Descriere pachet
Imunitatea reprezinta capacitatea organismului de a se apara de stimulii externi, precum bacteriile, virusurile, fungii, parazitii, toxinele. Imunitatea este generata de sistemul imunitar, un complex format dintr-o multitudine de celule, al carui rol principal este de a recunoaste si a neutraliza agentii din mediul exterior.
Imunitatea se poate clasifica, astfel:
- imunitate innascuta – cuprinde mecanismele de aparare pe care organismul le detine inca de la nastere;
- imunitate dobandita – se formeaza pe tot parcursul vietii, in functie de patogenii cu care organismul are contact;
- imunitate activa – se dobandeste in urma reactiei organismului cu diferiti patogeni;
- imunitate pasiva – reprezinta o forma de imunitate care se obtine din mediul extern prin tranfer, precum in cazul transferului anticorpilor de la mama la fat sau al administrarii de imunoglobulina.
Mentinerea unui nivel optim de imunitate este esential pentru a avea o stare de sanatate buna. Mecanismele deficitare sau exagerate ale sistemului imunitar altereaza semnificativ sanatatea, calitatea vietii si impacteaza desfasurarea zilnica a activitatilor.
Ce este Pachetul imunitate?
Pachetul Imunitate reprezinta un set de analize ce au scopul de a evalua imunitatea organismului. Analizele din cadrul Pachetului Imunitate se concentreaza atat asupra componentelor imunitatii innascute, cat si ale imunitatii dobandite.
De asemenea, Pachetul Imunitate este util pentru a diagnostica diferite tipuri de patologii a caror cauza este o secretie anormala a imunoglobulinelor. Pot exista situatii in care imunoglobulinele sunt secretate in exces sau sunt in cantitate scazuta.
Cui ii este indicat Pachetul imunitate?
Pachetul Imunitate este un set complex de analize ce identifica etiologia diferitelor patologii specifice unei imunitati deficitare sau exagerate. Astfel, Pachetul este indicat persoanelor cu:
- infectii recurente;
- infectii repetate;
- infectii multiple respiratorii, gastrointestinale;
- diaree cronica;
- anemie;
- leucocitoza (numar crescut de leucocite);
- simptome specifice inflamatiei cronice.
De asemenea, Pachetul Imunitate mai poate fi indicat si in urmatoarele situatii:
- realizarea diagnosticului diferential intre o patologie a nou-nascutului dobandita sau transmisa de la mama;
- eficacitatea vaccinarii;
- formarea unor anticorpi de catre primitorul unei transfuzii de sange impotriva unor elemente din sangele donatorului.
Ce testeaza Pachetul imunitate?
Pachetul Imunitate dozeaza urmatoarele:
- complementul C4 și C3 – Complementul C3 si C4 sunt componente importante de origine proteica ale sistemului complement, o retea complexa a sistemului imunitar. Rolul principal al sistemului complement este de a identifica, ataca si distruge agentii patogenii.
- imunoglobulina A (IgA) – este o clasa de anticorpi cu localizare frecventa in secretiile organismului, precum saliva, lacrimi, secretii ale aparatului respirator, digestiv, urogenital.
- imunoglobulina E (IgE) – reprezinta un tip de anticorpi implicati in declansarea raspunsului imun la factori alergeni sau la paraziti. Dozarea acestei imunoglobuline este utila mai ales in urmatoarele situatii: rinita alergica, alergii alimentare, dermatita atopica, astmul bronsic, istoric de soc anafiactic.
- imunoglobulina M (IgM) – este primul anticorp care se formeaza ca raspuns la o infectie noua. Nivelul IgM este foarte ridicat in stadiile incipiente ale infectiei, urmand sa scada in stadiile avansate sau dupa vindecare. Dozarea IgM este importanta pentru diagnosticare bolilor infectioase si autoimune.
- imunoglobulina G (IgG) – reprezinta clasa de anticorpi care se afla in cea mai mare concentratie in organism. IgG se formeaza in urma expunerii la diferiti antigeni si reprezinta o forma de protectie impotriva infectiilor cauzate de multipli agenti patogeni.
Intrebari frecvente despre pachet
Interpretarea rezultatelor obtinute in cadrul acestor analize se face de catre medic in raport cu valorile de referinta considerate a fi normale. Este important de mentionat ca valorile pot diferi usor in functie de laborator si de aparatul utilizat. De asemenea, pentru a interpreta corect rezultatele, medicul va lua in considerare simptomele manifestate de pacient, tratamentele urmate si patologiile cu care este diagnosticat.
Acest aspect difera de la pacient la pacient, in functie de simptomele pe care le prezinta si de afectiunile diagnosticate. In cazul in care investigatiile sunt efectuate pentru evaluarea imunitatii, iar rezultatele sunt normale, cel mai probabil nu va fi necesar a fi repetate. Insa, daca Pachetul Imunitate este recomandat pentru evaluarea unor patologii, repetarea acestuia se va face conform indicatiilor medicului.
Pregatirea inainte de prelevarea probelor pentru analize este esentiala pentru a obtine rezultate cat mai concludente. Astfel, sunt recomandate urmatoarele: ● pauza alimentara de minimum 6 ore; ● evitarea consumului de alcool in ziua precedenta; ● intreruperea medicamentelor care pot afecta rezultatele (in functie de recomandarea medicului).De asemenea, pentru a fi cat mai confortabil este util a te imbraca cu haine lejere. In acest mod, iti va fi mai usor sa facilitezi accesul la zona de punctie. Spre exemplu, poti purta bluze cu maneci scurte sau largi.
Pachet analize imunitate
6 analize
Indicații de recoltare
Se recolteaza a jeune (pe nemancate)
Modalitate de recoltare
Sânge
Timp eliberare rezultate
2 zile