ECG reprezinta prescurtarea de la electrocardiograma. Este o investigatie simpla, rapida, care nu iradiaza, nedureroasa, neinvaziva, care evidentiaza activitatea electrica a inimii ce se inscrie apoi pe o foaie speciala de hartie.

Este nevoie de o pregatire speciala inainte de efectuarea unui traseu ECG?

Pacientii nu au nevoie de o pregatire deosebita si laborioasa. Este util sa nu se efectueze o activitate fizica intensa inainte si nici sa nu se consume substante care pot modifica ritmul cardiac (cafea, ceai negru/verde, bauturi energizante). Daca pacientul are medicatie cardio-vascular activa cu administrare constanta in ambulator, trebuie sa si-o administreze conform schemei terapeutice.

Cum se efectueaza ECG?

Pacientul intra in cabinetul medical si este rugat sa se indeparteze hainele care acopera gleznele, incheieturile mainilor si pieptul. Ulterior pacientul se intinde in pat cu fata in sus si ramane intr-o pozitie confortabila cateva minute. Cadrul medical ce va efectua traseul ECG va monta 10 electrozi in conformitate cu niste regului bine stabilite, standard, 2 la maini, 2 la picioare si 6 la nivelul toracelui. Acesti electrozi sunt conectati prin cabluri la un aparat care se numeste electrocariograf si care transpune pe hartie semnalele electrice primite. In momentul in care traseul ECG ce se poate vizualiza pe un ecran are o buna calitate, fara artefacte, este interpretabil, se da comanda de imprimare pe hartie. Este posibil in cazul in care apar anumite modificari pacientul sa fie rugat sa efectueze niste manevre respiratorii (inspir profund), in care se reinregistreaza un traseu ECG pentru clarificarea unor diagnostice.

Cate tipuri de ECG exista?

Exista mai multe tipuri de inregistrare a activitatii electrice a inimii, dar punctul de pornire este mereu:

ECG standard de repaus – descris mai sus, care presupune inregistrarea pe hartie a activitatii electrice a inimii intr-un moment de timp.

Testul ECG de efort are anumite indicatii, in conditiile in care medicul, pe baza anamnezei, a examenului clinic obiectiv si eventual a altor investigatii (biologice sau imagistice, ECG de repaus) suspicioneaza o anumita patologie, de exemplu coronariana sau aritmica. Se inregistreaza trasee seriate ECG la diverse grade de efort si se interpreteaza.

Monitorizarea holter ECG cu 3 sau cu 12 derivatii are indicatii precise, este de asemenea non invaziva, presupune montarea unor electrozi si a unui mic dispozitiv portabil timp de minim 24 de ore, uneori 48, 72 ore sau chiar mai mult pentru surpinderea unor evenimente aritmice sau ischemice. Monitorizarea este ambulatorie, pacientul nu necesita spitalizare si este sfatuit sa isi desfasoare activitatile obisnuite in timpul inregistrarilor.

Cine efectueaza si cine interpreteaza un traseu ECG?

Inregistrarea traseului ECG poate fi efectuata atat de un medic cu pregatire generala sau speciala (cardiologie, medicina interna, medicina de familie etc) sau de care un asistent medical. Alaturi de efectuarea traseului propriu zis este util sa fie masurate si corelate si alte constante vitale (TA, sat O2%). Interpretarea traseului ECG se face in exclusivitate de catre medic care poate pune un diagnostic si care va stabili atitudinea terapeutica optima. Este esential pentru interpretare ca traseul ECG sa fie comparat cu trasee mai vechi, in cazul in care pacientul le detine, pentru a se aprecia evolutivitatea unei afectiuni.

Cat dureaza sa efectuezi ECG?

Inregistrarea uni traseu ECG standard de repaus este de scurta durata. De cand pacientul intra in cabinet, pana cand se dezbraca, se intinde in pat, se monteaza electrozii, se inregistreaza traseul ECG, se noteaza datele personale si se masoara si alte constante vitale pot trece maximum 10 minute. Interpretarea traseului si eventuala atitudinea terapeutica nu intra in acest interval de timp si se realizeaza aparte de catre medic.

