Categories
Articol medical

Diabetul zaharat de tip I

19 iulie 2022

Autor: Echipa Editoriala Poliana

In cazul persoanelor care sufera de diabet de tip I, pancreasul nu produce insulina sau produce foarte putina. Insulina ajuta zaharul din sange sa patrunda in celulele din organism pentru a fi transformate in energie. Fara insulina, zaharul din sange nu poate patrunde in celule si se acumuleaza in sange. Nivelul ridicat de zahar din sange dauneaza organismului si provoaca multe dintre simptomele si complicatiile diabetului.

In trecut, afectiunea a fost numita diabet zaharat insulino-dependent sau diabet juvenil. De obicei, diabetul zaharat de tip I se dezvolta la copii, adolescenti si adulti tineri, dar poate aparea la orice varsta.

Diabetul de tip I este mai putin frecvent decat cel de tip II, estimandu-se ca aproximativ intre 5 si 10% dintre persoane sufera de diabet de tipul I.

Simptome

De cele mai multe ori, semnele si simptomele nu sunt evidente, dar ele pot deveni severe. Simptomele includ:

  • sete extrema;
  • foame crescuta, aparuta mai ales dupa masa;
  • gura uscata;
  • stomac deranjat si varsaturi;
  • urinare frecventa;
  • pierdere in greutate inexplicabila, chiar daca mananci suficient;
  • oboseala;
  • vedere incetosata;
  • respiratie ingreunata;
  • infectii frecvente ale pielii, tractului urinar sau ale vaginului;
  • schimbarile de dispozitie;
  • enurezis la un copil care nu a avut episoade de mictiuni involuntare noaptea.

Pe langa aceste simptome, exista si o serie de alte semne care trag un semnal de alarma fata de gravitatea afectiunii. Acestea pot fi:

  • tremuraturi si confuzie;
  • respiratie rapida;
  • dureri de burta;
  • pierderea constientei ;

Cauzele diabetului de tip I

Insulina este un hormon care ajuta la patrunderea  zaharului (glucozei) in tesuturile corpului. Concret, celulele il folosesc drept combustibil. Deteriorarea celulelor beta din cauza diabetului de tip I anuleaza procesul. Glucoza nu poate patrunde in celule, deoarece insulina nu este acolo pentru a-si face treaba. In timp ce zaharul se acumuleaza in sange, celulele mor de foame. Acest fenomen produce cresterea glucozei din sange, numita hiperglicemie, ceea ce poate duce la:

  • Deshidratare: cand exista zahar in plus in sange, faci pipi mai mult. Acesta este modul prin care corpul scapa de exces. O cantitate mare de apa iese cu acea urina, determinand deshidratarea corpului.
  • Pierdere in greutate: glucoza care se elimina prin urinare ia cu ea si calorii. De aceea, multe persoane cu nivel ridicat de zahar in sange pierd din greutate.

Cetoacidoza diabetica

Daca organismul tau nu poate obtine suficienta glucoza pentru a-si produce energia, descompune celulele adipoase. Acest lucru creeaza substante chimice numite cetone.

Ficatul elibereaza zaharul pe care il depoziteaza pentru a ajuta. Dar corpul nu il poate folosi fara insulina, asa ca se acumuleaza in sange, impreuna cu cetonele acide. Acest amestec de glucoza suplimentara, deshidratare si acumulare de acizi cetonici este cunoscut sub numele de cetoacidoza si poate pune viata in pericol daca nu este tratat imediat.

Cauzele diabetului de tip I

Cercetarile de pana acum au aratat ca diabetul de tip I ar putea fi cauzat de o reactie autoimuna. Aceasta reactie distruge celulele din pancreas care produc insulina, numite celule beta. Procesul poate dura luni sau ani inainte sa apara orice simptom. Diabetul de tip I poate aparea impreuna cu alte boli autoimune, cum ar fi boala Graves sau vitiligo.

