Categories
Articol medical

Obezitatea la femei: ce analize fac cand ma ingras? Ce analize fac daca am scazut brusc in greutate?

5 mai 2023

Autor: Echipa Editoriala Poliana

Obezitatea este o boala complexa, ce implica acumularea unei cantitati excesive de grasime corporala. Obezitatea la femei nu este doar o preocupare estetica, ci o problema medicala ce creste riscul de aparitie a altor boli si probleme de sanatate, cum ar fi boli cardiovasculare, diabet, hipertensiune arteriala si anumite tipuri de cancer.

Studiile arata ca de obicei, obezitatea rezulta din factori mosteniti, fiziologici si de mediu, combinati cu dieta si tipuri de activitatea fizica.

Pentru a diagnostica obezitatea, specialistii folosesc indicele de masa corporala (IMC), calculat pe baza inaltimii si a greutatii. Rezultatele obtinute pot arata astfel:

  • IMC sub 18,5: greutatea este una subponderala;
  • IMC intre 18,5 si 24,9: greutatea este normala;
  • IMC intre 25,0 si 29,9: exces de greutate;
  • IMC egal sau mai mare de 30: obezitate.

In diagnosticarea obezitatii, multi medici masoara si circumferinta taliei. Problemele de sanatate legate de greutate sunt mai frecvente la femeile cu o dimensiune a taliei de peste 89 centimetri.

Cauze ale obezitatii la femei

Desi greutatea corporala poate fi influentata de cauza genetice, comportamentale, metabolice si hormonale, obezitatea apare atunci cand consumi mai multe calorii decat arzi prin activitatile zilnice normale si exercitii fizice. Corpul tau stocheaza aceste calorii in exces sub forma de grasime.

De asemenea, exista mai multi factori de risc care pot duce la obezitate la femei, printre care:

  • mostenirea genetica si influentele familiale;
  • stil de viata;
  • lipsa activitatii fizice;
  • anumite boli si medicamente;
  • inaintarea in varsta;
  • sarcina;
  • renuntarea la fumat;
  • lipsa somnului;
  • stres;

Complicatii ale obezitatii

Persoanele cu obezitate au mai multe riscuri de a dezvolta o serie de probleme de sanatate grave, printre care:

Boli de inima si accidente vasculare cerebrale: obezitatea creste riscul tensiunii arteriale si a unor niveluri anormale de colesterol, care sunt factori de risc pentru bolile cardiovasculare.

Diabet de tip 2: obezitatea poate afecta modul in care organismul foloseste insulina pentru a controla nivelul zaharului din sange. Acest lucru creste riscul de rezistenta la insulina si diabet.

Anumite tipuri de cancer precum cel de uter, col uterin, endometru, ovare, san, colon, rect, esofag, ficat, vezica biliara, pancreas sau rinichi.

Boli hepatice.

In aceste conditii, pentru femeile care iau in greutate un numar crescut de kilograme, sunt necesare o serie de analize medicale. Daca si tu te afli in aceasta situatie, medicul ti-ar putea recomanda efectuarea analizelor pentru:

Colesterol

Analiza colesterolului, numita si panel lipidic sau profil lipidic, este un test de sange care masura cantitatea de grasime si trigliceride din sange.

Analiza colesterolului il va ajuta pe medic sa determine riscul de acumulare de depozite grase (placi) in arterele tale, care pot duce la ingustarea sau blocarea lor in tot corpul, afectiune care poarta numele de ateroscleroza.

De asemenea, nivelurile ridicate de colesterol sunt adesea un factor de risc semnificativ pentru boala coronariana.  Analiza colesterolului estimeaza riscul de atacuri de cord si alte forme de boli de inima si boli ale vaselor de sange.

Un test complet de colesterol include calculul a patru tipuri de grasimi din sange, respectiv:

  • colesterol total: suma continutului de grasime din sange;
  • colesterol de lipoproteine cu densitate joasa (LDL), numit si colesterolul „rau”. Prea multa cantitate in sange determina acumularea de depozite grase (placi) in artere (ateroscleroza), ceea ce reduce fluxul de sange. Aceste placi se rup uneori si pot duce la un atac de cord sau un accident vascular cerebral;
  • colesterol cu lipoproteine de inalta densitate (HDL). Acesta se numeste colesterol „bun”, deoarece ajuta la eliminarea colesterolului LDL, mentinand astfel arterele deschise si ajutand sangele sa curga mai liber;
  • trigliceride: sunt un tip de grasime din sange. Cand mananci, corpul tau transforma caloriile de care nu are nevoie in trigliceride, care sunt stocate in celulele adipoase. Nivelurile ridicate ale trigliceridelor sunt asociate cu mai multi factori, inclusiv excesul de greutate, consumul de prea multe dulciuri sau consumul de prea mult alcool, fumatul, sedentarismul sau diabetul cu niveluri crescute de zahar din sange.

