Categories
Articol medical

Insuficienta venoasa cronica – simptome, cauze, diagnostic si tratament

11 august 2022

Autor: Echipa Editoriala Poliana

Insuficienta venoasa consta intr-o tulburare a functiei venoase de intoarcere a sangelui de la nivelul inferior (picioarele), inapoi catre inima. Atunci cand acest fenomen se petrece pe o perioada mai indelungata si mijloacele organismului de combatere a unei astfel de disfunctii sunt depasite, se considera ca insuficienta venoasa are un caracter cronic.

Citeste mai departe despre ce este mai exact insuficienta venoasa cronica, din ce cauze poate aparea, care sunt principalele manifestari prin care poate fi sesizata, prin ce metode se poate diagnostica, dar si cum se poate trata si preveni pe viitor o astfel de afectiune.

  • Ce este insuficienta venoasa cronica si de ce apare
  • Semne si simptome in insuficienta venoasa cronica
  • Diagnosticul in insuficienta venoasa cronica
  • Tratament insuficienta venoasa cronica
  • Preventia in insuficienta venoasa cronica

Ce este insuficienta venoasa cronica si de ce apare

In mod obisnuit, sistemul venos este o retea bine distribuita, controlata si permanent reglata. Aceste particularitati asigura o buna intoarcerea a sangelui care a cedat oxigenul tesuturilor inapoi catre inima, cu scopul reoxigenarii.

Intrucat circulatia venoasa inferioara presupune o deplasare impotriva gravitatiei (ex: de la venele mainii sau venele mebrului inferior  catre inima), exista mai multe mecanisme fiziologice care permit realizarea acestei intoarceri: contractia muschilor membrelor inferioare, functionarea inimii care are o pompa ce nu doar impinge, ci si aspira etc.

O particularitate extrem de importanta a structurii venelor o reprezinta prezenta valvelor. Aceste valve sunt niste pliuri ale peretelui venos, orientate unidirectional, ce au un rol cheie in preventia stagnarii sangelui la nivel inferior prin orientarea fluxului catre partea superioara a corpului.

Atunci cand, din diferite cauze, valvele nu mai pot functiona in mod corespunzator, sangele venos nu mai poate fi impins impotriva gravitatiei cu aceeasi performanta si, astfel, se produce o staza venoasa.

insuficienta-venoasa1Astfel, acest intreg fenomen poarta denumirea de insuficienta venoasa cronica (uneori se poate face referire si sub forma de boala venoasa cronica sau insuficienta veno-limfatica).

Cauze ale insuficientei venoase

insuficienta-venoasa2Printre principalele cauze de instalare a insuficientei venoase se numara:

  • Excesul ponderal – in special obezitatea;
  • Sarcina;
  • Sedentarismul;
  • Ortostatism prelungit (statul in picioare pentru perioade mari de timp);
  • Istoricul de traumatisme sau interventii chirurgicale recente la nivelul membrelor inferioare;
  • Istoric de tromboza venoasa profunda (cu posibil sindrom posttrombotic);
  • Istoric de tromboflebita (inflamatia venelor superficiale);
  • Istoric in familie de insuficienta venoasa;
  • Obiceiuri daunatoare (ex: fumatul, consumul de alcool in exces).

Semne si simptome in insuficienta venoasa cronica

Tabloul clinic din insuficienta venoasa cronica poate fi destul de sugestiv, nu numai pentru medic, ci si pentru pacient (fapt ce poate grabi vizita la medic). In general, acesta este compus din semne si simptome precum:

  • Edeme (tumefieri) la nivelul membrelor inferioare (edeme insuficienta venoasa);
  • Durere la nivelul membrelor inferioare, adesea resimtita in timpul mersului si atenuata de repaus;
  • Varice vizibile pe suprafata membrelor inferioare;

insuficienta-venoasa3Modificarea culorii tegumentelor (de obicei intr-o nuanta maronie) in apropierea gleznelor;

  • Exfoliere si mancarimi la nivelul tegumentelor;
  • Ulceratii vizibile;
  • Spasme musculare, urmate de o senzatie dureroasa;
  • Prezenta unui disconfort inexplicabil la nivelul membrelor inferioare, cu necesitatea deplasarii pentru a-l calma (sindromul picioarelor nelinistite).

Asocierea acestor semne si simptome poate varia de la o persoana la alta, atat ca tablou, cat si din punctul de vedere al severitatii (insuficienta venoasa simptome intensitate).

Este important ca inca de la depistarea primelor manifestari sugestive pentru o afectiune venoasa la nivelul membrelor inferioare sa se programeze o consultatie de specialitate.

Diagnosticul in insuficienta venoasa cronica

In scopul depistarii unei insuficiente venoase cronice, medicul (adesea specializat in chirurgie vasculara) va prelua istoricul medical al pacientului si, ulterior, va efectua un examen clinic, cu focus asupra zonei membrelor inferioare.

In cadrul istoricului medical, se pot decela simptomele resimtite de pacient, semnele observate in ultima perioada, precum si momentul in care au debutat acestea. De asemenea, se pot identifica potentiali factori de risc sau agravanti (ex: obezitatea, fumatul).

