Infectia cu giardia (giardioza) – transmitere, simptome, tratament

Giardioza este o infectie a tractului intestinal cauzata de parazitul Giardia lamblia si manifestata sub forma de boala diareica asociata cu o multitudine de alte simptome digestive. Desi nu este o infectie extrem de des raspandita, atunci cand este contractata, poate genera un grad ridicat de disconfort si poate perturba echilibrul organismului.

Citeste mai departe mai multe despre ce este giardoza, din ce cauze apare, cum se transmite, care este simptomatologia specifica, dar si care sunt etapele de diagnostic si de tratament necesare in cazul acestei infectii microbiene.

 • Ce este giardia (giardioza)
 • Mod de transmitere
 • Simptome
 • Diagnostic
 • Tratament
 • Preventie

Ce este giardia (giardioza)

Giardia este un microorganism parazitar unicelular si, totodata, patogenul responsabil pentru infectia intestinala numita giardioza. Acest protozoar, regasit sub denumirea stiintifica de Giardia lamblia, Giardia duodenalis sau Giardia intestinalis, se gaseste in intestinul subtire al oamenilor, dar si al altor mamifere.

Pentru a putea infecta omul, parazitul supravietuieste in mediul extern sub forma unor chisturi. Aceste chisturi pot ajunge in contact cu mucoasa intestinala prin mai multe moduri de transmitere.

Dupa ce ajung in intestinul uman, chisturile se deschid, iar forma protozoarului devine activa, numita trofozoit.

Prezenta parazitului in organismul uman conduce la aparitia giardiozei, o afectiune caracterizata prin simptomele digestive neplacute aparute ca urmare a activitatii giardiei in mucoasa intestinala. In timp ce unele persoane pot fi asimptomatice, altele pot experimenta o simptomatologie diversa.

Este important faptul ca infectia cu giardia poate fi tratata, insa cea mai buna masura de a evita tot tabloul clinic generat de acest parazit este preventia.

Mod de transmitere

giardia2

Infectia cu giardia se poate produce ca urmare a mai multor modalitati de transmitere. Este esential sa se cunoasca aceste cai de transmitere pentru a putea facilita procesul diagnostic si a lua masurile terapeutice cat mai repede posibil. De asemenea, cunoasterea modului de transmitere poate incuraja aplicarea masurilor de preventie.

Astfel, principalele modalitati de transmitere a parazitului giardia sunt:

 • Transmitere pe cale fecal-orala – chisturile de Giardia sunt prezente in fecalele persoanelor sau ale animalelor infectate; daca aceste fecale contaminate ajung in apa de consum, dar si in alimente crude sau negatite suficient, ele pot patrunde la nivelul mucoasei intestinale, zona de electie a cantonarii si activitatii microorganismului.
 • Contactul direct cu persoane sau animale infectate – giardia poate fi transmisa prin contactul direct cu persoane sau animale infectate; acest fenomen se produce ca urmare a atingerii gurii cu mainile neigienizate in urma contactului cu persoanele/obiectele contaminate.

Riscul de transmitere creste odata cu expunerea la situatii ce pot favoriza ingerarea de chisturi ale microorganismului. Exemplele includ:

 • Transmitere intracomunitara – giardia poate fi raspandita in special in comunitati, precum aziluri de batrani, gradinite, crese sau scoli.
 • Transmitere prin activitati in aer liber – unele activitati in aer liber (de exemplu: drumetii, pescuit) pot implica expunerea la surse de apa nepotabila (care pot fi contaminate cu chisturi de giardia), dar si la consumul de peste crud (in cazul pescuitului).

Pentru a preveni transmiterea giardiozei, este important ca toate sursele de apa sa fie sigure (apa imbuteliata, apa filtrata), mancarea sa fie gatita corespunzator, iar igiena mainilor sa fie realizata intr-un mod riguros.

Prin constientizarea modului de transmitere si luarea masurilor preventive potrivite, se poate reduce semnificativ riscul de infectare.

Simptomatologie

Infectia cu giardia poate provoca o varietate de simptome neplacute. Desi unele persoane pot fi asimptomatice, infectia trecand neobservata, altele pot prezenta manifestari mai mult sau mai putin severe.

