Categories
Articol medical

Crizele de bila sau colica biliara – de ce apar, cum se manifesta si cum le tratam

13 aprilie 2022

Autor: Echipa Editoriala Poliana

Colica biliara, denumita adesea, in mod popular, criza de bila sau criza de fiere, reprezinta acea senzatie dureroasa intensa, situata in zona corespunzatoare vezicii biliare de la nivelul peretelui abdominal si aparuta, cel mai adesea, ca urmare a obstructiei cailor biliare. De cele mai multe ori, obstructia este produsa de catre calculii biliari, stare patologica ce poarta numele de litiaza biliara. Tabloul clinic din colica biliara, desi culminat de durere, este alcatuit din semne si simptome diverse.

Afla, in cele ce urmeaza, ce este colica biliara, de ce apare litiaza, cum se produce obstructia cailor biliare, care este tabloul clinic si cum se poate diagnostica si trata colica biliara.

  • Ce este colica biliara (criza de bila)
  • Cauze colica biliara – litiaza
  • Calculi biliari – cand apar si cum produc colica biliara
  • Semne si simptome colica biliara (criza biliara)
  • Diagnostic si tratament colici biliare
  • Regim alimentar colica biliara

Ce este colica biliara (criza de bila)

Prin colica se intelege o durere abdominala de intensitate crescuta, violenta, cu caracter spasmodic, determinata de contractia brusca a musculaturii peretilor cailor de excretie a bilei.

Aceasta durere puternica apare atunci cand, pe traiectul ductelor de excretie, se regaseste situat un calcul biliar si, astfel, peretii ductali se contracta asupra unei structuri dure, inextensibile. Calculul este format la nivelul vezicii biliare si, atunci cand este eliminat, durerea dispare.

Ce este colecistul (vezica biliara)

Colecistul, denumit si vezica biliara, reprezinta un organ cavitar care depoziteaza bila (fierea) in perioadele dintre mese si care, prin contractia peretilor, evacueaza bila in perioadele digestive, atunci cand este nevoie de ea.

Ce este bila

Bila (sau fierea) este un lichid vascos, de culoare galben-verzuie, secretat de catre celulele hepatice si depozitat la nivelul vezicii biliare. Rolul bilei este de a participa la procesele de digestie si absorbtie a grasimilor.

Cauze colica biliara – litiaza

In cazul colicii biliare, etiologia este unica si extrem de sugestiva. Astfel, daca s-a depistat ca durerea abdominala resimtita este de tip colicativ si zona corespunde situarii vezicii biliare, cu siguranta este prezenta litiaza biliara.

Prin litiaza se intelege acumularea calculilor biliari atat la nivelul cavitatii vezicii biliare, cat si in ductele de excretie ale bilei sau chiar la nivelul canalelor hepatice.

Colica biliara si, implicit, litiaza biliara nu apar in randul intregii populatii. Astfel, anumite categorii de persoane se pot afla la risc pentru dezvoltarea acestei afectiuni. Printre principalii factori de risc ce cresc susceptibilitatea aparitiei colicii biliare se afla:

  • Sexul – femeile sunt mai predispuse decat barbatii;
  • Varsta – litiaza biliara si durerea colicativa apar, cel mai adesea, dupa varsta de 40 de ani;
  • Istoricul familial – exista o sansa mai mare de producere a litiazei biliare la persoanele care au in familie cel putin o ruda de grad I care a suferit de aceasta patologie;
  • Supraponderalitatea sau chiar obezitatea;
  • Afectiunile sistemului digestiv (ex: boala Crohn);
  • Dieta bogata in grasimi, fainoase si zahar rafinat;
  • Diabetul.

Calculi biliari – cand apar si cum produc colica biliara

crizele de bilaCalculii biliari reprezinta niste depuneri solide, multiple, adesea formate din colesterol, si care se acumuleaza la nivelul vezicii biliare. In mod normal, acestia se pot dezvolta sau acumula treptat si pot stagna (litiaza biliara veziculara), fara a produce vreo manifestare clinica ce ar putea indica prezenta lor.

Totusi, atunci cand cel putin un calcul se deplaseaza de la nivelul cavitatii vezicii biliare si, odata cu secretia biliara, ajunge in unul din ductele de excretie ale bilei (ex: litiaza coledociana), acesta poate obstrua ductul si poate determina aparitia durerilor colicative.

Semne si simptome colica biliara (criza biliara)

Dupa cum ii sugereaza si numele, simptomul central din tabloul clinic al colicii biliare este durerea.

Aceasta poate fi perceputa, la inceput, ca o durere abdominala superioara, situata in  principal in spatiul subcostal drept (hipocondrul drept), care poate sa iradieze spre umarul drept. Poate fi insotita de fenomene digestive (varsaturi, gust amar in gura, eructatii, balonari).