In urma examenului clinic, se pot depista venele varicoase, modificarile aspectului tegumentelor, precum si alte semne sugestive acestei patologii.

De cele mai multe ori, aceste doua etape orienteaza suficient de mult diagnosticul catre insuficienta venoasa. Totusi, aceasta trebuie confirmata si paraclinic. In acest scop, cel mai adesea, se realizeaza o ecografie duplex.

Ecografia duplex reprezinta un tip de ecografie vasculara, capabila sa evidentieze vasele de sange atat din punct de vedere structural (identificarea valvelor), cat si functional (evaluarea fluxului de sange). Astfel, se poate identifica o stagnare a sangelui cauzata de functionarea deficitara a valvelor.

Tratament insuficienta venoasa cronica

insuficienta-venoasa4Tratamentul pentru insuficienta venoasa cronica poate varia de la un caz la altul, in functie de cauza declansatoare a afectiunii, de gradul severitatii tabloului clinic, precum si de caracteristicile particulare ale pacientului (ex: pacient in varsta sau tanar, cu alte patologii asociate sau nu etc.).

La modul general, o schema terapeutica poate consta in:

  • Tehnici de imbunatatire a circulatiei sangelui venos;
  • Tratament medicamentos;
  • Tratament minim invaziv;
  • Interventie chirurgicala (boala venoasa cronica tratament chirurgical).

Ingrijirea pacientului cu insuficienta venoasa periferica

Pentru a realiza ingrijirea pacientului cu insuficienta venoasa periferica, se poate incepe cu tehnicile de imbunatatire a circulatiei sangelui venos. Aceste tehnici pot fi aplicate atat in stadiile incipiente, cat si in cele avansate (insuficienta venoasa cronica stadii).

Astfel, se pot aplica metode precum ridicarea picioarelor in momentul repausului, aplicarea unor sosete compresive speciale si efectuarea unor exercitii fizice pentru realizarea contractiei musculaturii membrelor inferioare.

Tratamentul propriu-zis (reducere edeme insuficienta venoasa, imbunatatire flux sangvin)

Pentru cazurile mai severe de insuficienta venoasa cronica, ce nu pot fi ameliorate doar prin schimbarea stilului de viata, se implementeaza o schema terapeutica complexa.

Tratamentul medicamentos consta in administrarea de diuretice (cu eliminarea fluidului acumulat si reducerea edemelor), antibiotice (pentru ulcere si alte infectii locale), precum si aspirina.

In unele situatii, in special in stadiile avansate, se poate incerca inlaturarea din sistemul circulator a vaselor afectate. Acest lucru se poate face fie minim invaziv (de preferat), fie chirurgical (in cazurile complicate).

Preventia in insuficienta venoasa cronica

Cu toate ca insuficienta venoasa cronica beneficiaza de un diagnostic destul de facil si de o multitudine de optiuni terapeutice, este de preferat ca aceasta sa fie prevenita, nu tratata. In acest fel, calitatea vietii pacientilor ramane una buna si riscul de complicatii scade.

Alimentatie insuficienta venoasa si renuntare la obiceiuri nesanatoase

Un mare factor de risc sau chiar cauza in dezvoltarea insuficientei venoase il constituie obezitatea. Prin urmare, ajustarea alimentatiei in scopul scaderii in greutate va reprezenta o metoda profilactica eficienta.

De asemenea, un stil de viata sanatos nu poate fi obtinut fara renuntarea la obiceiurile nesanatoase, precum fumatul si consumul excesiv de alcool.

Exercitii fizice pentru insuficienta venoasa

Contractiile musculare de la nivelul membrelor inferioare joaca un rol important in mentinerea intoarcerii venoase la un nivel optim.

Astfel, pentru a putea pastra acest efect, este recomandat sa se evite pe cat posibil statul excesiv in picioare (fara deplasare de pe loc) si sa se efectueze exercitii fizice pentru insuficienta venoasa sau, cel putin, sa se practice plimbari in fiecare zi.

In concluzie, insuficienta venoasa cronica este o patologie ce poate altera desfasurarea normala a activitatilor de zi cu zi si, implicit, afecta calitatea vietii per total. Cu toate ca exista metode terapeutice prin care aceasta afectiune poate fi gestionata, este de preferat ca insuficienta venoasa sa fie prevenita prin intermediul metodelor profilactice disponibile.

 

Bibliografie:

Insuficienta venoasa https://www.healthline.com/health/venous-insufficiency#treatment

Insuficienta venoasa cronica https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/chronic-venous-insufficiency#:~:text=Chronic%20venous%20insufficiency%20occurs%20when,(pool)%20in%20your%20legs.

