Deviatia de sept: ce este, cauze, simptome, complicatii

Ce este deviatia de sept

Deviatia de sept este o afectiune in care septul nazal ā€“ peretele format din os si cartilaj, care imparte cavitatea nasului in jumatate – este semnificativ descentrat sau stramb, ceea ce face respiratia dificila. Majoritatea oamenilor prezinta o asimetrie in dimensiunea cailor respiratorii, fara sa stie acest lucru. Doar asimetriile mai severe cauzeaza probleme semnificative de respiratie si necesita tratament.

Cauze ale deviatiei de sept

O persoana se poate naste cu un sept deviat, dar acesta poate aparea si ca urmare a unei rani sau a unui traumatism, cum ar fi cel suferit in timpul practicarii unui sport sau intr-un accident de masina. Chiar daca nasul nu s-a spart, poate aparea o leziune de contact, care sa schimbe forma cartilajului flexibil care alcatuieste septul.

In plus, o trauma poate afecta modul in care creste septul, in viitor. Acest lucru este valabil mai ales in cazul leziunilor petrecute in timpul copilariei, deoarece atat cartilajul, cat si oasele sunt mai spongioase si mai usor de modificat la copii.

In unele cazuri, deviatia poate fi observata cu usurinta: o nara poate parea mai mare decat cealalta, doar privind la baza nasului. In cele mai multe cazuri, asimetria nu este prea vizibila. Ceea ce vedem cand ne uitam la nas este doar varful aisbergului, deoarece cavitatea nazala si pasajele nazale se intind mult inapoi spre interior, pentru a ajuta la directionarea aerului catre plamani. O deviatie oriunde in sept poate provoca simptome.

De aceea, cei care se confrunta cu simptomele unei deviatii de sept trebuie sa consulte un medic ORL. Acesta are instrumentele necesare pentru a exclude sau confirma daca septul este deviat, precum si pentru a determina severitatea, in cazul in care se pune un diagnostic.

Un sept deviat poate fi cauzat de:

  • afectiune prezenta la nastere: in unele cazuri, o deviatie de sept apare atunci cand fatul se dezvolta in uter. Deviatia este evidenta la nastere.
  • Leziune a nasului: un sept deviat poate fi, de asemenea, rezultatul unei leziuni care face ca septul nazal sa fie mutat din pozitia initiala. La sugari, o astfel de leziune poate aparea in timpul nasterii.
  • La copii si adulti, o gama larga de accidente poate duce la o leziune a nasului si sept deviat. Traumele la nivelul nasului apar cel mai frecvent in timpul sporturilor de contact, al jocurilor dure, cum ar fi luptele, sau accidentele de masina.
  • Procesul de imbatranire poate afecta structurile nazale, agravand in timp un sept deviat.
  • Umflarea si iritatia cavitatilor nazale sau a sinusurilor, din cauza unei infectii, pot ingusta si mai mult pasajul nazal si pot duce la obstructia nazala.

Simptome

Cele mai multe deplasari ale septului nu produc niciun simptom si este posibil sa nu stii ca ai un sept deviat. Cu toate acestea, unele deformari ale septului pot provoca urmatoarele semne si simptome:

  • Obstructia uneia sau a ambelor nari: acest blocaj poate face dificila respiratia prin nara sau nari. Este posibil sa observi acest lucru mai mult atunci cand ai o raceala sau alergii care iti pot provoca umflarea si ingustarea cailor nazale.
  • Sangerari nazale: suprafata septului nazal poate deveni uscata, crescand riscul de sangerare nazala.
  • Dureri faciale: exista o dezbatere despre posibilele cauze nazale ale durerii faciale. O posibila cauza a durerii faciale unilaterale ar putea fi un sept deviat sever, in care suprafetele din interiorul nasului se ating si provoaca presiune.
  • Respiratie zgomotoasa in timpul somnului: o deviatie de sept sau umflarea tesuturilor din nas poate fi unul dintre numeroasele motive pentru respiratia zgomotoasa in timpul somnului.
  • Constientizarea ciclului nazal: nasul alterneaza intre a fi obstructionat pe o parte si apoi s pe cealalta parte. Acesta se numeste ciclu nazal. Preferinta pentru a dormi pe o anumita parte: unii oameni pot prefera sa doarma pe o anumita parte, pentru a optimiza respiratia pe nas, in timpul nopții, daca un pasaj nazal este ingustat.