Printre manifestarile clinice intalnite in giardioza, se regasesc:

 • Diaree – diareea este unul dintre cele mai des intalnite simptome ale infectiei cu giardia; scaunele sunt apoase, frecvente, uneori precedate de senzatia imperioasa de a evacua scaunul.
 • Durere abdominala – sub forma de crampe.
 • Greata si varsaturi – giardia poate declansa senzatia de greata si, in unele cazuri, poate provoca si varsaturi; aceste simptome pot fi prezente in asociere cu diareea sau pot aparea separat ca manifestari unice.
 • Balonare – multi pacienti cu giardioza resimt disconfort abdominal si balonare; aceste manifestari sunt cauzate atat de prezenta parazitului in intestin, cat si de activitatea sa la nivelul mucoasei intestinale.
 • Pierdere in greutate – in cazurile severe de giardioza, cu diaree pronuntata si deshidratare severa, cu varsaturi si stare de greata, pierderea in greutate incepe sa devina o problema.
 • Stare de oboseala generalizata – din cauza consumului energetic resimtit de organism ca urmare a activitatii parazitului, se poate instala o stare de slabiciune.

Este important de mentionat ca simptomele pot varia in functie de severitatea infectiei, dar si de starea de sanatate a persoanei implicate. De asemenea, simptomele giardiozei pot fi nespecifice si, astfel, confundate cu alte afectiuni digestive, motiv pentru care diagnosticul diferential este esential.

Diagnostic

giardia4

Orice diagnostic debuteaza cu preluarea istoricului medical personal si familial din partea pacientului si se completeaza cu un examen fizic, pastrand atentia asupra zonei abdominale. Intrucat simptomatologia este adesea nespecifica, este nevoie de adaugarea, la acesti primi pasi,a investigatiilor paraclinice (de sange, imagistice, invazive).

Printre principalele modalitati de diagnosticare a infectiei cu giardia, se numara:

 • Analiza de scaun (coprocultura, examenul coproparazitologic) – aceasta este una dintre cele mai comune si accesibile metode de diagnostic; medicul poate solicita o analiza de scaun pentru a identifica potentialele chisturi sau trofozoizi de Giardia; pacientul trebuie sa colecteze o proba de scaun pe care o va pune intr-un coprocultor si care, ulterior, va fi analizata in cadrul unui laborator. Testele moderne, cum ar fi imunotestul enzimatic pentru antigen sau testul molecular pentru ADN-ul parazitului în scaun pot transa cu acuratete diagnosticul.

giardia5

 • Teste de sange (anticorpi) – data fiind simptomatologia comuna mai multor afectiuni digestive, uneori, medicul poate recomanda efectuarea unor teste de sange pentru a identifica prezenta anticorpilor specifici impotriva Giardia lamblia; acesti anticorpi pot fi detectati in sange atat in cazul unei infectii active, cat si recente (IgM/IgG); testele de sange pot fi utile in special in cazurile in care analiza de scaun nu este suficient de concludenta sau in cazurile de infectie cronica.
 • Biopsie de mucoasa intestinala – in cazurile severe de giardioza, medicul poate recomanda efectuarea unei biopsii intestinale pentru a obtine o certitudine diagnostica si a evalua invazia intestinala; aceasta metoda invaziva implica prelevarea unei mostre de tesut din mucoasa intestinala in scopul examinarii la microscop.

Diagnosticul corect al giardiozei trebuie sa fie intotdeauna stabilit de catre un medic gastroenterolog sau infectionist. Pe baza rezultatelor testelor si a evaluarii simptomelor, medicul va putea pune un diagnostic precis si va recomanda schema terapeutica potrivita.

Daca exista simptome digestive sugestive unei infectii cu giardia, este esential sa fie consultat un medic pentru evaluare si diagnosticare. Detectarea precoce si tratamentul adecvat pot ajuta la gestionarea infectiei si la prevenirea complicatiilor ulterioare.

Tratament

giardia1

Vindecarea giardiozei implica administrarea unor tratamente medicamentoase antiparazitare pentru a inlatura microorganismul Giardia lamblia de la nivel intestinal si a ameliora simptomatologia asociata.

