Durerea de stomac sau durerea abdominala: cauze si tratament

Durerea abdominala, numita impropriu de stomac, se refera la disconfortul resimtit in zona cuprinsa intre piept si pelvis. De obicei, problemele digestive sunt considerate cea mai frecventa cauza a acestui tip de durere.

Pe de alta parte, disconfortul sau problemele de sanatate ale oricarui organ sau parte a abdomenului pot provoca dureri care iradiaza in intreaga zona. Abdomenul contine multe organe vitale, muschi, vase de sange si tesuturi conjunctive, ce includ stomacul, rinichii, ficatul, intestinul subtire si gros, apendicele, pancreasul, vezica biliara si splina. Tot prin abdomen trec si artera principala a inimii –aorta- si o alta vena a inimii -vena cava inferioara-. De asemenea, abdomenul gazduieste si muschii de baza, cele patru grupe de muschi abdominali ce confera stabilitate si mentin organele protejate, la locul lor. Astfel, in conditiile in care zona abdominala gazduieste o multime de elemente, durerile de stomac (abdominale) pot avea multe cauze.

De exemplu, durerea asemanatoare crampei poate fi asociata cu diaree, constipatie, balonare sau flatulenta. Si aceasta in timp ce in cazul femeilor, crampele pot fi asociate cu menstruatia, avortul spontan sau nasterea.

Totodata, si infectiile virale, bacteriene sau parazitare care afecteaza stomacul si intestinele pot provoca dureri abdominale.

Durerea de stomac poate fi acuta, manifestata prin disconfort prezent pentru un timp limitat, si cronica – o durere constanta sau recurenta. Deoarece exista o serie de tulburari gastrointestinale si sistemice care provoaca dureri abdominale, este necesar ca medicul sa stabileasca cauza principala a durerii.

Durerea progresiva este durerea care se agraveaza in timp. De obicei, alte simptome apar pe masura ce durerea progreseaza si constituie un semnal de alarma pentru medic.

Cauze ale durerii abdominale

Durerea abdominala este un disconfort ce poate fi cauzat si complicat de mai multi factori. Este importanta localizarea ei in cadrul abdomenului si iradierea, deoarece ofera indicii privind organul bolnav si extinderea procesului patogen. Abdomenul a fost impartit ca o tabla de sah, in 9 cadrane dispuse in 3 niveluri (superior, mediu si inferior), fiecare nivel avand 3 compartimente ( lateral drept, median si lateral stang) care poarta o denumire specifica.

Printre cauzele comune ale durerii abdominale se numara:

Gastroenterita

In cazul gastroenteritei, durerea abdominala este adesea insotita de greata, varsaturi si scaune moi, adesea lichide, pe care persoana bolnava le elimina mult mai repede si mai frecvent decat in mod normal. Bacteriile sau virusii cauzeaza majoritatea cazurilor de gastroenterita, iar simptomele dispar, de obicei, in cateva zile. Simptomele care dureaza mai mult de doua zile pot fi un semn al unor probleme de sanatate mai grave, cum ar fi o infectie sau o afectiune inflamatorie, precum boala inflamatorie intestinala. Simptomele comune ale gastroenteritei includ greata, varsaturi, febra, crampe abdominale, balonare si gaze.

Programeaza-te la o consultatie la unul dintre specialistii nostri pentru a-ti verifica starea de sanatate!

Gazele

Gazele apar atunci cand bacteriile din intestin descompun alimentele pe care organismul nu le poate tolera. O presiune crescuta a gazelor in intestin poate provoca dureri intense prin dilatarea anselor intestinale. Gazele pot ramane temporar in abdomen (balonare) sau pot fi eliminate prin flatulenta sau eructatie (eliminarea pe gura).
Sunt si anumite alimente ce pot provoca gaze, precum fasolea, ceapa si anumite legume crucifere sau lactatele.