Adreseaza-te medicul daca ai:

  • o nara sau ambele nari infundate, care nu raspund la tratament;
  • sangerari nazale frecvente;
  • infectii recurente ale sinusurilor.

Factori de risc

Pentru unele persoane, o deviatie de sept este prezenta inca de la nastere. Dupa nastere, un sept deviat este cel mai frecvent cauzat de o leziune care va muta septul nazal din loc. Factorii de risc includ:

  • practicarea sporturilor de contact;
  • nepurtarea centurii de siguranta in timpul mersului cu masina.

Complicatii

Deviatia minora a septului nazal nu provoca complicatii, dar daca ai un sept sever afectat, poti dezvolta complicatii, inclusiv:

  • probleme cronice ale sinusurilor;
  • apnee in somn;
  • sforait sau respiratie puternica in timpul somnului;
  • congestie nazala;
  • sangerari nazale;
  • gura uscata (xerostomie).

Diagnosticare

Medicul ORL te va intreba despre simptomele tale, respectiv ce simti, de cand ai simptome, daca te trezesti in timpul somnului si daca ai dificultati de respiratie.

Ulterior, va face un examen fizic, folosind cateva instrumente pentru a vedea interiorul narilor. Medicul poate folosi o lumina pentru a vedea interiorul nasului si, eventual, o luneta iluminata, in forma de tub, pentru a vedea mai in spate, in interiorul narilor. Un specul va deschide caile nazale, permitand medicului o vizibilitate mai mare. El poate vedea cum arata septul tau inainte si dupa aplicarea unor picaturi decongestionante.

Autotestarea septului deviat

Un diagnostic medical este singura modalitate sigura de a sti daca ai sau nu un sept deviat, dar efectuarea unei autoexaminari te poate ajuta sa decizi daca trebuie sau nu sa te adresezi unui medic.

Daca narile sunt disproportionate, este posibil sa ai un sept deviat. Incearca sa iti inclini capul pe spate, pentru a vedea in interiorul narilor, in timp ce te uiti in oglinda. Daca narile sunt neuniforme, este posibil sa ai un sept deviat.

Iata o alta modalitate de autotestare a unui sept deviat, parcurgand urmatorii pasi:

  • Blocheaza o nara, tinandu-o cu degetul.
  • Inspira prin nara deschisa. Observa cat de usor sau dificil este.
  • Schimba narile si repeta.
  • Daca observi dificultati usoare de respiratie, printr-una sau ambele nari, este posibil sa ai o deviatie de sept.

Tratament

Un sept deviat poate fi uneori ameliorat cu medicamente. Daca medicamentul nu ofera o usurare adecvata, poate fi necesara o procedura chirurgicala pentru a repara un sept stramb si pentru a imbunatati respiratia.

Medicamente pentru deviatia de sept

Medicul iti poate prescrie medicamente pentru a atenua simptomele unui sept deviat. Desi aceste medicamente iti pot reduce simptomele, ele nu vor corecta definitiv un sept deviat.

Medicamentele pentru simptomele unei deviatii de sept pot include:

Decongestionante

Decongestionantele pot fi luate fie pe cale orala, fie sub forma de spray. Ele ajuta la reducerea inflamatiei cavitatii nazale, pentru a creste fluxul de aer. Ambele pot avea insa efecte secundare. Decongestionantele orale pot provoca excitabilitate la unele persoane. Decongestionantele prin pulverizare functioneaza bine pentru cateva zile, doar pentru a agrava si mai mult simptomele ulterior. Nici unul nu este destinat utilizarii pe termen lung.

