Categories
Articol medical

Herpes genital: cauze, simptome, tratament

29 iulie 2023

Autor: Echipa Editoriala Poliana

Ce este herpesul genital?

Herpesul genital este o infectie cu transmitere sexuala intalnita frecvent. Virusul herpes simplex (HSV) este cel care cauzeaza herpes genital si se raspandeste, adesea, prin contactul piele pe piele in timpul activitatii sexuale.

Unele persoane infectate pot avea simptome foarte usoare sau pot fi asimptomatice, dar pot sa raspandeasca virusul. Alte persoane prezinta durere, mancarime si rani in jurul organelor genitale, anusului sau gurii.

Nu exista tratament pentru vindecarea herpesului genital, ci doar pentru  ameliorarea simptomelor. De asemenea, prezervativele pot ajuta la prevenirea raspandirii unei infectii cu herpes genital.

Cauze

Herpesul genital afecteaza pielea sau mucoasele organelor genitale. Virusul se transmite de la o persoana la alta, in timpul contactului sexual.

Exista doua tipuri de herpes genital, respectiv:

HSV-1: afecteaza cel mai adesea gura si buzele si provoaca herpes labial sau oral. Se poate raspandi de la gura la organele genitale, in timpul sexului oral.

HSV tip 2 (HSV-2): cauzeaza cel mai adesea herpes genital. Se poate raspandi prin contact cu pielea sau prin intermediul fluidelor din gura sau organele genitale.

Te poti infecta cu herpes daca pielea, vaginul, penisul sau gura intra in contact cu cineva care are deja virusul.

De asemenea, ai putea sa te infectezi, daca atingi pielea unei persoane care are rani, vezicule sau eruptii cutanate cu herpes. Virusul se poate raspandi in continuare, chiar si atunci cand nu sunt prezente rani sau alte simptome. Infectiile genitale cu HSV-2 sunt mai frecvente la femei decat la barbati.

Oamenii pot fi expusi la HSV-1 in copilarie, din cauza contactului strans piele pe piele, cu cineva infectat.

O persoana cu HSV-1 la nivel oral poate transmite virusul la organele genitale ale unui partener, in timpul sexului oral. Infectia nou aparuta este o infectie cu herpes genital.

Focarele recurente de herpes genital cauzate de HSV-1 sunt adesea mai putin frecvente decat focarele cauzate de HSV-2.

Nici HSV-1, nici HSV-2 nu supravietuiesc bine la temperatura camerei. Asadar, este putin probabil ca virusul sa se raspandeasca prin suprafete, cum ar fi un robinet sau un prosop. In schimb, sarutul sau folosirea aceluiasi pahar ar putea raspandi virusul.

Simptome

Multi oameni cu herpes genital nu au simptome sau acestea sunt foarte usoare si trec neobservate, sau sunt confundate cu muscaturi de insecte sau cu alta afectiune a pielii.

Daca semnele si simptomele apar in timpul primului episod de infectie, acestea pot fi severe. Simptomatologia debuteaza cel mai adesea in decurs de 2 zile, pana la 2 saptamani, de la infectare.

Simptomele generale pot include:

  • scaderea apetitului;
  • febra;
  • senzatie generala de rau;
  • dureri musculare in partea inferioara a spatelui, fese, coapse sau genunchi;
  • ganglioni limfatici umflati si sensibili in zona inghinala.

Simptomele genitale includ vezicule mici, dureroase, pline cu lichid limpede sau de culoarea paiului.

Zone afectate

Zonele in care se pot intalni ranile includ:

  • la femei: labiile, vaginul, colul uterin, in jurul anusului si pe coapse sau fese;
  • la barbati: penis, scrot, in jurul anusului, pe coapse sau fese;
  • la ambele sexe: limba, gura, ochii, gingiile, buzele, degetele si alte parti ale corpului.

Inainte de aparitia veziculelor, pot aparea furnicaturi, arsuri, mancarime sau durere la locul unde vor aparea veziculele. Cand veziculele se sparg, lasa ulcere superficiale care sunt foarte dureroase. Aceste ulcere se formeaza si se vindeca in 7 pana la 14 sau mai multe zile.

