Categories
Articol medical

Menopauza: tot ce trebuie sa stii despre ea

19 septembrie 2022

Autor: Echipa Editoriala Poliana

Ce este menopauza

Cand o femeie inceteaza definitiv sa mai aiba menstruatie, ea a ajuns in stadiul vietii numit menopauza. De obicei, cu aceasta etapa se incheie capacitatea unei femei de a concepe copii. Medical, termenul de menopauza este folosit pentru a defini perioada de timp in care nivelurile hormonale ale unei femei incep sa se schimbe. Se spune ca menopauza este completa atunci cand perioadele menstruale au incetat definitiv de mai bine de un an.

Totodata, exista si o faza de tranzitie inainte de menopauza. Ea este denumita perimenopauza. In aceasta perioada, aportul de ovule mature in ovarele femeii scade si ovulatia devine neregulata. In acelasi timp, scade si productia de estrogen si progesteron. Majoritatea simptomelor menopauzei sunt cauzate de scaderea mare a nivelului de estrogen. Concret, menopauza este perioada ce marcheaza sfarsitul ciclurilor menstruale si poate aparea oricand, intre 30 si 51 de ani.

Problemele pentru o femeie intrata la menopauza sunt generate de manifestarile acestui proces natural. Printre ele se numara bufeurile si simptomele emotionale ce  pot perturba somnul, pot reduce nivelul de energie sau pot afecta sanatatea emotionala. Vestea buna este ca simptomele pot fi combatute cu ajutorul tratamentului medicamentos, a schimbarilor aduse stilului de viata si chiar a terapiei hormonale.

Varsta la care poate aparea menopauza

Desi varsta medie a menopauzei este de 51 de ani, ea se poate instala oricand, de la 30 de ani si pana la peste 51 de ani. Datele arata ca femeile care fumeaza si sunt subponderale pot sa intre mai devreme la menopauza. In general, o femeie tinde sa intre la menopauza la aproximativ aceeasi varsta la care a intrat si mama ei.

Menopauza poate aparea si din alte motive decat cele naturale, generand doua tipuri de menopauza, respectiv:

  • Menopauza prematura: atunci cand exista insuficienta ovariana inainte de varsta de 40 de ani si poate fi asociata cu fumatul, expunerea la radiatii, medicamentele chimioterapeutice sau interventiile chirurgicale ce afecteaza alimentarea ovarului cu sange. Insuficienta ovariana prematura se mai numeste si insuficienta ovariana primara.
  • Menopauza chirurgicala: se poate instala dupa indepartarea unuia sau a ambelor ovare. De asemenea, mai poate aparea ca urmare a radiatiilor aplicate in zona pelvisului, inclusiv a ovarelor, pentru a trata o afectiune oncologica. Acest lucru duce la instalarea brusca a menopauzei, iar femeile afectate au adesea simptome mai severe decat daca ar avea menopauza in mod natural.

Simptome

Desi exista o serie de simptome comune menopauzei, fiecare femeie poate prezenta semne diferite. Unele dintre ele au simptome putine, care se manifesta usor, in timp ce alte femei au simptome frecvente, care genereaza un nivel crescut de stres. Semnele si simptomele menopauzei includ:

Bufeuri

Bufeurile sunt cel mai frecvent simptom al menopauzei. Aproximativ 75% dintre femeile aflate la menopauza au de infruntat cresteri bruste, scurte si periodice ale temperaturii corpului. De obicei, bufeurile incep inainte de ultima menstruatie a femeii. Pentru 80% dintre femei, bufeurile se manifesta pe o perioada de pana la doi ani. Exista insa si un mic procent de femei care au bufeuri pentru perioade mai mari de doi ani. Aceste episoade par sa fie legate direct de scaderea nivelului de estrogen. De asemenea, bufeurile variaza ca frecventa si intensitate pentru fiecare femeie in parte.

Pe langa cresterea temperaturii corpului, un bufeu poate provoca si accelerarea ritmului cardiac. Ca urmare a acesteia, apare transpiratia brusca, pe masura ce corpul incearca sa-si reduca temperatura. Acest simptom poate fi, de asemenea, insotit de palpitatii si ameteli.

