Ochiul inrosit este cauzat de o inflamatie a membranei transparente ce captuseste pleoapa si globul ocular. Aceasta membrana se numeste conjunctiva. Cand vasele mici de sange din conjunctiva devin umflate si iritate, ele sunt mai vizibile. Acest lucru este ceea ce face ca albul ochilor sa para rosu sau roz.
De obicei, conjunctivita este cauzata de o infectie virala, dar poate fi provocata si de o infectie bacteriana, o reactie alergica sau – la bebelusi ā de un canal lacrimal incomplet deschis.
Desi poate fi iritanta, conjunctivita rar afecteaza vederea. Tratamentele pot ajuta la ameliorarea disconfortului. Deoarece conjunctivita poate fi contagioasa, obtinerea unui diagnostic precoce si luarea anumitor masuri de precautie poate ajuta la limitarea raspandirii ei.
Simptomele conjunctivitei
- Roseata in albul ochiului sau a pleoapei interioare.
- Lacrimare crescuta.
- Secretii de culoare galbena, care se lipesc de gene, mai ales dupa somn.
- Secretii verzi sau albe la coltul ochilor.
- Senzatie de mizerie sau nisip in unul sau ambii ochi.
- Mancarimi la ochi (in special la conjunctivita cauzata de alergii).
- Senzatia de arsura in ochi (in special la conjunctivita cauzata de substante chimice si iritanti).
- Vedere neclara.
- Sensibilitate crescuta la lumina.
- Pleoapele umflate.
Cauze ale conjunctivitei
Conjunctivita apare atunci cand vasele de sange din membrana care acopera ochiul (conjunctiva) se inflameaza, facandu-le mai vizibile.
Cauzele inflamatiei includ:
- Virusi: sunt cea mai frecventa cauza a conjunctivitei. Raceala, gripa sau COVID-19, se numara printre virusurile care pot provoca conjunctivita.
- Bacterii: tipurile comune de bacterii ce cauzeaza conjunctivita bacteriana includ Staphylococcus aureus, Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumonia si Pseudomonas aeruginosa.
- Alergeni: mucegaiuri, polen sau alte substante care provoaca alergii.
- Substante iritante: sampoane, produse cosmetice, lentile de contact, murdarie, fum si clor din piscina.
- Infectii cu transmitere sexuala (ITS): un virus (herpes simplex) sau bacterii (gonoree sau chlamydia) pot provoca infectii cu transmitere sexuala, cauza a conjunctivitei.
- Un obiect strain in ochi.
- Canale lacrimale blocate sau incomplet deschise la bebelusi.
- Conditii autoimune: bolile care determina propriul tau sistem imunitar sa reactioneze excesiv impotriva propriilor celule sunt o cauza rara a conjunctivitei.
Conjunctivita contagioasa
Conjunctivita cauzata de bacterii sau virusi poate fi contagioasa. Acest lucru este cauzat de faptul ca poti raspandi conjunctivita inainte de a sti ca o ai. De asemenea, cu totii ne atingem fetele si ochii mult mai mult decat credem. In schimb, conjunctivita cauzata de alergii nu este contagioasa.
Factori de risc
- Contactul cu o persoana infectata, cu forma virala sau bacteriana a conjunctivitei.
- Expunerea la ceva la care esti alergic, pentru conjunctivita alergica.
- Utilizarea lentilelor de contact, in special a lentilelor cu purtare prelungita.
Complicatii
Atat la copii, cat si la adulti, conjunctivita poate provoca inflamatii la nivelul corneei care pot afecta vederea. Evaluarea si tratamentul prompt de catre medic pot reduce riscul de complicatii. Programeza-te la medic daca ai:
- Durere oculara.
- Senzatia ca ai ceva in ochi.
- Vedere neclara.
- Sensibilitate la lumina.
Prevenirea
Asigura-te ca ai o igiena buna pentru a controla raspandirea conjunctivitei. De exemplu:
- Nu iti atinge ochii cu mainile.
- Spala-te des pe maini.
- Foloseste un prosop curat, personal, pe care sa il schimbi zilnic.
- Schimba des fetele de perna.
