Leucocitele – rol in organism si valori optime

Leucocitele, intalnite si sub denumirea de celule albe sau globule albe, reprezinta acele elemente componente ale sangelui care sunt implicate in apararea impotriva patogenilor si in identificarea unor patologii active. Desi ele compun un mic procent din totalul volumului de sange, rolul lor in raspunsul imun este unul imens si indispensabil. Afla, in cele ce urmeaza, ce sunt leucocitele, in cate tipuri se impart, ce roluri au in organism, care sunt valorile normale si ce reprezinta valorile anormale.

  • Ce sunt leucocitele si in cate tipuri se impart
  • Ce rol au leucocitele in organism
  • Globule albe – valori normale
  • Celule albe crescute in organism (globule albe marite)
  • Celule albe scazute in organism (globule albe scazute)
  • Leucocite in urina – semnificatie

Ce sunt leucocitele si in cate tipuri se impart

Leucocitele, numite si globulele albe ale sangelui, reprezinta acele elemente figurate cu un rol central in fenomenele de aparare impotriva infectiilor bacteriene si virale, precum si a altor patologii. Acestea reprezinta doar 1% din volumul sangvin, fiind, totusi, elemente cheie ale imunitatii organismului fiecarei persoane in parte.

Locul lor de origine se afla in maduva spinarii (maduva hematogena) si sunt produse cu o frecventa care depinde de timpul de viata al fiecarui tip de leucocit in parte. Odata ce au fost formate, o parte sunt depozitate in organele limfoide (ex: ganglioni), unde asteapta invadarea de catre patogeni, restul sunt trimise in circulatia sangelui.

Denumirea de leucocite reprezinta o umbrela pentru cele cinci tipuri de celule albe, existente la nivelul organismului. Fiecare tip are un aspect diferit si un rol specific. Astfel, ele sunt:

  1. Monocitele – sunt cele mai mari in dimensiuni, prezinta un nucleu cu o forma usor identificabila la microscop (asemanatoare unui rinichi) si sunt implicate in apararea impotriva infectiilor bacteriene;
  2. Limfocitele – reprezinta celulele albe responsabile pentru producerea anticorpilor;
  3. Neutrofilele – compun cel mai mare procent din leucocite si reprezinta prima linie in apararea impotriva bacteriilor si fungilor;
  4. Eozinofilele – sunt implicate in mai multe procese patologice, precum cele alergice, parazitare si neoplazice (cancer);
  5. Bazofilele – sunt acele globule albe responsabile pentru producerea histaminei, cu scopul inarmarii sistemului imun pentru procesele de aparare impotriva patogenilor.

Ce rol au leucocitele in organism

Leucocitele se afla in circulatia sangvina si la nivelul organelor limfoide, pregatite pentru interceptarea patogenilor si apararea organismului la nevoie. Rolul leucocitelor este dat de fiecare subtip al lor in parte, astfel ca, in functie de tipul de microorganism patruns in corp, globula alba responsabila isi exercita rolul specific.

Astfel, clasificate in functie de tipul de leucocit implicat, principalele functii sunt:

  • Producerea anticorpilor (IgA, IgG, IgD, IgE, IgM) cu scopul apararii organismului de patogeni precum virusuri si bacterii si de formare a memoriei de termen lung, in cazul unui contact ulterior cu acelasi patogen – rol al limfocitelor;
  • Identificarea bacteriilor, fragmentarea si digerarea fragmentelor respective ca urmare a apararii impotriva acestei clase de patogeni – rol al neutrofilelor;
  • Producerea si secretia histaminei si heparinei cu scopul coagularii precoce si furnizarii unui raspuns imun rapid in momentul patrunderii microorganismelor – rol indeplinit de bazofile;
  • Implicarea in procesele alergice, distrugerea celulelor parazitare si a celor neoplazice – roluri specifice eozinofilelor;
  • Migrarea din circulatia sangvina catre tesuturi, nivel la care se realizeaza fragmentarea patogenilor patrunsi in organism si stimularea productiei de anticorpi, cu scopul declansarii raspunsului imun – roluri indeplinite de catre monocite, care, in momentul transferului la nivelul tesuturilor, se transforma in macrofage (care fragmenteaza microorganismele) si celule dendritice (care stimuleaza raspunsul imun tisular).

Globule albe – valori normale

In mod normal, valorile normale (optime) ale leucocitelor sunt considerate a fi in intervalul 4.500 – 11.000 pe milimetru cub de sange. Acest interval este valabil pentru o persoana adulta, sanatoasa. Exista si alte intervale fiziologice, diferite de intervalul standard, fiind luat in considerare momentul vietii (ex: leucocite marite in sarcina).

Astfel, alte intervale considerate a fi normale sunt:

  • La nou nascuti: 13.000 – 38.000 pe milimetru cub;
  • La doua saptamani dupa nastere: 5.000 – 20.000 pe milimetru cub;
  • Trimestrul trei de sarcina (pentru femeia insarcinata) – 5.800 – 13.200 pe milimetru cub.

