Categories
Articol medical

Leucemie: tipuri, factori de risc, simptome și tratament

20 aprilie 2023

Autor: Echipa Editoriala Poliana

Programeaza-te acum!

Leucemia este o formă de cancer care afectează celulele din sânge. În acest articol poți afla mai multe informații despre tipurile de leucemie, cauze și factori de risc, simptome, protocol de diagnostic și opțiuni de tratament.

Ce este leucemia

Leucemia este o formă de cancer care afectează liniile celulare sangvine și organele care formează celulele din sânge și care includ și măduva hematogenă. Cel mai adesea sunt afectate leucocitele, cunoscute și ca globulele albe. Acestea constituie prima linie de apărare celulară împotriva unor microorganisme de tipul bacteriilor, virusurilor sau fungilor.

Nu există o definiție simplă pentru ce este leucemia, căci există multe tipuri de boală, fiecare dintre ele având caracteristicile sale.

Tipuri de leucemie

Există mai multe criterii în funcție de care medicii clasifică leucemiile.

Conform vitezei cu care evoluează aceasta, există două tipuri: leucemia acută și leucemia cronică.

Leucemia acută

În leucemia acută, celulele anormale identificate în sânge sunt celule tinere, imature, denumite și blaști, precursorii celulelor sanguine adulte. Aceste celule nu mai sunt capabile să își îndeplinească în mod corect funcțiile. Multiplicarea lor este rapidă, motiv pentru care boala se agravează în scurt timp. Leucemia acută impune un tratament agresiv, atent temporizat și instituit cât mai devreme.

Leucemia cronică

Există mai multe tipuri de leucemie cronică. În unele dintre ele sunt sintetizate prea multe celule sangvine; în altele, prea puține. Leucemia cronică presupune afectarea celulelor sangvine mature, care se multiplică și se acumulează mai încet și care sunt capabile să funcționeze normal pentru o anumită perioadă de timp. Unele forme de leucemie cronică sunt asimptomatice și pot evolua timp de ani de zile înainte de a fi diagnosticate.

Un alt criteriu de clasificare ale legătură cu tipul de leucocite afectat: limfocite sau celule mieloide.

Leucemia limfocitară

În leucemia limfocitară sunt afectate limfocitele, produse de organele limfocitare răspândite în întregul organism și responsabile pentru apărarea specifică oferită de sistemul imunitar.

Leucemia mieloidă

În leucemia mieloidă sunt afectate celulele mieloide ale organismului. Din celulele mieloide derivă hematiile, leucocitele și trombocitele.

Din combinarea acestor criterii rezultă mai multe tipuri de leucemie.

Leucemie limfocitară acută

Leucemia limfocitară acută este cel mai frecvent întâlnit tip de leucemie la copii. Boala poate fi diagnosticată, de asemenea, și la adulți. Rata de supraviețuire la cinci ani este de aproape 70% în acest tip de boală.

Leucemie mieloidă acută

Leucemia mieloidă acută este o formă frecvent diagnosticată, care poate afecta în egală măsură copiii și adulții. De altfel, acest tip de leucemie acută mieloblastică este cel mai des identificat la adulți. Rata de supraviețuire la cinci ani este de 29.5% în cazul acestei forme de boală.

Leucemie limfocitară cronică

Leucemia limfocitară cronică afectează cu precădere adultii cu varsta mai mare de 55 ani. Ea este extrem de rar întâlnită la copii. Pot trece ani de zile de la debutul bolii, până la diagnosticarea acesteia. Rata de supraviețuire la cinci ani este de 87.2%.

Leucemie mieloidă cronică

Leucemia mieloidă cronică afectează în special adulții. Este posibil ca pacientul care suferă de leucemie mieloidă cronică să nu manifeste nici un fel de simptome timp de luni sau ani de zile. Rata de supraviețuire la cinci ani de la diagnosticare este de 70.6%.

Cauzele leucemiei

Când vine vorba despre cauzele leucemiei, opiniile cercetătorilor sunt contradictorii. Unii susțin că în leucemie,  cauzele precise sunt imposibil de identificat și că e vorba mai degrabă despre factori de risc care pot găsi (sau nu) un teren propice de manifestare. Alți cercetători susțin că se poate vorbi, independent, de cauze și factori de risc.