Spray-uri nazale cu steroizi

Spray-urile nazale cu steroizi cresc drenajul prin reducerea tumefierii mucoasei nazale. Pentru a obtine efectul complet, este nevoie sa il utilizezi intre 1 si 3 saptamani. Asigura-te ca urmezi instructiunile medicului atunci cand il utilizezi.

Antihistaminice

Antihistaminicele pot ajuta la reducerea simptomelor precum curgerea nasului sau infundarea acestuia.Acestea provoaca adesea somnolenta si ar trebui sa fie utilizate cu prudenta inainte de a conduce sau cand iei alte medicamente.

Benzi nazale

Benzile nazale nu sunt medicamentoase si se pot cumpara fara prescriptie medicala. Se lipesc la exteriorul nasului si deschid usor narile pentru a creste fluxul de aer.

Chirurgie

Multi oameni cu deviatie de sept considera ca ameliorarea prin intermediul medicamentelor este suficienta si nu au nevoie de interventie chirurgicala. Din acest motiv, tratamentul incepe aproape intotdeauna cu administrarea de medicamente.

In cazul persoanelor care au probleme structurale majore sau care nu raspund la medicamente, este necesara o interventie chirurgicala pentru ameliorarea simptomelor de deviatie de sept.

Nasul este o parte esentiala a corpului tau si aparitia unor probleme nazale cronice iti poate afecta cu adevarat calitatea vietii. Dupa operatie, cea mai mare parte a pacientilor pot respira si dormi foarte bine.

Un alt beneficiu al septoplastiei este ca poate fi combinata cu alte proceduri nazale care ar putea fi necesare, precum:

  • chirurgie endoscopica a sinusurilor;
  • chirurgia turbinatelor sau reductia cornetelor nazale;
  • chirurgie de reparare a valvelor nazale;

O interventie chirurgicala de deviatie de sept este o procedura realizata in ambulatoriu, fara a sta internat. Totusi, exista o perioada de recuperareĀ  pe care o vei petrece acasa.

Dupa prima saptamana, chirurgul va examina zona si iti va curata nasul.

De asemenea, trebuie sa eviti exercitiile fizice timp de cateva saptamani si sa nu iti sufli nasul pana cand medicul nu te asigura ca totul s-a vindecat.

In cat timp dupa operatie se vad efectele

Ameliorarea simptomelor poate fi observata in trei pana la patru saptamani, dupa interventia chirurgicala.

Efectuata corect, septoplastia are o rata foarte mare de succes, iar odata ce septul este fixat, ramane asa pentru totdeauna.

In cazuri rare, cartilajul corectat poate pastra o anumita memorie structurala si poate reveni la starea sa, astfel ca in timp, unele septoplastii trebuie revizuite.

Riscurile operatiei

Nicio interventie chirurgicala nu este complet lipsita de riscuri, dar beneficiile – in acest caz, capacitatea de a respira mai bine ā€“ depasesc cu mult riscurile. Septoplastia si septorinoplastia sunt proceduri comune si sigure. Efectele secundare sunt rare. Totusi, discuta cu medicul curant despre posibilele riscuri ale interventiei chirurgicale, inainte de a lua o decizie de tratament.

Desi rare, riscurile de septoplastie si/sau rinoplastie pot include:

  • infectie;
  • sangerare;
  • perforatia septului;
  • pierderea osului.

Daca ai simptome de deviatie de sept, programeaza-te la un medic specialist. Exista o serie de cauze pentru care este posibil sa ai aceste simptome, inclusiv sinuzita cronica sau alergiile nazale.

 

 

Surse:

  • my.clevelandclinic.org
  • houstonmethodist.org
  • webmd.com
  • mayoclinic.org