Alte simptome

  • durere la urinare;
  • scurgeri vaginale (la femei);
  • probleme la golirea vezicii urinare care pot necesita un cateter urinar

Un al doilea episod poate aparea la saptamani sau luni mai tarziu. Cel mai adesea, este mai putin sever si dispare mai devreme decat primul focar. In timp, numarul recidivelor poate scadea.

Dupa primul focar de herpes genital, simptomele apar din nou. Acestea se numesc focare recurente sau episoade recurente.

Cat de des apar focare recurente variaza foarte mult, de la o persoana la alta. De obicei, vei avea cele mai multe focare in primul an dupa infectie. Ele pot aparea mai rar in timp. Simptomele in timpul focarelor recurente, de obicei, nu dureaza atat de mult si nu sunt la fel de severe ca primul.

Simptome prodromale

Este posibil sa ai semne de avertizare, cu cateva ore sau zile inainte de inceperea unui nou focar. Acestea se numesc simptome prodromale si includ:

  • dureri genitale;
  • furnicaturi sau dureri in picioare, solduri sau fese;

Cum se raspandeste herpesul genital

Herpesul se poate raspandi atunci cand o persoana infectata are leziuni – vezicule si rani deschise – pe corp sau cand nu are niciun simptom. Administrarea medicamentelor antivirale te poate ajuta sa reduci riscul de raspandire a herpesului genital la partenerii tai sexuali. De asemenea, poti sa-ti informezi partenerul ca ai herpes genital.

Sfaturi pentru a nu te infecta

  • foloseste un prezervativ de fiecare data cand faci sex;
  • evita sa faci sex atunci cand ai simptome;

Prezervativele ajuta la prevenirea raspandirii herpesului genital

Pentru a preveni transmiterea herpesului, se recomanda ca prezervativele sa fie folosite tot timpul. Multi pacienti vor elimina virusul si vor fi contagiosi atunci cand nu au simptome. Multe infectii noi cu herpes apar de la parteneri care raspandesc virusul asimptomatic, asa ca prezervativele sunt foarte recomandate.

Prezervativele pot sa nu fie o optiune atractiva pentru cuplurile monogame sau pentru cuplurile care doresc sa aiba un copil.

Astfel, cuplurile pot opta pentru teste serologice pentru a determina daca unul dintre parteneri are o infectie asimptomatica. In relatiile monogame, riscurile de transmitere pot fi cantarite cu alte probleme relationale, cum ar fi intimitatea si sarcina.

Raspandirea herpesului genital in alte parti ale corpului

Herpesul genital nu poate fi transmis in alta parte a corpului, cum ar fi brate, picioare sau mana, dupa ce apare prima infectie. Daca ai HSV II genital, nu te vei infecta intr-un alt loc al corpului. Sistemul imunitar produce anticorpi care protejeaza alte parti ale corpului de infectii. Cu toate acestea, exista cazuri in care o persoana are infectii multiple de la acelasi virus. De exemplu, daca cineva nu a avut niciodata herpes, dar apoi intretine relatii sexuale cu un partener infectat, poate dobandi infectia la oral, cat si genital.

Cum reduci durerea in timpul unui focar

Pentru a reduce durerea in timpul unui focar, poti sa:

  • stai in apa calda, in cada, aproximativ 20 de minute. Evita baile cu spuma.
  • Pastreaza zona genitala curata si uscata si evitati hainele stramte.
  • Poti lua medicamente fara prescriptie medicala, cum ar fi acetaminofenul sau ibuprofenul. Evita aspirina.

Prevenirea focarelor de herpes genital

Administrarea zilnica a unei doze mici de medicamente anti-herpes poate reduce numarul focarelor cu peste 90%. Poti urma terapie de supresie pentru perioade lungi de timp sau o poti reduce treptat.

Herpesul genital si sarcina

Este important sa eviti contractarea herpesului in timpul sarcinii. Un prim episod in timpul sarcinii poate crea un risc mai mare de transmitere la nou-nascut.

