Descriere pachet

Cunoasterea alergenilor este importanta pentru a preveni aparitia reactiilor alergice. In acest scop sunt utilizate panelurile de alergeni. Panelul cuprinde mai multe analize care permit identificarea diferitelor substante care determina alergii. Panelul mixt inglobeaza cei mai intalniti alergeni, atat alimentari, cat si din mediu.

Ce este Panelul de alergeni mixt?

Alergiile reprezinta o reactie a sistemului imunitar la unele substante, cunoscute ca alergeni. Astfel, sistemul imunitar considera a fi amenintatoare unele substante si declanseaza o reactie alergica. Aceasta se poate manifesta prin simptome de intensitate redusa sau severa si care pot varia de la persoana la persoana.

Frecvent simptomele sunt reprezentate de:
● eruptii cutanate;
● prurit;
● secretii nazale abundente;
● tumefactia (umflarea) diferitelor zone ale corpului;
● dispnee (dificultate la respiratie);
● soc anafilactic.

Cui ii este indicat Panelul de alergeni mixt?

Panelul mixt este indicat de catre medicul alergolog persoanelor la care este suspectata existenta unei alergii. Aceste persoane manifesta unele simptome care sugereaza sensibilitatea la unele substante.

Printre manifestarile frecvente care sugereaza existenta unei alergii se afla:
● rinita (prezenta secretiilor nazale);
● congestie nazala (nas infundat);
● stranutul;
● tusea persistenta;
● secretia lacrimala abundenta;
● pruritul facial sau la nivelul zonei de contact cu posibilul alergen;
● eritemul cutanat (inrosirea pielii);
● eruptii cutanate;
● tumefactii locale;
● tulburari ale tranzitului intestinal (diaree).

Persistenta acestor simptome pentru o perioada lunga de timp si lipsa altor patologii asociate pot fi semnul unei alergii. De asemenea, panelurile de alergeni sunt indicate si celor care sunt diagnosticati cu patologii respiratorii, precum astmul. In cazul acestora, este important a se exclude si o alergie.

Panelul de alergeni are ca scop identificarea substantelor care determina reactii alergice. Daca alergenii sunt eliminati, simptomele specifice alergiei nu mai apar, iar calitatea vietii pacientului creste semnificativ.

Ce alergeni testeaza Panelul mixt?

Acarieni
● Dermatophagoides pteronyssinus
● Dermatophagoides farinae
● Praf de casa

Dermatophagoides pteronyssinus si Dermatophagoides farinae sunt acarieni de praf. Acestia se gasesc pretutindeni in mediul exterior, in special pe suprafata canapelelor, a mobilei, a covoarelor. Reactia alergica apare la unele enzime ce se gasesc in fecalele eliberate de acarieni in particulele de praf. Enzimele pe care le elibereaza in mediu sunt inhalate, iar persoanele sensibile la aceste substante vor dezvolta manifestarile specifice.

Fungi
● Alternaria alternata
● Aspergillus fumigatus

Alternaria alternata este o specie de fungi implicata in multe cazuri de alergii respiratorii si astm bronsic. O mare parte dintre reactiile alegice la acest fung sunt prezente la copii.

Aspergillus fumigatus este un fung care se gaseste in aer, in praf si apa. Unele persoane pot fi alergice la acesta. La persoanele imunodeprimate acest fung este responsabil de aparitia unei infectii cunoscute ca aspergiloza.

Alimente
● Albus de ou
● Galbenus de ou
● Lapte de vaca
● Arahide
● Alune
● Alune de padure
● Morcov
● Faina de grau
● Cartofi
● Rosii
● Telina
● Peste cod
● Crab
● Crevete
● Carne de vita
● Carne de oaie/miel
● Drojdie de brutarie
● Faina de secara
● Soia
● Susan
● Migdale
● Orez
● Mar
● Kiwi
● Caisa

Alergiile la alimente sunt destul de frecvente. Cunoasterea acestora este importanta pentru a le putea exclude din alimentatie si a evita aparitia reactiilor alergice. Manifestarile specifice pot aparea la cateva minute sau la cateva ore de la ingestie. La unele alimente, reactia alergica se poate manifesta doar prin contactul cu respectivele alimente.

