Pielea uscată

Remedii împotriva pielii uscate

Îngrijirea pielii uscate

Oricine poate avea pielea uscată. Pielea uscată este deseori doar o problemă temporară – spre exemplu care apare doar iarna – dar alteori poate afecta pielea de-a lungul întregii vieți. Pentru a preveni uscarea pielii, există câteva măsuri importante care, odată adoptate, pot ajuta țesutul cutanat să își mențină sănătatea.  O astfel de măsură este schimbarea obiceiurilor de spălare a corpului.  Vă recomandăm:

 • folosirea apei calde nu a apei fierbinți și limitarea duratei de baie sau duș la 5 – 10 minute (apa fierbinte și băile sau dușurile lungi îndepărtează sebumul de la suprafața pielii).
 • folosirea unui gel de duș hidratant în locul săpunurilor dure.
 • hidratarea în timp ce pielea este încă umedă. Ștergerea pielii prin tamponare ușoară cu prosopul și folosirea unei loțiuni hidratante imediat după baie sunt alte două măsuri benefice sănătății pielii. Este indicat să aplicați o cremă hidratantă în termen de trei până la cinci minute după spălare.

Ce trebuie să conțină o cremă hidratantă

O cremă hidratantă eficientă nu este neapărat o cremă scumpă. Este important să citiți eticheta cremei pe care doriți să o cumpărați și să vă asigurați că ingredientele din compoziția acesteia includ:

 • Ceramide – previn pierderea umidității din țesutul cutanat. Ceramidelele sintetice au fost adăugate în produsele de hidratare intensă a pielii deoarece ajută la restaurarea barierei funcționale de reținere a apei în celulele cutanate.
 • Dimeticon și glicerină – sunt agenți care ajută pielea să absoarbă umiditatea din mediu și să o mențină în interior. 
 • Acid hialuronic – la fel ca ceramidele, acidul hialuronic previne pierderea umidității din țesutul cutanat.
 • Lanolină, ulei mineral și vaselină (petrolatum) – au o acțiune puternic hidratantă, favorizând pătrunderea adâncă în țesutul cutanat a substanțelor active.

Protecția împotriva razelor UV este foarte importantă atât pentru prevenirea uscării pielii, cât și pentru evitarea apariției semnelor de îmbătrânire prematură. Aplicați cremă cu factor de protecție solară pe zonele corpului care sunt expuse la soare în timpul zilei. Este indicat să folosiți o cremă cu factor de protecție de 30 sau chiar mai mult.

Iată 5 sfaturi importante pentru îngrijirea pielii uscate:

 • Folosiți un umidificator în casă în timpul lunilor de iarnă, când aerul din interior este uscat.
 • Purtați îmbrăcăminte din bumbac și alte fibre naturale. Lâna și materialele  sintetice pot fi iritante.
 • Beți multă apă.
 • Consumați alimente bogate în omega-3. Acizii grași esențiali pot ajuta la fortificarea barierelor naturale de uleiuri din piele. Alimentele bogate în omega-3 includ peștele de apă rece (somon, sardine), inul, nucile și uleiul de floarea soarelui.
 • Dacă pielea dumneavoastră este iritată sau inflamată, aplicați o compresă rece sau o cremă de hidrocortizon pe zona afectată timp de o săptămână.  În cazul în care aceste măsuri nu ameliorează simptomele sau acestea se agravează, consultați medicul dermatolog. 
Poliana, prin Cabinetul de Dermatologie aflat in centrul din Bucuresti, b-dul Marasesti 90 va sta la dispozitie.  Pentru programari, sunati la 031 433 5069. 

Sursa text: WebMD
Foto: Shutterstock