Glicemie

Obezitatea te face mai expusa riscului de a dezvolta diabet. Si asta din cauza existentei a prea multa glucoza care circula in sange. De asemenea, obezitatea contribuie la agravarea diabetului.

In aceste conditii, este necesara masurarea perioadica a glicemiei si tinerea ei sub control.

Valorile glicemiei variaza pe timpul zilei, de aceea, se recomanda ca analizele pentru glicemie se fie recoltate dimineata, pe nemancate. Valorile obtinute in urma analizelor de laborator pot fi:

  • Intre 60 si 99 mg/dl, la persoanele sanatoase, acestea fiind considerate valori normale ale glicemiei.
  • Intre 100 si 125 mg/dl: glicemie modificata sau prediabet.
  • Peste 126 mg/dl: valoarea indica prezenta diabetului zaharat.

Hemoglobina glicata

In cazul in care glicemia ta are o valoare de peste 126 mg/dl, medicul iti poate recomanda si efectuarea hemoglobinei glicate (HbA1c).  Aceasta estimeaza cantitatea de glucoza existenta in sangele tau in ultimele trei luni. Analiza hemoglobinei glicate ajuta la diagnosticarea diabetului sau la controlarea lui.

TSH

In caz de obezitate, medicul va prescrie in lista de analize medicale si efectuarea celei care masoara hormonal de stimulare a tiroidei (TSH).

Studiile au aratat ca persoanele obeze au niveluri sanguine usor mai mari de TSH, in comparatie cu persoanele cu greutate normala. In plus, obezitatea influenteaza si nivelul sangvin al tiroxinei (T4) si triiodotironinei (T3), principalii hormoni eliberati de glanda tiroida.

Astfel, nivelurile de T3 pot fi crescute, dar nivelurile de T4 sunt neschimbate. Dupa pierderea in greutate, nivelurile de T3 revin la normal. Aceste concluzii ale studiilor sugereaza ca o cresterea in greutate si obezitatea au ca rezultat modificari ale functiei tiroidiene, ceea ce provoaca obezitate.

Enzimele hepatice

Cand ficatul este suprasolicitat si nu poate procesa in mod corespunzator nutrientii si grasimile, metabolismul organismului incetineste. Ca urmare, grasimea incepe sa se acumuleze in alte parti ale corpului, ceea ce duce la cresterea in greutate.

De aceea, atunci cand iei in greutate, medicul iti va recomanda efectuarea urmatoarelor analize, pentru a vedea care este starea de sanatate a ficatului tau:

TGP (ALT-alaninaminotransferaza): aceasta este o enzima prezenta in ficat, care contribuie la transformarea proteinelor in energie. Valori anormale ale acesteia ar putea indica ciroza, steatoza (boala ficatului gras) sau chiar hepatita.

TGO (AST-aspartataminotransferaza): si aceasta este o enzima prezenta in ficat si in muschi. Valori anormale ale acestei analize ar putea insemna existenta unor afectiuni precum ciroza, hepatita, tumora hepatica sau alte boli hepatice.

Alte analize recomandate pentru a vedea starea de sabatate a ficatului sunt:

  • ALP (fosfataza alcalina);
  • GGT (gama-glutamiltranspeptidaza);
  • globulinele;

Ce analize fac daca scad in greutate

La fel cum se pot confrunta cu obezitatea din diferite cauze, la polul opus, exista femei care scad semnificativ in greutate. Acesta scadere in greutate ar putea fi semnalul de alarma pentru existenta unor boli precum diabetul, hipertiroidismul, hipotiroidismul, boala celiaca sau afectiuni gastrointestinale.  Iata ce analize ar trebui sa efectueze in aceasta situatie:

TSH (hormonul de stimulare tiroidiana),  FT4 (tiroxina libera) T3 (hormonul triiodotironina)

Aceste analize ar putea indica daca scaderea in greutate este cauzata de hipertiroidismul sau tiroida hiperactiva. Afectiunea se dezvolta atunci cand glanda tiroida produce prea mult hormon tiroidian. Acesti hormoni controleaza multe functii din organism, inclusiv metabolismul.

