Pachet Screening Femei
Un screening regulat poate schimba cursul vietii! Cand o boala este depistata din timp, pot fi prevenite complicatiile si imbunatatita calitatea vietii. In cazul femeilor, viata de zi cu zi este plina de provocari: stresul la locul de munca, nenumarate activitati legate de casa si grija pentru familie, toate sunt prioritati. Sanatatea este lasata pe ultimul loc si, de obicei, devine o preocupare doar atunci cand apar simptomele, iar uneori este prea tarziu. Un screening la timp si o preocupare pentru starea de sanatate ar putea schimba mult lucrurile. Pentru a te asigura ca totul este in ordine, poti incepe cu un pachet de analize medicale, special conceput pentru femei. Poti vedea astfel care este starea de sanatate a ficatului tau, cum stai cu colesterolul si implicit, cu sanatatea inimii, cat de bine iti functioneaza rinichii, ce spune glicemia despre corpul tau, cum iti functioneaza tiroida si care este starea generala a organismului, cu ajutorul hemoleucogramei complete. Pentru a face un astfel de screening, am conceput un pachet special, la un pret special. Iata ce analize de sange cuprinde:
Ofertă valabilă în toate punctele de recoltare.
Pachetul contine:
- TGP - este o enzimă specifică pentru buna functionare a ficatului. Se găsește în principal în ficat și rinichi.
- TGO - este o enzimă prezentă în mare parte în ficat și inimă, dar poate fi observată și în rinichi, creier, mușchi și celule roșii din sânge. Dacă oricare dintre aceste structuri este deteriorată, aceasta s-ar putea reflecta intr-o creștere a acestei enzime.
- COLESTEROL SERIC TOTAL
- LDL - denumită și „grăsimea rea”, transportă colesterolul din ficat, unde se formează, către diferitele celule ale corpului.
- HDL - denumită și „grăsimile bune”, deoarece transportă colesterolul din celule și țesuturi înapoi la ficat, prevenind astfel excesul în sânge al acestuia.
- CREATININA SERICA - este un test prin care se poate aprecia sanatatea rinichilor. Valorile sale sunt crescute atunci când filtrarea sangelui la nivelul rinichiului, pentru a se forma urina scade, ca în bolile renale acute sau cronice.
- GLUCOZA SERICA (GLICEMIE) - detectarea și gestionarea timpurie a riscului de aparitie a diabetului este esentiala deoarece nivelurile ridicate susținute de glucoză din sânge pot provoca leziuni ale diferitelor organe ale corpului, cum ar fi rinichii, nervii, ochii și vasele de sânge.
- HEMOLEUCOGRAMA COMPLETA – este utilă pentru a evalua starea generală de sănătate a organismului, putand detecta o gamă largă de tulburări de la anemie și infecții până la afecțiuni mai rare.
- TRIGLICERIDE - grasimile (lipide) care circula in sange si care pot fi depozitate in tesuturile din organism.
- CALCIU - este un element important al corpului uman și reprezintă aproximativ 2% din greutatea corpului. Calciul are mai multe funcții, care includ următoarele: Mineralizarea oaselor din organism, ajută la coagularea sângelui, joaca un rol în contractia muschiului inimii și a mușchilor scheletici.
- TSH - este un hormon tiroidian a carui scadere ne arata o incetinire a metabolismul organismului si care se numeste hipotiroidism.
Ghidul Pacientului
Pe langa performantele echipamentelor si a personalului laboratorului, pregatirea pacientului inaintea recoltarii este foarte importanta pentru ca rezultatele analizelor medicale sa reflecte cu acuratete starea organismului.
Citeste Ghidul PacientuluiTGP si TGO
TGP este o enzima specifica pentru buna functionare a ficatului. Se gaseste in principal in ficat si rinichi. Analiza ofera o prima imagine pentru starea de sanatate a acestor organe.
Si asta in timp ce analiza TGO – enzima prezenta in mare parte in ficat si inima, dar care poate fi observata si in rinichi, creier, muschi si celule rosii din sange- arata daca oricare dintre aceste structuri este deteriorata. In acest caz, rezultatul ar indica o crestere a acestei enzime.
Transaminazele
O analiza de sange ce verifica transaminazele ar putea depista boli precum:
• hepatita virala;
• patologie hepatica
• infarct miocardic.
Nivelul transaminazelor este proportional cu severitatea leziunii hepatice, cu exceptia bolilor hepatice cronice.