- Arunca cosmeticele vechi, cum ar fi rimelul.
- Nu imprumutati produse cosmetice pentru ochi sau articole personale de ingrijire a ochilor.
Diagnosticare
Oftalmologul va examina ochii, punand diagnosticul pe baza simptomelor si a istoricului de sanatate. El poate sa iti faca un test de acuitate (testul diagramei oculare) pentru a-ti verifica vederea.
Tratament
Tratamentul conjunctivitei depinde daca este cauzata de bacterii, un virus, un alergen sau altceva.
- Tratament pentru conjunctivita cauzat de bacterii: medicul iti va prescrie o reteta cu antibiotic (picaturi pentru ochi, unguente sau pastile).
- Tratament pentru conjunctivita cauzat de virusi: nu are nevoie de tratament decat daca este cauzat de virusul herpes simplex, virusul varicela-zoster sau o infectie cu transmitere sexuala. Acestea sunt infectii grave care necesita medicamente antivirale. Daca nu sunt tratate, acestea iti pot lasa cicatrici ale ochiul sau pot cauza pierderea vederii. Antibioticele nu pot trata conjunctivita cauzata de un virus.
- Tratament pentru conjunctivita cauzata de substante iritante: daca iti intra ceva in ochi si ii irita, clateste cu un jet usor de apa calda, timp de cinci minute. Evita expunerea ulterioara la substante iritante. Roseata ar trebui sa inceapa sa dispara in decurs de patru ore dupa clatirea ochilor. Daca nu se intampla asta, anunta medicul. De asemenea, mergi la medic daca substanta care a patruns in ochi este o substanta chimica acida sau alcalina puternica.
- Tratament pentru conjunctivita cauzata de alergii: conjunctivita alergica se trateaza cu picaturi pentru ochi pe baza de reteta sau fara prescriptie medicala. Acestea contin fie antihistaminice pentru controlul reactiilor alergice, fie medicamente antiinflamatoare precum steroizii sau decongestionantele. Poti ameliora temporar simptomele aplicand o compresa rece pe ochii inchisi. De asemenea, poti preveni acest tip de conjunctivita evitand alergenii care iti cauzeaza simptomele sau luand medicamente antialergice fara prescriptie medicala.
- Tratament pentru conjunctivita cauzata de infectii cu transmitere sexuala (ITS): acest tip de conjunctivita este mai putin frecventa, dar poate fi grava. Ca si alte cauze ale conjunctivitei bacteriene, este tratata cu antibiotice, iar conjunctivita cauzata de virus este tratata cu medicamente antivirale.
- Tratament pentru conjunctivita cauzata de boli autoimune: tratarea bolii de baza va duce si la disparitia conjunctivitei.
Dispare conjunctivita de la sine?
De obicei, cazurile usoare dispar de la sine in decurs de cateva zile pana la cateva saptamani. Majoritatea cauzelor de conjunctivita virala nu necesita tratament. Pe de alta parta, antibioticele pentru conjunctivita bacteriana reduc durata simptomelor si perioada de timp in care esti contagios.
Cat dureaza conjunctivita
Daca ai conjunctivita bacteriana, aceasta ar trebui sa se amelioreze in decurs de o saptamana.
Conjunctivita virala dureaza de obicei de la patru pana la sapte zile. Poate dura pana la 14 zile pana la disparitia ei completa.
Cand sa mergi la medic
Nu trebuie neaparat sa mergi la medic pentru conjunctivita. De cele mai multe ori, poti trata simptomele acasa, pana cand dispar de la sine. Unele simptome de conjunctivita pot fi semnul unei probleme grave, cum ar fi un ulcior, care poate duce, in cazuri netratate corespunzator, Ā la pierderea permanenta a vederii. Contacteaza medicul sau solicita asistenta medicala daca ai:
- Crestere a sensibilitatii la lumina, mai ales daca este severa.
- Vedere incetosata sau scaderea vederii.
- Durere oculara.
- Simti ca ai ceva in ochi.
- Cantitate mare de secretii din ochi.
- Agravarea simptomelor.
Surse:
www.mayoclinic.org
www.my.clevelandclinic.org
www.cdc.gov