Unii oameni au anumite gene – trasaturi transmise de la parinte la copil – care ii fac mai susceptibili de a dezvolta diabet de tip I. Cu toate acestea, multi dintre ei nu vor avea diabet de tip 1 chiar daca au genele prezente. Un factor declansator, cum ar fi un virus, poate juca, de asemenea, un rol in dezvoltarea diabetului de tip I.  Dieta si obiceiurile de viata nu provoaca diabet de tip I.

Factori de risc

Diabetul de tip 1 afecteaza in mod egal atat barbatii, cat si femeile. Sunt insa o serie de factori de risc despre care vorbim in continuare:

  • Istoric in familie: oricine are un parinte sau un frate cu diabet zaharat de tip I are un risc usor crescut de a dezvolta aceasta afectiune.
  • Genetica: prezenta anumitor gene indica un risc crescut de a dezvolta diabet de tip I.
  • Varsta: desi diabetul de tip I poate aparea la orice varsta, el se remarca la doua varfuri de varste: la copiii intre 4 si 7 ani si la copiii intre 10 si 14 ani.

Testarea pentru diabetul de tip 1

Un simplu test de sange iti va arata daca ai sau nu diabet. Se recomanda ca analiza sa fie facuta in cadrul unui laborator.

Valorile normale ale glicemiei, in urma testarii dupa minimum opt ore de la ultima masa, sunt cuprinse intre 60 si 110 mg/dl. Ele pot varia usor in functie de metoda de laborator folosita.

De asemenea, valoarea glicemiei luata la o ora dupa masa nu trebuie sa depaseasca 160 mg/dl.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pentru stabilirea diagnosticului de diabet zaharat, valoarea glicemiei a jeun trebuie sa fie de 126 mg/dl.

Daca medicul pune diagnosticul de diabet zaharat de tip I, va poate recomanda analiza pentru autoanticorpi. Rezultatul ar putea indica indica faptul ca organismul se ataca singur. Fenomenul este adesea intalnit la cei cu diabet de tip 1, dar nu si la cei cu diabet de tip 2.

De asemenea, este posibil sa ti se recomande analiza unei probe de urina, pentru a investiga prezenta cetonelor. A avea cetone in urina pledeaza pentru faptul ca ai diabet de tip 1 in loc de tip 2, desi cetonuria apare in toate cazurile de decompensare a pacientului diabetic din cauza unui management terapeutic deficitar al afectiunii.

Tratament

Persoanele care sufera de diabet de tip I trebuie sa faca injectii cu insulina. Substanta este necesara pentru a gestiona nivelul zaharului din sange si pentru a da energie corpului. Insulina nu poate fi administrata, inca, sub forma de pastila. Si aceasta pentru ca acidul din stomac ar distruge-o inainte de a putea ajunge in sange. Medicul va stabili cel mai eficient tip si doza de insulina pentru fiecare caz in parte.

De asemenea, este necesar ca bolnavul cu diabet de tip I sa isi masoare regulat nivelul de zahar din sange. Medicul va recomanda cat de des trebuie verificat si care ar trebui sa fie valorile tinta. Mentinerea nivelului de zahar din sange cat mai aproape de tinta ajuta la prevenirea sau intarzierea aparitiei complicatiilor legate de diabet.

O atentie deosebita trebuie acordata si gestionarii stresului zilnic. Desi face parte din viata, stresul trebuie gestionat pentru ca ingreuneaza tinerea sub control a diabetului.

Activitatea fizica regulata, somnul suficient si exercitiile de relaxare pot ajuta si ele in mentinerea sub control a nivelului glicemiei.

Totodata, contribuie si alegerile alimentare sanatoase, controlul tensiunii arteriale si a colesterolului.

Complicatii

In timp, diabetul de tip I poate afecta organele importante ale corpului, inclusiv inima, vasele de sange, nervii, ochii si rinichii, ducand la complicatii.  Acestea pot chiar pune viata in pericol. Solutia pentru evitarea riscului de producere a acestora este mentinerea unui nivel normal de zahar in sange.