Bufeurile care apar noaptea se numesc transpiratii nocturne, iar o femeie afectata se poate trezi plina de sudoare, astfel incat sa fie nevoita sa-si schimbe hainele si chiar cearsafurile.

Bufeurile apar ca urmare a scaderii nivelului de estrogen. Ca raspuns la bufeuri, glandele elibereaza cantitati mai mari de alti hormoni care afecteaza partea creierului responsabila cu reglarea temperaturii corpului, determinand fluctuatiile. S-a demonstrat ca terapia hormonala amelioreaza, in cazul multor femei, o parte din disconfortul bufeurilor. Atentie! Utilizarea hormonilor pentru combaterea bufeurilor poate fi facuta doar daca este prescrisa de catre medic. Medicamentele sunt terapii aprobate pentru ameliorarea bufeurilor moderate pana la severe si a simptomelor de atrofie vulvara si vaginala. Desi terapia hormonala poate fi eficienta pentru prevenirea, de exemplu, a osteoporozei postmenopauza, aceasta ar trebui luata in considerare numai pentru femeile cu risc semnificativ de osteoporoza care nu pot lua medicamente fara estrogeni. Se recomanda ca terapia hormonala sa fie utilizata la cele mai mici doze, pentru cel mai scurt timp necesar pentru a atinge obiectivele tratamentului. Femeile aflate in postmenopauza care utilizeaza sau intentioneaza sa utilizeze terapia hormonala ar trebui sa discute cu medicul lor despre posibilele beneficii si riscuri ale tratamentului.

Sugestii pentru a face fata bufeurilor:

Pentru a face fata mai usor bufeurilor, femeile aflate la menopauza ar putea sa:

  • se imbrace cu haine pe care le pot scoate atunci cand incepe bufeul;
  • sa evite alimentele si bauturile care pot provoca bufeuri, cum ar fi cele picante, alcoolul, cafeaua, ceaiul si alte bauturi fierbinti;
  • sa se hidrateze atunci cand incepe bufeul;
  • sa reduca nivelul de stres;
  • sa foloseasca lenjerie de pat, lenjerie intima si imbracaminte care sa ii permita pielii sa respire;
  • sa pastreze un jurnal al simptomelor, pentru a observa ce ar putea declansa bufeurile.

Pentru a diminua bufeurile, o femeie poate aduce unele schimbari in stilul sau de viata, cum ar fi o alimentatie sanatoasa si miscarea fizica. O atentie deosebita trebuie acordata ingrijirii sanatatii mintale in timpul menopauzei si perimenopauzei. Si asta pentru ca schimbarile de dispozitie si anxietatea sunt la ordinea zilei.

Atrofie vaginala

Atrofia vaginala este un alt simptom al menopauzei. Afectiunea se manifesta prin uscarea si subtierea tesuturilor vaginului si a uretrei. Acest lucru poate duce la durere in timpul actului sexual, precum si la vaginita, cistita si infectii ale tractului urinar. Pentru a combate uscaciunea vaginala, exista creme hidratante vaginale sau lubrifianti. Un farmacist le poate recomanda pe cele potrivite. Exista si alte tratamente pentru atrofia vaginala pe care un medic le poate prescrie, cum ar fi terapia de substitutie hormonala sau creme, pesare vaginale, geluri sau inele vaginale.

Relaxarea muschilor pelvieni

Si relaxarea muschilor pelvieni poate fi un simptom al menopauzei si poate duce la incontinenta urinara. De asemenea, creste riscul ca uterul, vezica urinara, uretra sau rectul sa iasa in vagin ( prolaps uterin si vaginal).

Efecte cardiace

Tot ca simptome ale menopauzei pot aparea ameteli intermitente, senzatii anormale, cum ar fi amorteala, intepaturi, furnicaturi si/sau sensibilitate crescuta, palpitatii si ritm cardiac crescut.

Cresterea parului

Schimbarea hormonilor poate face ca unele femei sa se confrunte cu o crestere a parului facial sau o subtiere si rarire a parului de pe scalp.