Cauzele leucemiei sunt incluse în următoarea listă:

  • Antecedente de chimioterapie sau radioterapie pentru alte tipuri de cancer;
  • Boli genetice de tipul sindromului Down;
  • Alte boli ale sângelui;
  • Expunerea repetată la unele substante chimice ( inclusiv la pesticide, incriminate in special in leucemiile la copii), radiatii, substante radioactive. Alte substante divedite cancerigene sunt expunerea  la benzen, o hidrocarbură prezentă inclusiv în fumul de tigara, expunerea la alti solventi chimici  sau la unele metale cum ar fi azbest, nichel, cadmiu, radon.)

Factori de risc pentru leucemie

Lista factorilor de risc ai leucemiei este mult mai generoasă și include:

  • Istoricul familial de leucemie;
  • Fumatul, care crește riscul de apariție a leucemiei acute mieloide;
  • Expunerea la niveluri mari de radiații.

Cu toate acestea, leucemia este uneori diagnosticată la persoane la care nu se poate identifica nici una dintre aceste cauze sau acești factori de risc.

De multe ori, pacienții și apropiații acestora se întreabă dacă leucemia se transmite – nu există nici un fel de dovezi în acest sens, astfel că oamenii de știință au exclus această ipoteză.

leucemie

Simptome leucemie

Simptomele leucemiei variază în funcție de tipul de boală. Dacă în leucemia granulocitară cronică e posibil ca simptomele să fie absente pentru o lungă perioadă de timp, în formele acute semnele leucemiei se pot manifesta destul de devreme.

În leucemie simptome frecvente sunt:

  • Febră și frisoane;
  • Oboseală și slăbiciune persistente;
  • Infecții frecvente sau deosebit de severe;
  • Pierdere inexplicabilă în greutate;
  • Adenopatii, splenomegalie, hepatomegalie;
  • Vânătăi – în leucemie sunt frecvente și inexplicabile;
  • Sângerări – peteșiile în leucemie semnalează o problemă legată de trombocite;
  • Transpirații excesive, în special pe timp de noapte;
  • Durere sau sensibilitate osoasă.

Simptome leucemie copii

Simptome de leucemie la copii pot include, față de cele menționate deja:

  • Paliditate accentuată;
  • Amețeli;
  • Dureri de cap;
  • Dificultăți de respirație.

Simptome leucemie adulți

Simptomele de leucemie la adulți variază în funcție de tipul de boală și de stadiul de evoluție al acesteia. În unele cazuri, pot trece luni sau ani de zile până când pacientul să observe că ceva nu e în regulă. În faza terminală a leucemiei simptomele sunt similare oricărui alt cancer terminal.

Diagnostic leucemie

Orice protocol de diagnostic începe cu o examinare completă a pacientului și obținerea unei anamneze detaliate: care sunt simptomele, când au apărut și în ce ordine, de cât timp persistă, boli asociate, istoric medical individual și familial și orice alte informații consideră medicul că ar fi necesare.

Consultul clinic nu permite formularea unui diagnostic de certitudine, deși permite ridicarea unor suspiciuni. Medicul va solicita efectuarea unor investigații suplimentare în scop diagnostic.

Analize de sânge

Există mai multe analize de sânge necesare pentru diagnosticarea leucemiei. Hemoleucograma completa permite identificarea, numărarea și examinarea liniilor celulare hematologice. Frotiul de sânge permite identificarea anomaliilor celulare. Acestea două sunt considerate analize care indică leucemia.

Testarea moleculară evaluează citogenetica (cromozomii din interiorul celulei) pentru a căuta variații sau anomalii cromozomiale în celule.

Există unele anomalii citogenetice care sunt foarte specifice unor tipuri de leucemie, iar prezența sau absența acestor anomalii poate ajuta medicul să decida dacă un pacient ar trebui să aibă un anumit regim de chimioterapie sau, eventual, un transplant de măduvă osoasă.

Biopsia medulară sau ganglionară permite diagnosticarea leucemiei și a ratei de creștere celulară. Biopsiile din alte organe ajută la identificarea metastazelor.

Stadializarea leucemiei

Odată ce leucemia a fost diagnosticată, medicul oncolog va avea nevoie să știe în ce stadiu de boală se află pacientul. Astfel, el poate afla cât de mult s-a răspândit cancerul și poate alege tratamentul potrivit.