Daca tiroida ta este hiperactiva, vei arde rapid calorii chiar daca ai un apetit bun. Rezultatul poate fi o pierdere neintentionata in greutate.

Glicemia

O alta cauza a pierderii nedorite in greutate este diabetul de tip 1. Daca suferi de diabet de tip 1, sistemul tau imunitar ataca celulele din pancreas care produc insulina. Fara insulina, corpul tau nu poate folosi glucoza pentru energie. Acest lucru determina cresterea glicemiei. Rinichii tai elimina glucoza neutilizata prin urina. Asa cum zaharul paraseste corpul tau, la fel fac si caloriile. Astfel, in caz de hipoglicemie, valoarea analizei glucozei din sange va fi de sub 70 mg / dL.

Fier seric (sideremie)

Pierderea semnificativa in greutate ar putea fi cauzata de anemie. Anemia este verificata cu ajutorul analizelor de sange pentru sideremie. In caz de anemie, valoarea acesteia va indica un semn al deficientei de fier.  De asemenea, pierderea in greutate ar putea fi insotita de oboseala cronica, ameteala,  dureri de cap, slabiciune musculara. Fierul seric se masoara in micrograme de fier per decilitru de sange (mcg/dL). Intervale normale pentru o analiza de fier seric sunt cuprinse intre  60 si 170 mcg/dL.

Hemoleucograma completa

In cazul pierderii in greutate, medicul iti va prescrie efectuarea hemoleucogramei complete pentru a depista anemia, precum si pentru evaluarea starii generale de sanatate. Cu ajutorul acestei analize sunt masurate:

  • numarul de globulele rosii, respectiv eritrocite, RBC;
  • numarul de globule albe, respectictiv leucocite, WBC (neutrofilele, eozinofilele, limfocitele, monocitele si bazofilele);
  • hemoglobina (HGB), proteina care transporta oxigenul in sange;
  • hematocritul (HCT), ce masoara globule rosii din sange;
  • indicii eritrocitari: volumul eritrocitar mediu (VEM), hemoglobina eritrocitara medie (HEM), concentratia medie de hemoglobina (CHEM) si largimea distributiei eritrocitare (RDW);
  • trombocitele sau plachetele sangvine, esentiale in procesul de coagulare a sangelui, cu volumul trombocitar mediu (VTM) si largimea distributiei trombocitare (PDW).

Folati si vitamina B12

Pe langa fier, pentru a produce suficiente globule rosii (eritrocite)  organismul are nevoie si de folati si vitamina B12. In cazul in care exista o carenta a acestora, dar si a altor vitamine, poate aparea scaderea productiei de hematii. Astfel, in caz de scadere in greutate nejustificata, medicul iti va recomanda si efectuarea acestor analize.

Examen coproparazitologic

Examenul coproparazitologic este o alta analiza care ti-ar putea fi recomandata in cazul in care slabesti brusc. Acesta consta in examinarea materiilor fecale, pentru a cauta existenta parazitilor intestinali la nivelul organismului sau prezenta sangelui. Prezenta parazitilor ar putea determina pierderea in greutate.

O cauza importanta a scaderii neintentionate in greutate poate fi reprezentata de o afectiune cronica, consumptiva, cum ar fi TBC sau de o afectiune oncologica.

De aceea, scaderea brusca in greutate ( mai mult de 5-7 kg pe luna)  in conditiile in care nu ti-ai modificat regimul de viata ar trebui sa te faca sa te adresezi de urgenta medicului pentru un control complet care va putea identifica motivul acestei pierderi ponderale.