Cine trebuie sa efectueze ECG?

Aceasta investigatie trebuie efectuata ca punct de reper chiar si in cazul pacientilor care nu au nici factori de risc si nici afectiuni cardiace. Toti pacientii care sunt varstnici, fumatori, hipertensivi, obezi, sedentari, diabetici, dislipidemici, care au rude cu afectiuni cardiace, trebuie sa efectueze un traseu ECG. Pacientii care resimt scaderea tolerantei la efort, au ameteli, dificultati in respiratie, palpitatii, dureri toracice, lipotimii, sincope trebuie sa inceapa evaluarea starii de sanitate cu efectuarea unui traseu ECG. Pacientii cu tratamente cu anumite clase de antibiotice (fluoroquinolone de exemplu), cu medicatie psihiatrica, cu medicatie oncologica, hematologica, au nevoie de efectuarea unui traseu ECG. Sportivii de performanta se evalueaza periodic, pe langa alte examinari, prin testare ECG atat de repaus cat si de efort. Intercurentele respiratorii (mai ales in cazul infectiei SARS COV 2) necesita inregistrarea unui traseu ECG, fiind documentata afectarea cardiaca secundara. Pacientii deja diagnosticati cu afectiuni cardiovasculare trebuie monitorizati periodic in legatura cu activitatea electrica a inimii. Pacientii cu dezechilibre hidro-electrolitice pot prezenta tulburari in activitatea electrica a inimii si trebuie sa efectueze un traseu ECG.

Ce afectiuni poate depista ECG?

O gama larga de afectiuni pot fi diagnosticate prin aceasta examinare. Cardiomiopatiile, bolile valvulare, boala coronariana ischemica, in toate formele ei, mergand pana la infarctul miocardic acut, boli ale pericardului, tulburari de ritm sau de conducere, hipertensiunea arteriala complicata, diselectrolitemiile severe au expresie pe traseul ECG.

Este suficient sa efectuezi doar un traseu ECG pentru evaluarea CV?

Traseul ECG reprezinta un minim, un punct de pornire obligatoriu in orice evaluare cardio-vasculara. El este insotit obligatoriu de o consultatie in care medicul, pe baza anamnezei si a examenului clinic obiectiv stabileste atitudinea diagnostica si terapeutica ulterioara.

Cand trebuie repetat traseul ECG?

Medicul este cel care hotaraste intervalul de timp in care traseul ECG trebuie repetat. Lucrul acesta depinde de afectiunea diagnosticata, de prezenta factorilor de risc pentru patologia cardio-vasculara si de simptomatologie. ECG-ul repetat poate fi util in cazul aparitiei unor noi simptome, pentru monitorizarea eficientei unui tratament, pentru urmarirea evolutiei unei afectiuni (de exemplu, infarctul miocardic se insoteste de modificari ECG in timp, care pot arata o evolutie favorabila sau, dimpotriva, o evolutie catre complicatii). In cazul in care rolul efectuarii traseului ECG este doar pentru preventia afectiunilor cardio-vasculare, pacientul are un stil de viata sanatos, nu are acumulare de factori de risc, nu are simptomatologie, nu urmeaza tratamente care pot influenta activitatea electrica a inimii (de exemplu medicatie cu viza psihiatrica), atunci este suficient sa se efectueze un traseu ECG pe an.

Care este rolul ECG?

Efectuarea unui traseu ECG este utila pentru preventia afectiunilor cardio-vasculare, pentru diagnosticul lor si pentru monitorizarea bolilor cardiace cronice, atat evaluarea eficientei tratamentului cat si aparitia unor eventuale complicatii.

 

Autor: Dr Irina Calangea
Medic primar cardiologie
Doctor in stiinte medicale