Categories
Articol medical

Colon iritabil – cauze, simptome si tratament

24 septembrie 2023

Autor: Echipa Editoriala Poliana

Colonul iritabil, denumit adesea si intestinul iritabil, reprezinta o afectiune de tip functional a sistemului gastrointestinal, cu manifestari diverse atat calitativ, cat si cantitativ. Se poate intalni la un numar mare de persoane de varste diferite, insa numai la un procent redus din acestea manifestarile se caracterizeaza printr-o severitate crescuta. Cu ajutorul tratamentului, afectiunea poate fi gestionata, iar calitatea vietii se poate imbunatati.

Citeste mai departe despre semnificatia colonului iritabil, cauzele aparitiei acestuia, potentialii factori de risc, precum si metodele de diagnostic si tratament aplicate in acest moment in practica medicala.

  • Ce este colonul. Anatomia si fiziologia colonului
  • Ce este colonul iritabil. Cauze sindrom de colon iritabil
  • Simptome intestin iritabil. Complicatii
  • Diagnostic in colonul iritabil
  • Tratament colon iritabil. Preventie

Ce este colonul. Anatomia si fiziologia colonului

colon3

Colonul reprezinta portiunea cea mai mare a intestinului gros, cuprinsa intre celelalte doua parti: cecul si rectul (ce este colonul si unde se afla/unde este situat colonul). Este format, la randul sau, din patru componente principale:

  • Colonul ascendent (drept);
  • Colonul transvers;
  • Colonul descendent (stang);

Spre deosebire de intestinul subtire, ale carui roluri se axeaza pe procesele de scindare a moleculelor mari in molecule mici si de absorbtie a nutrientilor, colonul are un rol de prelucrare a resturilor neabsorbite si de modelare a acestora in ceea ce va avea denumirea de scaun.

Prin intermediul miscarilor sale specifice, ce poarta numele de peristaltism (miscari intestinale), colonul impinge resturile nedigerate si neabsorbite, reducandu-le cantitatea de apa (prin absorbtie inapoi in circulatie) si pregatindu-le pentru a fi ulterior eliminate din organism.

Toate aceste procese sunt bine delimitate, insa pot prezenta modificari in limitele fiziologice (scaun de consistenta mai crescuta sau mai redusa). Atunci cand, insa, modificarile de consistenta, de tranzit sau chiar aparitia unor manifestari digestive interfera, se considera ca procesul este unul patologic.

Ce este colonul iritabil. Cauze sindrom de colon iritabil

Colonul iritabil, denumit si sindromul de colon iritabil, intestinul iritabil si sindromul intestinului iritabil, reprezinta o patologie functionala a acestei portiuni de intestin gros, caracterizata prin modificari ale tranzitului, scaunului si prin asocierea cu o simptomatologie predominant dureroasa.

Modul exact de aparitie a acestei afectiuni nu a fost inca elucidat, insa anumiti factori au putut fi atribuiti ca potentiali declansatori.

Cauze

Mai multe cauze posibile au fost descoperite si asociate cu sindromul de intestin iritabil:

  • Stresul psihic – din ce in ce mai multe studii confirma legatura stransa dintre nivelul ridicat de stres psihic si manifestarile clinice din cadrul sindromului colonului iritabil; aceasta conexiune a inceput sa capete importanta odata ce s-a observat declansarea si/sau amplificarea simptomatologiei in timpul perioadelor stresante;
  • Alergiile si intolerantele alimentare – modificarile de tranzit din cadrul sindromului de colon iritabil pot fi cauzate de o dieta neconcordanta particularitatilor alimentare ale unei persoane;
  • Tulburari ale florei intestinale – mucoasa intestinala necesita prezenta unor microorganisme (bacterii, virusuri, fungi) pentru a-si putea desfasura procesele normale; aceste microorganisme nu sunt patologice, ci sunt chiar benefice si, astfel, un dezechilibru la acest nivel poate avea un impact semnificativ la nivelul proceselor digestive;
  • Infectii de tract digestiv (infectie la colon) – in urma unor episoade moderate sau severe de infectii digestive (enterite, boli diareice), mucoasa intestinala isi modifica proprietatile, sufera o imunosupresie locala si, uneori, necesita un timp mai indelungat pentru a reveni la starea anterioara de echilibru.