Sanatate mintala

Desi se crede ca sanatatea mintala poate fi afectata de menopauza, mai multe studii au indicat ca femeile aflate in aceasta etapa a vietii nu sufera de anxietate, depresie, furie, nervozitate sau sentimente de stres, mai mult decat femeile de aceeasi varsta care inca au menstruatie. Simptomele psihologice si emotionale de oboseala, iritabilitate, insomnie si nervozitate pot fi legate atat de lipsa de estrogen, stresul de imbatranire, cat si de schimbarea rolurilor unei femei.

Osteoporoza

Osteoporoza este o afectiune care se poate instala in timpul menopauzei si care scade rezistenta oaselor. Acest lucru se intampla pe masura ce estrogenul- care joaca un rol important in mentinerea densitatii oaselor- scade in anii postmenopauza. Scaderea rezistentei oaselor duce la un risc ridicat de fracturi. Pentru a proteja oasele, sunt necesare:

  • exercitii fizice regulate si miscare, in general;
  • dieta sanatoasa, cu fructe, legume si lactate;
  • statul la soare, pentru declansarea productiei de vitamina D, necesara mentinerii sanatatii oaselor;
  • suplimente de vitamina D;
  • renuntarea la fumat si reducerea consumului de alcool.

Tratament

In prezent, exista mai multe terapii care ajuta la gestionarea simptomelor menopauzei. Printre ele, cele mai importante sunt:

Terapia hormonala

Terapia hormonala implica administrarea unei combinatii de hormoni feminini, estrogen si progesteron, in timpul perimenopauzei si a menopauzei. Cel mai frecvent, este prescrisa sub forma de pastile. Cu toate acestea, estrogenul poate fi administrat si prin utilizarea de plasturi pentru piele si creme vaginale.

Terapia cu estrogeni

Terapia cu estrogen implica administrarea de estrogen. El este necesar pentru ca nu mai este produs de organism. Terapia cu estrogen este adesea prescrisa pentru femeile care au suferit o histerectomie. Administrarea estrogenului este prescrisa sub forma de pastile, plasturi pentru piele si creme vaginale.

Tratament non-hormonal

Acest tip de tratament implica utilizarea altor tipuri de medicamente pentru a ameliora unele dintre simptomele asociate menopauzei.

Alternative de estrogen

Alternativele pentru estrogen sunt asa-numitii „estrogeni sintetici”, precum ospemifenul. Ele amelioreaza simptomele atrofiei vaginale fara a afecta riscul de cancer endometrial.

Terapii alternative

Homeopatia si tratamentele pe baza de plante, numite adesea hormoni biosimilari, pot oferi o oarecare ameliorare a unor simptome ale menopauzei. Cu toate acestea, exista preocupari cu privire la potenta, siguranta, puritate si eficacitate.

Concluzii

O femeie aflata la menopauza trebuie sa acorde o atentie crescuta ingrijirii sanatatii sale. In aceasta perioada, sunt necesare vizite mai dese in cabinetul medicului care va monitoriza starea pacientei si va prescrie terapiile potrivite.

 

 

Surse de informatie:

  • nhs.uk
  • mayoclinic.org
  • hopkinsmedicine.org

Articole similare

Menopauza
Menopauza: Ce este, simptome, analize medicale recomandate
25 martie 2021
trisomnia-preview
Sindromul Down: cauze, simptome, teste, diagnostic
8 iunie 2023
adhd-preview
ADHD: simptome, diagnostic, tratament
29 iulie 2023
Pielea uscată
Pielea uscată
20 octombrie 2020
potasiu-preview1
Totul despre potasiu: cum actioneaza asupra organismului
29 noiembrie 2023

Cele mai citite articole

6 simptome grave specifice bolilor sexuale feminine
17 iunie 2020
distrofia musculara-preview
Complicatii ale distrofiei musculare
5 mai 2023
stroke_preview
Accidentul vascular cerebral (AVC): cauze, simptome, tratament, preventie
29 noiembrie 2022
10 Mituri despre sanatate: cat e adevar, cat nu e
9 februarie 2023
Voucher Materna Poliana
Acum poți efectua gratuit toate analizele necesare monitorizării sarcinii, cu voucherele Materna
29 octombrie 2021