Atentie! Rezultatele unei analize de sange nu sunt niciodata suficiente pentru a putea pune un diagnostic, ci doar impreuna cu rezultatele altor examinari. Fii sigura: o crestere a nivelului transaminazelor nu reflecta neaparat o anomalie. Cu toate acestea, o crestere cronica a transaminazelor este luata in considerare atunci cand cresterea transaminazelor este mai mare de 1,5 ori limita superioara a normalului si este observata de doua ori timp de mai mult de 6 luni.
O crestere a transaminazelor are loc in timpul distrugerii celulelor hepatice, si in special, in toate leziunile hepatice, fie virale, microbiene, toxice, induse de medicamente, si cancerele hepatice.
De asemenea, pot fi in stransa legatura cu un infarct miocardic, parazitoza, pancreatita, leziuni musculare. Luarea anumitor medicamente si consumul excesiv de alcool poate creste nivelul transaminazelor. Excesul de greutate este, de asemenea, un factor in cresterea transaminazelor.
Colesterolul seric total
Colesterolul este un tip de grasime. O valoare marita este, adesea, asociata cu bolile de inima. Acest lucru este cauzat de faptul ca lipoproteinele cu densitate joasa (LDL) se pot acumula in arterele tale si pot restrictiona sau bloca fluxul sanguin.
Corpul tau are insa nevoie de un mic nivel de colesterol pentru:
• digestie sanatoasa
• a produce vitamina D
• anumiti hormoni.
Aceasta grasime calatoreste prin sangele tau in molecule minuscule invelite in proteine. Aceste pachete se numesc lipoproteine. LDL este unul dintre principalele tipuri de lipoproteine din sange. Celalalt tip principal sunt lipoproteinele de inalta densitate (HDL). Un al treilea tip de lipide, numit trigliceride, circula si in sange. Cu cat este mai scazut nivelul LDL si cu cat este mai mare nivelul HDL, cu atat mai bine. LDL este tipul de colesterol care formeaza placa pe peretele interior al unei artere. Prea multa placa poate limita fluxul de sange prin acea artera. Placa se poate rupe, de asemenea, varsand continutul sau de colesterol, grasimi si produse reziduale in vasul de sange. Pe masura ce trombocitele se aduna la leziune, se poate forma un cheag de sange. Trombocitele sunt un tip de celula care se gaseste in sange. Daca cheagul se afla intr-o artera a inimii, numita artera coronara, poate aparea un atac de cord. Daca cheagul ajunge la creier si blocheaza fluxul de sange, rezultatul este un accident vascular cerebral.
Masurarea LDL (colesterolul „rau”), HDL (colesterolul „bun”) si trigliceridele va va oferi imaginea colesterolului total din sange sau a colesterolului seric. Nivelurile serice ale colesterolului il pot ajuta pe medicul curant sa descopere riscul de a dezvolta boli de inima in urmatorii 10 ani.
Pe masura ce inaintezi in varsta, medicul va recomanda sa iti verifici in fiecare an colesterolul si alti markeri, cum ar fi tensiunea arteriala. Acest lucru este valabil mai ales daca ai factori de risc pentru boli cardiovasculare.
Acesti factori includ:
• obezitatea
• fumatul
• istoric familial de boli cardiace.
Creatinina serica
Cu ajutorul analizei creatininei serice se poate aprecia sanatatea rinichilor. Valorile sale sunt crescute atunci cand filtrarea sangelui la nivelul rinichilor, pentru a se forma urina, scade, ca in bolile renale acute sau cronice. Un test de creatinina este o imagine a cat de bine isi indeplinesc rinichii functia de filtrare a deseurilor din sange.
Concret, creatinina este un compus chimic ramas din procesele de producere a energiei in muschi. Rinichii sanatosi filtreaza creatinina din sange. Creatinina iese din organism ca deseu in urina. Cantitatea de creatinina din sange ar trebui sa fie relativ stabila. Un nivel crescut al creatininei poate fi un semn al functiei renale deficitare.
Glucoza serica sau glicemia
Analiza acestora face posibila detectarea si gestionarea timpurie a riscului de aparitie a diabetului. Nivelurile ridicate constante de glucoza din sange pot provoca leziuni ale diferitelor organe ale corpului, cum ar fi rinichii, nervii, ochii si vasele de sange.