Din fericire, se intampla rar ca femeile cu herpes genital sa isi infecteze bebelusii. Daca stii ca ai herpes genital inainte de a ramane insarcinata, medicul iti va monitoriza starea pe tot parcursul sarcinii. Daca ai un focar activ in momentul nasterii, poate fi recomandata o cezariana.

Herpesul genital si zona zoster

Zona zoster, numita si herpes zoster, este cauzata de virusul varicelo- zosterian (VZV), care provoaca varicela. Istoria naturala a infectiei cu varicela zoster este similara cu infectia cu herpes genital, prin faptul ca VZV devine, de asemenea, latenta in radacinile nervoase senzoriale. Mai tarziu in viata, virusul se poate activa, provocand zona zoster.

Recidivele in zona zoster provoaca leziuni veziculare intr-o singura zona a pielii numita dermatom. Zona zoster nu este o infectie cu transmitere sexuala si este independenta de herpesul genital.

Factori de risc pentru herpes genital

Un risc mai mare de a face herpes genital este legat de:

  • Contact cu organele genitale prin sex oral, vaginal sau anal. Contactul sexual fara prezervativ creste riscul de herpes genital. Barierele includ prezervative si protectoare asemanatoare prezervativelor, numite diga dentara, utilizate in timpul sexului oral. Femeile au un risc mai mare de a face herpes genital. Virusul se poate raspandi mai usor de la barbati la femei decat de la femei la barbati.
  • Relatii sexuale cu mai multi parteneri. Numarul de persoane cu care faci sex este un factor de risc puternic. Contactul cu organele genitale prin sex sau activitate sexuala te expune unui risc mai mare. Majoritatea persoanelor cu herpes genital nu stiu ca il au.
  • A avea un partener care are boala, dar care nu ia medicamente pentru a o trata. Nu exista un remediu pentru herpesul genital, dar medicamentele pot ajuta la limitarea focarelor.
  • Anumite grupuri din cadrul populatiei: femeile, persoanele cu antecedente de boli cu transmitere sexuala, persoanele in varsta.

Complicatii

Complicatiile asociate cu herpesul genital pot include:

  • alte infectii cu transmitere sexuala: prezenta leziunilor la nivel genital creste riscul de a transmite sau de a contracta alte ITS (infectii cu transmitere sexuala), inclusiv HIV/SIDA.
  • Infectia nou-nascutului. Un copil poate fi infectat cu HSV in timpul nasterii. Mai rar, virusul este transmis in timpul sarcinii sau prin contact apropiat dupa nastere. Nou-nascutii cu HSV au adesea infectii ale organelor interne sau ale sistemului nervos. Chiar si cu tratament, acesti nou-nascuti prezinta un risc ridicat de probleme de dezvoltare sau fizice si un risc de deces.
  • Boala inflamatorie pelvina. Infectia cu HSV poate provoca inflamatii in organele asociate cu activitatea sexuala si urinara. Acestea includ ureterul, rectul, vaginul, colul uterin si uterul.
  • Infectia degetelor. O infectie cu HSV se poate raspandi la un deget printr-o rana pe piele, provocand decolorare, edematiere (tumefiere) si rani.
  • Infectie oculara. Infectia cu HSV a ochiului poate provoca durere, rani, vedere incetosata si orbire.
  • Rareori, infectia cu HSV duce la inflamatia si edemul creierului, numita si encefalita.
  • Infectia organelor interne. Rareori, HSV in sange poate provoca infectii ale organelor interne.

Prevenirea

Prevenirea herpesului genital se face la fel cu prevenirea altor infectii cu transmitere sexuala, respectiv:

  • Alegerea unui partener sexual pe termen lung, care a fost testat pentru ITS si nu este infectat.
  • Utilizarea de prezervative sau diga dentara in timpul activitatii sexuale. Acestea reduc riscul de imbolnavire, dar nu impiedica contactul piele pe piele in timpul sexului.
  • Nu intretine relatii sexuale cand un partener cu herpes genital are simptome.