 

Surse:

www.mayoclinic.org

www.health.clevelandclinic.org

www.thyroid.org

Articole Similare

Zona zoster – simptome, complicatii, tratament
30 august 2021
Leucocite
Leucocitele – rol in organism si valori optime
31 august 2021
sifilis-preview
Sifilis: cauze, simptome, diagnostic si tratament
28 aprilie 2023
Ateroscleroza si accidentul vascular cerebral
10 aprilie 2020
anemia
Anemia: ce este, simptome, diagnostic si tratament
20 noiembrie 2020

Cele mai citite articole

6 simptome grave specifice bolilor sexuale feminine
17 iunie 2020
distrofia musculara-preview
Complicatii ale distrofiei musculare
5 mai 2023
stroke_preview
Accidentul vascular cerebral (AVC): cauze, simptome, tratament, preventie
29 noiembrie 2022
10 Mituri despre sanatate: cat e adevar, cat nu e
9 februarie 2023
Voucher Materna Poliana
Acum poți efectua gratuit toate analizele necesare monitorizării sarcinii, cu voucherele Materna
29 octombrie 2021

Oferte

Cele mai cautate oferte

cel mai mic pret
Analize care-ti spun an de an cum te simti
10 analize uzuale pentru detectarea timpurie a unor afectiuni
186 lei
79 lei
cel mai mic preț
Cum stai cu Vitamina D?
Util pentru monitorizarea afectiunilor osoase
110 lei
80 lei
reducere aniversara
S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
0 lei
0 lei
Slider Pachet screening tumoral femei 768x410 px Preview
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
157 lei
109 lei
Slider Pachet analize infecti urinare preview
pret avantajos
Analizele pentru cand te ustura pana-n suflet
Testează-te și tratează la timp infectiile urinare.
85 lei
60 lei
Slider Pachet screening tumoral barbati 768x410 px Prevew
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
149 lei
109 lei
Slider Pachet Analize Minerale 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand te simti dezechilibrat
Testează-ți nivelul mineralelor din corp
108 lei
86 lei
Slider Pachet Analize prostată 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand incepi sa ai probleme cu prostata
3 analize importante pentru prostata
120 lei
84 lei
Slider Pachet Analize Imunitate 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru verificarea imunitatii
6 analize importante
185 lei
140 lei
pret avantajos
Analizele care stiu totul despre digestia ta
5 analize pentru digestie
244 lei
171 lei
Slider Pachet Infertilitate preview
pret avantajos
Analizele pentru cei hotarati sa reuseasca
Afla care este pasul urmator
472 lei
378 lei
pret avantajos
Analize pentru situatii discrete
9 analize pentru boli cu transmitere sexuala
374 lei
281 lei

Oferte recomandate

reducere aniversara
S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
0 lei
0 lei
profil analize copii
reducere voinica
Analizele care au grijă de sănătatea copilului tău.
12 analize esențiale pentru copii
249 lei
199 lei
pachet avantajos
Analizele pentru cand te lasa ficatul
9 analize utile pentru monitorizarea sanatatii ficatului
161 lei
119 lei
-70 lei
Recoltăm analize ginecologice
3 analize esentiale pentru sanatatea femeii
230 lei
160 lei

Suntem diferiti. De aceea avem nevoie de servicii medicale diverse.

SERVICII SI SPECIALITATI MEDICALE

Centre

Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Alexandria
Str. Mihaita Filipescu Nr.1, Alexandria, Judetul Teleorman
Contact:
Tel: 0319108 / 0736623140
Email: receptie.alexandria@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Călărași, str. Sloboziei
Str. Sloboziei nr. 31 (fosta Stalingrad nr. 33)
Contact:
Tel: 0319108 / 0723610530
Email: receptie.cl-sloboziei@poliana.ro
Program de recoltare
Luni - Vineri 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni - Vineri 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare Hunedoara, B-dul Dacia
B-dul Dacia nr.6 bis (Complex Gambrinus, lângă supermarket Profi)
Contact:
Program de recoltare
Program recoltare: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize București, Str. Pajurei
Str. Pajurei, Nr.2B, Sector 1
Contact:
Tel: 0319108 / 0726230246
Email: receptie.pajura@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30

Analize

Cele mai cautate analize

Urocultura
PRET
56 lei Cere programare
Hemoleucograma completa cu formula leucocitara,Hb,Ht si indici eritrocitari si reticulocite
PRET
49 lei Cere programare
Creatinkinaza (CK)
PRET
22 lei Cere programare
Hemoglobina glicozilata Hb A1C
PRET
45 lei Cere programare
Colesterol Total
PRET
15 lei Cere programare
Feritina
PRET
49 lei Cere programare
Electroforeza proteinelor serice cu imunofixare
PRET
96 lei Cere programare
Calciu
PRET
15 lei Cere programare
Fosfor seric
PRET
17 lei Cere programare
Proteina C reactiva (CRP)
PRET
26 lei Cere programare
Suna acum Cere programare