Categories
Articol medical

Obezitatea la barbati: ce analize ar trebui sa fac

31 ianuarie 2023

Autor: Echipa Editoriala Poliana

Obezitatea apare atunci cand in corp se aduna prea multa grasime. Dincolo de aspect, obezitatea te expune riscului de a dezvolta o serie de probleme de sanatate cronice si grave. Printre acestea, se pot intalni boala de inima, diabet de tip 2, tensiune arteriala crescuta, artrita sau anumite tipuri de cancer.

Pentru a diagnostica obezitatea sau supraponderalitatea, este folosit indicele de masa corporala. A fi supraponderal inseamna ca ai exces de greutate corporala. Desi nu este la fel de grava precum obezitatea, si supraponderalitatea poate duce la probleme grave de sanatate.

Indicele de masa corporala (IMC) este un calcul bazat pe greutate si inaltime. Desi grasimea din corp este greu de masurat, indicele de masa corporala poate oferi o estimare buna.

Pentru masurarea IMC-ului, medicul poate utiliza o aplicatie online sau poate face un calcul. Rezultatele obtinute se vor incadra intr-una dintre aceste categorii:

  • sub 18,5: greutatea este subponderala
  • 18,5-24,9: greutate normala
  • 25 -29,9: exces de greutate
  •  30 si peste: obezitate
  • 40 sau mai mare: obezitate severa, cunoscuta si sub denumirea de obezitate morbida.

De asemenea, indicele de masa corporala este folosit pentru a diagnostica obezitatea la copii, dar este calculat diferit decat la adulti, respectiv pe baza varstei, sexului, greutatii si inaltimii copilului.

Factori ce pot duce la obezitate

Pentru multi oameni, dieta si vointa nu sunt suficiente pentru a controla greutatea. Obezitatea poate fi cauzata de unul sau mai multi dintre urmatorii factori:

  • Dieta: persoanele care includ in alimentatia lor hrana de tip fast-food, gustari ambalate si bauturi racoritoare cu zahar au un risc mai mare de obezitate.
  •  Lipsa de miscare: daca nu faci suficienta activitate fizica pentru a arde ceea ce mananci, probabil ca te vei ingrasa.
  • Istoric de familie: este mai probabil sa devii obez daca membrii apropiati ai familiei sufera de aceasta afectiune.
  •  Inaintarea in varsta: pe masura ce imbatranesti, tesutul muscular scade si metabolismul incetineste. Acest lucru poate duce la cresterea in greutate si, in cele din urma, la obezitate, chiar daca ai avut o greutate sanatoasa cand erai mai tanar.
  •  Sarcina: este normal si sanatos sa te ingrasi in timpul sarcinii, dar daca nu slabesti dupa sarcina, in timp, ti-ar putea cauza probleme de sanatate.
  • Menopauza: multe femei se ingrasa dupa menopauza. Acest lucru poate fi cauzat de modificari hormonale si/sau reducerea activitatilor zilnice.
  • Tulburari hormonale: anumite tulburari determina organismul sa produca prea mult sau prea putin din hormoni importanti. Acest lucru poate duce la cresterea in greutate si, uneori, la obezitate.

In cazul in care te confrunti cu obezitate, exista o serie de investigatii care ajuta la analiza generala a sanatatii tale, a factorilor de risc si a simptomelor actuale. Unele analize de sange comune includ analiza pentru colesterol, analize pentru functia hepatica, o testare a glicemiei a jeun si o investigatie a tiroidei.

Pentru a iti masura colesterolul, este nevoie de o mica proba de sange, recoltata din brat. Rezultatele vor indica nivelul de:

Rezultatele testelor de colesterol sunt afisate in miligrame per decilitru de sange (mg/dL).

Trigliceridele ridicate sunt asociate cu sindromul metabolic, care creste riscul de aparitie a bolilor de inima, diabet si accident vascular cerebral. Aceeasi prelevare de sange folosita pentru masurarea colesterolului ofera si o analiza a trigliceridelor, care sunt un alt tip de grasime. Un nivel optim de trigliceride este mai mic de 100 mg/dL, desi nivelurile sub 150 mg/dL sunt considerate normale.