Oferte

Cele mai cautate oferte

cel mai mic pret
Analize care-ti spun an de an cum te simti
10 analize uzuale pentru detectarea timpurie a unor afectiuni
186 lei
79 lei
cel mai mic preț
Cum stai cu Vitamina D?
Util pentru monitorizarea afectiunilor osoase
110 lei
80 lei
reducere aniversara
S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
0 lei
0 lei
Slider Pachet screening tumoral femei 768x410 px Preview
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
157 lei
109 lei
Slider Pachet analize infecti urinare preview
pret avantajos
Analizele pentru cand te ustura pana-n suflet
Testează-te și tratează la timp infectiile urinare.
85 lei
60 lei
Slider Pachet screening tumoral barbati 768x410 px Prevew
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
149 lei
109 lei
Slider Pachet Analize Minerale 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand te simti dezechilibrat
Testează-ți nivelul mineralelor din corp
108 lei
86 lei
Slider Pachet Analize prostată 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand incepi sa ai probleme cu prostata
3 analize importante pentru prostata
120 lei
84 lei
Slider Pachet Analize Imunitate 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru verificarea imunitatii
6 analize importante
185 lei
140 lei
pret avantajos
Analizele care stiu totul despre digestia ta
5 analize pentru digestie
244 lei
171 lei
Slider Pachet Infertilitate preview
pret avantajos
Analizele pentru cei hotarati sa reuseasca
Afla care este pasul urmator
472 lei
378 lei
pret avantajos
Analize pentru situatii discrete
9 analize pentru boli cu transmitere sexuala
374 lei
281 lei

Oferte recomandate

reducere aniversara
S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
0 lei
0 lei
pachet analize copii
reducere voinica
Toate-s bune cand copiii sunt sanatosi. Hai la analize!
11 analize recomandate pentru monitorizarea anuala a sanatatii copiilor
249 lei
199 lei
pachet avantajos
Analizele pentru cand te lasa ficatul
9 analize utile pentru monitorizarea sanatatii ficatului
161 lei
119 lei
-70 lei
Recoltăm analize ginecologice
3 analize esentiale pentru sanatatea femeii
230 lei
160 lei

Centre

Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Alexandria
Str. Mihaita Filipescu Nr.1, Alexandria, Judetul Teleorman
Contact:
Tel: 0319108 / 0736623140
Email: receptie.alexandria@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Călărași, str. Sloboziei
Str. Sloboziei nr. 31 (fosta Stalingrad nr. 33)
Contact:
Tel: 0319108 / 0723610530
Email: receptie.cl-sloboziei@poliana.ro
Program de recoltare
Luni - Vineri 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni - Vineri 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare Hunedoara, B-dul Dacia
B-dul Dacia nr.6 bis (Complex Gambrinus, lângă supermarket Profi)
Contact:
Program de recoltare
Program recoltare: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize București, Str. Pajurei
Str. Pajurei, Nr.2B, Sector 1
Contact:
Tel: 0319108 / 0726230246
Email: receptie.pajura@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 13:30
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30

Analize

Cele mai cautate analize

Urocultura
PRET
56 lei Cere programare
Hemoleucograma cu formula leucocitara Hb,Ht, indici eritrocitari si reticulocite
PRET
49 lei Cere programare
Creatinkinaza (Ck)
PRET
22 lei Cere programare
Hemoglobina glicozilata Hb A1C
PRET
45 lei Cere programare
Colesterol total
PRET
15 lei Cere programare
Feritina
PRET
49 lei Cere programare
Electroforeza proteinelor urinare cu imunofixare
PRET
199 lei Cere programare
Calciu seric
PRET
14 lei Cere programare
Fosfor seric
PRET
17 lei Cere programare
Proteina C reactiva (CRP) – cantitativ
PRET
28 lei Cere programare
Suna acum Cere programare