Sindromul intestinului iritabil

Din motive necunoscute, persoanele cu intestin iritabil au o capacitate mai scazuta de a digera si absorbi anumite tipuri de alimente. Durerea abdominala este simptomul principal pentru multe persoane care sufera de sindromul intestinului iritabil. Se amelioreaza cu defecatia iar debutul sau se asociaza cu o modificare a frecventei scaunelor si/ sau cu o modificare a formei (aspectului) scaunului. Alte simptome comune ale afectiunii includ gaze (balonare), greata, crampe si flatulenta.

Refluxul gastroesofagian

Ocazional, acidul gastric din stomac refuleaza din stomac, inapoi inspre esofag si poate ajunge in cavitatea bucala. Acest reflux provoaca aproape intotdeauna o senzatie de arsura si durere retrosternala (in spatele sternului, in piept). Boala de reflux gastroesofagian este o afectiune pe termen lung ce implica un reflux acid persistent. In timp, poate duce la complicatii, cum ar fi inflamatia esofagului.

Varsaturi

Varsaturile pot provoca dureri in partea superioara a abdomenului deoarece acidul gastric eliminat odata cu continutul gastric poate irita tesuturile traversate. De asemenea, varsaturile intense pot provoca si dureri ale muschilor abdominali.

Gastrita

Cand mucoasa stomacului devine inflamata poate aparea durerea de stomac autentica, sub forma de arsura, situata imediat sub cosul pieptului. Greata, varsaturile, gazele si balonarea sunt alte simptome comune ale gastritei.

Intoleranta alimentara

Atunci cand organismul nu poate digera anumite componente din alimente, acestea sunt descompuse de bacteriile intestinale, ce elibereaza gaz in acest proces.
Cand sunt prezente cantitati mari de compusi nedigerati, se produc multe gaze, generand distensie abdominala si durere. Greata, varsaturile, balonarea sau diareea sunt alte simptome ale intolerantei alimentare.

Constipatie

Cand se aduna prea multe fecale in intestin, creste presiunea asupra colonului, ceea ce poate provoca durere. Constipatia poate aparea din mai multe motive, printre care:

  • consumul a prea putine fibre sau lichide;
  •  utilizarea anumitor medicamente;
  • nivel scazut de activitate fizica;

De asemenea, constipatia poate fi un semn al unei tulburari neurologice sau al unui blocaj in intestin. Daca persista si este inconfortabila, persoana afectata trebuie sa se adreseze unui medic.

Ulcere gastrice sau duodenale

Ulcerele sau ranile care nu se vindeca tind sa provoace dureri abdominale severe si persistente. De asemenea, ulcerul poate duce la balonare, indigestie si pierdere in greutate. Cele mai frecvente cauze ale ulcerelor gastrice si duodenale sunt bacteria Helicobacter Pylori si utilizarea excesiva sau continua a medicamentelor antiinflamatoare.

Boala Crohn

Boala Crohn provoaca inflamarea mucoasei tractului digestiv, ceea ce duce la durere, gaze, diaree, greata, varsaturi si balonare. Avand in vedere natura sa cronica, afectiunea poate duce la malnutritie, provocand scadere in greutate si epuizare. Poate fi o afectiune grava, dar fara ca simptomele sa fie prezente tot timpul, deoarece vor exista momente de remisie.

Boala celiaca

Boala celiaca apare atunci cand o persoana are alergie la gluten, o proteina care se gaseste in multe cereale, cum ar fi graul si orzul. Ea provoaca inflamatie in intestinul subtire, ducand la durere. Diareea si balonarea sunt, de asemenea, simptome comune. In timp, poate aparea malnutritia, ceea ce duce la pierderea in greutate si epuizarea.

Crampe menstruale sau endometrioza

Menstruatia poate provoca inflamatie si dureri in abdomenul inferior. Balonarea, gazele si crampele pot aparea si in timpul menstruatiei, provocand disconfort abdominal.

De asemenea, femeile care sufera de endometrioza pot prezenta inflamatii si dureri mai severe sau cronice. Endometrioza este o afectiune in care tesutul ce creste in mod normal in uter se dezvolta in alte parti ale corpului, de obicei in zona pelviana, dar uneori in alta parte, respectiv se intinde pe alte organe.