Diabet

Tensiunea arteriala mai mare de 135/80 mm Hg poate fi un simptom asociat cu diabetulzaharat. Testarea pentru diabet poate include un test de sange pentru hemoglobina A1C, un test de glicemie a jeun (FPG) sau un test oral de toleranta la glucoza (OGTT). O singura analiza este insuficienta pentru a diagnostica diabetul. Un al doilea test trebuie sa confirme ca nivelul de glucoza din sange este anormal de ridicat.

Testul enzimelor hepatice

Testarea enzimelor hepatice face parte din analizele standard de sange si urmareste identificarea oricaror leziuni ale ficatului care pot proveni din diverse surse, inclusiv alcoolul.

Mai ales in cazul barbatilor, este important ca aceste enzime sa fie verificate, deoarece pot creste in sange din cauza consumului de alcool, a tulburarilor inflamatorii, steatozei hepatice, a tulburarilor tiroidiene, a obezitatii, consumului unor medicamente fara prescriptie medicala si a unor factori toxici care lezeaza ficatul.

Testul TSH

Tiroida ajuta fiecare celula din corpul tau, eliberand hormoni care regleaza metabolismul. Orice modificare a hormonilor pe care ii produce poate afecta viata unui barbat si poate provoca crestere in greutate, letargie, epuizare sau oboseala. Un test de sange numit test pentru hormonul de stimulare a tiroidei (TSH) poate fi recomandat de catre medic pentru a verifica functia tiroidei.

Daca testele arata anomalii, acestea pot fi de obicei corectate cu ajutorul medicamentelor.

Medicul poate recomanda si alte investigatii pentru a evalua impactul general pe care obezitatea il are asupra organismului. Un astfel de test este o electrocardiograma (ECG sau EKG), folosita pentru a cauta semne de boala cardiaca.

Aceste investigatii constau in:

  • Preluarea istoricului de sanatate: medicul iti poate revizui istoricul greutatii, eforturile de slabire, obiceiurile de activitate fizica si exercitii fizice, tiparele alimentare si controlul apetitului, ce alte afectiuni ai avut, medicamentele luate, nivelul de stres si alte probleme legate de sanatatea ta.
  • Un examen fizic general: acesta include masurarea inaltimii; verificarea semnelor vitale, cum ar fi ritmul cardiac, tensiunea arteriala si temperatura; ascultarea inimii si a plamanilor si examinarea abdomenului.
  • Calcularea IMC-ului: daca indicele de masa corporala (IMC) este de 30 sau mai mare, este diagnosticata obezitatea. Cifrele mai mari de 30 cresc riscurile pentru sanatate si mai mult.
  • Masurarea circumferintei taliei: grasimea depozitata in jurul taliei, numita uneori grasime viscerala sau grasime abdominala, poate creste si mai mult riscul aparitiei de boli de inima si diabet. Femeile cu o circumferinta mai mare 89 centimetri si barbatii cu peste 102 centimetri pot prezenta mai multe riscuri pentru sanatate decat persoanele cu talia mai mica.
  • Verificarea altor probleme de sanatate: daca ai probleme de sanatate cunoscute, medicul le va depista si diagnostica.
    Colectarea acestor informatii va contribui la alegerea tipului de tratament care va va functiona cel mai bine in cazul tau.

Surse:

  • www.mayoclinic.org
  •  www.medlineplus.gov

Articole Similare

TROMBOZA-PREVIEW
Tromboza: simptome, cauze, tratament
20 aprilie 2023
Testul de bilirubina
12 iulie 2020
ce este rujeola
Rujeola sau Pojarul – una dintre cele mai contagioase boli virale atat pentru copii, cat si pentru adulti: simptomatologie, diagnostic si tratament
26 februarie 2022
boli-renale-preview
Bolile renale
17 noiembrie 2022
adenomul de prostata
Adenom de prostata : Cauze, simptome si tratament
16 martie 2021

Cele mai citite articole

6 simptome grave specifice bolilor sexuale feminine
17 iunie 2020
distrofia musculara-preview
Complicatii ale distrofiei musculare
5 mai 2023
stroke_preview
Accidentul vascular cerebral (AVC): cauze, simptome, tratament, preventie
29 noiembrie 2022
10 Mituri despre sanatate: cat e adevar, cat nu e
9 februarie 2023
Voucher Materna Poliana
Acum poți efectua gratuit toate analizele necesare monitorizării sarcinii, cu voucherele Materna
29 octombrie 2021