In unele cazuri, mai avansate, prin obstructia canalelor biliare si in special a coledocului, poate aparea icterul verdinic (culoare galben-verzui a pielii).

Durerea situata in cadranul superior abdominal poate fi confundata cu o durere de cauza gastrica, pancreatica sau cu afectiunea denumita colecistita acuta.

Totusi, spre deosebire de acestea, durerea colicativa din criza de bila dispare de la sine, fara a necesita tratament, atunci cand calculul a depasit zona in care a produs obstructia.

In cazul in care calculul nu a fost eliminat in mod spontan, tratamentele uzuale nu au efect asupra crizei de bila, astfel ca durerea va inceta doar in urma inlaturarii obstacolului.

Diagnostic si tratament colici biliare

La primele semne ale unei dureri de tip colicativ in zona abdominala, este important ca pacientul sa fie vazut cat mai curand de un medic gastroenterolog. Acesta va putea prelua istoricul medical, atat personal, cat si familial, si va efectua un examen fizic complet.

Pentru a putea afla cu certitudine daca este prezenta litiaza biliara, care ar fi putut produce durerea specifica unei crize de bila, este nevoie de confirmare imagistica.

Adesea, pentru confirmarea imagistica a prezentei calculilor, se foloseste ecografia abdominala. Prin intermediul acesteia, se pot vizualiza atat colecistul, cat si caile biliare.

Atunci cand imaginea nu este clara sau este nevoie de o calitate superioara a imaginii, se poate apela la un examen CT sau chiar RMN.

Ulterior, dupa confirmarea diagnosticului de colica biliara si, implicit, de litiaza biliara, este necesar sa fie stabilit planul terapeutic.

Cel mai adesea, tratamentul din litiaza biliara consta in colecistectomie (inlaturarea completa a colecistului), prin tehnica laparoscopica. Riscurile asociate sunt mai mici decat in cazul unei interventii clasice, iar recuperarea este una rapida.

Atunci cand aceasta tehnica nu este posibila, se foloseste metoda clasica de interventie chirurgicala.

De asemenea, in cazul in care pacientul refuza interventia chirurgicala sau aceasta ar presupune un risc considerabil asupra sanatatii, calculii pot fi inlaturati prin metode minim invazive (cu riscul aferent de reaparitie a litiazei biliare).

Complicatii

Complicatiile colicii biliare sunt cauzate de acumularea de calculi sau migrarea acestora pe unul din ductele biliar, hepatic sau canal coledoc.

Icterul mecanic, adica blocarea secretiei biliare insotita de reflux biliar, poate afecta functia ficatului pana la insuficienta hepatica daca nu se intervine de urgenta pentru eliminarea calculilor care obstrueaza canalele de excretie biliara. Prezenta calculilor la nivelul zonei de iesire a coledocului in duoden, poate afecta grav pancreasul, determinand pancreatita acuta.

Peritonita acuta. Acumularea excesiva a calculilor in vezicula biliara, poate duce la perforatii ale acesteia si, intregul continut biliar, extrem de acid, produce lezarea tesuturilor din jur si apoi infectarea peritoneului, patologie denumita peritonita acuta.

Regim alimentar colica biliara

Intrucat vezica biliara, sucul biliar si caile biliare sunt implicate in digestia si absorbtia lipidelor, iar litiaza este, cel mai adesea, rezultatul acumularii calculilor din colesterol, dieta adoptata are un impact semnificativ asupra riscului de aparitie a crizei de bila.

Reducerea consumului de lipide saturate, a zaharului procesat si a carbohidratilor regasiti in paine alba si paste, precum si cresterea consumului de fibre pot fi pasi cruciali in limitarea probabilitatii pentru dezvoltarea litiazei biliare.

Astfel, colica biliara poate fi o stare patologica responsabila pentru un grad de disconfort considerabil. Chiar daca se produce eliminarea spontana a calculului biliar responsabil pentru durerea de tip colicativ, un alt calcul poate obstrua caile biliare. Prin urmare, este esential ca, inca de la primele semne ale colicii, simptomatologia sa fie adresata medicului gastroenterolog.

 

Bibliografie:

Colica biliara https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430772/#:~:text=Biliary%20colic%20is%20defined%20as,causes%20contraction%20of%20the%20gallbladder.