Iata care sunt posibilele complicatii ce pot aparea in cazul unei persoane care sufera de diabet zaharat de tip I:

  • Boli ale inimii si ale vaselor de sange

Diabetul creste dramatic riscul de aparitie a diferitelor probleme cardiovasculare, inclusiv boala coronariana cu durere in piept, infarct de miocard, accident vascular cerebral, ingustarea arterelor si hipertensiune arteriala.

  • Leziuni ale nervilor (neuropatie)

Excesul de zahar poate leza peretii vaselor mici de sange – capilare – care  hranesc nervii, in special de la nivelul picioarelor. De asemenea, afecteaza metabolismul celulelor nervoase, mari consumatoare de glucoza pentru producerea energiei. Neuropatia diabetica poate provoca furnicaturi, amorteala, arsuri sau durere care de obicei incepe la varful degetelor de la picioare sau de la maini si se extinde treptat in sus.

Controlul slab al zaharului din sange poate duce, in cele din urma, la pierderea sensibilitatii la nivelul membrelor afectate.

Leziunile nervilor care afecteaza tractul gastrointestinal pot cauza probleme precum greata, varsaturi, diaree sau constipatie. In cazul barbatilor, poate aparea disfunctia erectila.

  • Leziuni renale (nefropatie)

Rinichii contin milioane de grupuri mici de vase de sange care filtreaza deseurile din sangele tau. Diabetul poate deteriora acest sistem delicat de filtrare. Leziunile severe pot duce la insuficienta renala sau o boala renala ireversibila in stadiu terminal, care necesita dializa sau transplant de rinichi.

  • Leziuni oculare

Diabetul poate deteriora vasele de sange ale retinei, afectiune cunoscuta ca retinopatie diabetica.  Principalul risc este acela de orbire.  Diabetul creste, de asemenea, riscul altor afectiuni grave de vedere, cum ar fi cataracta si glaucomul.

  • “Piciorul diabetic”

Leziunile nervilor la nivelul picioarelor sau fluxul sanguin slab catre picioare cresc riscul aparitiei diferitelor complicatii. Lasate netratate, taieturile si veziculele se pot infecta si pot duce in cele din urma la amputarea degetelor de la picior.

  • Afectiuni ale pielii si gurii

Diabetul va poate lasa mai susceptibil la infectii ale pielii si gurii, inclusiv infectii bacteriene si fungice. Exista risc crescut de boala a gingiilor si de uscaciune a gurii.

  • Complicatii ale sarcinii

Nivelurile ridicate ale zaharului din sange pot fi periculoase atat pentru mama, cat si pentru copil. Riscul de avort spontan, de nastere a unui fat mort si de malformatii congenitale creste atunci cand diabetul nu este bine controlat. Pentru mama, diabetul creste riscul de cetoacidoza diabetica, retinopatie, hipertensiune arteriala indusa de sarcina si preeclampsie.

Preventie

Nu exista o modalitate cunoscuta de a preveni diabetul de tip 1. Cercetatorii fac insa studii pentru prevenirea bolii si a distrugerii celulelor insulare la persoanele care sunt nou diagnosticate.

Vestea buna este ca persoanele diagnosticate cu diabet de tip I pot avea o viata lunga si sanatoasa daca isi controleaza cu atentie nivelul glicemiei.

 

Surse de informatie:

cdc.gov

webmd.com

mayoclinic.org

Articole similare

TROMBOZA-PREVIEW
Tromboza: simptome, cauze, tratament
20 aprilie 2023
RINITA-PREVIEW
Rinita alergica: cauze, simptome, diagnostic si tratament
22 iunie 2023
ce este insuficienta renala
Insuficienta renala: simptome, cauze, diagnoza si tratament
26 februarie 2022
laringita-preview
Laringita: cauze, simptome, tratament
13 august 2023
scolioza-preview
Scolioza: diagnostic, cauze, factori de risc
29 iulie 2023