Examinarea microscopică a celulelor este cea mai bună metodă de stadializare. Pentru a stabili viteza de progresie a bolii, medicul poate solicita în caz de  leucemie analize complexe:

  • Citometria în mediu fluid examinează ADN-ul diverselor tipuri celulare și determină rata de creștere a acestora;
  • Testele functionale hepatice determină dacă țesutul hepatic a fost sau nu afectat;
  • Puncția lombară va determina dacă boala canceroasă s-a extins la nivelul sistemului nervos central;
  • Testele imagistice (radiografii, ecografii, CT și RMN) permit identificarea leziunilor existente la nivelul altor organe.

Tratament leucemie

Stabilirea unui tratament in leucemie trebuie să țină cont de o multitudine de factori. Alegerea unui protocol ține seama de vârsta și starea generală a pacientului, de tipul de boală identificat și de măsura în care aceasta s-a răspândit la nivelul celorlalte organe.

Lista de opțiuni de tratament include:

  • Chimioterapia: este principala opțiune terapeutică în leucemie. În funcție de tipul de boală, se poate folosi un singur medicament sau o combinație de medicamente, sub formă de comprimate sau, mai adesea, sub formă injectabilă, intravenoasă;
  • Terapia țintită este menită să identifice anomaliile celulare specifice și să le blocheze, ceea ce face ca celulele tumorale să moară;
  • Radioterapia folosește particule sau unde de înaltă energie, cum ar fi raze X, raze gamma, fascicule de electroni sau protoni , pentru a distruge sau deteriora celulele canceroase. Radioterapia poate fi orientată asupra unor zone specifice din organism, sau poate fi folosită pentru tratamentul întregului corp. Radioterapia este folosită și înainte de transplantul de măduvă;
  • Transplantul de măduvă osoasă este denumit și transplant de celule stem și are ca scop înlocuirea celulelor bolnave cu celule sănătoase, care vor regenera țesuturile sangvine. Înainte de efectuarea transplantului, pacientul este tratat cu doze mari de chimioterapie sau radiații, pentru distrugerea măduvei osoase care produce celulele bolnave;
  • Imunoterapia facilitează accesul sistemului imunitar la celulele canceroase, pe care urmează să le perceapă ca fiind elemente agresoare și să le distrugă;
  • Testele clinice au ca scop studiul unor tratamente noi împotriva leucemiei. În cazul lor, riscurile și beneficiile nu sunt bine cunoscute. Medicul este singurul în măsură să decidă dacă ești un candidat potrivit pentru aceste teste clinice.

Prognostic leucemie

Cât trăiești cu leucemie depinde mult de tipul de boală diagnosticat, de starea generală de sănătate, de opțiunile de tratament disponibile și de mulți alți factori, unii dintre ei insuficient elucidați de către comunitatea medicală. Cert este că există oameni vindecați de leucemie și că, adesea, leucemia se vindecă.

Ca regulă generală, diagnosticul precoce îmbunătățește șansele de vindecare. Statistic vorbind, în SUA mortalitatea determinată de leucemie a scăzut cu 1.7% pe an, în fiecare an, din 2009 până în prezent. Rata de supraviețuire la 5 ani a fost de 65% în 2017.

E important de spus că aceste cifre includ persoane de toate vârstele și cu forme dintre cele mai diferite de leucemie. Prin urmare, cât trăiești cu leucemie cronică și cât trăiești cu leucemie acută depinde de fiecare organism în parte, iar evoluția individuală nu poate fi anticipată. Rata de vindecare în leucemie la copii este mai mare decât în cazul adulților.

Leucemia este o afecțiune severă, o formă de cancer de sânge cu simptome suficient de nespecifice încât să îngreuneze diagnosticarea precoce.

Discută cu medicul ori de câte ori apare vreun semnal de alarmă în ceea ce privește starea ta de sănătate.

Articole Similare

Nutritie – vitaminele si mineralele de care ai nevoie
7 iulie 2021
Ce trebuie sa stii despre trombofilie?
17 noiembrie 2021
Pielea uscată
Pielea uscată
20 octombrie 2020
Steatoza hepatica (ficatul gras) – simptome, diagnostic, preventie
30 august 2021
Hemoglobina glicata (HbA1C): Recomandari efectuare, valori normale, interpretare
31 mai 2020

Cele mai citite articole

6 simptome grave specifice bolilor sexuale feminine
17 iunie 2020
distrofia musculara-preview
Complicatii ale distrofiei musculare
5 mai 2023
stroke_preview
Accidentul vascular cerebral (AVC): cauze, simptome, tratament, preventie
29 noiembrie 2022
10 Mituri despre sanatate: cat e adevar, cat nu e
9 februarie 2023
Voucher Materna Poliana
Acum poți efectua gratuit toate analizele necesare monitorizării sarcinii, cu voucherele Materna
29 octombrie 2021

