Dietele hipocalorice: Tot ce trebuie sa stii

In cadrul unei diete hipocalorice se consuma intre 800 si 1500 de calorii pe zi. Pentru unele persoane, o dieta cu putine calorii este o alternativa pentru slabirea pe termen scurt.

Multe diete hipocalorice sunt formule fabricate comercial de maxim 800 de calorii, care inlocuiesc toate alimentele pe care le consumam de obicei in cursul unei zile. Altele, cum ar fi bine cunoscuta dieta cu grapefruit (numita si dieta Hollywood) se bazeaza pe consumul in mod repetat de aceleasi alimente cu un continut scazut de calorii.

Dietele hipocalorice nu trebuie confundate cu suplimentele alimentare care pot inlocui o masa sau doua pe zi.

Cat de eficiente sunt dietele hipocalorice?

Daca aveti indicele de masa corporala (ICM) de peste 30 (care corespunde obezitatii), atunci o dieta hipocalorica va poate ajuta sa slabiti un kilogram sau doua pe saptamana, aproximativ 20 de kilograme in 20 de saptamani.

Pierderea unui numar mare de kilograme poate ameliora afectiunile medicale legate de greutate cum ar fi diabetul, hipertensiunea si colesterolul marit. Totusi, pe termen lung, dietele hipocalorice nu sunt mai eficiente decat cele simple. Odata ce terminati o dieta este necesar sa va schimbati si stilul de viata, continuand cu o alimentatie sanatoasa si exercitii fizice regulate.

Sunt dietele hipocalorice sanatoase?

Dietele hipocalorice nu sunt recomandate tuturor. Pentru a va asigura ca o asemenea dieta este potrivita pentru dumneavoastra, consultati in prealabil un medic.

In cazul in care IMC-ul dumneavoastra este mai mare de 30, atunci dietele hipocalorice sunt in general sigure atata vreme cat va aflati sub supraveghere medicala. Dietele hipocalorice se recomanda persoanelor supraponderale dar nu obeze (cu un IMC de 27-30) doar in cazul in care acestea au afectiuni medicale legate de greutate si daca se afla sub supraveghere medicala.

Dietele hipocalorice nu sunt recomandate femeilor insarcinate sau celor care alapteaza si nici copiilor sau adolescentilor, cu exceptia celor aflati in cadrul unor programe specializate de tratament. De asemenea, nu sunt recomandate nici persoanelor de peste 50 de ani, atat pentru a nu interfera cu medicamentele pe care le iau pentru afectiunile deja existente cat si pentru a evita efectele secundare posibile.

Care sunt efectele secundare ale dietelor hipocalorice?

Persoanele care urmeaza o dieta hipocalorica pe o perioada de 4-16 saptamani pot suferi de efecte secundare cum ar fi oboseala, constipatie, stari de greata si diaree. Aceste stari se imbunatatesc de obicei dupa cateva saptamani si rareori duc la intreruperea dietei.

Cele mai grave si des intalnite efecte secundare ale dietelor hipocalorice sunt pietrele la vezica biliara. Riscul acestora creste in timpul pierderilor rapide de greutate. Nu se stie cu siguranta daca pietrele sunt cauzate de dietele hipocalorice sau de kilogramele pierdute.

Ce alte dezavantaje prezinta dietele hipocalorice?

O alimentatie echilibrata este importanta pentru a fi sanatos. O dieta hipocalorica asigura cu greu o nutritie bogata si satisfacatoare. De asemenea, 800 de calorii pe zi sunt insuficiente pentru a va asigura energia necesara activitatilor zilnice si exercitiilor fizice regulate, cu atat mai mult cand consumati aceleasi alimente in fiecare zi.

Pe parcursul dietei hipocalorice este recomandabil sa consultati medicul sau nutritionistul pentru a va asigura ca aveti parte de toti nutrientii de care organismul are nevoie.

Surse:

http://www.webmd.com/diet/low-calorie-diets#1