Diagnostic

Medicul poate pune, de obicei, un diagnostic de herpes genital pe baza unui examen fizic si a unui istoric al activitatii sexuale.

Pentru a confirma un diagnostic, medicul va preleva probabil o mostra dintr-o leziune activa. Unul sau mai multe teste ale acestor probe sunt utilizate pentru a vedea daca ai virusul herpes simplex (HSV) si pentru a arata daca infectia este HSV-1 sau HSV-2.

Mai rar, un test de laborator al sangelui poate fi folosit pentru a confirma un diagnostic sau pentru a exclude alte infectii.

Medicul iti va recomanda probabil testarea si pentru alte ITS. Partenerul tau ar trebui, de asemenea, sa fie testat pentru herpes genital si alte ITS.

Testul fals negativ

Desi leziunile pot fi cauzate si de altceva decat de herpes, testele fals negative pot aparea daca probele nu sunt prelevate corespunzator, daca exista un timp lung de transport intre clinica si laborator sau daca culturile au fost prelevate tarziu in cursul leziuni. Leziunile care apar timpuriu in cursul unui focar de herpes sunt mult mai probabil sa aiba culturi pozitive decat culturile prelevate dupa ce leziunile incep sa se usuce.

Tratament

Medicul poate prescrie diferite medicamente pentru a te ajuta sa reduci simptomele si pentru a accelera vindecarea unui focar. Aceste medicamente functioneaza cel mai bine atunci cand incepi sa le iei imediat dupa aparitia unui focar.

Nu exista tratament pentru herpesul genital. Tratamentul cu pastile antivirale poate fi utilizat pentru a:

  • ajuta ranile sa se vindece in timpul primului focar;
  • reduce frecventa focarelor recurente;
  • reduce severitatea si durata simptomelor in focare recurente;
  • reduce riscul de a transmite virusul herpes simplex unui partener.

Tratamentul depinde de severitatea bolii, tipul de HSV, activitatea sexuala si alti factori medicali. Doza va varia in functie de simptome. Utilizarea pe termen lung a medicamentelor antivirale este considerata sigura.

Efecte secundare ale medicamentelor folosite impotriva herpesului

Medicamentele folosite pentru tratarea herpesului au efecte secundare extrem de scazute. Nu exista complicatii majore asociate cu aceste medicamente.

Rezistenta la medicamentele care trateaza herpesul genital – chiar si dupa 20 de ani de utilizare – este foarte rara. Este posibil ca medicamentele pentru herpes sa nu functioneze la fel de bine la pacientii care sunt foarte imunodeprimati si au fost tratati cu aceste medicamente pentru o lunga perioada de timp. Raspunsul fiecarei persoane la tratament poate varia. In unele cazuri, unii pacienti pot avea nevoie de mai multe medicamente pentru a-si suprima focarele virale.

 

 

Sursa:

www.mountsinai.org

www.mayoclinic.org

www.hopkinsmedicine.org

Articole Similare

Gripa
28 martie 2020
cum se manifesta gastrita
Gastrita: clasificare, simptome, diagnostic si tratament
26 februarie 2022
infectii-urinare-preview
Infectiile urinare: cauze, manifestari, diagnostic
1 septembrie 2022
placeholder
Alergia alimentara: ce este si cum se trateaza
13 iulie 2022
Afectiunile renale
11 septembrie 2020

Cele mai citite articole

6 simptome grave specifice bolilor sexuale feminine
17 iunie 2020
distrofia musculara-preview
Complicatii ale distrofiei musculare
5 mai 2023
stroke_preview
Accidentul vascular cerebral (AVC): cauze, simptome, tratament, preventie
29 noiembrie 2022
10 Mituri despre sanatate: cat e adevar, cat nu e
9 februarie 2023
Voucher Materna Poliana
Acum poți efectua gratuit toate analizele necesare monitorizării sarcinii, cu voucherele Materna
29 octombrie 2021