Despre insuficienta venoasa cronica https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16872-chronic-venous-insufficiency-cvi

Ecografia vasculara https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/17606-vascular-ultrasound

Insuficienta venoasa cronica https://vascular.org/patients-and-referring-physicians/conditions/chronic-venous-insufficiency

Articole similare

Nutritie – vitaminele si mineralele de care ai nevoie
7 iulie 2021
Artrita. Pasi de urmat pentru ameliorarea durerilor
9 octombrie 2020
Tusea: un simptom care poate avea multe semnificatii
9 februarie 2023
d-endocrine-preview
Disfunctiile endocrine – cauze, simptome si tratament
3 august 2022
Ce trebuie sa stii despre testul uree serica
23 septembrie 2020

Cele mai citite articole

6 simptome grave specifice bolilor sexuale feminine
17 iunie 2020
distrofia musculara-preview
Complicatii ale distrofiei musculare
5 mai 2023
stroke_preview
Accidentul vascular cerebral (AVC): cauze, simptome, tratament, preventie
29 noiembrie 2022
10 Mituri despre sanatate: cat e adevar, cat nu e
9 februarie 2023
Voucher Materna Poliana
Acum poți efectua gratuit toate analizele necesare monitorizării sarcinii, cu voucherele Materna
29 octombrie 2021

Oferte

Cele mai cautate oferte

Slider Pachet screening tumoral femei 768x410 px Preview
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
153 lei
107 lei
Slider Pachet screening tumoral barbati 768x410 px Prevew
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
145 lei
103 lei
Slider Pachet Analize Minerale 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand te simti dezechilibrat
Testează-ți nivelul mineralelor din corp
108 lei
86 lei
Slider Pachet Analize prostată 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand incepi sa ai probleme cu prostata
3 analize importante pentru prostata
120 lei
84 lei
Slider Pachet Analize Imunitate 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru verificarea imunitatii
6 analize importante
185 lei
140 lei
Slider Pachet Analize Digestie Sanatoasa Preview
pret avantajos
Analizele care stiu totul despre digestia ta
5 analize pentru digestie
244 lei
171 lei
Slider Pachet Infertilitate preview
pret avantajos
Analizele pentru cei hotarati sa reuseasca
Afla care este pasul urmator
472 lei
378 lei
Slider Pachet BTS
pret avantajos
Analize pentru situatii discrete
9 analize pentru boli cu transmitere sexuala
374 lei
281 lei
SLIDER Pachet Viitoare Mame-preview
pret avantajos
Analizele pentru cea mai frumoasa perioada
9 analize indicate pentru planificarea bebelusului
399 lei
319 lei
pret avantajos
Analizele care iti spun ce efecte are stresul
7 analize indicate pentru identificarea efectelor stresului
218 lei
174 lei
pret avantajos
Analizele pentru când este prea devreme să ai bufeuri de caldura
5 analize indicate pentru premenopauza
369 lei
277 lei
pret avantajos
Analizele pentru perioadele firesti din viata unei femei
5 analize indicate pentru postmenopauza
243 lei
182 lei

Oferte recomandate

reducere aniversara
S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
0 lei
0 lei
profil analize copii
reducere voinica
Analizele care au grijă de sănătatea copilului tău.
12 analize esențiale pentru copii
249 lei
199 lei
pachet avantajos
Analizele pentru cand te lasa ficatul
9 analize utile pentru monitorizarea sanatatii ficatului
142 lei
109 lei
-70 lei
Recoltăm analize ginecologice
3 analize esentiale pentru sanatatea femeii
230 lei
160 lei

Centre

Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Alexandria
Str. Mihaita Filipescu Nr.1, Alexandria, Judetul Teleorman
Contact:
Tel: 0319108 / 0736623140
Email: receptie.alexandria@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Călărași, str. Sloboziei
Str. Sloboziei nr. 31 (fosta Stalingrad nr. 33)
Contact:
Tel: 0319108 / 0723610530
Email: receptie.cl-sloboziei@poliana.ro
Program de recoltare
07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare Hunedoara, B-dul Dacia
B-dul Dacia nr.6 bis (Complex Gambrinus, lângă supermarket Profi)
Contact:
Program de recoltare
Program recoltare: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize București, Str. Pajurei
Str. Pajurei, Nr.2B, Sector 1
Contact:
Tel: 0319108 / 0726230246
Email: receptie.pajura@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30
Analize

Cele mai cautate analize

Colesterol Total
PRET
14 lei Cere programare
Hemoglobina glicozilata Hb A1C
PRET
45 lei Cere programare
Creatinkinaza (CK)
PRET
22 lei Cere programare
Electroforeza Proteinelor Serice Cu Imunofixare/Imunotipare
PRET
117 lei Cere programare
Urocultura
PRET
56 lei Cere programare
Hemoleucograma completa cu formula leucocitara,Hb,Ht si indici eritrocitari si reticulocite
PRET
49 lei Cere programare
Calciu
PRET
15 lei Cere programare
Feritina
PRET
49 lei Cere programare
Fosfataza alcalina
PRET
20 lei Cere programare
Fosfor urinar
PRET
24 lei Cere programare
LDL colesterol
PRET
20 lei Cere programare
Creatinina Serica
PRET
15 lei Cere programare
Fibrinogen
PRET
29 lei Cere programare
Suna acum Cere programare