Factori de risc

Anumite categorii de persoane se pot caracteriza printr-un risc crescut de a dezvolta sindromul de intestin iritabil la un moment dat de-a lungul vietii. Exemple de persoane aflate la risc includ:

  • Tinerii (colon iritabil la copii si adulti tineri) – spre deosebire de patologii digestive intalnite preponderent odata cu inaintarea in varsta (ex: cancerele), sindromul colonului iritabil este o afectiune mai mult a tinerilor, fiind specifica varstelor sub 50 de ani;
  • Femeile;
  • Persoanele stresate in mod cronic;
  • Persoanele ce sufera de anxietate, depresie, precum si alte afectiuni ale sanatatii mintale;
  • Persoanele cu istoric familial de colon iritabil – atat predispozitia genetica, dar si conditiile de mediu comune pot contribui la dezvoltarea afectiunii.

Simptome intestin iritabil. Complicatii

colon1

Simptomele colonului iritabil variaza atat din punct de vedere calitativ (tipuri de semne si simptome), cat si cantitativ (numarul lor, severitatea). Astfel, tabloul clinic intalnit intr-un colon iritabil cuprinde manifestari clinice precum:

  • Dureri abdominale (dureri de colon) – se manifesta in special sub forma de crampe (cum se manifesta durerea de colon); intensitatea maxima este inainte de evacuarea continutului si se amelioreaza odata cu defecatia; colonul este inflamat, umflat, dureros si se poate resimti senzatia dureroasa pe toata lungimea colonului sau la nivel de segment individual (cum si unde doare colonul: colon ascendent, transvers, descendent sau sigmoid/intepaturi in colon);
  • Tulburari de tranzit intestinal – manifestate prin diaree apoasa, constipatie, precum si alternarea acestor doua fenomene (ex: constipatie dupa diaree); colon spastic/spasme intestinale;
  • Balonare (flatulenta) – colon umflat, marit, alaturi de o senzatie de disconfort pronuntata;
  • Nevoie imperioasa de evacuare (defecatie) – senzatie de scaun manifestata tot timpul;
  • Frecventa crescuta a scaunelor pe parcursul unei zile (scaune dese si/sau modificate).

Complicatii (semnale de alarma)

In majoritatea situatiilor, simptomele specifice sindromului de intestin iritabil sunt usoare sau usor-moderate, rar devenind severe sau capabile sa puna in pericol viata persoanei afectate. Totusi, este important de stiut faptul ca, intr-un numar limitat de cazuri, pot aparea complicatii precum:

  • Constipatie prelungita, cu defecatie incompleta (colon lenes);
  • Hemoroizi;
  • Accentuarea tulburarilor de sanatate mintala;
  • Afectarea calitatii vietii per total.

De asemenea, anumite simptome pot prevesti aparitia complicatiilor sau pot chiar sa evidentieze alte probleme ale colonului sau cavitatii abdominale (bolile colonului/intestinului gros si organelor adiacente):

  • Mase la nivel abdominal;
  • Scaun cu sange;
  • Sangerare rectala (in lipsa scaunului);
  • Durere abdominala (de intestin gros) continua si intensa;
  • Pierdere brusca si severa in greutate;
  • Varsaturi dese, fara o cauza cunoscuta.

Diagnostic in colonul iritabil

Diagnosticul de sindrom de colon iritabil este adesea unul de excludere, astfel ca procesul prin care se obtine o certitudine poate fi, in unele cazuri, unul indelungat. Etapele necesare obtinerii diagnosticului de colon iritabil sunt urmatoarele:

  1. Preluarea istoricului medical personal si familial al pacientului – cu scopul identificarii unor perioade stresante, unor tulburari de sanatate mintala in antecedente sau un diagnostic pozitiv la un membru de familie de grad apropiat;
  2. Efectuarea examenului clinic – palparea abdomenului poate aduce informatii suplimentare asupra naturii patologiei digestive;
  3. Analize de sange – teste de intoleranta alimentara, teste microbiologice, precum si analize comune (ex: hemoleucograma si markeri inflamatori);
  4. Analize din materiile fecale – examen coproparazitologic, coprocultura;
  5. Teste imagistice – de tip radiografie, RMN sau CT;
  6. Teste invazive – endoscopie digestiva si colonoscopie.