Cele mai citite articole

6 simptome grave specifice bolilor sexuale feminine
17 iunie 2020
distrofia musculara-preview
Complicatii ale distrofiei musculare
5 mai 2023
stroke_preview
Accidentul vascular cerebral (AVC): cauze, simptome, tratament, preventie
29 noiembrie 2022
10 Mituri despre sanatate: cat e adevar, cat nu e
9 februarie 2023
Voucher Materna Poliana
Acum poți efectua gratuit toate analizele necesare monitorizării sarcinii, cu voucherele Materna
29 octombrie 2021

Oferte

Cele mai cautate oferte

cel mai mic pret
Analize care-ti spun an de an cum te simti
10 analize uzuale pentru detectarea timpurie a unor afectiuni
186 lei
79 lei
cel mai mic preț
Cum stai cu Vitamina D?
Util pentru monitorizarea afectiunilor osoase
110 lei
80 lei
reducere aniversara
S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
0 lei
0 lei
Slider Pachet screening tumoral femei 768x410 px Preview
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
157 lei
109 lei
Slider Pachet analize infecti urinare preview
pret avantajos
Analizele pentru cand te ustura pana-n suflet
Testează-te și tratează la timp infectiile urinare.
85 lei
60 lei
Slider Pachet screening tumoral barbati 768x410 px Prevew
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
149 lei
109 lei
Slider Pachet Analize Minerale 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand te simti dezechilibrat
Testează-ți nivelul mineralelor din corp
108 lei
86 lei
Slider Pachet Analize prostată 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand incepi sa ai probleme cu prostata
3 analize importante pentru prostata
120 lei
84 lei
Slider Pachet Analize Imunitate 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru verificarea imunitatii
6 analize importante
185 lei
140 lei
pret avantajos
Analizele care stiu totul despre digestia ta
5 analize pentru digestie
244 lei
171 lei
Slider Pachet Infertilitate preview
pret avantajos
Analizele pentru cei hotarati sa reuseasca
Afla care este pasul urmator
472 lei
378 lei
pret avantajos
Analize pentru situatii discrete
9 analize pentru boli cu transmitere sexuala
374 lei
281 lei

Oferte recomandate

reducere aniversara
S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
0 lei
0 lei
profil analize copii
reducere voinica
Analizele care au grijă de sănătatea copilului tău.
12 analize esențiale pentru copii
249 lei
199 lei
pachet avantajos
Analizele pentru cand te lasa ficatul
9 analize utile pentru monitorizarea sanatatii ficatului
161 lei
119 lei
-70 lei
Recoltăm analize ginecologice
3 analize esentiale pentru sanatatea femeii
230 lei
160 lei

Centre

Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Alexandria
Str. Mihaita Filipescu Nr.1, Alexandria, Judetul Teleorman
Contact:
Tel: 0319108 / 0736623140
Email: receptie.alexandria@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Călărași, str. Sloboziei
Str. Sloboziei nr. 31 (fosta Stalingrad nr. 33)
Contact:
Tel: 0319108 / 0723610530
Email: receptie.cl-sloboziei@poliana.ro
Program de recoltare
Luni - Vineri 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni - Vineri 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare Hunedoara, B-dul Dacia
B-dul Dacia nr.6 bis (Complex Gambrinus, lângă supermarket Profi)
Contact:
Program de recoltare
Program recoltare: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize București, Str. Pajurei
Str. Pajurei, Nr.2B, Sector 1
Contact:
Tel: 0319108 / 0726230246
Email: receptie.pajura@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30

Analize

Cele mai cautate analize

Urocultura
PRET
56 lei Cere programare
Hemoleucograma completa cu formula leucocitara,Hb,Ht si indici eritrocitari si reticulocite
PRET
49 lei Cere programare
Creatinkinaza (CK)
PRET
22 lei Cere programare
Hemoglobina glicozilata Hb A1C
PRET
45 lei Cere programare
Colesterol Total
PRET
15 lei Cere programare
Feritina
PRET
49 lei Cere programare
Electroforeza proteinelor serice cu imunofixare
PRET
96 lei Cere programare
Calciu
PRET
15 lei Cere programare
Fosfor seric
PRET
17 lei Cere programare
Proteina C reactiva (CRP)
PRET
26 lei Cere programare
Suna acum Cere programare