Categories
Stire

Laborator de Biologie Moleculara Poliana

analize medicale @ Poliana

Laborator de Biologie Moleculara

Diagnosticarea infectiei cu SARS-CoV-2 prin tehnica RT-PCR

Nou laborator de analize medicale Poliana in Bucuresti

Luna aceasta Poliana deschide un Laborator de Biologie Moleculara in Bucuresti pentru a raspunde cererilor actuale privind depistarea COVID-19. Acest laborator va procesa pentru inceput, in principal, probe biologice pentru diagnosticarea infectiei cu SARS-CoV-2. Recoltarea probelor biologice pentru efectuarea acestui test poate fi facuta in toate orasele in care Poliana are puncte de recoltare.

Metoda RT-PCR (Reverse-Transcription – Polymerase Chain Reaction) este cea mai utilizata metoda pentru identificarea coronavirusurilor, tehnica presupunand analiza ARN-ului viral pentru detectarea prezentei materialului genetic specific agentului patogen.

Ce este biologia moleculara

Biologia moleculara este un domeniu stiintific axat pe studiul structurilor chimice si al proceselor fenomenelor biologice care implica acele componente de baza ale vietii, anume moleculele. Focusul deosebit este pe acizii nucleici (ADN si ARN) si pe proteine – macromoleculele esentiale functiilor care intretin viata – precum si pe modul in care aceste molecule interactioneaza si se comporta in cadrul celulelor.

Specialistii in biologie moleculara cerceteaza bazele moleculare ale proceselor genetice – acestia identifica localizarea genelor pe cromozomii specifici, asociaza aceste gene cu anumite caracteristici ale organismului si apeleaza la ingineria genetica (tehnologia de recombinare a AND) pentru a izola, secventializa si modifica genele vizate. Aceste abordari includ, de asemenea, tehnici precum PCR (Polymerase Chain Reaction) bazata pe o tehnologie in vitro care imita capacitatea naturala de replicare a ADN si care consta in generarea rapida a unor copii multiple ale unei secvente tinta (ADN sau ARN) dintr-un patogen specific. Ulterior, produsul amplificat PCR este depistat, iar numarul de copii ale secventei-tinta creste exponential cu fiecare ciclu de amplificare.

Metodele de diagnostic recomandate pentru COVID 19

Diagnosticul de laborator al infectiei cu SARS-CoV-2 se poate face prin:

  • evidentierea virusului prin tehnici de amplificare a materialului sau genetic (RT-PCR),
  • detectia anticorpilor specifici, care reprezinta raspunsul imun al organismului la infectia cu virusul.

In comparatie cu alte metode de identificare a virusului disponibile, tehnica RT-PCR in timp real este semnificativ mai rapida si are un potential mai redus de contaminare sau erori, ceea ce o pozitioneaza ca fiind cea mai precisa metoda disponibila pentru diagnosticarea infectiei COVID-19.

Tehnica PCR a fost descrisa initial in 1985. De atunci, secventierea si clonarea genelor a devenit mult mai simpla, iar PCR a devenit “standardul de aur” (Golden Standard) pentru diagnosticarea infectiilor virale. Sensibilitatea crescuta a metodei permite identificarea copiilor virale chiar si in etapele initiale ale infectiei. Aceasta metoda permite depistarea cu specificitate foarte mare a unor concentratii foarte scazute ale materialului genetic de analizat.

PCR functioneaza doar prin analiza ADN-ului, dar SARS-CoV-2 este un virus ARN, de aceea sunt necesare enzime (revers transcriptaza) care transforma materialul genetic al virusului, ARN-ul in ADN, care va fi analizat, PCR amplificand semnificativ materialul genetic viral daca acesta este prezent pentru a putea fi mai usor de identificat. Acest material genetic este detectabil atunci cand o persoana este infectata.

Programeaza-te online pentru testul RT-PCR la orice punct de recoltare Poliana.

Probe biologice prelucrate

Testul foloseste tampoane de exsudat nazal si faringian recoltate din nasul si gatul unei persoane, conform procedurilor standard. De asemenea, se pot utiliza probe recoltate de la nivelul tractului respirator inferior (sputa sau lavaj bronhoalveolar), in formele grave de boala sau piese prelevate la necropsie. Proba recoltata este descarcata intr-un recipient cu mediu de transport, care asigura supravietuirea, in conditii optime, a virusului pana in momentul in care aceasta intra in lucru.

Din proba prelevata de la pacient (cel mai frecvent, exsudatul nasofaringian) cu ajutorul unor reactivi speciali este extras ARN-ul viral. Acest test vine cu avantajul ca pune in evidenta virusul, chiar daca acesta este prezent in cantitati foarte mici si, in consecinta, persoanele infectate vor fi detectate, in marea lor majoritate, inca din primele zile de infectie.

Echipamentele folosite

In Laboratorul de Biologie Moleculara Poliana, extractia acidului nucleic se efectueaza automat cu extractorul PANAMAX 48. Printre alte caracteristici importante aparatul este prevazut cu Self Check (auto-verificare pentru prevenirea erorilor umane) si cu un sistem anti-contaminare (prin dezinfectare UV).

Ulterior, se realizeaza amplificarea si detectia prin multiplex RT-PCR a virusului, prin identificarea genelor orf 1ab (specifica SARS-CoV-2) si E (comuna coronavirusurilor, de screening) si a unui control intern (pentru monitorizarea extractiei si amplificarii).

Proba este considerata pozitiva daca se detecteaza cel putin 2 secvente tinta ale genomului viral, dintre care cel putin una, specifica SARS-CoV-2.

Interpretarea rezultatelor

Un rezultat pozitiv (detectabil) indica prezenta in proba analizata a ARN SARS–CoV–2, sugestiv pentru diagnosticul bolii COVID 19.

Un rezultat negativ (nedetectabil) indica absenta din proba analizata a ARN-ului SARS–CoV-2. Un rezultat negativ nu exclude posibilitatea infectiei cu SARS–CoV–2. Sunt mai multi factori care pot genera rezultate fals negative: proba cu continut necorespunzator de produs biologic, proba recoltata prea devreme sau tarziu, in cursul evolutiei bolii, proba recoltata/transportata necorespunzator.