Oferte

Cele mai cautate oferte

Slider Pachet screening tumoral femei 768x410 px Preview
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
153 lei
107 lei
Slider Pachet screening tumoral barbati 768x410 px Prevew
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
145 lei
103 lei
Slider Pachet Analize Minerale 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand te simti dezechilibrat
Testează-ți nivelul mineralelor din corp
108 lei
86 lei
Slider Pachet Analize prostată 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand incepi sa ai probleme cu prostata
3 analize importante pentru prostata
120 lei
84 lei
Slider Pachet Analize Imunitate 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru verificarea imunitatii
6 analize importante
185 lei
140 lei
Slider Pachet Analize Digestie Sanatoasa Preview
pret avantajos
Analizele care stiu totul despre digestia ta
5 analize pentru digestie
244 lei
171 lei
Slider Pachet Infertilitate preview
pret avantajos
Analizele pentru cei hotarati sa reuseasca
Afla care este pasul urmator
472 lei
378 lei
Slider Pachet BTS
pret avantajos
Analize pentru situatii discrete
9 analize pentru boli cu transmitere sexuala
374 lei
281 lei
SLIDER Pachet Viitoare Mame-preview
pret avantajos
Analizele pentru cea mai frumoasa perioada
9 analize indicate pentru planificarea bebelusului
399 lei
319 lei
pret avantajos
Analizele care iti spun ce efecte are stresul
7 analize indicate pentru identificarea efectelor stresului
218 lei
174 lei
pret avantajos
Analizele pentru când este prea devreme să ai bufeuri de caldura
5 analize indicate pentru premenopauza
369 lei
277 lei
pret avantajos
Analizele pentru perioadele firesti din viata unei femei
5 analize indicate pentru postmenopauza
243 lei
182 lei

Oferte recomandate

reducere aniversara
S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
0 lei
0 lei
profil analize copii
reducere voinica
Analizele care au grijă de sănătatea copilului tău.
12 analize esențiale pentru copii
249 lei
199 lei
pachet avantajos
Analizele pentru cand te lasa ficatul
9 analize utile pentru monitorizarea sanatatii ficatului
142 lei
109 lei
-70 lei
Recoltăm analize ginecologice
3 analize esentiale pentru sanatatea femeii
230 lei
160 lei

Suntem diferiti. De aceea avem nevoie de servicii medicale diverse.

SERVICII SI SPECIALITATI MEDICALE

Centre

Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Alexandria
Str. Mihaita Filipescu Nr.1, Alexandria, Judetul Teleorman
Contact:
Tel: 0319108 / 0736623140
Email: receptie.alexandria@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Călărași, str. Sloboziei
Str. Sloboziei nr. 31 (fosta Stalingrad nr. 33)
Contact:
Tel: 0319108 / 0723610530
Email: receptie.cl-sloboziei@poliana.ro
Program de recoltare
07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare Hunedoara, B-dul Dacia
B-dul Dacia nr.6 bis (Complex Gambrinus, lângă supermarket Profi)
Contact:
Program de recoltare
Program recoltare: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize București, Str. Pajurei
Str. Pajurei, Nr.2B, Sector 1
Contact:
Tel: 0319108 / 0726230246
Email: receptie.pajura@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30
Analize

Cele mai cautate analize

Colesterol Total
PRET
14 lei Cere programare
Hemoglobina glicozilata Hb A1C
PRET
45 lei Cere programare
Creatinkinaza (CK)
PRET
22 lei Cere programare
Electroforeza Proteinelor Serice Cu Imunofixare/Imunotipare
PRET
117 lei Cere programare
Urocultura
PRET
56 lei Cere programare
Hemoleucograma completa cu formula leucocitara,Hb,Ht si indici eritrocitari si reticulocite
PRET
49 lei Cere programare
Calciu
PRET
15 lei Cere programare
Feritina
PRET
49 lei Cere programare
Fosfataza alcalina
PRET
20 lei Cere programare
Fosfor urinar
PRET
24 lei Cere programare
LDL colesterol
PRET
20 lei Cere programare
Creatinina Serica
PRET
15 lei Cere programare
Fibrinogen
PRET
29 lei Cere programare
Suna acum Cere programare