Infectia cu noul coronavirus poate afecta orice persoana, indiferent de varsta si de prezenta sau absenta anumitor afectiuni medicale. Anumite persoane au un risc mai mare de a face o forma severa de boala, si anume adultii in varsta si persoanele cu sisteme imunitare imunocompromise sau care au afectiuni medicale cronice grave, precum bolile de inima, diabetul zaharat si bolile pulmonare.

Noul coronavirus (SARS-COV2) este un virus nou si nu exista informatii despre modul in care acest virus afecteaza persoanele cu boala tiroidiana. Deocamdata, nu exista dovezi care sa sustina ca boala tiroidiana este asociata cu un risc crescut de infectii virale in general si nici nu exista o asociere intre boala tiroidiana si severitatea infectiei virale, sustin reprezentantii Asociatiei Britanice de Tiroida (British Tyroid Association) si cei ai Fundatiei Britanice de Tiroida (British Tyroid Foundation).

De asemenea, nu exista dovezi care sa arate ca persoanele cu boli tiroidiene care au urmat recent terapie cu iod radioactiv sau care au fost supuse unei interventii chirurgicale pentru boala tiroida benigna (necanceroasa) prezinta un risc crescut de infectii virale si, prin urmare, de COVID-19.

COVID-19 si bolile tiroidiene autoimune

Persoanele cu boala tiroidiana autoimuna si tiroidita Hashimoto nu au neaparat sisteme imunitare imunocompromise, deci nu prezinta un risc crescut de a dezvolta forme severe de COVID-19. Partea sistemului imunitar care este responsabila pentru afectiunile tiroidiene autoimune este separata de sistemul imunitar care lupta impotriva infectiilor virale, cum este si COVID-19. Persoanele incadrate in categoria celor cu un sistem imunitar slabit (imunocompromis) sunt de obicei persoanele cu leucemie, HIV si SIDA sau persoanele care primesc medicatie pe baza de steroizi in doza mare, medicamente imunomodulatoare pentru artrita reumatoida sau scleroza multipla, chimioterapie pentru cancer sau terapie imunosupresoare dupa realizarea unui transplant de organe.

COVID-19 si oftalmopatia tiroidiana

Exista, totusi, anumite persoane cu boli tiroidiene care fac parte din categoria persoanelor cu risc crescut de a face o forma severa de COVID-19, si anume persoanele diagnosticate cu oftalmopatie tiroidiana (Boala Basedow Graves) care urmeaza un tratament cu steroizi, in doze care le suprima sistemul imunitar, persoanele care iau zilnic medicamente imunosupresoare (precum micofenolat) sau care au primit rituximab in ultimele 9-12 luni. Prin urmare, persoanele cu boli tiroidiene care urmeaza aceste tratamente ar trebui sa fie deosebit de riguroase in respectarea recomandarilor anuntate de autoritati. Discutati cu medicul endocrinolog despre posibilitatea intreruperii temporare a tratamentului cu doze mari de steroizi sau micofenolat pana la terminarea pandemiei.

Pacientii cu boli tiroidiene trebuie sa-si tina boala sub control!

Majoritatea bolilor tiroidiene sunt, in general, bine-gestionate, adica nivelul hormonilor tiroidieni ramane stabil, iar pacientii se simt bine. Persoanele cu o functie tiroidiana „slab controlata” au niveluri fluctuante ale functiei tiroidiene, ceea ce inseamna ca nu exista un echilibru corect de inlocuire a hormonilor tiroidieni si manifesta simptome asociate bolii. Este important sa discutati cu medicul endocrinolog pentru a ajusta planul de tratament, astfel incat sa obtineti controlul functiei tiroide.

In prezent, nu exista dovezi conform carora persoanele cu boala tiroidiana „slab controlata” au mai multe riscuri de a contracta infectii virale. Cu toate acestea, este posibil ca pacientii cu boala tiroidiana „necontrolata” (persoane care au inceput recent tratamentul sau care nu isi iau corect medicatia) pot avea un risc mai mare de complicatii din cauza oricarei infectii. Acesta situatie se intalneste in special in cazul persoanelor o tiroida hiperactiva (hipertiroidism sau tirotoxicoza). Expertii britanici recomanda cu tarie persoanelor cu boala tiroidiana sa continue administrarea medicamentelor tiroidiene pentru a reduce acest risc.

Pentru ca stim ca unii pacienti cu boli tiroidiene pot avea nevoie de realizarea in urgenta a anumitor analize medicale, laboratoarele Poliana au implementat masurile necesare pentru recoltarea probelor de sange in siguranta, reducand riscul de imbolnavire atat in randul pacientilor, cat si in randul personalului medical.

COVID-19 si agranulocitoza

Agranulocitoza sau scaderea severa a globulelor albe din organism (granulocite: neutrofile, eozinofile si bazofile) este o reactie adversa rara a terapiei cu medicamentele antitiroidiene, care creste riscul de infectie. Simptomele asociate agranulocitozei sunt asemanatoare cu cele ale unei infectii respiratorii: febra, durere de gat, dar si ulceratii la nivelul cavitatii bucale, fapt care poate crea dificultati in stabilirea diagnosticului corect difeentiat intre cele doua afectiuni. Prin urmare, reprezentantii Asociatiei Britanice de Tiroida recomanda pacientilor aflati sub tratament cu medicamente antitiroidiene care dezvolta simptome care pot sugera agranulocitoza sa intrerupa tratamentul si sa isi verifice cat mai repede numarul de globule albe din sange prin realizarea unei hemoleucograme complete, urmand cu atentie recomandarile medicului endocrinolog.

Sfaturi practice de preventie impotriva infectiei cu noul coronavirus

Persoanele cu boli tiroidiene sunt rugate sa urmeze aceleasi masuri de protectie ca si restul populatiei, pentru a reduce riscul de imbolnavire cu noul coronavirus:

  • Respectati masurile de distantare sociala si stati cat mai mult acasa
  • Evitati contactul cu persoane bolnave
  • Limitati, pe cat posibil, contactul strans cu alte persoane – mentineti o distanta de minimum 1-2 m
  • Spalati-va des pe maini cu apa si sapun, timp de 20 de secunde sau dezinfectati-va mainile cu o solutie pe baza de alcool (o concentratie de 70% alcool)
  • Urmati indicatiile referitoare la igiena respiratorie: acoperiti-va nasul si gura cu un servetel de unica folosinta cand tusiti sau stranutati sau folositi pliul cotului
  • Aveti grija de sistemul imunitar: dormiti minimum 7 ore pe noapte, evitati consumul de zahar in exces deoarece suprima functia sistemului imunitar, asigurati-va ca faceti zilnic minimum 30 de minute de miscare moderata, consumati alimente bogate in nutrienti, pentru a va proteja impotriva bolilor si pentru a mentine un microbiom intestinal sanatos, beti minimum 2 litri de apa pe zi, pentru a va hidrata suficient.

Sursa:

reginamaria.ro