Glucoza este un tip de zahar. Este principala sursa de energie a corpului. Un hormon numit insulina ajuta la mutarea glucozei din sange in celule. Prea multa sau prea putina glucoza in sange poate fi un semn al unei afectiuni medicale grave. Nivelurile ridicate ale glucozei din sange (hiperglicemie) pot fi un semn al diabetului, o tulburare care poate provoca afectiuni grave de sanatate pe termen lung. Nivelul ridicat de zahar din sange poate fi cauzat si de alte afectiuni care pot afecta nivelul insulinei sau glucozei din sange, cum ar fi probleme cu pancreasul sau glandele suprarenale.
La polul opus, nivelurile scazute de glucoza din sange (hipoglicemie) sunt frecvente in randul persoanelor cu diabet zaharat de tip 1 si a persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 care iau anumite medicamente pentru diabet. Anumite afectiuni, cum ar fi boala hepatica, pot cauza niveluri scazute de glucoza din sange la persoanele fara diabet, dar acest lucru este mai putin frecvent. Fara tratament, scaderea severa a zaharului din sange poate duce la probleme majore de sanatate, inclusiv convulsii si leziuni ale creierului.
Daca rezultatele arata niveluri de glucoza mai mari decat cele normale, aceasta poate insemna prezenta riscului de a dezvolta diabet.
Nivelurile ridicate de glucoza pot fi, de asemenea, un semn al:
• hipertiroidismului
• tulburari ale pancreasului
• stres cauzat de interventii chirurgicale, boli foarte grave sau trauma.
Pe de alta parte, nivelurile de glucoza mai scazute decat cele normale pot fi cauzate de:
• efecte secundare ale anumitor medicamente pentru diabet
• boala de ficat
• boala de rinichi
• glanda suprarenala, pituitara sau tiroida inactiva (hipotiroidism)
• tulburarea consumului de alcool.
Hemoleucograma completa
Aceasta analiza este utila pentru a evalua starea generala de sanatate a organismului, putand detecta o gama larga de tulburari, de la anemie, infectii, leucemie si pana la afectiuni mai rare.
Un test de hemograma completa masoara mai multe componente si caracteristici ale sangelui respectiv:
• globule rosii, care transporta oxigen
• celule albe din sange, care lupta impotriva infectiilor
• hemoglobina, proteina care transporta oxigenul din celulele rosii din sange
• hematocritul, proportia de celule rosii din sange fata de componenta fluida, sau plasma, din sange
• trombocitele, care ajuta la coagularea sangelui.
Cresterile sau scaderile anormale ale numarului de celule, asa cum sunt relevate intr-o hemoleucograma completa, pot indica faptul ca exista o afectiune medicala subiacenta care necesita o evaluare suplimentara.
Trigliceride
Trigliceridele sunt grasimile (lipide) care circula in sange si care pot fi depozitate in tesuturile din organism. Ele sunt o masura importanta a sanatatii inimii.
Daca ti-ai monitorizat tensiunea arteriala si nivelul colesterolului, este posibil sa ai nevoie sa iti monitorizezi si trigliceridele.
Un nivel ridicat de trigliceride in sange poate creste riscul de boli de inima.. Trigliceridele ridicate pot contribui la intarirea arterelor sau la ingrosarea peretilor arterelor (arterioscleroza), ceea ce creste riscul de accident vascular cerebral, atac de cord si boli de inima. Trigliceridele extrem de ridicate pot provoca, de asemenea, inflamatia acuta a pancreasului (pancreatita).
Trigliceridele ridicate sunt adesea un semn al altor afectiuni care cresc riscul de boli de inima si accident vascular cerebral, inclusiv obezitatea si sindromul metabolic – un grup de afectiuni care include prea multa grasime in jurul taliei, hipertensiune arteriala, trigliceride crescute, glicemie crescuta si anormale.
Trigliceridele ridicate pot fi, de asemenea, un semn al:
• Diabet de tip 2 sau prediabet
• Sindromul metabolic – o afectiune in care tensiunea arteriala crescuta, obezitatea si glicemia crescuta apar impreuna, crescand riscul de boli de inima
• Niveluri scazute de hormoni tiroidieni (hipotiroidism)
• Anumite afectiuni genetice rare care afecteaza modul in care corpul tau transforma grasimea in energie.
Calciu
Calciul este un element important al corpului uman si reprezinta aproximativ 2% din greutatea corpului. Calciul are mai multe functii, care includ urmatoarele:
• mineralizarea oaselor din organism
• ajuta la coagularea sangelui
• rol in contractia muschiului inimii si a muschilor scheletici;
• regleaza ritmurile normale ale inimii si functiile nervoase.
Aproximativ 99% din calciul organismului este stocat in oase, iar restul de 1% se gaseste in sange, muschi si alte tesuturi.