Tratament colon iritabil. Preventie

Tratamentul colonului iritabil are ca scop ameliorarea simptomelor si imbunatatirea calitatii vietii pacientului. Optiunile de tratament pot include:

  1. Terapie medicamentoasa (pastile/schema tratament colon iritabil) – medicamentele pot fi prescrise pentru a gestiona simptomele si a ameliora disconfortul generat de boala; acestea includ miorelaxante, antispastice, antibiotice, secretorii/antisecretorii (in functie de prezenta diareei sau a constipatiei), antidiareice sau chiar antidepresive; Utilizarea probioticelor pentru tratarea IBS a crescut în ultimii ani având în vedere importanța microbiomului intestinal în această tulburare;
  2. Psihoterapie – terapia cognitiv-comportamentala, psihanaliza si alte tipuri de psihoterapii contribuie la reducerea nivelului de stres si tratarea afectiunilor precum anxietatea si depresia;
  3. Modificari ale stilului de viata – modificarea dietei (dieta/regim colon iritabil, remedii dietetice), reducerea stresului, practicarea unor exercitii fizice regulate si obtinerea unui somn odihnitor ajuta la sporirea eficientei tratamentului medicamentos si la imbunatatirea calitatii vietii.

Masuri de preventie

colon2

In ceea ce priveste masurile preventive, este important sa se acorde atentie unui stil de viata corespunzator din toate punctele de vedere.

Un punct extrem de important il reprezinta excluderea alimentelor ce pot agrava simptomatologia (alimente interzise in colon iritabil) si evitarea obiceiurilor daunatoare precum fumatul si consumul excesiv de alcool. Acestea pot fi masuri extrem de benefice in prevenirea aparitiei sau agravarii colonului iritabil (regim reducere simptome colon iritabil).

Astfel, colonul iritabil este o afectiune comuna sistemului digestiv, ce poate provoca simptome neplacute si poate afecta calitatea vietii pacientului. Desi cauzele exacte nu sunt pe deplin intelese la momentul actual, o abordare holistica, ce include modificari ale stilului de viata, tratamente medicamentoase si psihoterapie, poate ajuta la gestionarea simptomelor si la imbunatatirea calitatii vietii pacientului.

 

 

Bibliografie:

Ce este colonul https://my.clevelandclinic.org/health/articles/7041-the-structure-and-function-of-the-digestive-sys

Generalitati https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/irritable-bowel-syndrome-ibs

Sindromul intestinului iritabil https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/irritable-bowel-syndrome/symptoms-causes/syc-20360016

Despre colonul iritabil https://www.healthline.com/health/irritable-bowel-syndrome

Simptomatologie https://www.nhs.uk/conditions/irritable-bowel-syndrome-ibs/getting-diagnosed/

Diagnostic si tratament https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/irritable-bowel-syndrome/diagnosis-treatment/d

Detalii https://www.mountsinai.org/health-library/diseases-conditions/irritable-bowel-syndrome

Dieta https://www.nhs.uk/conditions/irritable-bowel-syndrome-ibs/diet-lifestyle-and-medicines/

Articole Similare

d-endocrine-preview
Disfunctiile endocrine – cauze, simptome si tratament
3 august 2022
cardiopatia-ischemică-preview
Cardiopatie ischemica – cauze, simptome, tratament
5 mai 2023
ce este rujeola
Rujeola sau Pojarul – una dintre cele mai contagioase boli virale atat pentru copii, cat si pentru adulti: simptomatologie, diagnostic si tratament
26 februarie 2022
Nutritie – vitaminele si mineralele de care ai nevoie
7 iulie 2021
Prostata marita: cum tii sub control simptomele
31 ianuarie 2023

Cele mai citite articole

6 simptome grave specifice bolilor sexuale feminine
17 iunie 2020
distrofia musculara-preview
Complicatii ale distrofiei musculare
5 mai 2023
stroke_preview
Accidentul vascular cerebral (AVC): cauze, simptome, tratament, preventie
29 noiembrie 2022
10 Mituri despre sanatate: cat e adevar, cat nu e
9 februarie 2023
Voucher Materna Poliana
Acum poți efectua gratuit toate analizele necesare monitorizării sarcinii, cu voucherele Materna
29 octombrie 2021