Alte cauze

In unele cazuri, durerea abdominala este un semn al unei alte afectiuni precum apendicita, pietre la vezica biliara, infectii parazitare, cancer de organ, hernie hiatala sau chisturi devenite invazive.

Programarea la medic

Durerea abdominala usoara poate disparea fara tratament. De exemplu, daca ai o durere cauzata de gaze sau balonare, nu este nevoie de niciun tratament. In unele cazuri, este nevoie insa de un consult medical. Acest lucru se intampla daca durerea se manifesta intens sau daca prezinti una dintre urmatoarele manifestari:

  • scaune cu sange
  •  febra mai mare de 38,5 ° C
  •  varsaturi cu sange
  •  greata sau varsaturi persistente
  • ingalbenirea pielii sau a ochilor
  •  umflarea sau sensibilitatea severa a abdomenului
  •  respiratie dificila
  •  dureri abdominale care dureaza mai mult de 24 de ore
  • constipatie prelungita
  • senzatie de arsura la urinat
  •  pierdere inexplicabila in greutate.

Diagnosticare

Cauza durerii abdominale poate fi diagnosticata printr-o serie de teste, precum si cu ajutorul conversatiei purtate cu medicul curant despre manifestarile durerii. Inainte de a recurge la analize, medicul va face un examen fizic. El va include si apasarea usoara pe diferite zone ale abdomenului, pentru a verifica sensibilitatea si umflarea. De asemenea, medicul va pune intrebari despre unde si cum se simte durerea, de cat timp se manifesta, daca apare si dispare, daca ramane intr-un singur loc sau este resimtita si in alte zone, cand se intensifica, etc.

Ulterior, medicul poate recomanda investigatii suplimentare, precum teste imagistice, cum ar fi ecografia, scanarile CT sau RMN, folosite pentru a investiga in detaliu organele, tesuturile si alte structuri din abdomen. Aceste investigatii ajuta la diagnosticarea tumorilor, fracturilor, rupturilor si inflamatiei.

Alte investigatii includ colonoscopia – pentru a obtine o imagine din interiorul colonului si intestinelor – si endoscopia gastrointestinala superioara – pentru a detecta inflamatia si anomaliile la nivelul esofagului si stomacului.

De asemenea, medicul poate recomanda recoltarea de probe de sange, urina si scaun pentru a cauta dovezi ale infectiilor bacteriene, virale si parazitare.

Tratament

Modul in care este tratata durerea abdominala depinde in mare masura de diagnostic.

De exemplu, medicamentele antibiotice contra Helicobacter pylori si antiacidele pot ajuta la disparitia durerilor de stomac cauzate de ulcer.

Antispasticele pot diminua durerile colicative abdominale. Laxativele si hidratarea pot ameliora constipatia, in timp ce medicatia antidiareica poate ameliora gastroenteritele acute.

Alte afectiuni, cum ar fi pietrele la rinichi, au nevoie de un tratament mai intens, cum ar fi litotripsia cu unde de soc care este o metoda chirurgicala neinvaziva. De asemenea, inflamatia vezicii biliare ar putea necesita o interventie chirurgicala.

Nu toate formele de durere abdominala pot fi prevenite, dar riscul poate fi minimizat prin:

  • dieta sanatoasa, fara grasimi in exces, zahar, alimente procesate, alcool, prajeli
  • un orar stabil al meselor si mestecarea suficienta a alimentelor
  • buna hidratare
  • exercitii fizice regulate
  • consum alimente in cantitati mici
  •  adaugarea zilnica in dieta a legumelor, nucilor, semintelor si fructelor
  •  consumul de cereale pentru asigurarea unui aport ridicat de fibre
  • controlul stresului, enervarilor si ingrijorarilor; somn suficient

Concluzie

Sunt atat de multe lucruri ce pot provoca dureri abdominale incat, din cand in cand, toti oamenii se pot confrunta cu aceasta afectiune. Cauzele comune, precum gazele, indigestia, crampele menstruale sau chiar intoxicatiile alimentare pot fi recunoscute usor, in timp ce altele necesita investigatii detaliate.

Surse de informatie:

  •  my.clevelandclinic.org
  •  www.healthline.com
  • medicalnewstoday.com