Pentru a indeplini aceste functii vitale zilnice, organismul lucreaza pentru a mentine o cantitate constanta de calciu in sange si tesuturi. Daca nivelul de calciu scade prea mult in sange, hormonul paratiroidian (PTH) va semnala oaselor sa elibereze calciu in sange. Acest hormon poate activa si vitamina D pentru a imbunatati absorbtia calciului in intestine. In acelasi timp, PTH semnaleaza rinichilor sa elibereze mai putin calciu in urina. Cand organismul are suficient calciu, un hormon diferit numit calcitonina functioneaza pentru a face opusul: scade nivelul de calciu din sange, oprind eliberarea lui din oase si semnaland rinichilor sa scape mai mult de acesta prin urina.
Nivelurile sanguine de calciu sunt strans reglate. Oasele vor elibera calciu in sange daca dieta nu ofera suficient si, de obicei, nu apar simptome. O deficienta mai grava de calciu, numita hipocalcemie, rezulta din boli precum insuficienta renala, interventii chirurgicale ale tractului digestiv precum bypassul gastric sau medicamente precum diureticele care interfereaza cu absorbtia.
Simptome de hipocalcemie:
• Crampe musculare sau slabiciune
• Amorteala sau furnicaturi in degete
• Ritmul cardiac anormal
• Pofta crescuta de mancare
O deficienta graduala, progresiva de calciu poate aparea la persoanele care nu primesc suficient calciu alimentar pe termen lung sau care isi pierd capacitatea de absorbtie a calciului. Prima etapa incipienta a pierderii osoase se numeste osteopenie si, daca nu este tratata, urmeaza osteoporoza.
Printre persoanele expuse riscului sunt:
• femeile aflate in postmenopauza
• femeile cu amenoree – o afectiune in care menstruatia se opreste devreme sau este intrerupta si este adesea observata la femeile mai tinere cu anorexie nervoasa sau la sportivii care se antreneaza fizic la un nivel foarte inalt.
• alergia la lapte sau intoleranta la lactoza.
La polul opus, prea mult calciu in sange se numeste hipercalcemie. Limita superioara (UL) pentru calciu este de 2.500 mg zilnic din alimente si suplimente. Persoanele cu varsta peste 50 de ani nu ar trebui sa ia mai mult de 2.000 mg pe zi, in special din suplimente, deoarece acest lucru poate creste riscul unor afectiuni precum:
• constipatie
• pietre la rinichi
• cancer de prostata
Unele cercetari au aratat ca la anumite persoane, calciul se poate acumula in vasele de sange cu doze mari pe termen lung si poate provoca probleme cardiace. Calciul este, de asemenea, un mineral mare care poate bloca absorbtia altor minerale precum fierul si zincul.
TSH
TSH-ul este un hormon tiroidian a carui scadere ne arata o incetinire a metabolismul organismului si care se numeste hipotiroidism.
TSH inseamna hormon de stimulare a tiroidei. Un test de TSH este un test de sange care masoara acest hormon. Nivelurile de TSH prea mari sau prea scazute pot fi un semn al unei probleme cu tiroida care produce hormoni care controleaza modul in care corpul tau foloseste energia. Hormonii tiroidieni afecteaza aproape fiecare organ al corpului, inclusiv inima. Ei te ajuta sa iti controlezi greutatea, temperatura corpului, forta musculara si chiar starea de spirit. Daca nu ai suficienti hormoni tiroidieni in sange, multe dintre functiile corpului incetinesc. Daca ai prea mult, multe functii ale corpului se accelereaza.
Daca nivelurile de hormoni tiroidieni din sange sunt prea scazute, glanda pituitara produce cantitati mai mari de TSH pentru a spune tiroidei sa lucreze mai mult. Daca nivelul hormonilor tiroidieni este prea mare, glanda pituitara produce putin sau deloc TSH. Masurand nivelurile de TSH din sange, poti afla daca tiroida produce nivelul corect de hormoni.
Un test TSH este utilizat pentru a afla cat de bine functioneaza tiroida. Iti poate spune daca ai hipertiroidism (prea mult hormon tiroidian) sau hipotiroidism (prea putin hormon tiroidian) in sange. Atentie! Un test de TSH nu poate arata ce cauzeaza o problema cu tiroida.
Surse de informatie:
www.everydayhealth.com
sante.journaldesfemmes.fr;
www.healthline.com;
https://www.mayoclinic.org/
https://medlineplus.gov/
https://www.hsph.harvard.edu/
Oferte