Unele de alergii sunt destul de rar intalnite, precum cele pentru: morcovi, cartofi, mere, rosii. In cazul telinei este important de mentionat ca simptomele alergiei la radacina sunt mai severe fata de cele produse de tulpina.
Proteine din lapte de vaca
● Albumina serica bovina
● Alfa-Lactalbumin
● Cazeina
● Beta – Lactoglobulin

Acestea sunt proteine care se afla in laptele de vaca. Acestea pot aparea atat la copii, cat si la adulti. La unii copii, sistemul imunitar isi poate dezvolta capacitatea de a tolera aceste proteine. Simptomele prezente includ: rinite alergice, diaree, eczemele.

Venin
● Venin de albine
● Venin de viespe comuna

Reactia alergica la venin apare de cele mai multe ori dupa 2-3 intepaturi. Acestea se pot manifesta prin rinoree, stranut, eritem cutanat, edeme si chiar soc anafilactic.

Mucegai
● Penicillium notatum
● Cladosporium herbarum

Penicillium notatum este o specie de mucegai care se formeaza de obicei pe alimentele pastrate pentru mult timp la temperatura camerei. Printre simptomele caracteristice alergiei includ dificultate de respiratie, rinoree, stranut, scaderea acuitatii olfactive.

Cladosporium herbarum este un mucegai des intalnit atat in natura, cat si case: la nivelul podelei, al peretilor, al saltelei. Expunerea prelungita poate determina alergii cronice si astm.

Polen de la graminee
● Vitelar (Anthoxanthum odoratum)
● Timoftica
● Golomat
● Secara cultivata

Aceste plante fac parte din familia graminee. Reactiile alergice specifice apar la polenul florilor. Cele mai multe cazuri de alergii apar in lunile martie-septembrie, cand este perioada de inflorire.

Polen de la arbori si arbusti
● Stejar
● Chiparos
● Anin/Arin
● Mesteacan

Reactiile alergice sunt date de polenul florilor acestor copaci. Simptomele includ: rinita, lacrimarea si inrosirea ochilor. Alergia apare frecvent la persoanele care au o predipozitie genetica si se expun repetat la polen.

Alte plante:
● Patlagina cu frunza ingusta
● Ambrozie comuna
● Pelin

Ambrozia este o planta care creste adeseori necontrolat si mai ales in zonele care nu sunt ingrijite corespunzator. Aceasta produce cantitati mari de polen, ceea ce face sa fie asociata cu numeroase cazuri de alergii.

Reactile alergice la pelin sunt frecvente in peroada iulie-septembrie, cand infloresc florile. Polenul este elementul alergen responsabil de reactiile alergice.

Epiteliile animalelor
● Epiteliu de pisica
● Epiteliu de caine
● Epiteliu de cal

Epiteliul de pisica este considerat a fi un alergen mai puternic comparativ cu epiteliul de la caine. Insa, se pot face unele exercitii de desensibilizare pentru a scadea riscul de aparitie al reactiilor alergice.

Gandacul de bucatarie

Gandacul de bucatarie poate un avea un impact destul de mare asupra sanatatii. El poate da chiar si alergii prin prezenta compusilor proteici din saliva si excremete.

Latex

Alergia la latex este intalnita frecvent. Cauza nu este cunoscuta, dar se estimeaza ca o expunerea prelungita reprezintă un factor de risc semnificativ.

Martor de posibile reactii incrucisate

Reactiile incrucisate apar cand in organism sunt prezente sensibilizari alergice la mai multe alimente. Exista alimente care au rata crescuta de reactivitate incrucisata, precum: ouale, crustaceele, pestele, laptele. O rata de incrucisare scazuta este evidentiata la cereale.

Indicator control intern pozitiv
Indicatorul control intern este utilizat pentru a valida rezultatele obtinute in cadrul testarii diferitilor alergeni. Pentru aceasta, se realizeaza un test cutanat in care se aplica o cantitate mica de histamina pe piele. Un rezultat pozitiv consta in aparitia unei eruptii cutanate. In cazul in care pacientul urmeaza un tratament antihistaminic, eruptia cutanata nu va mai aparea.

 

    Pentru programare completează formularul:

    Solicita programare

    Selecteaza locatia

    Email

    Nume complet

    Telefon

    Mesaj

    Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / IDS Laboratories in legatura cu serviciile medicale solicitate.


    Suna acum Cere programare