Rezultatul analizei de sange (numarul de leucocite) poate sa prezinte limite usor diferite, in functie de laboratorul care se ocupa cu recoltarea si procesarea analizei.

Cand intalnim o valoare crescuta a rezultatului analizei, se considera ca avem leucocite crescute in organism, fenomen care poarta numele de leucocitoza. Atunci cand intalnim o valoare scazuta, se considera ca avem leucocite scazute in organism, fapt care poarta numele de leucopenie.

Celule albe crescute in organism (globule albe marite)

Leucocitoza este denumirea data pentru cresterea numarului de leucocite in sange. Aceasta este identificata pe analiza, dupa cresterea valorii globulelor albe (peste 11.000 pe milimetru cub de sange) si semnifica apararea organismului impotriva unei infectii sau in timpul unei boli.

Exista mai multe semnficatii clinice pentru leucocite marite, printre care se afla:

  • Infectiile active – bacteriene, virale, parazitare, fungice;
  • Anumite medicamente care cresc leucocitele (ex: corticosteroizi, epinefrina);
  • Afectiunile maduvei spinarii (ex: mielofibroza) – cauzeaza productia excesiva de leucocite;
  • Leucemiile – leucemia limfocitara (acuta si cronica) si mieloida (acuta si cronica);
  • Reactiile alergice acute si alergiile cronice;
  • Policitemia vera – cresterea tuturor celulelor sangelui;
  • Afectiunile autoimune (ex: poliartrita reumatoida);
  • Crizele convulsive;
  • Altele: stresul, fumatul.

Celule albe scazute in organism (globule albe scazute)

Leucopenia este denumirea data atunci cand numarul de leucocite din circulatia sangvina este scazut, respectiv sub 4.500 pe milimetru cub de sange. In general, aceasta stare a organismului se traduce printr-o aparare ineficienta impotriva infectiilor si altor afectiuni.

Semnificatii posibile pentru un numar scazut de leucocite sunt:

  • Infectiile active pronuntate;
  • Malformatiile congenitale ale maduvei hematogene – atrag dupa sine productia insuficienta de leucocite;
  • Reactiile adverse la diferite medicamente care scad numarul de leucocite (ex: antibioticele);
  • Afectiunile autoimune (ex: lupusul);
  • Procesele neoplazice (cancerul) la nivelul maduvei spinarii si chimioterapia asociata;
  • Statusul de purtator HIV sau SIDA activ;
  • Anemia aplastica;
  • Hipersplenismul – cresterea functiei de degradare a leucocitelor la nivelul splinei;
  • Malnutritia si deficientele vitaminice. 

Leucocite in urina – semnificatie

Pe langa analiza clasica de sange, folosita pentru determinarea numarului de leucocite prezente pe milimetru cub de sange, analiza de urina este, de asemenea, de mare utilitate in identificarea unor patologii importante.

Valori normale leucocite

In mod normal, numarul de leucocite prezente in urina ar trebui sa fie suficient de mic cat sa nu prezinte o importanta clinica. De obicei, se foloseste formularea “leucocite negative” sau “leucocite absente” si indica faptul ca nu este prezenta o infectie activa. Atunci cand numarul leucocitelor este mai mare si depaseste limita normala, se va intalni exprimarea “leucocite frecvente” si, astfel, rezultatul analizei poate indica prezenta unei infectii si/sau inflamatii la nivelul tractului urinar. De asemenea, pot exista si rezultate fals pozitive, in cazul contaminarii accidentale din flora genitala.

Pentru a confirma o infectie de tract urinar, analiza urinara a numarului de leucocite este completata de cea a esterazei leucocitare urinare.

Astfel, leucocitele reprezinta celule sangvine estentiale atat in procesul de aparare impotriva factorilor agresori, cat si in identificarea prezentei unor patologii active, prin intermediul analizelor de sange si urina, probe rapide si de cost redus, ce pot orienta procesul diagnostic si pot facilita stabilirea unei certitudini clinice.

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  1. Ce sunt celulele albe https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentID=35&ContentTypeID=160
  2. Leucocitele https://www.physio-pedia.com/Leukocytes
  3. Ce trebuie sa stim despre celulele albe https://www.medicalnewstoday.com/articles/327446
  4. Numarul mare de celule albe https://www.mayoclinic.org/symptoms/high-white-blood-cell-count/basics/definition/sym-20050611
  5. Cauze pentru leucocitoza https://www.mayoclinic.org/symptoms/high-white-blood-cell-count/basics/causes/sym-20050611
  6. Numarul mic de celule albe https://www.mayoclinic.org/symptoms/low-white-blood-cell-count/basics/definition/sym-20050615
  7. Cauze pentru leucopenie https://www.stclair.org/services/mayo-clinic-health-information/symptoms/SYM-20050615/
  8. Testul de urina https://labtestsonline.org/tests/urinalysis