Oferte

Cele mai cautate oferte

cel mai mic pret
Analize care-ti spun an de an cum te simti
10 analize uzuale pentru detectarea timpurie a unor afectiuni
186 lei
79 lei
cel mai mic preț
Cum stai cu Vitamina D?
Util pentru monitorizarea afectiunilor osoase
110 lei
80 lei
reducere aniversara
S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
0 lei
0 lei
Slider Pachet screening tumoral femei 768x410 px Preview
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
157 lei
109 lei
Slider Pachet analize infecti urinare preview
pret avantajos
Analizele pentru cand te ustura pana-n suflet
Testează-te și tratează la timp infectiile urinare.
85 lei
60 lei
Slider Pachet screening tumoral barbati 768x410 px Prevew
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
149 lei
109 lei
Slider Pachet Analize Minerale 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand te simti dezechilibrat
Testează-ți nivelul mineralelor din corp
108 lei
86 lei
Slider Pachet Analize prostată 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand incepi sa ai probleme cu prostata
3 analize importante pentru prostata
120 lei
84 lei
Slider Pachet Analize Imunitate 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru verificarea imunitatii
6 analize importante
185 lei
140 lei
pret avantajos
Analizele care stiu totul despre digestia ta
5 analize pentru digestie
244 lei
171 lei
Slider Pachet Infertilitate preview
pret avantajos
Analizele pentru cei hotarati sa reuseasca
Afla care este pasul urmator
472 lei
378 lei
pret avantajos
Analize pentru situatii discrete
9 analize pentru boli cu transmitere sexuala
374 lei
281 lei

Oferte recomandate

reducere aniversara
S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
0 lei
0 lei
profil analize copii
reducere voinica
Analizele care au grijă de sănătatea copilului tău.
12 analize esențiale pentru copii
249 lei
199 lei
pachet avantajos
Analizele pentru cand te lasa ficatul
9 analize utile pentru monitorizarea sanatatii ficatului
161 lei
119 lei
-70 lei
Recoltăm analize ginecologice
3 analize esentiale pentru sanatatea femeii
230 lei
160 lei

Suntem diferiti. De aceea avem nevoie de servicii medicale diverse.

SERVICII SI SPECIALITATI MEDICALE

Se spune ca nu exista doi fulgi de nea la fel. Stim sigur insa ca fiecare avem o poveste unica. Corpul nostru, momentul in care suntem in viata, istoricul medical al fiecaruia dintre noi e diferit. De aceea am creat solutii medicale diverse si competente, oricare ar fi nevoile tale.

Centre

Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Alexandria
Str. Mihaita Filipescu Nr.1, Alexandria, Judetul Teleorman
Contact:
Tel: 0319108 / 0736623140
Email: receptie.alexandria@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Călărași, str. Sloboziei
Str. Sloboziei nr. 31 (fosta Stalingrad nr. 33)
Contact:
Tel: 0319108 / 0723610530
Email: receptie.cl-sloboziei@poliana.ro
Program de recoltare
Luni - Vineri 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni - Vineri 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare Hunedoara, B-dul Dacia
B-dul Dacia nr.6 bis (Complex Gambrinus, lângă supermarket Profi)
Contact:
Program de recoltare
Program recoltare: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize București, Str. Pajurei
Str. Pajurei, Nr.2B, Sector 1
Contact:
Tel: 0319108 / 0726230246
Email: receptie.pajura@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30

Analize

Cele mai cautate analize

Urocultura
PRET
56 lei Cere programare
Hemoleucograma completa cu formula leucocitara,Hb,Ht si indici eritrocitari si reticulocite
PRET
49 lei Cere programare
Creatinkinaza (CK)
PRET
22 lei Cere programare
Hemoglobina glicozilata Hb A1C
PRET
45 lei Cere programare
Colesterol Total
PRET
15 lei Cere programare
Feritina
PRET
49 lei Cere programare
Electroforeza proteinelor serice cu imunofixare
PRET
96 lei Cere programare
Calciu
PRET
15 lei Cere programare
Fosfor seric
PRET
17 lei Cere programare
Proteina C reactiva (CRP)
PRET
26 lei Cere programare
Suna acum Cere programare