Analizele uzuale pentru depistarea afectiunilor ficatului
Analizele de sange pentru functia hepatica sunt utile in diagnosticarea si monitorizarea afectiunilor sau a afectarii ficatului. Aceste teste masoara nivelurile nivelurile anumitor enzime si proteine din sange, precum si ale unor substante produse de ficat. Rezultatele situate in afara referintelor nu implica in mod necesar prezenta unei boli ā medicul va corela analizele si te poate lamuri in privinta acestor valori. Aceste analize sunt insa importante, intrucat ficatul este organul care are numeroase roluri vitale in functionarea optima a organismului: indeparteaza substantele toxice, transforma nutrientii din alimentele pe care le consumi, depoziteaza minerale si vitamine, regleaza coagularea sanguina, produce colesterol, proteine, enzime si bila, creeaza compusi care apara oragnismul de infectii virale si bacteriene, mentine echilibrul hormonal, regleaza nivelurile glicemiei. Unele probleme hepatice pot fi amenintatoare de viata.
Cand sunt recomandate aceste analize
Testarea functiei hepatice este recomandata in urmatoarele situatii:
- Stabilirea afectarii hepatice ca urmare a infectiilor precum hepatitele B sau C
- Monitorizarea efectelor secundare ale anumitor medicamente asupra ficatului
- Monitorizarea unei afectiuni hepatice si a eficacitatii tratamentului pe care il urmezi
- Prezinti simptomele unei probleme hepatice
- Suferi de anumite afectiuni precum diabet, hipertensiune arteriala, anemie, hipertrigliceridemie (niveluri crescute ale trigliceridelor)
- Consumi alcool in exces
- Suferi de colecistita (inflamatia vezicii biliare)
- Ai un istoric familial de boala hepatica
- Banuiesti ca ai fost expus la un virus hepatic
Care sunt analizele care trebuie efectuate
Acestea sunt cele mai frecvente analize pentru depistarea problemelor hepatice:
- TGP (ALT-alaninaminotransferaza sau transaminaza glutamat piruvica): Este o enzima prezenta la nivelul ficatului. Ajuta la transformarea proteinelor in energie.
- Rezultatele normale sunt in functie de varsta si sex. Pentru adulti acestea sunt: 5ā41 U/L (barbati) si 5-33 U/L (femei)
- Rezultatele anormale pot sa insemne: ciroza (ficat fibrozat), hepatita (ficat inflamat), hemocromatoza (depozite de fier), steatoza (boala ficatului gras), tumora hepatica sau cancer, alte boli hepatice, mononucleoza, consumul anumitor medicamente, consum de droguri, pancreatita (inflamatia pancreasului). Este markerul cel mai indicat pentru decelarea leziunilor hepatice minime.
- TGO (AST-aspartataminotransferaza): Este o enzima prezenta in mai multe tesuturi: miocard, ficat, muschi, rinichi etc.
- Rezultate normale sunt, de asemenea, dependente de varsta si sex. La adulti, valorile sunt : 5ā38 U/L (barbati) si 5-32 U/L (femei).
- Rezultate anormale pot sa insemne: ciroza, hepatita, hemocromatoza, tumora hepatica sau cancer, alte boli hepatice, mononucleoza, consum de droguri, infarct de miocard, pancreatita.
- ALP (fosfataza alcalina): Este o enzima prezenta in ficat, oase, rinichi si sistemul digestiv.
- Rezultate normale sunt tot in functie de varsta si sex. La adulti: 40ā130 U/L (barbati) si 35-105 U/L (femei).
- Rezultatele anormale pot sa insemne: ciroza, hepatita, blocarea ductului biliar, mononucleoza.
- Daca ALP este crescut, insa celelalte teste hepatice nu sunt, ar putea fi vorba de: disfunctie osoasa, limfom, insuficienta cardiaca, infectie bacteriana.
- GGT (gama-glutamiltranspeptidaza): Este o enzima prezenta in ficat, ductele biliare si pancreas. Daca ficatul este deteriorat sau ductele biliare sunt blocate, GGT se poate acumula in sange.
