau durere in regiunea inferioara a abdomenului sau in zona pelvina;
  • hematurie (prezenta sangelui in urina) – in cazuri mai severe sau in cistita hemoragica, sangele poate fi prezent in urina, dandu-i acesteia un aspect roz sau rosiatic;
  • piurie (prezenta puroiului in urina);
  • stare generala de rau – pacientii cu cistita se pot confrunta cu o stare generala proasta, oboseala sau slabiciune.

Simptomele cistitei pot aparea brusc si pot varia de la usoare la severe. In cazul in care banuiesti ca suferi de cistita sau experimentezi oricare dintre aceste simptome, este recomandat sa soliciti asistenta medicala de specialitate, pentru a beneficia de un diagnostic corect si un tratament adecvat.

cistita2

Metode de tratament pentru cistita

Tratamentul pentru cistita este stabilit in functie de cauza specifica a afectiunii, dar si de severitatea simptomelor. O vezica urinara inflamata poate ridica numeroase probleme si poate evolua catre alte probleme de sanatate.

In general, cistita bacteriana, cea mai comuna forma de cistita, se trateaza cu antibiotice. In cazul cistitei hemoragice (o forma mai avansata de inflamatie a vezicii urinare), abordarea terapeutica poate fi mai complexa si poate include mai multe strategii.

Printre cele mai comune metode de tratament pentru cistita, se numara urmatoarele:

  • administrarea de antibiotice – atunci cand medicul stabileste diagnosticul de cistita bacteriana, acesta va prescrie antibiotice, pentru a combate infectia. Este esential sa urmezi intotdeauna cu strictete instructiunile medicului cu privire la dozajul si durata tratamentului cu antibiotice pentru cistita;
  • tratamentul cu analgezice sau antiinflamatoare – pentru a reduce disconfortul si durerea asociate cu aceasta afectiune, pot fi prescrise medicamente analgezice sau antiinflamatoare pentru cistita. Acestea pot ajuta la ameliorarea simptomelor pe termen scurt. Aceste substante pot fi regasite sub mai multe forme farmaceutice (comprimate, capsule sau ovule pentru cistita);
  • terapia cu estrogen (pentru femei) – in cazul femeilor care trec prin menopauza, cistita poate fi, uneori, asociata cu scaderea nivelului de estrogen. In astfel de cazuri, medicul poate recomanda terapia cu estrogen sub forma de creme, tablete sau inele vaginale.

Diagnosticul corect este primul pas in tratarea eficienta a cistitei, motiv pentru care medicul specialist este singurul in masura sa recomande o schema de tratament pentru aceasta afectiune. Pe langa tratament, este importanta urmarea unei rutine corespunzatoare de igiena intima, precum si adoptarea unor masuri de preventie a infectiilor urinare.

Preventie

Prin respectarea masurilor profilactice, se poate evita declansarea cistitei sau, in cazul in care aceasta apare, totusi, pot fi prevenite formele avansate ale bolii, mult mai dificil de tratat.

Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa previi aceasta afectiune:

  • bea multa apa, intrucat aceasta ajuta la eliminarea bacteriilor din tractul urinar;
  • urineaza frecvent – acest lucru ajuta la prevenirea acumularii de bacterii in vezica urinara;
  • nu amana prea mult mersul la toaleta – retinerea urinei pentru un timp indelungat poate crea un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor;
  • evita produsele de igiena intima care contin parfumuri sau coloranti – acestea pot irita mucoasele aparatului genito-urinar si pot creste riscul de infectie;
  • nu face sex neprotejat, pentru a evita patrunderea bacteriilor in tractul urinar;
  • spala-te bine pe maini dupa ce folosesti toaleta si inainte de a manca, pentru a preveni raspandirea bacteriilor;
  • evita substantele iritante – unele alimente sau bauturi pot irita vezica urinara, exacerband simptomele cistitei. Asadar, poate fi util sa eviti sau sa limitezi consumul de cafeina, alcool, citrice, alimente condimentate sau alimente acide.

Cistita, desi este adesea trecuta cu vederea, poate reprezenta o problema semnificativa pentru sanatatea ta si pentru calitatea vietii. Prin constientizare, preventie si tratament adecvat, poti face fata acestei afectiuni si te poti bucura de o viata mai sanatoasa.