Oferte

Cele mai cautate oferte

cel mai mic pret
Analize care-ti spun an de an cum te simti
10 analize uzuale pentru detectarea timpurie a unor afectiuni
186 lei
79 lei
cel mai mic preț
Cum stai cu Vitamina D?
Util pentru monitorizarea afectiunilor osoase
110 lei
80 lei
reducere aniversara
S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
0 lei
0 lei
Slider Pachet screening tumoral femei 768x410 px Preview
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
157 lei
109 lei
Slider Pachet analize infecti urinare preview
pret avantajos
Analizele pentru cand te ustura pana-n suflet
Testează-te și tratează la timp infectiile urinare.
85 lei
60 lei
Slider Pachet screening tumoral barbati 768x410 px Prevew
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
149 lei
109 lei
Slider Pachet Analize Minerale 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand te simti dezechilibrat
Testează-ți nivelul mineralelor din corp
108 lei
86 lei
Slider Pachet Analize prostată 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand incepi sa ai probleme cu prostata
3 analize importante pentru prostata
120 lei
84 lei
Slider Pachet Analize Imunitate 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru verificarea imunitatii
6 analize importante
185 lei
140 lei
pret avantajos
Analizele care stiu totul despre digestia ta
5 analize pentru digestie
244 lei
171 lei
Slider Pachet Infertilitate preview
pret avantajos
Analizele pentru cei hotarati sa reuseasca
Afla care este pasul urmator
472 lei
378 lei
pret avantajos
Analize pentru situatii discrete
9 analize pentru boli cu transmitere sexuala
374 lei
281 lei

Oferte recomandate

reducere aniversara
S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
0 lei
0 lei
pachet analize copii
reducere voinica
Toate-s bune cand copiii sunt sanatosi. Hai la analize!
11 analize recomandate pentru monitorizarea anuala a sanatatii copiilor
249 lei
199 lei
pachet avantajos
Analizele pentru cand te lasa ficatul
9 analize utile pentru monitorizarea sanatatii ficatului
161 lei
119 lei
-70 lei
Recoltăm analize ginecologice
3 analize esentiale pentru sanatatea femeii
230 lei
160 lei

Suntem diferiti. De aceea avem nevoie de servicii medicale diverse.

SERVICII SI SPECIALITATI MEDICALE

Se spune ca nu exista doi fulgi de nea la fel. Stim sigur insa ca fiecare avem o poveste unica. Corpul nostru, momentul in care suntem in viata, istoricul medical al fiecaruia dintre noi e diferit. De aceea am creat solutii medicale diverse si competente, oricare ar fi nevoile tale.

Centre

Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Alexandria
Str. Mihaita Filipescu Nr.1, Alexandria, Judetul Teleorman
Contact:
Tel: 0319108 / 0736623140
Email: receptie.alexandria@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Călărași, str. Sloboziei
Str. Sloboziei nr. 31 (fosta Stalingrad nr. 33)
Contact:
Tel: 0319108 / 0723610530
Email: receptie.cl-sloboziei@poliana.ro
Program de recoltare
Luni - Vineri 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni - Vineri 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare Hunedoara, B-dul Dacia
B-dul Dacia nr.6 bis (Complex Gambrinus, lângă supermarket Profi)
Contact:
Program de recoltare
Program recoltare: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize București, Str. Pajurei
Str. Pajurei, Nr.2B, Sector 1
Contact:
Tel: 0319108 / 0726230246
Email: receptie.pajura@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 13:30
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30

Analize

Cele mai cautate analize

Urocultura
PRET
56 lei Cere programare
Hemoleucograma cu formula leucocitara Hb,Ht, indici eritrocitari si reticulocite
PRET
49 lei Cere programare
Creatinkinaza (Ck)
PRET
22 lei Cere programare
Hemoglobina glicozilata Hb A1C
PRET
45 lei Cere programare
Colesterol total
PRET
15 lei Cere programare
Feritina
PRET
49 lei Cere programare
Electroforeza proteinelor urinare cu imunofixare
PRET
199 lei Cere programare
Calciu seric
PRET
14 lei Cere programare
Fosfor seric
PRET
17 lei Cere programare
Proteina C reactiva (CRP) – cantitativ
PRET
28 lei Cere programare
Suna acum Cere programare