- Rezultate normale, dependente de varsta si sex: 10ā71 U/L (barbati), 6-42 U/L (femei).
- Rezultatele anormale pot sa insemne: consum de alcool, ciroza, hepatita, tumora hepatica sau cancer, alte boli hepatice, diabet, insuficienta cardiaca, consum de droguri, boala pulmonara sau de pancreas.
- Albumina: Este o proteina produsa de ficat; aceasta transporta hormonii si vitaminele in organism si constituie un indicator global al starii de nutritie a organismului, mai ales la persoanele varstnice cu boli cornice.
- Rezultate normale: 3.5ā5.0 g/dL
- Rezultatele anormale (prea scazute) pot sa insemne: ciroza, hepatita, alte boli hepatice, boala renala, boala intestinala.
- Timpul de protrombina: evalueaza activitatea unora dintre factorii coagularii, cat si functia de sinteza proteica a ficatului. Este testul cel mai comun utilizat pentru monitorizarea terapiei anticoagulante orale si se utilizeaza si pentru monitorizarea functiei de sinteza proteica a ficatului.
- Rezultatelese exprima ca:
- procent (%) din activitatea normal ā Activitatea de protrombina (AP), cu valori normale: 70-130%
- timp de coagulare, exprimat in secunde, cu valori normale 9.1 ā 12.1 secunde
- INR (International Normalized Ratio) cu valori considerate normale 0.85-1.15, dar cu interval terapeutice in functie de situatia clinica a fiecarui pacient.
- Rezultatelese exprima ca:
- Bilirubina: Este pigmentul galben produs cand celulele rosii se sparg. Daca ficatul este deteriorat, nu mai poate indeparta corect bilirubina si aceasta ramane in sange.
- Rezultate normale: < 0.3 mg/dL (bilirubina directa – conjugata); <1.2Ā mg/dL (bilirubina totala)
- Rezultatele anormale pot sa insemne: ciroza, hepatita, alte boli hepatice, boala vezicii biliare sau a ductului biliar.
Programeaza-te online pentru efectuarea analizelor din Pachetul de analize pentru evaluarea functiei hepatice pe care Poliana ti-l pune la dispozitie!
Cum te pregatesti pentru analize
Este recomandat sa nu mananci si sa bei cu 10-12 ore inainte de efectuarea analizelor. Poti bea apa inainte de testare. Medicul iti poate solicita oprirea tratamentului cu anumite medicamente. Recoltarea probelor va fi facuta ambulator, din sange de la nivelul plicii cotului, iar efectele adverse, care apar rar, pot fi minime si temporare: durere usoara sau iritatie la locul injectiei. Daca, insa, te simti slabit in timpul recoltarii, ar trebui sa ramai in clinica pana iti revii. Exista cazuri rare cand recoltarea poate determina hematom, hemoragie, lesin sau infectie. Dupa efectuarea analizelor, iti poti continua activitatile cotidiene obisnuite.
Rezultatele analizelor nu transmit cu exactitate medicului care este afectiunea de care suferi sau care este nivelul afectarii hepatice, insa il ajuta sa stabileasca urmatorii pasi, care pot insemna investigatii suplimentare precum scanarea CT , Fibromax/Fibrotest sau o biopsie hepatica pentru un diagnostic de certitudine, urmand ca, ulterior, sa primesti recomandarile de tratament.
Care sunt simptomele afectarii hepatice
Se recomanda efectuarea unui set de analize ale functiei hepatice mai ales daca prezinti urmatoarele simptome:
- Icter (ingalbenirea mucoaselor si a ochilor)
- Greata si varsaturi
- Diaree
- Durere abdominala
- Urina de culoare inchisa
- Scaun de culoare deschisa
- Oboseala
- Slabiciune
- Pierdere brusca in greutate
- Ascita (acumularea de fluid in abdomen)
- Sangerare anormala sau hemoragie
Surse:
https://www.healthline.com/health/liver-function-tests
https://medlineplus.gov/lab-tests/liver-function-tests/
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/liver-function-tests/about/pac-20394595