Oferte

Cele mai cautate oferte

cel mai mic pret
Analize care-ti spun an de an cum te simti
10 analize uzuale pentru detectarea timpurie a unor afectiuni
186 lei
79 lei
cel mai mic preț
Cum stai cu Vitamina D?
Util pentru monitorizarea afectiunilor osoase
110 lei
80 lei
reducere aniversara
S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
0 lei
0 lei
Slider Pachet screening tumoral femei 768x410 px Preview
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
157 lei
109 lei
Slider Pachet analize infecti urinare preview
pret avantajos
Analizele pentru cand te ustura pana-n suflet
Testează-te și tratează la timp infectiile urinare.
85 lei
60 lei
Slider Pachet screening tumoral barbati 768x410 px Prevew
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
149 lei
109 lei
Slider Pachet Analize Minerale 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand te simti dezechilibrat
Testează-ți nivelul mineralelor din corp
108 lei
86 lei
pret avantajos
Analizele pentru cand incepi sa ai probleme cu prostata
3 analize importante pentru prostata
120 lei
84 lei
Slider Pachet Analize Imunitate 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru verificarea imunitatii
6 analize importante
185 lei
140 lei
pret avantajos
Analizele care stiu totul despre digestia ta
5 analize pentru digestie
244 lei
171 lei
Slider Pachet Infertilitate preview
pret avantajos
Analizele pentru cei hotarati sa reuseasca
Afla care este pasul urmator
472 lei
378 lei
pret avantajos
Analize pentru situatii discrete
9 analize pentru boli cu transmitere sexuala
374 lei
281 lei

Oferte recomandate

reducere aniversara
S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
0 lei
0 lei
pachet analize copii
reducere voinica
Toate-s bune cand copiii sunt sanatosi. Hai la analize!
11 analize recomandate pentru monitorizarea anuala a sanatatii copiilor
249 lei
199 lei
pachet avantajos
Analizele pentru cand te lasa ficatul
9 analize utile pentru monitorizarea sanatatii ficatului
161 lei
119 lei
-70 lei
Recoltăm analize ginecologice
3 analize esentiale pentru sanatatea femeii
230 lei
160 lei

Suntem diferiti. De aceea avem nevoie de servicii medicale diverse.

SERVICII SI SPECIALITATI MEDICALE

Centre

Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Alexandria
Str. Mihaita Filipescu Nr.1, Alexandria, Judetul Teleorman
Contact:
Tel: 0319108 / 0736623140
Email: receptie.alexandria@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Călărași, str. Sloboziei
Str. Sloboziei nr. 31 (fosta Stalingrad nr. 33)
Contact:
Tel: 0319108 / 0723610530
Email: receptie.cl-sloboziei@poliana.ro
Program de recoltare
Luni - Vineri 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni - Vineri 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare Hunedoara, B-dul Dacia
B-dul Dacia nr.6 bis (Complex Gambrinus, lângă supermarket Profi)
Contact:
Program de recoltare
Program recoltare: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize București, Str. Pajurei
Str. Pajurei, Nr.2B, Sector 1
Contact:
Tel: 0319108 / 0726230246
Email: receptie.pajura@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 13:30
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30

Analize

Cele mai cautate analize

Urocultura
PRET
56 lei Cere programare
Hemoleucograma cu formula leucocitara Hb,Ht, indici eritrocitari si reticulocite
PRET
49 lei Cere programare
Creatinkinaza (Ck)
PRET
22 lei Cere programare
Hemoglobina glicozilata Hb A1C
PRET
45 lei Cere programare
Colesterol total
PRET
15 lei Cere programare
Feritina
PRET
49 lei Cere programare
Electroforeza proteinelor urinare cu imunofixare
PRET
199 lei Cere programare
Calciu seric
PRET
14 lei Cere programare
Fosfor seric
PRET
17 lei Cere programare
Proteina C reactiva (CRP) – cantitativ
PRET
28 lei Cere programare
Suna acum Cere programare