Masurile terapeutice aplicate in infectia cu giardia sunt:

 • Medicamente antiparazitare – cel mai frecvent utilizat chimioterapic antiparazitar prescris pentru tratarea giardiozei este metronidazolul; acesta actioneaza asupra parazitului, distrugandu-l si eliminandu-l din organism; alte antiparazitare utilizate includ tinidazolul si nitazoxanida; durata tratamentului si doza recomandata vor fi stabilite de catre medicul curant in functie de raspandirea infectiei si gravitatea simptomatologiei, dar si de caracteristicile pacientului.
 • Tratament simptomatic – pe langa tratamentul antiparazitar, medicul poate recomanda si un tratament simptomatic pentru a ameliora manifestarile asociate giardiozei; acesta poate include administrarea de antiemetice (pentru a controla greata si varsaturile), antisecretorii, precum si recomandari igieno-dietetice privind hidratarea corecta (pentru a compensa pierderile de lichide).

Atat pe toata durata tratamentului, cat si dupa terminarea acestuia, este important sa se adopte masuri de igiena riguroasa pentru a preveni recidivele si raspandirea infectiei.

Spalarea regulata a mainilor cu apa si sapun, evitarea consumului de apa sau alimente contaminate si curatarea si dezinfectarea adecvata a suprafetelor sunt elemente-cheie in prevenirea reinfectiei si a transmiterii parazitului.

Preventie

giardia3

Pentru a preveni atat contractarea infectiei cu giardia, cat si raspandirea acesteia in comunitate, este important sa se adopte anumite profilactice corespunzatoare. Printre cele mai recomandate, se numara:

 • Consumul de apa sigura – apa consumata trebuie sa fie intotdeauna potabila, din surse sigure; in cazul in care apa imbuteliata nu este disponibila, se pot utiliza filtre de apa sau metode de purificare adecvate pentru a elimina posibilele contaminari cu microorganisme; trebuie intotdeauna evitate apele din surse nesigure (de exemplu: din izvoare si paraie).
 • Igiena personala – mainile trebuie spalate in mod regulat cu apa si sapun, in special inainte de mese, dupa folosirea toaletei si dupa contactul cu animalele de companie.
 • Copiii aflati la crese si la gradinite trebuie invatati despre regulile de igiena, iar batranii din azile trebuie monitorizati pentru a le oferi conditiile de igiena adecvate.
 • Prepararea corespunzatoare a alimentelor – alimentele trebuie intotdeauna preparate corect; legumele si fructele trebuie spalate si curatate inainte de consum, iar carnea trebuie gatita la temperaturi suficient de ridicate pentru a distruge posibilele bacterii sau paraziti.
 • Evitarea contactului cu persoane sau animale infectate – daca se cunoaste faptul ca o persoana sau un animal este infectat cu giardia, trebuie evitat contactul direct cu acestia.
 • Evitarea inotului in ape nesigure – inotul in ape necunoscute (de exemplu: lacuri) trebuie evitat pentru a evita posibilitatea contaminarii cu giardia.
 • Igienizarea suprafetelor si a obiectelor – curatarea si dezinfectarea in mod regulat a suprafetelor si a obiectelor care pot fi contaminate (de exemplu: cada de dus, toaletele, obiectele sanitare si ustensilele de bucatarie).

Astfel, infectia cu giardia este o patologie intestinala de tip parazitar, asimptomatica sau cu o simptomatologie diversa ce poate afecta calitatea vietii persoanelor afectate. Tratamentul antiparazitar adecvat vindeca infectia si restabileste starea de bine. Respectarea masurilor de preventie poate reduce riscul de infectare cu giardia si contribuie la protejarea sanatatii personale si a comunitatii.

 

 

Bibliografie:

Infectia cu giardia https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15238-giardiasis

Giardioza https://www.healthline.com/health/giardiasis#diagnosis

Generalitati https://medlineplus.gov/giardiainfections.html

Transmitere https://www.cdc.gov/parasites/giardia/general-info.html#:~:text=Giardiasis%20is%20a%20diarrheal%20disease,for%20weeks%20or%20even%20months.

Simptome https://www.nhs.uk/conditions/giardiasis/

Diagnostic si tratament https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/giardia-infection/symptoms-causes/syc-20372786