Simptome https://www.healthline.com/health/biliary-colic#diet

Diagnostic si tratament https://www.medicalnewstoday.com/articles/320442#diet

Litiaza biliara https://www.nhs.uk/conditions/gallstones/

Articole similare

Teste-anticorpi-preview
Ce iti arata testele de anticorpi COVID 19
26 ianuarie 2022
Bronșita – cauze, simptome, diagnostic si tratament
5 octombrie 2020
cortizol-preview
Tot ce trebuie sa stii despre cortizol, principalul hormon al stresului
29 mai 2022
serotonina-preview
Serotonina: ce este si ce roluri are
4 mai 2023
placeholder
Alergiile de primavara
9 martie 2023

Cele mai citite articole

6 simptome grave specifice bolilor sexuale feminine
17 iunie 2020
distrofia musculara-preview
Complicatii ale distrofiei musculare
5 mai 2023
stroke_preview
Accidentul vascular cerebral (AVC): cauze, simptome, tratament, preventie
29 noiembrie 2022
10 Mituri despre sanatate: cat e adevar, cat nu e
9 februarie 2023
Voucher Materna Poliana
Acum poți efectua gratuit toate analizele necesare monitorizării sarcinii, cu voucherele Materna
29 octombrie 2021

Oferte

Cele mai cautate oferte

Slider Pachet screening tumoral femei 768x410 px Preview
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
153 lei
107 lei
Slider Pachet screening tumoral barbati 768x410 px Prevew
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
145 lei
103 lei
Slider Pachet Analize Minerale 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand te simti dezechilibrat
Testează-ți nivelul mineralelor din corp
108 lei
86 lei
Slider Pachet Analize prostată 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand incepi sa ai probleme cu prostata
3 analize importante pentru prostata
120 lei
84 lei
Slider Pachet Analize Imunitate 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru verificarea imunitatii
6 analize importante
185 lei
140 lei
Slider Pachet Analize Digestie Sanatoasa Preview
pret avantajos
Analizele care stiu totul despre digestia ta
5 analize pentru digestie
244 lei
171 lei
Slider Pachet Infertilitate preview
pret avantajos
Analizele pentru cei hotarati sa reuseasca
Afla care este pasul urmator
472 lei
378 lei
Slider Pachet BTS
pret avantajos
Analize pentru situatii discrete
9 analize pentru boli cu transmitere sexuala
374 lei
281 lei
SLIDER Pachet Viitoare Mame-preview
pret avantajos
Analizele pentru cea mai frumoasa perioada
9 analize indicate pentru planificarea bebelusului
399 lei
319 lei
pret avantajos
Analizele care iti spun ce efecte are stresul
7 analize indicate pentru identificarea efectelor stresului
218 lei
174 lei
pret avantajos
Analizele pentru când este prea devreme să ai bufeuri de caldura
5 analize indicate pentru premenopauza
369 lei
277 lei
pret avantajos
Analizele pentru perioadele firesti din viata unei femei
5 analize indicate pentru postmenopauza
243 lei
182 lei

Oferte recomandate

reducere aniversara
S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
0 lei
0 lei
profil analize copii
reducere voinica
Analizele care au grijă de sănătatea copilului tău.
12 analize esențiale pentru copii
249 lei
199 lei
pachet avantajos
Analizele pentru cand te lasa ficatul
9 analize utile pentru monitorizarea sanatatii ficatului
142 lei
109 lei
-70 lei
Recoltăm analize ginecologice
3 analize esentiale pentru sanatatea femeii
230 lei
160 lei

Centre

Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Alexandria
Str. Mihaita Filipescu Nr.1, Alexandria, Judetul Teleorman
Contact:
Tel: 0319108 / 0736623140
Email: receptie.alexandria@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Călărași, str. Sloboziei
Str. Sloboziei nr. 31 (fosta Stalingrad nr. 33)
Contact:
Tel: 0319108 / 0723610530
Email: receptie.cl-sloboziei@poliana.ro
Program de recoltare
07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare Hunedoara, B-dul Dacia
B-dul Dacia nr.6 bis (Complex Gambrinus, lângă supermarket Profi)
Contact:
Program de recoltare
Program recoltare: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize București, Str. Pajurei
Str. Pajurei, Nr.2B, Sector 1
Contact:
Tel: 0319108 / 0726230246
Email: receptie.pajura@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30
Analize

Cele mai cautate analize

Colesterol Total
PRET
14 lei Cere programare
Hemoglobina glicozilata Hb A1C
PRET
45 lei Cere programare
Creatinkinaza (CK)
PRET
22 lei Cere programare
Electroforeza Proteinelor Serice Cu Imunofixare/Imunotipare
PRET
117 lei Cere programare
Urocultura
PRET
56 lei Cere programare
Hemoleucograma completa cu formula leucocitara,Hb,Ht si indici eritrocitari si reticulocite
PRET
49 lei Cere programare
Calciu
PRET
15 lei Cere programare
Feritina
PRET
49 lei Cere programare
Fosfataza alcalina
PRET
20 lei Cere programare
Fosfor urinar
PRET
24 lei Cere programare
LDL colesterol
PRET
20 lei Cere programare
Creatinina Serica
PRET
15 lei Cere programare
Fibrinogen
PRET
29 lei Cere programare
Suna acum Cere programare