Articole Similare

varice_preview1
Varicele: simptome, cauze, diagnosticare, tratament
23 februarie 2023
Angina pectorala: cauze, manifestari, tratament
16 august 2023
Diagnostic SARS CoV-2. Testele COVID-19
17 mai 2020
Cum ne pregatim pentru analizele de sange
28 martie 2020
Noul coronavirus: recomandari pentru calatorii si folosirea mijloacelor de transport in comun
27 aprilie 2020

Cele mai citite articole

6 simptome grave specifice bolilor sexuale feminine
17 iunie 2020
distrofia musculara-preview
Complicatii ale distrofiei musculare
5 mai 2023
stroke_preview
Accidentul vascular cerebral (AVC): cauze, simptome, tratament, preventie
29 noiembrie 2022
10 Mituri despre sanatate: cat e adevar, cat nu e
9 februarie 2023
Voucher Materna Poliana
Acum poți efectua gratuit toate analizele necesare monitorizării sarcinii, cu voucherele Materna
29 octombrie 2021

Oferte

Cele mai cautate oferte

cel mai mic pret
Analize care-ti spun an de an cum te simti
10 analize uzuale pentru detectarea timpurie a unor afectiuni
186 lei
79 lei
cel mai mic preț
Cum stai cu Vitamina D?
Util pentru monitorizarea afectiunilor osoase
110 lei
80 lei
reducere aniversara
S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
0 lei
0 lei
Slider Pachet screening tumoral femei 768x410 px Preview
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
157 lei
109 lei
Slider Pachet analize infecti urinare preview
pret avantajos
Analizele pentru cand te ustura pana-n suflet
Testează-te și tratează la timp infectiile urinare.
85 lei
60 lei
Slider Pachet screening tumoral barbati 768x410 px Prevew
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
149 lei
109 lei
Slider Pachet Analize Minerale 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand te simti dezechilibrat
Testează-ți nivelul mineralelor din corp
108 lei
86 lei
Slider Pachet Analize prostată 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand incepi sa ai probleme cu prostata
3 analize importante pentru prostata
120 lei
84 lei
Slider Pachet Analize Imunitate 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru verificarea imunitatii
6 analize importante
185 lei
140 lei
pret avantajos
Analizele care stiu totul despre digestia ta
5 analize pentru digestie
244 lei
171 lei
Slider Pachet Infertilitate preview
pret avantajos
Analizele pentru cei hotarati sa reuseasca
Afla care este pasul urmator
472 lei
378 lei
pret avantajos
Analize pentru situatii discrete
9 analize pentru boli cu transmitere sexuala
374 lei
281 lei

Oferte recomandate

reducere aniversara
S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
0 lei
0 lei
profil analize copii
reducere voinica
Analizele care au grijă de sănătatea copilului tău.
12 analize esențiale pentru copii
249 lei
199 lei
pachet avantajos
Analizele pentru cand te lasa ficatul
9 analize utile pentru monitorizarea sanatatii ficatului
161 lei
119 lei
-70 lei
Recoltăm analize ginecologice
3 analize esentiale pentru sanatatea femeii
230 lei
160 lei

Suntem diferiti. De aceea avem nevoie de servicii medicale diverse.

SERVICII SI SPECIALITATI MEDICALE

Se spune ca nu exista doi fulgi de nea la fel. Stim sigur insa ca fiecare avem o poveste unica. Corpul nostru, momentul in care suntem in viata, istoricul medical al fiecaruia dintre noi e diferit. De aceea am creat solutii medicale diverse si competente, oricare ar fi nevoile tale.

Centre

Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Alexandria
Str. Mihaita Filipescu Nr.1, Alexandria, Judetul Teleorman
Contact:
Tel: 0319108 / 0736623140
Email: receptie.alexandria@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Călărași, str. Sloboziei
Str. Sloboziei nr. 31 (fosta Stalingrad nr. 33)
Contact:
Tel: 0319108 / 0723610530
Email: receptie.cl-sloboziei@poliana.ro
Program de recoltare
Luni - Vineri 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni - Vineri 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare Hunedoara, B-dul Dacia
B-dul Dacia nr.6 bis (Complex Gambrinus, lângă supermarket Profi)
Contact:
Program de recoltare
Program recoltare: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize București, Str. Pajurei
Str. Pajurei, Nr.2B, Sector 1
Contact:
Tel: 0319108 / 0726230246
Email: receptie.pajura@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30

Analize

Cele mai cautate analize

Urocultura
PRET
56 lei Cere programare
Hemoleucograma completa cu formula leucocitara,Hb,Ht si indici eritrocitari si reticulocite
PRET
49 lei Cere programare
Creatinkinaza (CK)
PRET
22 lei Cere programare
Hemoglobina glicozilata Hb A1C
PRET
45 lei Cere programare
Colesterol Total
PRET
15 lei Cere programare
Feritina
PRET
49 lei Cere programare
Electroforeza proteinelor serice cu imunofixare
PRET
96 lei Cere programare
Calciu
PRET
15 lei Cere programare
Fosfor seric
PRET
17 lei Cere programare
Proteina C reactiva (CRP)
PRET
26 lei Cere programare
Suna acum Cere programare