Atunci c├ónd ne alegem ochelarii de soare, suntem tenta╚Ťi s─â punem accent pe criteriul estetic. Totu╚Öi, ar trebui s─â acord─âm ├«nt├óietate protec╚Ťiei pe care ace╚Ötia o ofer─â din mai multe motive.

Pe l├óng─â  faptul c─â ve╚Ťi putea preveni apari╚Ťia ridurilor fine din col╚Ťurile ochilor, cauzate de expunere ├«ndelungat─â la soare, albul ochilor nu se va ├«nro╚Öi, iar razele ultraviolete (UV) care d─âuneaz─â globului ocular vor fi blocate.

A╚Öadar, este recomandabil s─â purta╚Ťi ochelari de soare fie c─â merge╚Ťi la plaj─â, ├«n parc, sau oriunde ├«n aer liber, indiferent dac─â este ├«nsorit sau ├«nnorat. Este indicat s─â achizi╚Ťiona╚Ťi ochelari de soare ╚Öi pentru copiii dumneavoastr─â.

Mai jos ave╚Ťi c├óteva sfaturi cum s─â va alege╚Ťi ochelari de soare care arat─â bine ╚Öi care v─â protejeaz─â ochii.

Protec╚Ťia UV

Soarele emite raze ultraviolete pe care nu le putem vedea sau sim╚Ťi. ├Än doze mici, acestea pot cre╚Öte nivelul vitaminei D. Dac─â sunt in exces ├«ns─â, razele ultraviolete pot cauza probleme cum ar fi arsurile solare, cancerul de piele ╚Öi pot afecta ochii.

A╚Öadar, ├«nainte de a v─â cump─âra o pereche de ochelari de soare, citi╚Ťi eticheta. Este indicat s─â achizi╚Ťiona╚Ťi ochelari de soare care blocheaz─â razele UVA ╚Öi UVB ├«n propor╚Ťie de 100%.

Expunerea prelungit─â la razele ultraviolete poate duce la un risc crescut de apari╚Ťie a cataractei ╚Öi a bolilor degenerative ale retinei.

Alege╚Ťi ochelarii care vi se potrivesc

O ram─â care nu se potrive╚Öte armonios cu forma fe╚Ťei poate permite razelor ultraviolete s─â p─âtrund─â ├«n ochi. Speciali╚Ötii recomand─â alegerea unor ochelari de soare a c─âror lentile nu le atingem cu genele, dar care nu sunt nici prea ├«ndepartate ╚Öi a c─âror ram─â se aliniaz─â cu spr├óncenele.

Ochelarii de soare care urm─âresc forma fe╚Ťei pot oferi protec╚Ťie nu doar ├«mpotriva razelor ultraviolete, ci ╚Öi ├«mpotriva nisipului ╚Öi a alergenilor (care d─âuneaz─â de asemenea ochilor).

Lentilele polarizate

Acestea reduc efectele deranjante ale reflexiei luminii la plaj─â, pe z─âpad─â sau pe ap─â. Trebuie avut ├«n vedere ├«ns─â faptul c─â lentile polarizate nu ╚Ťin locul protec╚Ťiei UV.

De╚Öi ├«mbun─ât─â╚Ťesc contrastul ╚Öi mul╚Ťi oameni v─âd mai clar prin ele, lentile polarizate pot face dificil─â vizualizarea imaginilor de pe ecranele calculatoarelor, a smartphone-urilor sau de pe bordul ma╚Öinii.

Culoarea lentilelor

Lentilele ├«nchise la culoare nu sunt un semn al protec╚Ťiei UV. Pupila controleaz─â c├ót de mult─â lumin─â p─âtrunde ├«n ochi. Atunci c├ónd purta╚Ťi lentile ├«nchise la culoare, pupila se dilat─â pentru a l─âsa s─â p─âtrund─â mai mult─â lumin─â. ├Än cazul ├«n care ochelarii de soare nu au protec╚Ťie UV, va p─âtrunde o cantitate mai mare de radia╚Ťii ultraviolete care sunt foarte nocive pentru ochi.

Citi╚Ťi eticheta pentru a vedea exact care este protec╚Ťia oferit─â de respectivii ochelari de soare.

Lentilele

Care lentile sunt mai bune: cele din sticl─â incasabil─â, din plastic, cele din policarbonat? Ei bine, aceasta este o chestiune de gust personal. De asemenea este foarte imporant c├ót de bine vede╚Ťi cu ele.  La unele lentile, mai ales la cele mai curbate, pot ap─ârea distorsiuni.

Ochelarii de soare trebuie cump─âra╚Ťi din magazinele de optic─â medical─â. ├Än felul acesta cump─âr─âtorul are garan╚Ťia c─â sunt respectate toate standardele de calitate.